Αρχική Video Tutorials

Στις καλύτερες τιμές της αγοράς…

Cameras.gr

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

D750 D3300 D610 D7100 D5300 D3400

NIKON D610

NIKON D3400

NIKON D750

NIKON D3300

NIKON D7100

NIKON D5300

EOS 70D EOS 1200D

CANON EOS 5D MARK III

Canon EOS 1200D

CANON EOS 100D

CANON EOS 650D

CANON EOS 70D

CANON EOS 6D

© 2014 - 2018 Cameras.gr - All Rights Reserved

NIKON D 7100 KIT 18-105 VR + Τσάντα Μεταφοράς

989€

Παρουσίαση και Κριτικές για την Nikon D7100


Η Nikon D7100 είναι η τελευταία ανώτερη μεσαίου φάσματος DSLR φωτογραφική μηχανή που στοχεύει στους ενθουσιώδεις και επίδοξους φωτογράφους. Ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2013, σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά την D7000, και βρίσκεται ανάμεσα στην D7000 και την D600 που είναι επόμενη της σειράς. Η Nikon σκοπεύει να κρατήσει την παλαιότερη D7000 στην τρέχουσα σειρά.

Η Nikon περιγράφει την D7100 ως την καλύτερη DX που μπορεί να προσφέρει, ωστόσο είναι σημαντικό να προσέξουμε ότι αυτή δεν είναι η από καιρού αναμενόμενη αντικατάσταση της σχεδόν επαγγελματικής D300s. Για να είμαι δίκαιος, πολλές από τις προδιαγραφές είναι κατά πολύ υπεράνω αυτών της D300s, αλλά η D7100 είναι κυρίως για ερασιτεχνική παρά για επαγγελματική χρήση. Θα ‘λεγα ότι μοιάζει όλο και περισσότερο απίθανο το να υπάρξει μια D400 και το μήνυμα από τη Nikon είναι ότι αν κάποιος τη σήμερον ημέρα θέλει ένα πιο επαγγελματικής φύσης μοντέλο, θα ‘πρεπε να προτιμήσει μία με αισθητήρα full-frame.



Ωστόσο όπως και με προηγούμενα μοντέλα, η Nikon συνεχίζει να διευρύνει τα όρια των προσδοκιών μας για ένα ανώτερο μεσαίου φάσματος σώμα, μειώνοντας τα σύνορα με την ημιεπαγγελματική κατηγορία. Η νέα D7100 κληρονομεί το 100% του καλύμματος του σκοπεύτρου, 6fps συνεχόμενων λήψεων, 2016 pixel αισθητήρα μέτρησης και διπλή κάρτα SD από τον προκάτοχό της, αλλά αυξάνει την ανάλυση κατά 50% σε 24.1 Megapixels, αυξάνει το σύστημα AF από 39 σε 51 σημεία, προσθέτει 1080p στα 30fps και 25 fps σε σχέση με τα 24fps, και εισάγει μια 1.3x λειτουργία περικοπής οδηγώντας σε μία συνολική μείωση στο μισό σε μία ανάλυση της τάξεως των 15.4 Megapixels. Καλύτερα ακόμα, η D7100 έχει πλέον πλήρη στεγανοποίηση, και γίνεται η δεύτερη DSLR της εταιρίας μετά την D800e που εξαλείφει το εφέ οπτικού φίλτρου χαμηλής διέλευσης για πιθανώς πιο ευδιάκριτες εικόνες. Η D800e το κατάφερε αυτό ακυρώνοντας το εφέ, αλλά η D7100 απλά αφαιρεί όλο το φίλτρο.


Στην αξιολόγησή μου έχω συγκρίνει την D7100 με την προκάτοχό της η οποία παραμένει μία επιλογή μεγάλης αξίας γι’αυτούς που ψάχνουν μια ανώτερη μεσαίου φάσματος DSLR και επίσης με τη μεσαίου φάσματος D5200. Η D5200 δεν έχει  την εύρωστη ποιότητα κατασκευής της D7100, πολλά από τα φυσικά στοιχεία ελέγχου και πολλά από τα χαρακτηριστικά της, αλλά κυρίως, έχει την ίδια ανάλυση των 24 Megapixel, μολονότι διατηρεί ένα οπτικό φίλτρο χαμηλής διέλευσης. Θα’ναι ενδιαφέρον να δούμε πόση διαφορά υπάρχει στην ποιότητα μεταξύ των δύο αυτών μοντέλων.


Σχέδιο και έλεγχος της Nikon D7100


Η D7100 έχει διαστάσεις 136x107x76mm και ζυγίζει 765g χωρίς την μπαταρία. Αυτό την κάνει 4mm πιο πλατιά, 2mm ψηλότερη και σχεδόν το ίδιο παχιά με την D7000, και 15g ελαφρύτερη. Το στυλ του σώματος είναι το ίδιο και με μια πρόχειρη ματιά μοιάζουν σχεδόν πανομοιότυπες, αλλά στο χέρι σας η D7100 μοιάζει ελαφρώς πιο

σταθερή με λαβή λίγο μεγαλύτερη και πιο καμπυλωτή. Πρακτικά μιλώντας, θα αισθάνεστε ότι  έχουν το ίδιο βάρος στο χέρι σας.


Οι πιο ευδιάκριτες εμφανισιακές διαφορές είναι στην επάνω πλακέτα όπου h Διαβαθμισμένη Πλάκα Λειτουργιών έχει το ίδιο κεντρικό κουμπί κλειδώματος όπως στην D600. Υπάρχει επίσης μια πολύ μικρή αλλαγή στη διαβαθμισμένη πλάκα λειτουργιών η οποία μειώνει τη θέση λήψης. Στην κορυφή του σκοπεύτρου, νέα στερεοφωνικά μικρόφωνα είναι τοποθετημένα μόλις μπροστά από το hotshoe και επάνω στη χειρολαβή υπάρχει ένα νέο κουμπί άμεσης εγγραφής για βίντεο (το οποίο λειτουργεί στη Ζωντανή προβολή μόνο) επιπρόσθετα στον απελευθερωτή κλείστρου και το διακόπτη on/off, τη λειτουργία μέτρησης και τα κουμπιά αντιστάθμισης έκθεσης. Όπως και πριν υπάρχει ένας διακόπτης επιλογής τοποθετημένος μπροστά και κάτω από τον απελευθερωτή κλείστρου μπροστά από τη χειρολαβή.


