Αρχική Video Tutorials

Στις καλύτερες τιμές της αγοράς…

Cameras.gr

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

D750 D3300 D610 D7100 D5300 D3400

NIKON D610

NIKON D3400

NIKON D750

NIKON D3300

NIKON D7100

NIKON D5300

EOS 70D EOS 1200D

CANON EOS 5D MARK III

Canon EOS 1200D

CANON EOS 100D

CANON EOS 650D

CANON EOS 70D

CANON EOS 6D

© 2014 - 2018 Cameras.gr - All Rights Reserved

NIKON D610 + Τσάντα Μεταφοράς

1499€

Κριτική για την Nikon D610

Η Nikon D610 είναι μια «οικονομική» DSLR πλήρους κάδρου, που απευθύνεται σε όσους επιθυμούν κάποια αναβάθμιση από τα μοντέλα μεσαίου εύρους ή τις επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές, αναζητώντας την οικονομικά προσιτή εναλλακτική λύση ενός τεχνολογικά πιο εξελιγμένου σώματος φωτογραφικής μηχανής. Το συγκεκριμένο μοντέλο ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2013, και έρχεται να αντικαταστήσει την ενός έτους D600. Όπως και η D600 έτσι και το μοντέλο αυτό θα μπορούσε δύσκολα να ταξινομηθεί ανάμεσα στην πλήρους κάδρου D800 και στην τύπου crop-format D7100.

Η D610 συνιστά μια ελάχιστη αναβάθμιση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η Nikon διατηρεί παραδοσιακά μοντέλα αυτής της κατηγορίας στην γκάμα των προϊόντων της για αρκετά χρόνια. Έτσι 13 μήνες μετά την D600, η νέα D610 παρέχει ουσιαστικά μόλις τρία αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά: βελτιωμένη αυτόματη λευκή ισορροπία και έναν αναβαθμισμένο μηχανισμό κλείστρου που υποστηρίζει ελαφρώς ταχύτερη συνεχόμενη λήψη στα 6fps αντί για 5.5fps και μια νέα Αθόρυβη Συνεχόμενη λειτουργία με μεγαλύτερη δυνατότητα αθόρυβης λήψης φωτογραφιών στα 3fps (επηρεασμένη ίσως από την αθόρυβη λειτουργία στην 6D). Δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με το αν το πρόβλημα των προηγούμενων D600 με τα εισροή λαδιού και/ή σκόνης στον αισθητήρα ορισμένων μονάδων έχει επιλυθεί, αλλά το γεγονός ότι η D610 έρχεται τόσο γρήγορα σε σχέση με όσα υποδεικνύει ο συνηθισμένο κύκλος ζωής των προϊόντων θα μπορούσε να αποτελεί μια ευκαιρία επίλυσης του. Προσωπικά δεν παρατήρησα κανένα πρόβλημα με το λάδι/ή την σκόνη ούτε στην D600 ούτε στην D610, παρόλο που οι δοκιμές που έγιναν από τον Roger Cicala της Lens Rentals καθώς και έρευνες ιδιοκτητών D600 υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για ένα πραγματικά υφιστάμενο πρόβλημα που η D610 έχει αντιμετωπίσει.

Πέραν αυτού, η D610 παραμένει η ίδια με την D600 πριν από αυτή. Ως εκ τούτου διαθέτει έναν αισθητήρα 24 Megapixel πλήρους κάδρου, FX-format, με πλήρη (100%) κάλυψη σκοπεύτρου, 3.2in οθόνη, σύστημα Αυτόματης Εστίασης 39-σημείων που λειτουργεί ως τα f8, δυο υποδοχές για κάρτα μνήμης SD, 1080p βίντεο στα 24, 25 και 30p, είσοδο μικροφώνου, καλώδιο ακουστικών, και μη συμπιεσμένη έξοδο HDMI. Δυστυχώς η Nikon δεν έχει αδράξει την ευκαιρία μιας αναβάθμισης για την συμπερίληψη Wifi ή GPS ώστε να είναι αντίστοιχη «οικονομικά προσιτού» ανταγωνιστικού μοντέλου πλήρους κάδρου της Canon EOS 6D, αντ’ αυτού συνεχίζει να αναγκάζει τον χρήστη να αγοράζει τα εξαρτήματά της εκτός αν επιλέξετε μια D5300 με ενσωματωμένο GPS και wi-fi. Αλλά η προηγούμενη D600 συνεχίζει να αποτελεί μια έξοχη κάμερα, που κερδίζει  τον τίτλο της πιο Ανεπιφύλακτα Συνιστώμενης κάμερας, και με λίγη ενίσχυση, η D610 γίνεται λίγο καλύτερη.

Κατά την ανασκόπηση μου δοκίμασα την D610 μαζί με την D7100, το πιο τεχνολογικά προηγμένο μοντέλο της Nikon. H D7100 μοιράζεται πολλές ομοιότητες με την D610 όσον αφορά στο στυλ και στα συστήματα ελέγχου, αλλά είναι μικρότερη, ελαφρύτερη, και φυσικά λιγότερο ακριβή. Στην θέση του αισθητήρα πλήρους κάδρου της D610 διαθέτει έναν αισθητήρα APS-C με την ίδια ανάλυση των 24 Megapixel αλλά, βασικά, στερείται οπτικού φίλτρου χαμηλής διαπερατότητας για την παραγωγή βελτιωμένων, ευκρινέστερων εικόνων. Το ερώτημα είναι  μπορεί η  D7100 να είναι ισοδύναμη με την μεγαλύτερου αισθητήρα D610 όσον αφορά στο επίπεδο ευκρίνειας και συνολικής ποιότητας της εικόνας; Έχω επίσης, συγκρίνει φυσικά την D610 με την χαμηλού προϋπολογισμού αντίπαλο της Canon, την EOS 6D πλήρους κάδρου.


Nikon D610 σχεδιασμός και συστήματα ελέγχου

Η D610 δίνει την εικόνα και την αίσθηση μιας σταθερής, ημί-επαγγελματικής DSLR. Είναι κάπως μικρότερη από την D800 και επίσης κάπως ελαφρύτερη, κάτι που αποτελεί αρκετή διαφορά για να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα για το γεγονός ότι θα την μεταφέρετε μαζί σας όλη μέρα , χωρίς να εγείρει αμφιβολίες για την ποιότητα της κατασκευής της. Ας ρίξουμε μια ματιά στις διαστάσεις της και ας τις συγκρίνουμε με άλλα μοντέλα. Η D610 έχει διαστάσεις 141 x 113 x 82mm και ζυγίζει 850g μαζί με την μπαταρία και τις κάρτες. Η D800 έχει διαστάσεις 146 x 123 x 81.5 και ζυγίζει κατά δυο λίβρες περισσότερο από ένα κιλό. Έτσι η πιο βαριά κάμερα είναι κατά ένα εκατοστό ψηλότερη και λίγο φαρδύτερη, αλλά συγκρίνοντας τες κανείς δίπλα- δίπλα, η διαφορά δεν είναι πάρα πολύ έντονη.

Σε σύγκριση με την D7100, που έχει διαστάσεις 136 x 107 x 76 και ζυγίζει 765g συμπεριλαμβανομένων των καρτών και της μπαταρίας η D610 είναι λίγο μεγαλύτερη και πιο βαριά. Μην ξεχνάτε ότι συγκρίνουμε την D610 πλήρους κάδρου με ένα μεσαίου εύρους DX σώμα φωτογραφικής μηχανής, αλλά η D7100 εξακολουθεί να διαθέτει το αντίστοιχο προστατευτικό πρόσθιο και οπίσθιο κάλυμμα από κράμα Μαγνησίου και την στεγανότητα, οπότε η ποιότητα κατασκευής είναι παρόμοια.

Για την ιστορία, η Canon EOS 5D Mark III έχει διαστάσεις 152 x 116 x 76.4 και ζυγίζει 950g, λίγο φαρδύτερη, όπως η D800, λίγο πιο γερή και βαριά από την D610. Εντωμεταξύ η Canon EOS 6D (η μεγαλύτερη αντίπαλος της D610) έχει διαστάσεις 145 x 111 x 71mm και ζυγίζει 755g, οπότε είναι κάπως μικρότερη και εμφανώς πιο ελαφριά. Σε περίπτωση που αναζητάτε κάτι πολύ μικρότερο και ελαφρύτερο με αισθητήρα πλήρους κάδρου θα χρειαστεί να επιλέξετε μια χωρίς καθρέπτες, πηγαίνοντας σε μοντέλα όπως η Sony's Alpha A7 που έχουν διαστάσεις 127x94x48.2mm και βάρος 474g μαζί με την μπαταρία και την κάρτα.