Στον μπροστινό πίνακα υπάρχουν επίσης κάποιες μικρές αλλαγές. Η βοηθητική AF λυχνία στην D7100 είναι λίγο μεγαλύτερη και κάτω από αυτή στη δεξιά πλευρά της θέσης του φακού(όπως κρατάτε την φωτογραφική) το βάθος προεπισκόπησης του πεδίου και τα κουμπιά λειτουργίας έχουν ανταλλάξει θέση. Το υψηλότερο τώρα σημειώνεται ως Pv  και το χαμηλότερο, τοποθετημένο για τον αριστερό σας δείκτη σημειώνεται ως Fn1. Αυτές βέβαια είναι απλώς οι προεπιλεγμένες λειτουργίες, καθώς όπως και πριν, και τα δύο είναι προγραμματιζόμενα, έτσι αν κάνετε αναβάθμιση μπορείτε εύκολα να τα καθορίσετε με τον τρόπο που τα είχατε συνηθίσει.  


Από την άλλη πλευρά της θέσεως του φακού, η διάταξη είναι ακριβώς όπως πριν με το φλάς και τα κουμπιά του βραχίονα κοντά στην κορυφή και το διακόπτη εστίασης χαμηλότερα κάτω από το κουμπί απελευθέρωσης του φακού. Ο μπροστινός δέκτης υπερύθρων είναι στην ίδια θέση, αλλά έχει πιο ενδιαφέρον σχήμα. Οι αλλαγές στο σχήμα του σώματος είναι πιο εμφανείς από  μπροστά, με την εναλλαγή από το μπροστινό πίνακα επάνω πλέον μέσω μιας λοξής άκρης που σαρώνει γύρω από την άκρη του σκοπεύτρου κάνοντας μια κομψή καμπύλη. Το εφέ αυτό παρέχει στην D7100 με ένα πιο ευπαρουσίαστο, πιο μοντέρνο προφίλ το οποίο μοιράζεται με άλλα τελευταία μοντέλα όπως την D5200.


Επαναλαμβάνοντας, ακόμα μια φορά υπάρχει μια άμεση εξοικείωση με τη διάταξη ελέγχου της προγενέστερης D7000 η οποία με μια καλύτερη ματιά αποδεικνύεται να ενσωματώνει κάποιες πολύ μικρές τροποποιήσεις. Όπως και πριν επάνω αριστερά πίσω από τη διαβαθμισμένη πλάκα λειτουργιών θα βρείτε τα κουμπιά αναπαραγωγής και διαγραφής, κάτω από αυτά υπάρχει μια στήλη με 5 κουμπιά – ένα περισσότερο από την D7000 με την πρόσθεση ενός κουμπιού “i” στο κάτω μέρος το οποίο αλλάζει τις ρυθμίσεις στην οθόνη πληροφοριών, θα σας πω περισσότερα για το πώς αυτό λειτουργεί στην παράγραφο χειρισμού παρακάτω. Από πάνω είναι τα ίδια τέσσερα κουμπιά για το Μενού, τη Φωτεινότητα, την Ποιότητα και τις ρυθμίσεις ISO όπως και στην D7000, με τη νέα διάταξη την οποία βρίσκουμε στα νέα μοντέλα να αντιστρέφει τις αρχικές θέσεις  της Ποιότητας και τα κουμπιά του ISO με τις δευτερεύουσες λειτουργίες αναπαραγωγής - μεγέθυνσης.


Από την άλλη μεριά της οθόνης LCD θα βρείτε τον ίδιο αναθεωρημένο 8θέσεο multi-selector (πολύ-επιλογέας) με ολοκληρωτικό κλείδωμα και διπλή λειτουργία stills/βίντεο διακόπτη Ζωντανής Προβολής όπως στην D600 και κάτω από αυτά, το κουμπί πληροφοριών. Στην πραγματικότητα, με την εξαίρεση του ξεχωριστού κουμπιού “i” στη θέση του κουμπιού “ Έλεγχος Εικόνας” της D600, το πίσω πάνελ της D7000 μιμείται επακριβώς αυτό του πλήρους καρέ της D600 μέχρι και στο τεσσάρων οπών πλέγμα για το μικρόφωνο κάτω από το κουμπί πληροφοριών. Λίγο πιο δεξιά η οπίσθια μαλακή χειρολαβή τώρα επεκτείνεται σε μήκος με ένα περιστροφικό διακόπτη από πάνω και ένα δεύτερο IR δέκτη ως βάση.


Στη δεξιά πλευρά του σώματος της D7100 υπάρχει ένα συνδεδεμένο με ελατήριο πορτάκι το οποίο, όπως και στην D7000 αποκαλύπτει όταν ανοίγει δυο θήκες για SD κάρτες. Η μόνη διαφορά είναι ότι η D7100 ισχυρίζεται ότι μπορεί να διαβάσει τις νέες  UHS-1 κάρτες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τρία μαλακά πλαστικά καπάκια, στην κορυφή μία υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο διαστάσεων 3.5mm και μια θύρα USB 2, στο μέσον μια μίνι θύρα HDMI και στο κάτω μέρος,  μια υποδοχή ακουστικών διαστάσεων 3.5mm και θύρα για αξεσουάρ για τη μονάδα GP-1 GPS.


Η συνδεσιμότητα είναι ένας τομέας όπου η Canon έχει τώρα πλεονέκτημα σε σχέση με τη  Nikon, με το EOS 6D να προσφέρει ενσωματωμένα Wi-Fi και GPS. Ενώ μπορείτε να συνδέσετε  το αξεσουάρ του GP-1 και η D7100είναι επίσης συμβατή με τη Wu-1a Wi-Fi dongle, δε συγκρίνεται με την άνεση του να έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας ενσωματωμένα.


Η Wu-1a σε συνδυασμό με την Ασύρματη Χρήση μέσω Κινητού (Wireless Mobile Utility) παρέχει σχετικά περιορισμένο έλεγχο στις ρυθμίσεις της κάμερας, και παρόλο που δεν το δοκίμασα με την D7100 μπορείτε να διαβάσετε την αντίστοιχη αξιολόγησή του για την D5200 στην οποία το αναφέρω. Μία άλλη επιλογή θα ήταν ο νέος WR-1 ασύρματος απομακρυσμένος χειρισμός στα 2.4GHz, με ένα εύρος της τάξης των 120m/393 πόδια, το οποίο σας επιτρέπει να αλλάξετε ρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένων του κλείστρου, το διάφραγμα και την ISO. Είναι ένα καλό αξεσουάρ, αλλά δεν είναι ακριβώς φθηνό.


Η D7100 χρησιμοποιεί την ίδια μπαταρία EN-EL15 με την προκάτοχό της  και χωράει ως και  950 λήψεις από αυτή υπό φυσιολογικές CIPA συνθήκες. Αυτή είναι μια μείωση της τάξης του δέκα τοις εκατό από τις 1050 λήψεις της  D7000, αλλά είναι στο ίδιο εύρος με άλλες μεσαίου φάσματος DSLR κάμερες. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για σας η μπαταρία MB-D15 θα διπλασιάσει την χωρητικότητα.


Η MB-D15 είναι εξοπλισμένη με ένα κουμπί απελευθέρωσης κλείστρου, κουμπί κλειδώματος AE/AF, πολύ επιλογέα, και κυρίως-και υπό- επιλογείς εντολών για καλύτερο χειρισμό κατακόρυφου προσανατολισμού και μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε με έξι μπαταρίες ΑΑ (Αλκαλικές ή Ni-MH ή Λιθίου), ή με μία άλλη EN-EL15 η οποία, μαζί με την ενσωματωμένη  αυξάνει την χωρητικότητα στις 1900 λήψεις. Το πορτάκι για τη θύρα της μπαταρίας είναι τοποθετημένο ακριβώς κάτω από τη λαβή, αρκετά μακριά από τη θήκη του τριπόδου η οποία είναι τοποθετημένη στον άξονα της θέσης του φακού, έτσι μπορείτε να βγάλετε την μπαταρία όσο η κάμερα είναι τοποθετημένη πάνω στο τρίποδο ή να χρησιμοποιήσετε  το έλασμα γρήγορης απελευθέρωσης.


Η D7100 έχει το ίδιο ενσωματωμένο αναδυόμενο φλάς με την προκάτοχό της· εξωτερικά φαίνεται το ίδιο και ενεργοποιείται με ένα μικρό κουμπί στην αριστερή πλευρά της πρόσοψης. Έχει τον ίδιο Οδηγό Απόστασης του 12  σε Μέτρα με την 100 ISO να δίνει εύρος μόλις  λιγότερο από τρεισήμισι μέτρα με 18-105mm f3.5-5.6 του φακού στην ευρυγώνια θέση του. Αυξήστε την ISO σε 400 και θα σας φτάσει σχεδόν στα εφτά μέτρα.


Όμως η ενσωματωμένη μονάδα του φλας στην πραγματικότητα προορίζεται για συμπληρωματικό φλας και αν θέλετε περισσότερη δύναμη μπορείτε να συνδέσετε ένα εξωτερικό φλας της Nikon στο πέδιλο εξαρτημάτων (hotshoe). Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη μονάδα για να ελέγξετε ασύρματα ένα εξωτερικό φλας της Nikon. Το φλας έχει εφτά λειτουργίες συμπεριλαμβανομένων δύο αυτόματων λειτουργιών, ένα για τη μείωση του φαινομένου των κόκκινων ματιών, το οποίο αυτόματα ανοίγει το φλας στη λειτουργία Αυτόματης Λήψης. Στην Προγραμματισμένη Λειτουργία μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε Συμπληρωματικό φωτισμό, μείωση του φαινομένου κόκκινων ματιών, Αργός συγχρονισμός + μείωση του φαινομένου κόκκινων ματιών, Αργός συγχρονισμός με την Πίσω κουρτίνα.


Για να επιλέξετε τη λειτουργία κρατάτε πατημένο το ίδιο κουμπί το οποίο ανασηκώνει το φλας και γυρίζετε το διακόπτη κύριων εντολών ενώ χρησιμοποιείτε το δευτερεύων διακόπτη εντολών για την αντιστάθμιση έκθεσης του φλας. Αρκετά απλό, με την επιλεγμένη λειτουργία του φλας να φαίνεται στην επάνω οθόνη LED και την οθόνη πληροφοριών πίσω. Στο σκόπευτρο, το εικονίδιο της αστραπής αναβοσβήνει για να σας δείξει ότι η χρήση του φλας μπορεί να είναι καλή ιδέα και ανάβει μόνιμα όταν το φλας έχει ανασηκωθεί και είναι έτοιμο, δεν υπάρχει ωστόσο ένδειξη της λειτουργίας του φλας στο σκόπευτρο.



Σκόπευτρο και οθόνη της Nikon D7100


Στις 3.2 ίντσες (8cm) διαγωνίως , η LCD οθόνη της D7100 είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την 3 ιντσών (7,5 cm) οθόνη της προκατόχου της και με 1229 χιλιάδες κουκίδες επίσης παρέχει μια φωτεινότερη εικόνα, αλλά παρόλη την αύξηση των 920 χιλιάδων κουκίδων από την D7000 η ανάλυση οθόνης δεν έχει αυξηθεί πραγματικά. Η Nikon ακολουθεί τη μόδα που ξεκίνησε από τη Sony η οποία πρόσθεσε μια τέταρτη λευκή κουκίδα στο σύνολο της RGB οθόνης, παρέχοντας επιπρόσθετη αντίθεση και φωτεινότητα. Έτσι είναι ακόμη μια οθόνη ανάλυσης 640 x 480, αλλά με τέσσερις, RGBW κουκίδες ανά pixel, απ’ότι μόνο τρεις.


Δε θα σας φαινόταν ότι 0.2 της ίντσας (0.5cm) θα είχαν μεγάλη διαφορά και όταν συγκρίνετε τις διαστάσεις της οθόνης έχοντας και τις δύο κάμερες κλειστές, δε φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Όμως όταν αναθεωρείτε φωτογραφίες η εικόνα της D7100 φαίνεται πραγματικά αρκετά μεγαλύτερη. Το επιπλέον λευκό pixel δεν έκανε την εικόνα να φαίνεται φωτεινότερη σε μένα, αλλά πράγματι συνεισφέρει στη βελτιωμένη εμφάνιση των λεπτών τονικών λεπτομερειών, ειδικά σε φωτεινές περιοχές όπως ο ουρανός.


Αυτή είναι επίσης η περίπτωση στη λειτουργία Ζωντανής Λήψης, όπου εμφανίζονται τα 3:2 της περιοχής της εικόνας με μια μαύρη μπάρα από κάτω δείχνοντας τη λειτουργία μέτρησης, τις πληροφορίες έκθεσης, την ευαισθησία ISO και την εναπομένουσα  χωρητικότητα της κάρτας και οι επικαλύψεις εναλλάσσονται χρησιμοποιώντας το κουμπί πληροφοριών. Όταν δε χρησιμοποιείται η Λειτουργία Ζωντανής Λήψης η οθόνη είναι είτε κενή ή δείχνει τις πληροφορίες της οθόνης όταν πατάτε το κουμπί πληροφοριών.


Η D7100 έχει το ίδιο πενταπρισματικό σκόπευτρο όπως η προκάτοχός της το οποίο παρέχει 100 τοις εκατό κάλυψη σε μεγέθυνση 0.94φορές. Αυτό είναι μία αύξηση στη φωτεινότητα και το μέγεθος από τα πεντα-κατοπτρικά σκόπευτρα των D3200 και D5200, και παρέχει μια άνετη εμπειρία θέασης που είναι παραπάνω από αρκετή στις περισσότερες περιπτώσεις, παρόλο που υπολείπεται από την συγκριτικά συμπαγή φωτεινή όψη ενός πλήρους καρέ μοντέλου όπως η D600.