Φυσικά μεγάλο μέρος του βάρους και της αίσθησης αυτών των φωτογραφικών σωμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στον προσαρτώμενο φακό. Η D610 διατίθεται ως φωτογραφικό σώμα μόνο ή μαζί με την AF-S Nikkor 24-85mm f3.5-4.5G ED VR ως κιτ. Θα μιλήσω για αυτόν τον φακό περισσότερο αργότερα στην επισκόπηση μου ή μπορείτε να ανατρέξετε στην αναλυτική μου ανασκόπηση για την Nikon 24-85mm. Προσωρινά θα περιορίσω τον σχολιασμό μου στον προσαρτημένο στην D610 κιτ φακό 24-85mm και στην όμορφη αίσθηση ισορροπίας και άνετης εφαρμογής, παρόλο που αυτή είναι υποκειμενική κρίση, σε περίπτωση που αρέσκεστε στα φωτογραφικά σώματα της Nikon δεν υπάρχει κάτι στην D610 που να σας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Η D610 έχει ελαφρώς μικρότερη λαβή από την D800, αλλά διατηρεί την ελαφριά οδόντωση/εσοχή στο εσωτερικό που προσφέρει πολύ ασφαλές κράτημα. Με τον αντίχειρα μου στην πίσω υποδοχή του αντίχειρα και τον δείκτη στην απελευθέρωση κλείστρου, τα τρία υπολειπόμενα δάχτυλα του δεξιού μου χεριού τοποθετούνται με άνεση γύρω από την λαβή με αρκετή εξοικονόμηση χώρου στην βάση. Στο πάνω μέρος της λαβής βρίσκεται το ένα από τα δυο μενού ελέγχου, όπως το κύριο μενού ελέγχου στο πίσω πάνελ, το μενού υπό-ελέγχου μπορεί να προσαρμοστεί, αλλά η κύρια λειτουργία του συνίσταται στον έλεγχο του διαφράγματος.

Μόλις στο εσωτερικό της λαβής, προσεκτικά τοποθετημένο για το δεύτερο δάκτυλο του δεξιού σας χεριού βρίσκεται το κουμπί βάθους πεδίου και πάνω από αυτό, δίπλα από την πάνω φωτογραφική πλάκα βρίσκεται ο μεγάλος LED AF-βοηθητικός φωτισμός. Στην βάση του μπροστινού πάνελ από την πλευρά της λαβής και σε κοντινή απόσταση ώστε να είναι προσιτό από το τρίτο δάκτυλο του δεξιού σας χεριού βρίσκεται το πρώτο από τα προγραμματισμένα κουμπιά λειτουργίας.

Προχωρώντας γύρω από την άλλη πλευρά του φακού, στην βάση βρίσκεται το κουμπί λειτουργίας AF και ο επιλογέας λειτουργίας εστίασης. Προχωρώντας πέρα από  το κουμπί απελευθέρωσης του φακού βρίσκονται τα πλήκτρα αυτόματου μπράκετινγκ και ανάδυσης του φλας. Μέχρι τούδε, μοιάζει πολύ με την D7100, και οι ομοιότητες δεν τελειώνουν εδώ. Στην αριστερή πλευρά του επάνω πάνελ βρίσκεται ο επιλογέας λειτουργίας με την ίδια διάταξη λειτουργιών έκθεσης με εκείνες στη D7100 – συμπεριλαμβανομένων των δυο λειτουργιών χρήστη. Το κλειδί απελευθέρωσης κλειδώματος στο κέντρο του επιλογέα λειτουργιών συνιστούσε μια ευπρόσδεκτη προσθήκη όταν εισήχθη στην D600. Προκειμένου να μεταφερθείτε σε λειτουργία έκθεσης θα πρέπει πρώτα να πατήσετε το κεντρικό κουμπί, οπότε δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση τυχαίας εναλλαγής λειτουργίας. Ο επιλογέας λειτουργίας λήψης (release mode), που βρίσκεται κάτω από το μενού λειτουργίας, είναι επίσης κλειδωμένος. Απελευθερώνεται με το πάτημα ενός μικρού κουμπιού στην αριστερή πίσω άκρη επιτρέποντας στον χρήστη την αλλαγή της λειτουργίας χειρισμού.

Προχωρώντας προς την προεξοχή του πενταπρίσματος στην πάνω πλευρά, όπου βρίσκονται το ενσωματωμένο  φλας και το συμβατικό προστατευτικό κάλυμμα, η δεξιά πλευρά του πάνω πάνελ καταλαμβάνεται από τον πίνακα ελέγχου οθόνης υγρών κρυστάλλων (LCD). Στο πρόσθιο τμήμα της προέκτασης της λαβής το κλείστρο περιβάλλεται από το διακόπτη on/off που διαθέτει μια τρίτη θέση φωτισμού του πίνακα ελέγχου. Πίσω από αυτό βρίσκονται το κουμπί άμεσης εγγραφής ταινίας και τα κουμπιά για αντιστάθμισης έκθεσης και λειτουργίας μέτρησης. Και πάλι, αυτή θα είναι μια πολύ οικεία για τους ιδιοκτήτες μοντέλων D7100, αλλά οι ιδιοκτήτες μοντέλων D800 θα πρέπει να κάνουν ορισμένες προσαρμογές για να εξυπηρετήσουν τις διαφορετικές μεθόδους επιλογής λειτουργίας. Στην D800 τo κουμπί Λειτουργίας καταλαμβάνει την θέση του κουμπιού λειτουργίας μέτρησης της D610.

Η διάταξη του πίσω πίνακα ελέγχου είναι κάπως υβριδική, η οποία συνδυάζει  στοιχεία τόσο από την D7100 όσο και από την D800, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς, θα είναι οικεία για τους ιδιοκτήτες οποιουδήποτε εκ των δυο μοντέλων, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο που κανείς κανονικά χειρίζεται αυτά τα πράγματα. Η 3.2  ιντσών οθόνη υγρών κρυστάλλων της D610 είναι ίδια με εκείνη της D800. Θα προβώ σε περαιτέρω ανάλυση αργότερα στην ανασκόπηση μου. Στα αριστερά της βρίσκεται μια κάθετη διάταξη 5-κουμπιών με πρώτο το κουμπί για το μενού, το οποίο ακολουθείται από τέσσερα πρόσθετα κουμπιά, που έχουν διπλή λειτουργία ανάλογα με το αν βρίσκεστε σε λειτουργία φωτογράφισης/λήψης ή αναπαραγωγής.

Το πρώτο από αυτά είναι το κουμπί του μενού, το δεύτερο είναι ένα νέο κουμπί που παρέχει άμεση πρόσβαση στις ρυθμίσεις ελέγχου Εικόνας ή στο ρετούς σε λειτουργία αναπαραγωγής. Τα υπόλοιπα τρία κουμπιά αφορούν στο κουμπί λευκής ισορροπίας/βοήθειας/προστασίας, ποιότητας/μεγέθυνσης και ISO/σμίκρυνσης τα οποία είναι οικεία στους χρήστες από την D7100. Εκτός από το γεγονός ότι δεν είναι τόσο οικεία καθώς η Nikon έχει αλλάξει τη θέση των κουμπιών μεγέθυνσης και σμίκρυνσης. Νομίζω ότι η νέα διάταξη του κουμπιού για την μεγέθυνση έχει μεγαλύτερη έννοια και σε κάθε περίπτωση ακολουθεί την διάταξη της D800, οπότε απ’ ότι φαίνεται έτσι θα παραμείνει και στο μέλλον.

Στην πάνω δεξιά πλευρά βρίσκονται τα κουμπιά αναπαραγωγής και διαγραφής που αποτελούν τον κανόνα στις Nikon Pro DSLRs. Το κουμπί για την λειτουργία διαγραφής και μέτρησης της D610 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την διαμόρφωση της κάρτας σε D800 και D4, παρόλο που σε αυτά τα μοντέλα η λειτουργία αυτή πληρείται από το παρόμοια τοποθετημένο κουμπί διαχείρισης.

Στην άλλη πλευρά του σκοπεύτρου βρίσκεται το πλήκτρο κλειδώματος AE/AF. Η D610 δεν διαθέτει κουμπί ενεργοποίησης της αυτόματης εστίασης (AF-On) της D800 (παρόλο που μπορεί εύκολα να προγραμματιστεί – βλέπε την ενότητα διαχείρισης πιο κάτω) αλλά η διάταξη ελέγχου στην δεξιά πλευρά της οθόνης είναι παρόμοια με εκείνη της D800 από οποιαδήποτε άλλη άποψη. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ένας ελεγκτής τεσσάρων κατευθύνσεων ή ένας πολύ-επιλογέας, όπως τον αποκαλεί η Nikon, που περιβάλλεται από την ασφάλιση του επιλογέα εστίασης. Κάτω από αυτό ο νέος διπλής θέσης διακόπτης Ζωντανής Προβολής που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην D800 με ξεχωριστές θέσεις για ταινία και σταθερή Ζωντανή Προβολή. Θα αναφερθώ αναλυτικότερα σε αυτόν και στους άλλους ελέγχους στην ενότητα για την διαχείριση στο τέλος της ανασκόπησης μου. Στην βάση του δεξιού πίσω πάνελ βρίσκεται το κουμπί πληροφοριών για την εναλλαγή  ανάμεσα στις ενδείξεις προβολής και πληροφοριών στην πίσω οθόνη LCD.

Ο μοναδικός άλλος οπίσθιος έλεγχος τον οποίο ακόμα δεν έχω αναφέρει είναι ο κύριος επιλογέας εντολών, που βρίσκεται στην πάνω δεξιά πλευρά του οπίσθιου πάνελ ακριβώς πάνω από την περιμετρική θέση για τον αντίχειρα. Όπως ο επιλογέας υπό-εντολών, μπορεί να προγραμματιστεί, αλλά στην προεπιλεγμένη διάταξη χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο ταχύτητας του κλείστρου.

Όπως η D800, η D610 διαθέτει USB, HDMI και δυο καλώδια ήχου 3.5mm, ένα για εξωτερικά μικρόφωνα και ένα άλλο για ακουστικά, με το τελευταίο να αποτελεί ένα καλό χαρακτηριστικό για τους βιντεογράφους, το οποίο στερείται η EOS 6D. Σε αντίθεση με την θύρα USB στην D800, που υποστηρίζει την πιο γρήγορη θύρα USB 3, η απλή παλιά θύρα USB 2 της D610, είναι ακριβώς ίδια με εκείνη της EOS 6D. Αναμφισβήτητα η πιο γρήγορη ταχύτητα μεταφοράς του USB 3 αποτελεί λιγότερο πλεονέκτημα στην D610 με τον μικρότερο όγκο αρχείων της. Και σε λειτουργία ταινίας, κάτι που θα εγείρει την ζήλια των βιντεογράφων με μηχανές Canon, η θύρα HDMI των D610, όπως και των D800, θα παράγει επίσης καθαρό μη συμπιεσμένο σήμα (8 bit, 4:2:2), επιτρέποντας στον χρήστη να συνδέεται σε μεγαλύτερη οθόνη με μεγαλύτερη ευκρίνεια, ή να αποθηκεύει τα δεδομένα με ένα υψηλότερης ποιότητας εξωτερικό μηχάνημα εγγραφής. Τον Απρίλιο του 2013 η Canon ανακοίνωσε την αναβάθμιση του υλικολογισμικού της στην EOS 5D Mark III εφοδιάζοντας την με μη συμπιεσμένη έξοδο HDMI, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αναβάθμιση της EOS 6D με την ίδια λειτουργικότητα.

Η D610 χρησιμοποιεί τις μπαταρίες  ιόντων λιθίου EN-EL15 7 volt 1900MAh της Nikon που παρέχουν αρκετή ισχύ για 900 λήψεις υπό κανονικές συνθήκες CIPA. Δεν είναι να απορεί κανείς, ότι είναι ίδιες με εκείνες της D800 και μάλιστα η μπαταρία και ο φορτιστής είναι κοινοί και στα τρία μοντέλα, οπότε οι αναβαθμίσει μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τις εφεδρικές και οι ιδιοκτήτες των D800 που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν μια D610 ως εφεδρικό σώμα μπορούν να τικάρουν άλλο ένα κουτάκι.

Εκεί που επιζητούν μπαταρία με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπορούν να τοποθετήσουν προαιρετικά μια MB-D14 λαβή μπαταρίας , η οποία επίσης προσφέρει έλεγχο πορτρέτων. Η λαβή λειτουργεί με συμβατική EN-EL15, αλλά μαζί με έναν αντάπτορα μπορεί να χωρέσει ένα σετ AA μπαταριών. Η εναπομείνασα διάρκεια ζωής της μπαταρίας απεικονίζεται στο πάνελ ελέγχου ή στην οθόνη ένα εικονίδιο πέντε τμημάτων ή μπορείτε να αντλήσετε πιο λεπτομερής πληροφορίες για την διάρκεια ζωής της μπαταρίας από το μενού ρυθμίσεων.

Η D610 περιλαμβάνει ενσωματωμένο αναδυόμενο φλας καθώς επίσης και πρότυπο προστατευτικό κάλυμμα. Παρόλο που δεν είναι όλοι οπαδοί των αναδυόμενων φλας oστις DSLR παραμένει γεγονός ότι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για γεμίσματα ενώ το ενσωματωμένο φλας της D610 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον ασύρματο έλεγχο των εξωτερικών μονάδων. Ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς, η συμπερίληψη φλας συνιστά ένα από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι πλήρους κάδρου DSLR της Nikon σε σύγκριση με τα μοντέλα πλήρους κάδρου EOS της Canon. Κάθε φωτογραφικό σώμα της Nikon εκτός από το D4 διαθέτει ενσωματωμένο φλας ενώ καμία από τις Canon EOS πλήρους κάδρου δεν διαθέτει. Το φλας των D610 έχει οδηγό αριθμό 12 μέτρων (39 feet) στα 100 ISO και είναι η ίδια μονάδα που τοποθετείται στην D800. Σε κιτ φακό 24 -85mm f3.5 - 4.5, αυτό χαρίζει εμβέλεια περίπου τριάμιση μέτρων ή 11 ποδιών.

Το φλας υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες που θα περίμενε κανείς συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ερυθρών ματιών, του αργού συγχρονισμού, του συγχρονισμού πίσω κουρτίνας ενώ επίσης υποστηρίζει τον συγχρονισμό FP υψηλής ταχύτητας της Nikon  που ενεργοποιεί το φλας δίνοντας στον χρήστη την ευκαιρία να τον χρησιμοποιήσει για γέμισμα με μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου σε σύγκριση προς την κατά 1/200th βραδύτερη ταχύτητα συγχρονισμού του φλας. Ας σημειωθεί ότι είναι ελαφρώς πιο αργή ταχύτητα από την 1/250 ταχύτητα συγχρονισμού της D800 και η D610 στερείται επίσης την θύρα συγχρονισμού των πιο ακριβών μοντέλων PC.

Οι δυνατότητες Wifi και GPS είναι διαθέσιμες για το D610, αλλά μόνο για τα προαιρετικά εξαρτήματα, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα τα WU-1b και GP-1. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την Canon EOS 6D , η κανονική έκδοση της οποίας κυκλοφορεί με ενσωματωμένο Wifi και GPS.


Nikon D610 Σκόπευτρο και Οθόνη

Το σκόπευτρο της D610 συνδυάζει κάλυψη 100 % με μεγέθυνση στα 0.7x. Πρόκειται για ένα μεγάλο, φωτεινό σκόπευτρο συγκρίσιμο με εκείνο στην D800 και πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση από τις crop frame DSLR. Η επικάλυψη οθόνης LCD παρέχει επίσης κατά παραγγελία γραφικά, όταν η κάμερα είναι απενεργοποιημένη, και μόνο η αποτυπωμένη περιοχή AF στο κέντρο του κάδρου θα είναι ορατή.

Με την ενεργοποίηση της κάμερας τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά με μισό πάτημα της απελευθέρωσης κλείστρου ενεργοποιούνται όλα τα  ενεργά σημεία AF. Στο σκόπευτρο ανάβει ένα κόκκινο φωτάκι. Η εστίαση αποκτάται και με το κλείδωμα, σταματά και πάλι. Πρόκειται για ένα καλά ισορροπημένο σύστημα που παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε  μόνο όταν τις χρειάζεστε.