Όπως και στην D7000, τα ενεργά AF σημεία είναι ελαφρώς φωτισμένα με κόκκινο και υπάρχει μια προαιρετική επικάλυψη πλέγματος. Ένα σήμα ΕΦΕ εμφανίζεται για να σας ειδοποιήσει ότι είστε στη λειτουργία των Εφέ, το οποίο είναι αλλιώς εμφανές μόνο στη Ζωντανή Λήψη και υπάρχει επίσης ένα σήμα και ένα περιορισμένο πλαίσιο περικοπής για να σας βοηθήσει να συγκροτήσετε τις λήψεις σας όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία περικοπής 1.3x. Υπάρχει επίσης, ένας μονοαξονικός εικονικός ορίζοντας που ορίζεται εξ ορισμού με το πλήκτρο Fn.


Κάτω από την οθόνη μια νέα ένδειξη OLED δείχνει τις πληροφορίες έκθεσης με λευκά επτά-τμημάτων γραφικά τύπου LED. Η εναπομένουσα χωρητικότητα της κάρτας φαίνεται εξ ορισμού με την επιλογή να την αλλάξετε για μια πιο χρήσιμη ένδειξη ISO.



Φακός και σταθεροποιητής της Nikon D7100


Η D7100 έχει μια F-βάση η οποία μπορεί να καλύψει τους περισσότερους Nikkor φακούς, με τον αισθητήρα DX-διάταξης να προκαλεί μείωση στο οπτικό πεδίο κατά 1.5 φορά. Είναι διαθέσιμο μόνο ως σώμα ή ως σύνεργο με το 18-105mm f3.5-5.6 VR zoom το οποίο, με τη μείωση του οπτικού πεδίου κατά 1.5 φορά έχει πλήρες καρέ ισοδύναμου εστιακού μήκους της τάξεως των 27-157mm. Το 18-105 είναι ένα πολύπλευρο σύνεργο φακού που παρέχει μια καλή ισορροπία μεταξύ κόστους, ποιότητας και προσαρμοστικότητας και κυκλοφορεί με αναστρέψιμο κάλυμμα για το φακό και θήκη.


Επίσης δοκίμασα την D7100 με τον A-FS Nikkor 28mm f1.8 ως κύριο φακό ο οποίος στην D7100 έχει πλήρες καρέ με ισοδύναμο με εστιακό μήκος της τάξεως των 42mm. Γενικότερα, η D7100 έχει αυτόματη εστίαση και οπή πλάκας δακτυλίου, έτσι θα λειτουργήσει με παλαιότερους AF φακούς καθώς επίσης και βοηθητική Λειτουργία Λήψης Προτεραιότητας Ανοίγματος με παλαιότερους AI Nikkor φακούς.


Το σύνεργο του φακού 18-105 πρωτοβγήκε με την D90 το 2008, έτσι θα είναι ήδη αρκετά γνωστό σε μακροχρόνιους χρήστες των μεσαίου φάσματος DX σωμάτων της Nikon. Όπως μπορείτε να δείτε από τις παραπάνω εικόνες παρέχει ένα πολύ χρήσιμο φάσμα που επεκτείνεται λίγο περισσότερο από το τυπικό εστιακό μήκος πορτρέτου, αλλά υπολείπεται του φάσματος που παρέχει ένας μεσαίος τηλεφακός. Αν χρειάζεστε λίγο περισσότερο εύρος ωστόσο, η 1.3x λειτουργία περικοπής της D7100 μπορεί να σας δώσει την απάντηση σ’αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια συνολική μείωση εύρους στο μισό σε μια μειωμένη ανάλυση των 15.4 Megapixels. Είναι ακριβώς το ίδιο με την αλλαγή μεγέθους των εικόνων σας στα 4800x3200 pixels σε έναν επεξεργαστή εικόνων, απλώς είναι πιο βολικό να μπορείτε να το κάνετε στην κάμερα απευθείας.


Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν το σύνεργο του φακού 18-105mm μεγεθυμένο στο μέγιστο βαθμό του των 105mm σε DX λειτουργία στ’ αριστερά και 1.3 λειτουργία περικοπής στα δεξιά. Όταν εισάγετε την λειτουργία περικοπής, ένα πλαίσιο στο σκόπευτρο σας δείχνει την περιοχή περικοπής της εικόνας η οποία είναι αρκετά ευρεία ώστε να χωρέσει όλα τα 51 AF σημεία. Στη Ζωντανή λήψη, η περιοχή περικοπής προσαρμόζεται αυτόματα. Είναι ένα χρήσιμο επιπλέον χαρακτηριστικό για λήψη στατικών εικόνων και ένα πραγματικό μπόνους για λήψη βίντεο, όπου μπορείτε αποτελεσματικά να έχετε μία επιπρόσθετη μεγέθυνση χωρίς απώλειες στην ανάλυση.


Ο 18-105mm φακός έχει ένα διακόπτη για να εναλλάσσει την σταθεροποίηση της εικόνας ακριβώς κάτω από το διακόπτη αυτόματης/χειροκίνητης λειτουργίας στον κύλινδρο του φακού. Για να ελέγξω τη σταθεροποίηση μεγέθυνα το φακό στο ισοδύναμό του των 157mm και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες στη λειτουργία Προτεραιότητας Κλείστρου έχοντας τη σταθεροποίηση απενεργοποιημένη, και έπειτα με τη σταθεροποίηση ενεργοποιημένη. Όπως μπορείτε να δείτε από τις κροπαρισμένες φωτογραφίες παρακάτω, χρησιμοποιώντας το σύνεργο 18-105mm η D7100 μπορεί να είναι χειροκίνητη σε ταχύτητες τόσο αργές όσο το 1/20ο  περίπου τρείς φορές πιο αργή απ’ότι  η συνήθης σοφία προτείνει ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε την κάμερα για να αποφύγουμε τις κουνημένες φωτογραφίες.

 


Λειτουργίες Λήψης της Nikon D7100


Η Nikon D7100 έχει τις ίδιες λειτουργίες έκθεσης με την προκάτοχό της, με μερικές αξιοσημείωτες προσθήκες . Η κύρια λειτουργία προσφέρει τις παραδοσιακές PASM λειτουργίες, Αυτόματη και χωρίς Φλάς Λειτουργίες, μια SCENE λειτουργία η οποία παρέχει πρόσβαση σε 16 προκαθορισμένα καρέ, και θέσεις ρύθμισης δυο χρηστών - U1 και U2. Όλα αυτά συνδυάζονται με μια νέα EFFECTS λειτουργία· η οποία παρουσιάστηκε πρώτα στην D5100, υπάρχουν έξι εφέ συμπεριλαμβανομένων των Νυχτερινή Όραση, Έγχρωμο σκίτσο, Επιλεκτικό χρώμα, Σιλουέτα, Έντονη φωτεινότητα και Χαμηλή φωτεινότητα.