Ένα τετράγωνο πλέγμα ευθυγράμμισης μπορεί να επικαλυφθεί στο σκόπευτρο και να εκχωρηθεί ένα μονο-αξονικό επίπεδο στο κουμπί Fn. Αυτό εμφανίζεται στην περιοχή πληροφοριών στην βάση του σκοπεύτρου και μοιάζει λίγο με την κλίμακα αντιστάθμισης έκθεσης με μικρές κάθετες ενδείξεις επιλογής να εμφανίζονται σε κάθε πλευρά μιας κεντρικής μπάρας σε περίπτωση περιστροφής της κάμερας. Δεν είναι τόσο ορατή ή μελετημένη όσο το διαξονικό επίπεδο της D800 αλλά, όσον αφορά στους συμβιβασμούς, πρόκειται για έναν μικρό συμβιβασμό, ιδιαίτερα καθώς υπάρχει ένα πολύ καλύτερο διαξονικό εικονικό επίπεδο σε Ζωντανή Προβολή σε περίπτωση που χρειαστεί.

Άλλες πληροφορίες που απεικονίζονται κατά μήκος της βάσης του σκοπεύτρου περιλαμβάνουν την λειτουργία μέτρησης, τις πληροφορίες έκθεσης και την χωρητικότητα της κάρτες και της ενδιάμεσης μνήμης. Υπάρχει ωστόσο πλούτος άλλων πληροφοριών που μπορούν να απεικονιστούν εδώ ανάλογα με την λειτουργία λήψης και την παρούσα λειτουργία συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας περιοχής AF, της αντιστάθμισης Έκθεσης/Φλας, της ποσότητας Ενεργού D-φωτισμού, των ενδείξεων μπράκετινγκ και ου τω κάθε εξής. Μια άλλη ελάχιστη διαφορά με την D800 είναι ότι δεν υπάρχει ενσωματωμένο σκίαστρο για την πρόληψη του ελεύθερου φωτός που εισέρχεται στο σκόπευτρο και παράγει ψευδείς ενδείξεις μέτρησης της έκθεσης, εκτός αν προστεθεί κάποιο τύπου clip-on cap κάλυμμα.

Η D610 έχει την ίδια οθόνη LCD  3.2 ιντσών 921k LCD  με την D800 και την D4. Πρόκειται για μια οθόνη VGA με αναλογίες 4:3 και μια διαμορφωμένη περιοχή εικόνας 3:2 που εδράζεται στην κορυφή με μια μαύρη λωρίδα πληροφοριών κάτω από αυτή. Πρόκειται για την ίδια ρύθμιση με την D800 και σημαίνει ότι η περιοχή εικόνας είναι μικρότερη από την διαμορφωμένη 3:2 οθόνη 3.2in στην EOS 6D. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Nikon έχει μεταβάλει τις οθόνες της από την αναλογία 4:3 σε μια αναλογία 3:2 στο ανώτερο επίπεδο εισόδου της D5300, η καινοτομία αυτή ωστόσο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στο πλήρους κάδρου εύρος.

Για την είσοδο σε Ζωντανή Προβολή στην D610 γυρίζετε τον διακόπτη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του πάνελ τοποθετώντας τον στο εικονίδιο της κάμερας. Στην συνέχεια πατάτε το κουμπί LV στο κέντρο. Τέσσερις επικαλύψεις οθόνης είναι διαθέσιμες και το πάτημα των κουμπιών πληροφοριών δίνει στον χρήστη την δυνατότητα πλοήγησης σε αυτές. Η πρώτη συνιστά ένα διαξονικό όργανο ελέγχου στάθμης που όσοι από εσάς είσαστε πιλότοι θα αναγνωρίσετε, καθώς έχει αρκετές ομοιότητες με τον δείκτη συμπεριφοράς ενός αεροσκάφους απεικονίζοντας τις πληροφορίες κλίσης & κύλισης. Η ακόλουθη επιλογή απεικονίζει τις επιπλέον πληροφορίες λήψης, και συνοδεύεται από μια καθαρή οθόνη και τέλος μια γκρίζα επικάλυψη, αλλά, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να μην έχει ιστόγραμμα – αρκετά δύσκολο αν σκεφτείτε ότι πολλές οικονομικές μηχανές compact το προσφέρουν.

Όπως και το σκόπευτρο, η οθόνη παρέχει 100 % κάλυψη σε ζωντανή προβολή και η 170 μοιρών  γωνία λήψης της  συνεπάγεται μια καλή προβολή, ακόμα και όταν κανείς δεν κοιτά απευθείας σε αυτή. Η φωτεινότητα της οθόνης προσαρμόζεται αυτόματα στις ατμοσφαιρικές συνθήκες χρησιμοποιώντας έναν μικρό αισθητήρα ακριβώς στα δεξιά της. Σε  περίπτωση που σας προβληματίζουν ενδεχόμενες εκδορές  και φθορές στην επιφάνεια της οθόνης, η D610 είναι εφοδιασμένη με ένα πρόσθετο πλαστικό κάλυμμα το οποίο εγώ διατήρησα καθ’ όλη την διάρκεια της χρήσης. Δεν επηρεάζει πολύ την ορατότητα της οθόνης στο έντονο ηλιακό φως, ωστόσο, σε περίπτωση που είσαστε καλύτερα χωρίς αυτό.


Nikon D610 φακός και σταθεροποίηση

Η D610 είναι διαθέσιμη μόνο ως σώμα ή ως κιτ με μεγεθυντικό φακό AF-S 24-85mm f3.5-4.5G ED VR. Αυτός είναι μεγεθυντικός φακός γενικού σκοπού για εκείνους που ξεκινούν με το πρώτο σώμα φωτογραφικής μηχανής πλήρους κάδρου, καλύπτοντας το όλο το φάσμα από μια ευρεία γωνία έως έναν μικρό φακό telephoto. Η D610 είναι επίσης συμβατή με DX φακούς, οπότε όσοι επιχειρήσουν αναβάθμιση δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν όλους τους φακούς τους, ή τουλάχιστον όχι αμέσως. Λόγω του ότι οι DX φακοί έχουν μικρότερο κύκλο απεικόνισης από το μέγεθος του FX αισθητήρα, μόνο το κεντρικό τμήμα του αισθητήρα χρησιμοποιείται από προεπιλογή κατά την τοποθέτηση DX φακού ενώ μειώνεται αντίστοιχα και η ανάλυση, στην περίπτωση των D610 στα 10.5 Megapixels. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε να απαθανατίσετε την περιοχή πλήρους FX που αποκαλύπτει τον DX κύκλο απεικόνισης, σε περίπτωση που προτιμάτε κάτι τέτοιο, καθώς ορισμένοι φακοί παράγουν ικανά αποτελέσματα εκτός της περιοχής APS-C. (Βλέπε την ενότητα σχετικά με τους αισθητήρες στο τέλος της ανασκόπησης μου για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το πώς αυτό λειτουργεί.)

Αυτοί δεν αποτελούν κακό συμβιβασμό σε σχέση με την δυνατότητα χρήσης των DX φακών στην D610 έως ότου μπορέσετε να τους αντικαταστήσετε. Όσοι αναβαθμίζουν από Canon δεν είναι το ίδιο τυχεροί, καθώς η EF-S μοντούρα του φακού με περικοπή δεν είναι συμβατή με τα EOS σώματα φωτογραφικών μηχανών πλήρους κάδρου οπότε εκείνοι οι οποίοι κινούνται από οποιοδήποτε μοντέλο APS-C DSLR της Canon προς την 6D θα αρχίζουν από την αρχή, ή τουλάχιστον μόνο αν έχουν επενδύσει αποκλειστικά σε EF-S φακούς. Ένα πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι χρήστες θα  πρέπει να έχουν μια τσάντα με διάφορους φακούς σχεδιασμένους τόσο για σώματα φωτογραφικών μηχανών πλήρους κάδρου όσο και για σώματα με περικοπή κάδρου, ένα σενάριο όπου όσοι αναβαθμίζουν σε Nikon εξακολουθούν να υπερτερούν.

Η AF-S Nikkor 24-85mm φέρει το συνολικό βάρος της D610 κατά περίπου 1.3kg περισσότερο ή μόλις 3 λίβρες λιγότερο. Αν έχετε συνηθίσει να κουβαλάτε μαζί σας το DX σώμα με τον κιτ φακό του θα παρατηρήσετε την διαφορά, αλλά ο συνδυασμός είναι ισορροπημένος και δίνει την αίσθηση της άνεσης. Ο φακός έχει δυο διακόπτες στην αριστερή πλευρά, έναν για να επιλέξει κανείς την χειροκίνητη ή την χειροκίνητα υποβοηθούμενη αυτόματη εστίαση (μπορείτε να προσαρμόσετε την εστίαση χρησιμοποιώντας τον δακτύλιο εστίασης αφού η AF έχει κάνει την δουλειά της) και έναν άλλο για την ενεργοποίηση του οπτικού συστήματος σταθεροποίησης για την Μείωση της Δόνησης.

Η Nikon ισχυρίζεται ότι η VR στα 24-85mm f3.5-4.5 έχει τέσσερα στοπ για σταθεροποίηση. Για να δοκιμάσω αυτόν τον ισχυρισμό ζουμάρισα με τον φακό στο μάξιμουμ των 85mm του εστιακού μήκους του τηλεφακού και τράβηξα μια σειρά φωτογραφιών σε λειτουργία προτεραιότητας Κλείστρου σε προοδευτικά χαμηλότερες ταχύτερες. Όπως μπορείτε να δείτε από το παρακάτω ποσοστό 100 % περικοπών, κατάφερα να τραβήξω ευκρινείς φωτογραφίες με την D610 και τον 24-85mm φακό σε ταχύτητες της τάξης του 1/5 – ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της Nikon.


Nikon D610 λειτουργίες λήψης

Το σύστημα μέτρησης του σκοπεύτρου της D610 χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα 2016 pixel και αναγνώριση σκηνής ώστε να συμβάλει στον προσδιορισμό της ορθής έκθεσης. Η αναγνώριση σκηνής μέσω οπτικού σκοπεύτρου δεν χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως στις φωτογραφικές μηχανές τύπου compact και στις κάμερες χωρίς καθρέπτες όπου υπάρχει  δυνατότητα συγκεκριμένης προεπιλογής - αντ’ αυτού στην D610 όπως και στις άλλες DSLR με αυτό το χαρακτηριστικό, χρησιμοποιείται για να συμβάλει στον καθορισμό των ρυθμίσεων βέλτιστης έκθεσης, AF και λευκής ισορροπίας. Παρά την απλότητα της, στην πράξη λειτουργεί πολύ καλά, καθώς όλες μου οι φωτογραφίες με την D610 κατά την διάρκεια της εβδομάδας είχαν, σχεδόν χωρίς καμιά εξαίρεση, καλή έκθεση. Το σύστημα επίσης φαίνεται να έχει θεραπεύσει το μακροχρόνιο ζήτημα που τόσο εγώ όσο και ο Gordon έχουμε βιώσει με τις Nikon DSLR ενώ οι φωτεινές σκηνές χαρακτηρίζονται από υπερέκθεση  κατά περίπου ένα στοπ.


Το εύρος ταχύτητας του κλείστρου κυμαίνεται ανάμεσα στα 1/4000 και στα 30 δευτερόλεπτα, όπως και στην EOS 6D, αλλά και οι δυο στερούνται ταχύτητας κλείστρου 1/8000 στα κορυφαία μοντέλα τους. Το ταχύτερο κλείστρο 1/4000 και ο ταχύτερος 1/200 συγχρονισμός φλας μπορεί να μην επηρεάσει πολλούς φωτογράφους, αλλά όσοι ασχολούνται με τα πορτρέτα στο φως της ημέρας ή με τον επαγγελματικό φωτισμό θα τις βρουν πιο ευέλικτες από τα πιο οικονομικά μοντέλα.

Όπως η D800, έτσι και η D610 περιλαμβάνει ένα ειδικό κουμπί μπράκετινγκ στην πάνω αριστερή πλευρά του σώματος της φωτογραφικής μηχανής, που ελέγχει την έκθεση, το φλας, τον ενεργό D-φωτισμό ή το μπράκετινγκ λευκής ισορροπίας ανάλογα με την ρύθμιση του προσαρμοσμένου μενού. Η D610 παρέχει μπράκετινγκ έκθεσης 3-κάδρων σε δόσεις από 0.3 έως 3 EV. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την δυνατότητα 2-κάδρων που φωτογραφίζει ακριβώς στην 'κανονική' έκθεση και είτε με υπέρ είτε με υπό φωτισμένο κάδρο. Δεν είναι τόσο ευπροσάρμοστο όπως το μπράκετινγκ 2-9 κάδρων διαθέσιμο στην D800, και οι οπαδοί της HDR θα λυπηθούν για την απουσία της επιλογής 5-κάδρων. Η απόφαση για τον περιορισμό του μπράκετινγκ στις D610 μπορεί να έχει ληφθεί ώστε να παράσχει άλλο ένα σημείο διαφοροποίησης ανάμεσα σε αυτές και στην D800, αλλά η Nikon έχει σε αυτή την περίπτωση τοποθετήσει τον εαυτό της πίσω από την αντίπαλο της, την EOS 6D της Canon, που διαθέτει επιλογές μπράκετιγνκ 2, 3, 5 ή 7 με απόσταση μεταξύ τους έως 3EV σε διάστημα 1/3EV.

Μια επιλογή HDR που αντλήθηκε από την γραμμή των καταναλωτών φωτογραφίζει σε δυο επίπεδα έκθεσης σε διάστημα έως και 3EV μεταξύ των και συνδυάζει τα συνδυάζει σε  μια και μόνο εικόνα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το δυναμικό εύρος. Το αντίστοιχο  χαρακτηριστικό Ελέγχου Οπίσθιου Φωτισμού HDR σε 6D πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα συνδυάζοντας τρία κάδρα, αλλά οποιοσδήποτε έχει κάτι παραπάνω από ένα περαστικό ενδιαφέρον στις HDR θα επιλέξει τον χειροκίνητο τρόπο, χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές λειτουργίες μπράκετινγκ των 6D. Η D610 διαθέτει ένα χαρακτηριστικό πολλαπλής έκθεσης, αλλά όπως το μπράκετινγκ, συνιστά περιορισμένη έκδοση στις D800 με μάξιμουμ 3, αντί για 10 σύνθετες λήψεις. Όπως η HDR ωστόσο, οποιοσδήποτε βλέπει σοβαρά την παραγωγή σύνθετων εικόνων δεν είναι πιθανό να το κάνει στην κάμερα.

Εκεί που η D610 πραγματικά υπερτερεί της 6D σε αυτή την κατηγορία, ωστόσο, είναι στην ενσωματωμένη χρονοκαθυστέρηση και στην λειτουργία χρονοδιαστημόμετρου. Το χρονοδιαστημόμετρο κάνει την δουλειά ενός ξεχωριστού ιντερβαλόμετρου και ενεργοποιεί την κάμερα σε προρυθμισμένα διαστήματα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα αριθμό λήψεων, το διάστημα ανάμεσα τους, και επίσης να καθυστερήσετε τον χρόνο εκκίνησης εφόσον το επιθυμείτε. Θα ευχόμουνα όλες οι κάμερες να είχαν κάτι τέτοιο ενσωματωμένο. Φυσικά οι Canon DSLR κυκλοφορούν με εφαρμογή EOS που μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά αλλά θα χρειαστείτε ένα περιβάλλον Windows ή MacOS για να το τρέξετε που είναι κάτι ακόμα που έχει να σκεφτεί κανείς και ακόμα ένα πλεονέκτημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς σε μια ολονύχτια λήψη.

Εντωμεταξύ η επιλογή λήψης με χρονοκαθυστέρηση συνίσταται στην λήψη φωτογραφιών σε προκαθορισμένα διαστήματα, αλλά στην συνέχεια τις συγκεντρώνει σε ένα αθόρυβο βίντεο χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες επιλεγμένες ρυθμίσεις ταινίας.

Για αυτό το χαρακτηριστικό, η D610 διαθέτει ακριβώς τις ίδιες επιλογές με την D800 με μέγιστο χρόνο φωτογράφισης τις 7 ώρες και τα 59 λεπτά και διαστήματα από 1 δευτερόλεπτο έως 10 λεπτά. Οι οπαδοί της χρονοκαθυστέρησης θα προτιμήσουν τελικώς να χρησιμοποιήσουν την λήψη με χρονοδιαστημόμετρο και να δημιουργήσουν  τα δικά τους βίντεο χρησιμοποιώντας, ας πούμε, το Photoshop, αλλά η δυνατότητα δημιουργίας in-camera ταινίες με χρονοκαθυστέρηση παραμένει συναρπαστική και χρήσιμη επιλογή, και βγάζει την D610  περάν των εφικτών ορίων της 6D από το κουτί. Και, σε αναγνώριση της καταναλωτικής κατηγοριοποίησης, η Nikon έχει εφοδιάσει την  D610 με μια θέση αυτόματου Προγραμματισμού στον επιλογέα λειτουργιών καθώς και με ένα πλήρες εύρος λειτουργιών σκηνής οικείο σε όσους είναι ιδιοκτήτες  Nikon DSLR και compact.