Ενώ προφανώς εσείς δεν μπορείτε να δείτε αυτά τα εφέ στο σκόπευτρο, μπορείτε να τα αναθεωρήσετε στη Ζωντανή Λήψη και μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για βίντεο. Τα εφέ φίλτρου έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή στα compact  όλων των επιπέδων καθώς επίσης και στις μη κατοπτρικές compact συστήματος κάμερες, και ενώ μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό πίσω από αυτό συμπεριλαμβανομένης και της D5200, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι η αγορά για το εμβληματικό DX μοντέλο θα συναρπαστεί τόσο μ’αυτά.


Από την άλλη όμως, η νέα HDR λειτουργία είναι κάτι που πιθανότατα θα αρέσει αρκετά. Παρουσιάστηκε στην D5200, συνδυάζει δυο στάσεις για να παραχθεί μια και μόνη εικόνα με ευρύ φάσμα τόνων για υψηλής αντίθεσης αντικείμενα. Όπως και με την Active D-lighting υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε Χαμηλή, Κανονική, Υψηλή, Πολύ Υψηλή και Αυτόματη ρύθμιση. Αν θέλετε να δείτε τι αποτελέσματα έχει η HDR λειτουργία σε υψηλό φωτισμό και σκιά στις ποικίλες ρυθμίσεις ρίξτε μια ματιά στην αξιολόγηση που έχω κάνει για την D5200.Παρακάτω έχω συμπεριλάβει ένα παράδειγμα που δείχνει πως η HDR λειτουργία μπορεί να σας βοηθήσει να καταγράψετε τις λεπτομέρειες του ουρανού οι οποίες θα χάνονταν με αντικείμενα όπως αυτό με μια πόζα. Η λήψη στ’αριστερά είναι μια πόζα στην Προγραμματισμένη Λειτουργία, η μεσαία είναι HDR στην Αυτόματη ρύθμιση και αυτή στα δεξιά είναι με την Πολύ Υψηλή ρύθμιση. Οποιοσδήποτε παίρνει την  HDR στα σοβαρά θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα την ευπροσάρμοστη αυτόματη λήψη διαδοχικών φωτογραφιών και θα συνθέσει τις HDR εικόνες του έξω από την κάμερα, αλλά για κάποιον που χρησιμοποιεί τακτικά την  HDR αυτό θα του δώσει μια εύκολη εναλλακτική.


Η D7100 προσφέρει ταχύτητες κλείστρου από 1/8000 έως 30 δευτερόλεπτα με συγχρονισμένη ταχύτητα φλας της τάξης των 1/250 (ή 1/320 με μειωμένο εύρος), μαζί με μια επιλογή Bulb στη Χειροκίνητη Λειτουργία· Αλλαγή Προγράμματος είναι επίσης διαθέσιμη. Η αντιστάθμιση έκθεσης είναι επίσης διαθέσιμη σε ένα μεγαλύτερο από το  μέσο εύρος, των +/-5EV, και η διαδοχική λήψη φωτογραφιών προσφέρεται με τρία καρέ ως 3EV ξεχωριστά από την προσαύξηση των 0.3EV για την πρώτη παύση, έπειτα ολόκληρες  παύσεις προσαυξήσεων, και πέντε καρέ ως 2EV ξεχωριστά. Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε τη σειρά διαδοχικών λήψεων έτσι ώστε να είναι αρκετά καλή για όλους, ακόμη και για τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της HDR. Το Φλάς, η Εξισορρόπηση φωτεινότητας και η Active D-Lighting διαδοχικής λήψης είναι επίσης διαθέσιμες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η προγενέστερη D7000 προσέφερε μόνο δύο από τα τρία καρέ διαδοχικής λήψης, έτσι η επιλογή των πέντε καρέ είναι μια σημαντική αναβάθμιση για τους οπαδούς της HDR.


Η D7100 έχει τον ίδιο 2016 pixel RGB αισθητήρα με την προκάτοχό της (και τώρα επίσης με την D5200) και προσφέρει τις ίδιες τρείς λειτουργίες μέτρησης: Spot(Σημειακή μέτρηση έκθεσης), Centre-weighted(Κεντροβαρής μέτρηση έκθεσης)  και 3D Colour Matrix II. Προσέξτε ότι θα χρειαστείτε έναν φακό τύπου G ή D για να μεταδώσετε τις πληροφορίες απόστασης για το 3D σύστημα, αλλιώς η D7100 καταφεύγει στο Colour Matrix Metering II.


Η Active D-lighting, έχει έξι επιλογές, Απενεργοποιημένη, Αυτόματη, Χαμηλή, Κανονική, Υψηλή και Πολύ υψηλή, αν τη συγκρίνουμε με τις μόλις δύο επιλογές της D3200, εμπλουτίζει το τονικό εύρος για να διατηρήσει τη λεπτομέρεια στις σκοτεινές και φωτεινές περιοχές. Η D-Lighting μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε ήδη επεξεργασμένες εικόνες στην κάμερα μέσω του Retouch μενού στην οποία περίπτωση έχετε την επιλογή των τριών ρυθμίσεων.


Η D7100 διατηρεί το χρήσιμο χρονοδιακόπτη διαστήματος(interval timer) για λήψεις με χρονικό περιθώριο μεταξύ τους για αλλαγή πόζας. Ο Interval Timer ενεργοποιεί την κάμερα στα προκαθορισμένα διαστήματα· μπορείτε να επιλέξετε τον αριθμό λήψεων, το διάστημα μεταξύ τους, και επίσης την καθυστέρηση αρχικής λήψης αν το επιθυμείτε. Μακάρι όλες οι κάμερες να το είχαν αυτό ενσωματωμένο. Αν θέλετε την ευχέρεια του Intervalometer σε μια Canon DSLR, θα χρειαστεί να τη συνδέσετε με το φορητό σας υπολογιστή και να χρησιμοποιήσετε το παρεχόμενο EOS Utility. Έτσι, ενώ οι Canon DSLRs μπορούν να αποκτήσουν χρονοδιακόπτη διαστήματος  χωρίς χρέωση από το παρεχόμενο EOS utility, θα χρειαστεί να έχετε συνδεδεμένο ένα λάπτοπ , ενώ είναι ενσωματωμένο στην D7100 χωρίς να χρειάζονται καθόλου εξαρτήματα.



Οι λειτουργίες βίντεο της Nikon D7100


Όπως και η προκάτοχός της, η D7100 τραβάει 1080p βίντεο, αλλά είναι καλύτερο να οριοθετείται στα 24p, το νέο μοντέλο επίσης προσφέρει επιλογές των 25p και 30p. Υπάρχει επίσης η επιλογή να τραβήξετε 720p αλλά οι ρυθμίσεις των 24, 25 και 30 fps της D7000 έχουν αντικατασταθεί με τις λειτουργίες των 50 και 60 fps. Αυτές οι λειτουργίες την φέρνουν επιτέλους σε αντιστοιχία με αυτές που προσφέρονται από την Canon εδώ και χρόνια, παρόλο που σε ένα ωραίο βίντεο η D7100 προσφέρει επίσης μια νέα 1080i λειτουργία η οποία χρησιμοποιεί ένα κεντρικό κροπάρισμα στην αισθητήρια περιοχή και παρέχει πρόσθετη μεγέθυνση 1.3 φορές χωρίς απώλεια στην ανάλυση. Περιέργως η Canon προσέφερε κάτι πιο ελαστικό στην EOS T3i / 600D με την πολυποίκιλη Movie Crop λειτουργία της, αλλά δυστυχώς δεν το συμπεριέλαβε στα ακόλουθα μοντέλα της, έτσι από αυτή τη σκοπιά, η Nikon υπερέχει έναντι της αντιπάλου της.


Η D7100 επίσης σας αφήνει να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο επίπεδα συμπίεσης για κάθε μία από τις παραπάνω ρυθμίσεις ποιότητας. Καθένα από τα 1080p καρέ  καταναλώνει 24Mbit/s με την ποιότητα καθορισμένη στην επιλογή Υψηλή ή 12Mbit/s όταν είναι καθορισμένη στην επιλογή Κανονική, έτσι με άλλα λόγια, κοιτάζετε περίπου  3 Megabytes το δευτερόλεπτο στη ρύθμιση καλύτερης ποιότητας 1080p. Ο μέγιστος χρόνος εγγραφής είναι 20 λεπτά, ακόμη και στην καλύτερη ποιότητα, μπορείτε να τραβήξετε 1080p για 20 λεπτά και πάλι να είστε κάτω από το πρόσθετο όριο αρχείο των 4GB. Τα Βίντεο αποθηκεύονται στην μορφή QuickTime με την  προσθήκη .mov .


Η D7100 διαθέτει ενσωματωμένα στερεοφωνικά μικρόφωνα με χειρωνακτικώς προσαρμοζόμενα επίπεδα καταγραφής, μια αναβάθμιση από τα μονοφωνικά μικρόφωνα της D7000 και επίσης έχει μια 3.5mm θύρα για εξωτερικό μικρόφωνο όπως το μικρόφωνο Nikon's ME-1 το οποίο τοποθετείται στο πέταλο. Όπως και με την D5200, η D7100 παράγει βίντεο σε όλες τις αναλύσεις μέσω της HDMI θύρας της χωρίς καθόλου πρόσθετα γραφικών, έτσι μπορείτε να συνδέσετε μια εξωτερική οθόνη ή να καλύψετε την τροφοδοσία της HDMI χρησιμοποιώντας μια εξωτερική συσκευή. Με την ικανότητα να γίνει αυτό, δεν θα λείψει σε πολλούς η παράλειψη της θύρας A/V της D7000 με τη σύνθετη έξοδο βίντεο.


Η D7100 ρυθμίζει την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και την ευαισθησία ISO αυτόματα για τη λήψη βίντεο, εκτός από την Χειρονακτική λειτουργία έκθεσης η οποία επιτρέπει τη ρύθμιση της ταχύτητας κλείστρου και την ISO κατά τη διάρκεια λήψης αρκεί να μπορείτε να αντέξετε να κρατάτε πατημένο το κουμπί της εντολής το οποίο ανασηκώνεται εύκολα από τα ενσωματωμένα μικρόφωνα. Όπως και στην D7000, πάλι δεν μπορείτε να αλλάξετε το διάφραγμα για τη λειτουργία λήψης βίντεο ενώ στη Ζωντανή Λήψη, η λειτουργία βίντεο κληρονομεί το άνοιγμα του διαφράγματος από τη Ζωντανή Λειτουργία, έτσι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προκαθορίσετε το διάφραγμα πριν μπείτε στη Ζωντανή Λήψη, και μετά να τραβήξετε βίντεο. Φυσικά μπορείτε να βάλετε ένα παλαιότερο φακό με χειροκίνητο διάφραγμα και να το ρυθμίσετε όπως εσείς επιθυμείτε.


Η D7100 διαθέτει το ίδιο επανασχεδιασμένο κουμπί Ζωντανής Λήψης σε σχέδιο και μορφή  με την D600, με ένα διθέσιο διακόπτη για να επιλέγετε στιγμιότυπα ή βίντεο και ένα κεντρικό κουμπί για να μπαίνετε στη Ζωντανή Λήψη. Έπειτα υπάρχει ένα ξεχωριστό κουμπί καταγραφής βίντεο στην επάνω πλακέτα πίσω από τον απελευθερωτή κλείστρου για έναρξη και παύση της καταγραφής.



Χειρισμός της Nikon D7100


Η D7100 είναι μια χαρακτηριστική Nikon σε σχέση με το χειρισμό της αλλά περισσότερη καλαισθησία και βελτιώσεις από την D7000.Οι μικροαλλαγές στο σχήμα του σώματος όχι μόνο την κάνουν μια πιο ευπαρουσίαστη κάμερα, αλλά είναι πιο μεγάλη και άνετη, σε μένα τουλάχιστον, παρόλο που ο χειρισμός είναι ένα υποκειμενικό θέμα και, όπως πάντα, θα σας συνιστούσα να τη δοκιμάσετε πριν αποφασίσετε να την αγοράσετε. Η αλλαγή θέσης της αναθεώρησης και των κουμπιών λειτουργίας είναι η λιγότερο σημαντική αλλαγή των χειριστηρίων ελέγχου αφού μπορούν να επαναπρογραμματιστούν. Παρομοίως το κεντρικό κουμπί κλειδώματος στην διαβαθμισμένη πλάκα λειτουργιών το οποίο καλύπτει ένα θέμα της D7000 (τυχαία μετακίνηση της διαβαθμισμένης πλάκας λειτουργιών) η οποία, σε μένα τουλάχιστον, δεν έτυχε ποτέ.


Το κουμπί “i” είναι ένα διαφορετικό θέμα ωστόσο, καθώς στη Ζωντανή Λήψη, όπου το κουμπί πληροφοριών χρησιμοποιείται για να εναλλάσσει τις επικαλύψεις στην οθόνη, σας επιτρέπει να αλλάξετε απευθείας τις ρυθμίσεις χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγετε σε αναζήτηση στο μενού του συστήματος. Φυσικά αν χρησιμοποιείτε το σκόπευτρο, τα πράγματα δουλεύουν πάνω κάτω όπως και πριν, εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν δυο κουμπιά που πρέπει να πατήσετε έτσι ώστε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις αντί να πατήσετε το ίδιο κουμπί δυο φορές.