Nikon D610 λειτουργίες βίντεο

Όταν ο Gordon εξέτασε την Nikon D800 χειροκρότησε το γεγονός ότι παρείχε ακριβώς τις ίδιες επιλογές βίντεο με την ναυαρχίδα στα επαγγελματικά μοντέλα D4 στην μισή τιμή. Σε αυτή την περίπτωση θα συγχωρούνταν κανείς να περιμένει από την Nikon να περιορίσει τις λειτουργίες στο μοντέλο full frame για αρχάριους, αλλά θα έκανε λάθος. Όπως και το προηγούμενο μοντέλο, η D610 μπορεί να βιντεοσκοπήσει 1080p στα 24, 25 ή 30fps, 720p σταt 25, 30, ή 50fps, παρέχει πλήρη χειροκίνητο έλεγχο έκθεσης, διαθέτει καλώδιο εξωτερικού μικροφώνου και υποδοχή ακουστικών για παρακολούθηση ενώ διαθέτει επίσης και μη συμπιεσμένη έξοδο HDMI (8 bit, 4:2:2), επιτρέποντας στον χρήστη να συνδέσει μια μεγαλύτερη οθόνη με καλύτερη ευκρίνεια ή να λαμβάνει ροές δεδομένων με καλύτερης ποιότητας εξωτερική συσκευή εγγραφής. Η οθόνη στην πίσω πλευρά παραμένει επίσης ενεργή κατά την λειτουργία/χρήση εξαρτήματος HDMI. ΗD610 υποστηρίζει επίσης ταινίες με περικοπή DX, μειώνοντας αποτελεσματικά το πεδίο προβολής κατά 1.5x χωρίς καμία απώλεια στην ανάλυση, παρέχοντας μια χρήσιμη ώθηση στην μεγέθυνση.

Το μόνο χαρακτηριστικό ταινίας στην D800 που στερείται η D610 είναι η ικανότητα ελέγχου του διαφράγματος χρησιμοποιώνας κουμπιά στην κάθε πλευρά του φακού, αλλά λόγω του ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με εξωτερικό εγγραφέα, μπορεί να πει κανείς, ότι συνιστά ελάχιστο συμβιβασμό. Ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους θα είναι ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις έκθεσης κατά την διάρκεια της εγγραφής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες PASM για την λήψη ταινιών, αλλά οι ρυθμίσεις είναι σταθερές όταν ο χρήστης εισέρχεται σε λειτουργία Ζωντανής Προβολής και η ευαισθησία ISO ρυθμίζεται αυτόματα για όλες τις άλλες λειτουργίες εκτός της χειροκίνητης.

Η D610 θα σας αφήσει να πραγματοποιήσετε εγγραφή για περίπου 30 λεπτά κατά ένα δευτερόλεπτο. Τα αρχεία κωδικοποιούνται με κωδικοποιητή H.264 σε μια από τις δυο ρυθμίσεις ποιότητας, η υψηλότερη από τις οποίες κωδικοποιεί σε μέσο ρυθμό  μετάδοσης bit 24Mbps στα 1080p και στο μεγαλύτερο ρυθμό καρέ των 720p.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η D610 παρέχει πάνω κάτω ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες ταινίας με την Canon EOS 6D η οποία επίσης παρέχει 24, 25 και 30 fps πραγματοποιώντας εγγραφή σε αναλύσεις των 1080p με 720p , 50 και 60 fps, όλες κωδικοποιημένες με H.264, παρόλο που η 6D δίνει επίσης την δυνατότητα επιλογής δια ή ενδό πλαισιακής συμπίεσης. Η 6D διαθέτει υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο, αλλά όχι για ακουστικά. Συγκρίνοντας τες, νομίζω ότι με τη DX λειτουργία περικοπής, την μη συμπιεσμένη έξοδο HDMI, και την υποδοχή για τα ακουστικά, η D610 είναι καλύτερη κάμερα για ταινίες από την 6D. Σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον, η Nikon έχει αναστρέψει την μακρόχρονη κυριαρχία της Canon σε αυτόν τον τομέα.


Nikon D610 χειρισμός

Έχω ήδη μιλήσει για το μέγεθος και το βάρος της D610, για οποιονδήποτε επιθυμεί αναβάθμιση από ένα μοντέλο DSLR με περικοπή κάδρου, αυτό συνιστά κάτι σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς, αντιστρόφως, οι επαγγελματίες που αναζητούν μια εφεδρική λύση  σε μια D4 ή D800 θα εκπλαγούν ευχάριστα με το συγκριτικά ελαφρύτερο βάρος της, αλλά και την πιο εύρωστη κατασκευή της. Έχω επίσης αναφερθεί ήδη στον τρόπο με τον οποίο οι έλεγχοι των D610 είναι υβριδικοί τύπου D800 / D7100. Το μειονέκτημα σε αυτό έγκειται στο ότι οι ιδιοκτήτες οποιουδήποτε εκ των δυο μοντέλων θα πρέπει να προσαρμοστούν λίγο, αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν είναι τίποτα για  ένα μοντέλο που πραγματικά συνδυάζει τα καλύτερα και των δυο.

Η λειτουργία απελευθέρωσης (drive) και οι επιλογείς λειτουργιών με τα αντίστοιχα κουμπιά κλειδώματος παρέχουν ακριβώς την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την προσβασιμότητα, παρόλο που η πρώτη μπορεί να απαιτεί αρκετή χειροκίνητη επιδεξιότητα ώστε να λειτουργήσει γρήγορα με το ένα χέρι. Παρομοίως η συνδυασμένη χρήση του επιλογέα λειτουργίας εστίασης και του πλήκτρου λειτουργίας AF, όπως επίσης του ορθά τοποθετημένου πλήκτρου Fn και του πλήκτρου για το μπράκετινγκ,  παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε λειτουργίες που, χρησιμοποιεί κανείς σε μια DSLR πολύ συχνά. Υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες προσαρμογής και αυτό θα έπρεπε να σημαίνει ότι παρά τις φυσικές διαφορές και τις διαφορές χειρισμού, η D610 μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί πιο απρόσκοπτα σε μια διάταξη δυο καμερών με ένα άλλο μοντέλο. Για παράδειγμα, παρόλο που στερείται το κουμπί AF-On της D800, η ίδια λειτουργία στην D610 μπορεί να ανατεθεί στα κουμπιά Fn, Preview, ή AE-L/AF-L. Όπως θα περίμενε κανείς τα τρία αυτά κουμπιά είναι πλήρως προγραμματισμένα και μπορούν να αποδοθούν σε αυτά ξεχωριστές λειτουργίες για την λήψη φωτογραφιών και ταινιών.

Όπως η D7100, η D610 έχει τις θέσεις U1 και U2 στον επιλογέα ρυθμίσεων παρέχοντας πρόσβαση σε δυο προσαρμοσμένες ρυθμίσεις χρήστη. Ανάμεσα σε άλλα πράγματα μπορείτε να αποθηκεύσετε την λειτουργία έκθεσης, την μέτρηση, την λειτουργία AF, το μπράκετινγκ και οτιδήποτε στο  μενού ρυθμίσεων λήψης και στο μενού προσαρμοσμένων ρυθμίσεων. Δυο πράγματα, ωστόσο, δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε  και αυτά είναι η λειτουργία χειρισμού και η περιοχή  της εικόνας, αν λοιπόν είσαστε αθλητικοί φωτογράφοι και επιθυμείτε προσαρμοσμένες ρυθμίσεις για  να απαθανατίσετε μια  αλληλουχία δράσεων, εκτός από το να γυρίσετε τον επιλογέα λειτουργιών στις θέσεις U1 ή U2 εξακολουθείτε να μπορείτε να γυρίσετε τον επιλογέα Λειτουργίας Λήψης στην θέση CH για υψηλής ταχύτητας συνεχόμενη λήψη. Εκτός από εκείνες τις ελάσσονες σχεδόν αδυναμίες, οι ρυθμίσεις Χρήστη παρέχουν έναν χρήσιμο τρόπο γρήγορης πρόσβασης σε πλήρη ρύθμιση από την λειτουργία έκθεσης έως τα κουμπιά εντολών προσαρμογής.

Το μενού συστήματος της D610 Menu μοιάζει οικείο σε οποιονδήποτε αναβαθμίζει από μια D7100: διακρίνεται σε έξι ετικέτες και πατώντας το κουμπί Λευκή Ισορροπία εμφανίζεται μια μικρή περιγραφή του τρέχοντος επιλεγμένου αντικειμένου μενού. Τα μενού είναι εύλογα οργανωμένα αλλά, όπως η Sony, έτσι και η Nikon αρέσκεται στο να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα σε μια και μόνο ετικέτα οδηγώντας σε μια κατάσταση, όπου κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί την κύλιση για να αναζητήσει αντικείμενα που δεν χωρούν στην 3.2 ιντσών οθόνη.