Η Οθόνη Πληροφοριών της Nikon λειτουργεί καλά σε γενικές γραμμές δίνοντας γρήγορη πρόσβαση σε κοινώς χρησιμοποιούμενες ρυθμίσεις. Σε κάμερες με λιγότερους διακόπτες απ’ότι η D7100, το δύο ταχυτήτων σύστημα, (μέσω του οποίου πρώτα επιλέγετε μια ρύθμιση και μετά πρέπει να εισέλθετε στη δεύτερη σελίδα του μενού έτσι ώστε να την αλλάξετε) θα ήταν δύσχρηστο, αλλά η Οθόνη Πληροφοριών είναι τόσο καλά ενσωματωμένη με τους διακόπτες της D7100 που αυτό δε θα σας απασχολήσει ποτέ. Για παράδειγμα, με την Οθόνη πληροφοριών ενεργή, αν πατήσετε οποιοδήποτε από τα κουμπιά, σκοτεινιάζουν όλες οι άλλες ρυθμίσεις και σας επιτρέπει να αλλάξετε το κουμπί ρύθμισης χρησιμοποιώντας και τον κυρίως αλλά και τον δευτερεύων διακόπτη.


Με την Ισορροπία Φωτεινότητας για παράδειγμα, ο οπίσθιος διακόπτης επιλέγει τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις και ο μπροστινός χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των λεπτομερειών στον πορτοκαλί-μπλε άξονα, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον οπίσθιο διακόπτη για να επιλέξετε την προκαθορισμένη θερμοκρασία χρώματος, και μετά τον μπροστινό διακόπτη για να αλλάξετε τη ρύθμιση θερμοκρασίας χρώματος. Μπορείτε φυσικά, να τα κάνετε όλα αυτά από την κεντρική LCD οθόνη, αλλά οι λεπτομέρειες είναι κατά πολύ περισσότερο καθαρές.


Όπως η D7000, η D7100 έχει U1 και U2 επιλογές στη διαβαθμισμένη πλάκα λειτουργιών παρέχοντας πρόσβαση για προσαρμοσμένες ρυθμίσεις σε δύο χρήστες. Ανάμεσα σε άλλα πράγματα μπορείτε να αποθηκεύσετε τη λειτουργία έκθεσης, τη μέτρηση, την AF λειτουργία, τη λήψη διαδοχικών φωτογραφιών και οτιδήποτε άλλο από τις ρυθμίσεις Λήψης και Προκαθορισμένες Επιλογές. Δυο πράγματα δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε, αυτά είναι η Λειτουργία Οδήγησης και η Περιοχή της Εικόνας, έτσι αν είστε φωτογράφος αθλημάτων και θέλετε προκαθορισμένες ρυθμίσεις για να καταγράφετε την κίνηση σε διαδοχικές λήψεις, εκτός από το να επιλέξετε τη θέση U1 ή U2 θα πρέπει να απελευθερώσετε την πλάκα διαβαθμισμένης λειτουργίας στην θέση CH για υψηλής ταχύτητας συνεχόμενες λήψεις. Πέρα από αυτές τις μικρές ελλείψεις, οι ρυθμίσεις Χρήστη παρέχουν ένα χρήσιμο τρόπο για γρήγορη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες ρυθμίσεις από τη λειτουργία έκθεσης ως τα προκαθορισμένα κουμπιά.



Αυτόματη Εστίαση της Nikon D7100


Η D7100 έχει ένα σημαντικά βελτιωμένο AF σύστημα 51-σημείων με εντοπισμό φάσης συμπεριλαμβανομένων 15 αισθητήρων διασταύρωσης (cross-type). Χρησιμοποιεί την ίδια Multi-CAM 3500DX της προγενέστερης D300 με ένα κεντρικό αισθητήρα διασταύρωσης ο οποίος λειτουργεί χαμηλότερα από f8, το οποίο θα είναι καλοδεχούμενο από όποιον χρησιμοποιεί τηλε-μετατροπείς και πρωτύτερα περιοριζόταν στη χειροκίνητη εστίαση μόνο. Τα σημεία εστίασης διασκορπίζονται σε τρία τετραγωνάκια τα οποία επεκτείνονται κοντά σε κάθε μία από τις πλευρές του καρέ απασχολώντας τα δύο τρία στη μέση καθέτως. Όλα τα 51 σημεία είναι διαθέσιμα στη λειτουργία κροπαρίσματος 1.3x όπου σχεδόν ακουμπάνε τις άκρες του καρέ, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη κάλυψη η οποία θα είναι χρήσιμη για μετακίνηση αντικειμένων τα οποία επεκτείνονται στην περιφέρεια του καρέ.


Όπως άλλες τελευταίες Nikon DSLR, υπάρχουν τέσσερις AF Περιοχές Λειτουργίας από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε: AF μονού σημείου, AF δυναμικής περιοχής, AF αυτόματης επιλογής και Παρακολούθηση 3D. Στις Μονού σημείου και Δυναμικής περιοχής , μπορείτε να προσαρμόσετε χειροκίνητα το σημείο εστίασης χρησιμοποιώντας τον περιστροφικό διακόπτη, με την Δυναμική περιοχή επίσης να συμπεριλαμβάνει 9, 21 ή 51 περιβάλλοντα σημεία εστίασης αν το αντικείμενο κουνηθεί (μπορείτε να επιλέξετε πόσα σημεία θα συμπεριλάβει). Στην αυτόματη περιοχή, η D7100 επιλέγει την εστίαση σημείου αυτόματα.


Με την Παρακολούθηση 3D, επιλέγετε χειροκίνητα ένα σημείο εστίασης και το τοποθετείτε πάνω από το επιθυμητό αντικείμενο. Με τον απελευθερωτή κλείστρου μισοπατημένο, η D7100 θα προσπαθήσει να κρατήσει αυτό το αντικείμενο εστιασμένο ακόμη κι αν εσείς ανασυνθέσετε την λήψη. Η Παρακολούθηση 3D επίσης εκμεταλλεύεται τις πληροφορίες των χρωμάτων για να βοηθήσει στην παρακολούθηση ενός αντικειμένου, παρόλο που προφανώς αν είναι ίδιο χρώμα με το περιβάλλον, το σύστημα θα μπερδευτεί. Η Nikon συστήνει την Παρακολούθηση 3D για γρήγορη σύνθεση εικόνων όπου τα υποκείμενα κινούνται σπασμωδικά, όπως οι παίκτες του τένις. Εν τω μεταξύ η Δυναμική Περιοχή 9-σημείων είναι καλύτερη για προβλεπόμενη κίνηση, όπως οι δρομείς ή τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, η 21-σημείων Δυναμική Περιοχή είναι περισσότερο κατάλληλη για απρόβλεπτη κίνηση όπως οι ποδοσφαιριστές, ενώ η 51-σημείων Δυναμική  Περιοχή είναι καλύτερη για αντικείμενα τα οποία κινούνται γρήγορα και δεν μπορούν εύκολα να πλαισιωθούν, όπως τα πουλιά στην πτήση.