Το σύστημα μενού της Canon υιοθετεί μια πιο πλοηγήσιμη προσέγγιση όσον αφορά στο να μην συσσωρεύει στην οθόνη περισσότερα αντικείμενα από εκείνα που μπορεί κανείς να δει χωρίς κύλιση καθιστώντας πιο εύκολο το να βρει κανείς κάτι εάν δεν γνωρίζει που να ψάξει. Ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος αυτού στην D610 είναι η χρήση έκτης ετικέτας. Φέροντας την επιγραφή  «Το δικό μου μενού» μπορεί κανείς να προσθέσει σε αυτό οτιδήποτε από τις υπόλοιπες πέντε ετικέτες στο προσαρμοσμένο αυτό μενού, διευκολύνοντας την διαδικασία εύρεσης των πραγμάτων που γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε.


 

Nikon D610 Αυτόματη Εστίαση

Η D610 διαθέτει ένα σύστημα  AF 39-σημείων, με 9 σημεία διασταυρούμενου τύπου, σε σύγκριση με τα 51 σημεία, με 15 σημεία διασταυρούμενου τύπου στην D800, ή το συγκριτικά πενιχρό σύστημα 11-σημείων / ενιαίο διασταυρούμενου τύπου σύστημα AF της EOS 6D. Είναι ωστόσο σημαντικό να αναφέρει κανείς ότι το σύστημα AF της EOS 6D μπορεί να λειτουργήσει υπό συνθήκες μεγαλύτερης συσκότισης έως τα -3EV σε σύγκριση με το-1EV στην D600.


Το σύστημα AF και η διάταξη σημείου εστίασης είναι παρόμοιο με εκείνο της προκατόχου της D7100, της D7000, αλλά τα 39 τετράγωνα έχουν τοποθετηθεί σε πιο σφιχτή διάταξη στο μεσαίο τρίτο του κάδρου. Ο λόγος που αυτό είναι έτσι είναι ότι όλα τα σημεία AF παραμένουν στην περιοχή της εικόνας, ακόμα και όταν η κάμερα βρίσκεται σε λειτουργία  επιλογής μέρους DX. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση της AF είναι ίδια και στις δυο λειτουργίες, αλλά με το μειονέκτημα ότι, μικρό κατά την άποψη μου, η περιοχή εικόνας FX στερείται σημείων AF οπουδήποτε εκτός του κεντρικού τμήματος του κάδρου. Όπως η D800, έχει δυνατότητα αυτόματης εστίασης έως f8 χρησιμοποιώντας μειωμένο αριθμό σημείων AF. Στην D610 διατίθενται 32 σημεία σε ρυθμό αργότερο των f5.6 και ταχύτερο των f8, ενώ τα κεντρικά 7 σημεία εστίασης είναι διαθέσιμα στα f8.

Όπως και σε άλλα πρόσφατα μοντέλα Nikon DSLR, υπάρχουν τέσσερις λειτουργίες περιοχής AF από τις οποίες μπορεί κανείς να επιλέξει: Single Point, Dynamic Area, Auto Area, και 3D Tracking. Στις λειτουργίες Single και Dynamic Area, μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα το σημείο εστίασης χρησιμοποιώντας τον βραχίονα ελέγχου rocker control, με την δυναμική περιοχή να αποτελείται από 9, 21 ή 39 περιβάλλοντα σημεία εστίασης σε περίπτωση που το φωτογραφικό θέμα κινηθεί (μπορείτε να επιλέξετε πόσα θα έπρεπε να περιλαμβάνει). Στην Αυτόματη Περιοχή, η D610 επιλέγει το σημείο εστίασης αυτόματα.

Με την Τρισδιάστατη Ανίχνευση, επιλέγετε χειροκίνητα ένα σημείο αυτόματης εστίασης και το τοποθετείτε πάνω από το επιθυμητό θέμα. Με μισό-πατημένη την απελευθέρωση κλείστρου, η D610 θα προσπαθήσει στην συνέχεια να διατηρήσει την εστίαση στο φωτογραφικό θέμα ακόμα και αν κανείς ανασυνθέσει την φωτογραφία. Η Τρισδιάστατη Ανίχνευση εκμεταλλεύεται επίσης τις έγχρωμες πληροφορίες για να συμβάλει στην ανίχνευση ενός φωτογραφικού θέματος, παρόλο που εμφανώς αν πρόκειται για το ίδιο χρώμα με το φόντο, το σύστημα μπερδεύεται. Η Nikon προτείνει την Τρισδιάστατη Ανίχνευση για την γρήγορη σύνθεση φωτογραφιών, όπου τα φωτογραφικά θέματα κινούνται ακανόνιστα, όπως οι τενίστες. Εντωμεταξύ η δυναμική 9-σημείων συνιστά την καλύτερη λύση για προβλέψιμες κινήσεις, όπως οι δρομείς ή οι αγώνες ταχύτητας, η δυναμική 21-σημείων είναι πιο κατάλληλη για απρόβλεπτες κινήσεις, όπως εκείνες των ποδοσφαιριστών, ενώ η επιλογή δυναμικής 39-σημείων συνιστά την καλύτερη λύση για φωτογραφικά θέματα, που κινούνται γρήγορα και δεν μπορούν εύκολα να μπουν στο κάδρο, όπως τα πουλιά βρίσκονται σε πτήση.

Όπως όλες οι κάμερες που παρέχουν ποικιλία επιλογών AF, συνιστά μια περίπτωση πειραματισμού για να δει κανείς ποια λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο για την συγκεκριμένη εφαρμογή. Καλό είναι επίσης να είναι κανείς ευέλικτος ως προς την επιλογή του, καθώς αυτή που η Nikon θεωρεί ως βέλτιστη επιλογή για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να μην ταιριάζει ακριβώς σε αυτό που προσπαθείτε να φωτογραφίσετε. Στην πράξη βρήκα την περιοχή δυναμικής λειτουργίας 9 σημείων ήταν πολύ καλή για την ανίχνευση θεμάτων που προσεγγίζουν αργά και σταθερά, όπως τζετ και ποδήλατα. Εντωμεταξύ η τρισδιάστατη λειτουργία έκανε καλή δουλειά όταν υπήρχε αρκετή αντίθεση ανάμεσα στο φωτογραφικό θέμα και στο φόντο, όπως ένας χιονοδρόμος με ζωηρόχρωμη αμφίεση ενάντια σε ένα λευκό σκηνικό.

Όπως η D600, η D610 περιλαμβάνει ένα αναπόσπαστο μοτέρ AF που συνεπάγεται μη-AF-S φακοί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτόματη εστίαση. Η D610 μπορεί επίσης να αναγνωρίσει έως και 9 non-cpu φακούς χειροκίνητης εστίασης.


Nikon D610 Συνεχής Λήψη

Παρουσιάζοντας μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την Nikon D610 μπορεί τώρα να φωτογραφίσει στα 6fps σε λειτουργία FX πλήρους κάδρου, σημαντικά πιο γρήγορα από την D800 στα 4fps λόγω του αισθητήρα χαμηλότερης ανάλυσης και επίσης πιο γρήγορη από την Canon EOS 6D στα 4.5fps. Η ενδιάμεση μνήμη έχει αρκετή χωρητικότητα για 16 συμπιεσμένα αρχεία RAW 14 bit χωρίς απώλειες ή 100 JPEG καλής ποιότητας. Υπάρχει επίσης μια νέα Αθόρυβη Συνεχής Λειτουργία, που επιτρέπει την αθόρυβη συνεχή λειτουργία σε ταχύτητες ως τα 3fps.

Για την δοκιμασία της συνεχόμενης λειτουργίας της D610, τοποθέτησα σε αυτή μια φρέσκο-φορμαρισμένη κάρτα μνήμης 8GB Sandisk Extreme Pro UHS-1 στην υποδοχή 1 και την ρύθμισα σε λειτουργία Continuous High drive με ταχύτητα κλείστρου 1/500, στα 400 ISO. Απενεργοποίησα όλες τις βελτιώσεις εικόνας, συμπεριλαμβανομένου του Δ-φωτισμού και της μείωσης του θορύβου και για την πρώτη δοκιμή ρύθμισα την ποιότητα της εικόνας σε συμπιεσμένο αρχείο RAW 14-bit χωρίς απώλειες. Η  D610 απαθανάτισε μια σειρά 15 εικόνων σε 2.4 δευτερόλεπτα – δηλαδή ρυθμό καρέ 6.25fps. Μετά το 15ο καρέ δεν σταμάτησε, αλλά συνέχισε να φωτογραφίζει στα ελαφρώς ακανόνιστα 3fps ή κάπου εκεί. Αν σταματούσα μετά το 15ο καρέ, θα έπαιρνε μόλις πάνω από 14 δευτερόλεπτα για τον καθαρισμό της ενδιάμεσης μνήμης.

Μεταφερόμενος σε λειτουργία JPEG με προεπιλεγμένη συμπίεση με προτεραιότητα μεγέθους, η D610 τράβηξε μια σειρά 100 εικόνων σε μόλις πάνω από 25 δευτερόλεπτα - στα 4fps περίπου. Παρ’ όλα αυτά, παρατήρησα ότι μετά από το 50ο καρέ περίπου η ταχύτητα φωτογράφισης επιβραδύνθηκε σημαντικά οπότε χρονομέτρησα τα πρώτα 50 καρέ στην αλληλουχία και το αποτέλεσμα ήταν τα πιο ενθαρρυντικά 5.96fps.

Στην συνέχεια μετέφερα την D610 σε μέγεθος εικόνας DX που παράγει εικόνες 10.5 megapixel χρησιμοποιώντας το κεντρικό τμήμα του αισθητήρα με συντελεστή περικοπής 1.5x. Χρησιμοποίησα τις ίδιες ρυθμίσεις RAW με την δοκιμή της λειτουργίας FX και αυτή την φορά είχα την δυνατότητα να φωτογραφίσω 28 εικόνες RAW σε μόλις πάνω από 6fps πριν ο ρυθμός καρέ αρχίσει να τραυλίζει και να επιβραδύνει. Στην λειτουργία Fine JPEG σε μέγεθος DX το όριο ήταν 100 λήψεις, αλλά ο ρυθμός καρέ παρέμεινε στα 6fps. Παρόλο που υπάρχει εμφανώς ένα ελαφρύ πλεονέκτημα που μπορεί να κερδίσει κανείς φωτογραφίζοντας σε λειτουργία DX, πρόκειται ακριβώς για αυτό, ένα ελαφρύ πλεονέκτημα, παρόλο που η ενδιάμεση μνήμη καθαρίζει πιο γρήγορα.

Η νέα Αθόρυβη συνεχόμενη λειτουργία έχει την δική της θέση Qc στον επιλογέα λειτουργίας λήψης. Σε αυτή την θέση η D610 μπορεί να φωτογραφίσει έως και σε  3fps. Όπως η Αθόρυβη λειτουργία μονής λήψης, η Αθόρυβη λειτουργία συνεχίζει να καθυστερεί την λειτουργία επιστροφής των καθρεπτών (αν και,  η  single-shot Αθόρυβη λειτουργία δεν προκαλεί επιστροφή του καθρέπτη μέχρι την απελευθέρωση του κλείστρου στην συνεχόμενη λειτουργία, απλώς την επιβραδύνει λίγο).  Είναι  ελαφρώς λιγότερο θορυβώδης από την Συνεχόμενη Υψηλή Λειτουργία, αλλά όχι τόσο αθόρυβη και θα εξακολουθούσατε να τραβάτε την προσοχή, σε περίπτωση που τη χρησιμοποιήσετε στο μέσο μιας εκκλησιαστικής τελετής ή σε ένα μουσείο. Επίσης, για να δηλώσω το προφανές, στα 3fps είναι πιο αργή, στο μισό ρυθμό καρέ της Συνεχόμενης Υψηλής λειτουργίας.


Nikon D610 Αισθητήρας

Η D610 διαθέτει ένα αισθητήρα πλήρους κάδρου FX-φορμά 24ων Megapixel που παράγει εικόνες με μέγιστες διαστάσεις 6016 x 4016 pixels. Όπως τα προηγούμενα φωτογραφικά σώματα Nikon FX, η D610 παρέχει επίσης  DX-format crop mode που μειώνει αποτελεσματικά το πεδίο προβολής κατά 1.5 φορές. Στον αισθητήρα υψηλότερης ανάλυσης της D800, αυτό εξακολουθεί να επιτρέπει σε αρκετά εικονοστοιχεία να δημιουργήσουν εικόνες 15.4 Megapixel, αλλά στην D610 οι εικόνες της περιοχής DX έχουν διαστάσεις 10.5 Megapixels. Αυτή η ανάλυση μπορεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα περισσότερα σύγχρονα  DX φωτογραφικά σώματα, αν όμως κανείς επιχειρεί αναβάθμιση από κάποιο παλιότερο καταναλωτικό σώμα, όπως  το D90 ή το D5000, τότε θα έχει απλώς μια οριακή απώλεια στην ανάλυση προκειμένου να συνεχίσει να χρησιμοποιεί DX φακούς.

Οι φακοί με DX-φορμά μπορεί να έχουν διορθωθεί επισήμως για τον DX κύκλο απεικόνισης, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μια αξιοπρεπή επίδοση λίγα mm πιο πέρα. Η τοποθέτηση τους σε ένα σώμα FX επιτρέπει στον χρήστη να απολαύσει την κάλυψη πέρα ενός DX κάδρου και ενώ κανένας από αυτούς δεν παρουσιάζει ευκρίνεια στις γωνίες προβολής ενός φορμά FX, μπορούν να πλησιάσουν. Παρόλο που η D610 στερείται τις επιπλέον λειτουργιών επιλογής μέρους 1.2 και 5:4 της D800, δεν υπάρχει τίποτα που να σταματά κάποιον να φωτογραφίσει με φακούς DX σε περιοχή FX και να προβεί σε χειροκίνητη περικοπή, ξεμπλοκάροντας έτσι την δυνατότητα αυτή σε πολλούς άνω του μέσου όρου DX φακούς – άλλος ένας λόγος για ιδιοκτήτες DX σωμάτων να προβούν σε αναβάθμιση.

Η ευαισθησία της D610 κυμαίνεται ανάμεσα στα 100 και 6400 ISO, όντας επεκτάσιμη στα 50 και 25600 ISO, ώστε να αντιστοιχεί στην εκτεταμένη επιλογή στην D800, αλλά στερούμενη το εκτεταμένο ανώτερο όριο των 102 και 400 ISO της EOS 6D. Το εύρος ταχύτητας του κλείστρου κυμαίνεται από τα 30 δευτερόλεπτα έως το 1/4000, στερούμενη τα μέγιστης ταχύτητας 1/8000 της D800, αλλά όντας σε ακριβή αντιστοιχία με το εύρος της EOS 6D.

Megapixels: 24.3 megapixel

Ευαισθησία στο φως: ISO 100-6400 σε βήματα τιμής έκθεσης του 1/3 ή 1/2

Τύπος αισθητήρα: CMOS
Μέγεθος αισθητήρα: 35.9 x 24.0 mm

Διαγώνιος οθόνης (cm): 8.1 cm

Διαγώνιος οθόνης (inch): 3.2 inch

Ανάλυση οθόνης: 921 k-dot

Τύπος οθόνης: LCD

Μέσο αποθήκευσης: Κάρτες μνήμης SDHC και SDXC συμβατές με SD και UHS-I

ταχύτητα κλείστρου: 1/4000 - 30 sec

Ενσωματωμένο φλας: Ναι

Διόρθωση φλας: -3 - +1 σε προσαυξήσεις του 1/3 ή του 1/2
Ρυθμίσεος φλας: Αυτόματη, Αργός συγχρονισμός, Συμπληρωματικός φωτισμός φλας

Συνδέσεις: Hi-Speed USB, miniHDMI, Υποδοχή εξαρτημάτων, Είσοδος ήχου: Στερεοφωνική υποδοχή ακίδων mini, Έξοδος ήχου: Στερεοφωνική υποδοχή ακίδων mini

Βάρος: 850 gr
Εφέ: Πορτραίτο, τοπίο, παιδί, αθλητισμός, κοντινό, νυχτερινό πορτραίτο, νυχτερινό τοπίο, πάρτι/εσωτερικός χώρος, παραλία/χιόνι, ηλιοβασίλεμα, δύση/αυγή, πορτραίτο μικρού ζώου, φως κεριών, άνθη, φθινοπωρινά χρώματα, τρόφιμα, σιλουέτα, έντονη φωτεινότητα, χαμηλή φωτεινότητα, HDR
Χρονοδιακόπτης: 2, 5, 10, 20 sec

Ανάλυση βίντεο: 1080p
Μορφές βίντεο: MOV
PictBridge: Ναι

Αυτόματη εστίαση: Ναι και με αυτόματη λειτουργία

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Nikon D610