Όπως η D600, η D7100 περιλαμβάνει έναν ενσωματωμένο AF κινητήρα, το οποίο σημαίνει ότι μη A-FS φακοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Αυτόματη Εστίαση. Μπορείτε φυσικά, να εστιάσετε επίσης χειροκίνητα και η D7100 έχει ηλεκτρονική αναζήτηση εύρους η οποία σας βοηθά να εστιάσετε χειροκίνητα με ακρίβεια ενώ χρησιμοποιείτε το σκόπευτρο. Δύο βέλη σας δείχνουν αν έχετε εστιάσει μπροστά ή πίσω από το επιλεγμένο AF σημείο. Όταν το αντικείμενο είναι εστιασμένο, ο δείκτης AF in-focus (σε εστίαση) λάμπει. Δεν είναι τόσο γρήγορο ή εύληπτο όσο η επιλεκτική εστίαση της Sony, αλλά λειτουργεί πολύ καλά και είναι μια μεγάλη βελτίωση στην προσπάθεια να εστιάσετε χειροκίνητα χωρίς βοήθεια.


Συνεχόμενη Λήψη της Nikon D7100


Η D7100 έχει την ίδια ταχύτητα συνεχόμενης λήψης με την προκάτοχό της, της τάξης των  6fps, θυμηθείτε όμως  πως τώρα αλλάζει 50% περισσότερα  pixel ανά καρέ. Ο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να σκεφτείτε είναι η χωρητικότητα ενδιάμεσης μνήμης∙ η ενδιάμεση μνήμη της D7100 είναι απλώς αρκετά μεγάλη για να τραβήξει έναν σχετικά μικρό αριθμό μεγάλων καλής ποιότητας JPEG όταν η συμπίεση είναι καθορισμένη στη βέλτιστη ποιότητα και αυτό επίσης ισχύει για αρχεία 14 bit RAW. Η Nikon λέει ότι μπορείτε να τραβήξετε 33 μεγάλες καλής ποιότητας JPEG, 100 κανονικές JPEG ή 7 αρχεία RAW με την D7100. Όπως όμως ανέφερα προηγουμένως, η D7100 πρέπει να καταγράψει περισσότερα pixel ανά καρέ, έτσι, ακόμη και με μια μεγαλύτερη ενδιάμεση μνήμη, μπορεί ακόμη να δυσκολεύεται να ξεπεράσει την προκάτοχό της.


Για να δοκιμάσω την συνεχόμενη λήψη της, έβαλα στην D7100 με μια πρόσφατα διαμορφωμένη Sandisk Extreme Pro UHS-1 κάρτα διαβαθμισμένη στα 95MB/s και τη ρύθμισα στη Μεγάλη καλή ποιότητα JPEG με την συμπίεση καθορισμένη στην βέλτιστη ποιότητα. Η D7100 τράβηξε ένα σύνολο 100 καρέ, αλλά μετά τα πρώτα 24 καρέ η λήψη επιβράδυνε λίγο και έγινε ελαφρώς σπασμωδική. Η ταχύτητα για τα πρώτα 24 καρέ ήταν ακριβώς 6fps και για τα υπολειπόμενα 76 καρέ ήταν περίπου 4.6fps. Αυτή είναι πραγματικά μια μεγάλη βελτίωση από την D7000 τόσο με μεγαλύτερο εναρκτήριο λάκτισμα των 6fps αλλά και πολύ γρηγορότερο και πολύ εύχρηστο “υπόλοιπο” των 4.6fps. Και αν αλλάξετε την συμπίεση σε Προτεραιότητα Μεγέθους η απόδοση καλυτερεύει κατά πολύ, με 50 καρέ στα 6fps πριν η D7100 να επιβραδύνει.


Αλλάξτε σε χωρία απώλειες 14-bit RAW αρχεία και η συνεχόμενη λήψη της D7100 θα μειωθεί δραματικά, σε μόλις έξι καρέ στα 4.6fps, μετά από τα οποία θα συνεχίσει να τραβάει, αλλά στη μειωμένη ταχύτητα των 2.4fps. Αλλάζοντας στην επιλογή να έχει απώλειες 14-bit RAW, βελτιώνεται αρχικά η απόδοση, με έναρξη 8 λήψεων στα 5.7fps ακολουθούμενα από μια πιο αργή μέση ταχύτητα των 2.4fps.


Μόνο μια χούφτα καρέ σε πιο αργή απ’ότι η προκαθορισμένη ταχύτητα των 6fps κάνει την D7100 να ξεχωρίζει για την RAW συνεχόμενη λήψη. Αν το αλλάξετε λιγάκι σε JPEG και είναι πολύ διαφορετικό με πολύ βελτιωμένη απόδοση από την προκάτοχό της. Και μην ξεχνάτε πως η D7100 επίσης προσφέρει μια συνεχή λήψη των 7fps στην 1.3x λειτουργία κροπαρίσματος στα 15 Megapixels. Έτσι, όλοι οι σοβαροί αθλητικοί φωτογράφοι ή φωτογράφοι δράσης στους οποίους αρέσει η μορφή DX θα θρηνήσουν την μέτρια ενδιάμεση μνήμη σχετικά με τα ημιεπαγγελματικά ακριβείας σώματα.



Αισθητήρας της Nikon D7100


Με την D3200 και την D5200 να φέρουν και οι δυο αισθητήρες μορφής DX, δεν είναι έκπληξη να δούμε την D7100 να κάνει το ίδιο, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δυο αξιοσημείωτες διαφορές. Η πρώτη είναι ότι υποστηρίζει γρηγορότερη ανάγνωση δεδομένων, επιτρέποντας την ίδια 6fps της προγενέστερης D7000 παρόλο που έχει 50% περισσότερα pixel ανά καρέ, αλλά δεύτερον και κυριότερο, δεν χρησιμοποιεί ένα οπτικό χαμηλής διέλευσης φίλτρο για να διαχειριστεί το moiré.


Σχεδόν όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν φίλτρο χαμηλής διέλευσης για να θολώσουν αμυδρά την εικόνα πριν καταγραφεί από τον αισθητήρα. Αυτό γίνεται για να εξουδετερώσει το εφέ του moiré όπου άλλα μοτίβα όπως το textiles(ύφασμα),  distant fencing(απομακρυσμένη περίφραξη) ή το roof tiles(τούβλα) μπορούν να προκαλέσουν ένα ενδιάμεσο εφέ με ανεπιθύμητη λάμψη∙ μπορεί να το έχετε δει αυτό στην τηλεόραση όταν κάποιος φοράει ένα ριγέ πουκάμισο. Αλλά όσο η ανάλυση και η πυκνότητα των pixel αυξάνονται, αυτά τα μοτίβα επιλύονται επιτυχώς το οποίο εγείρει την ερώτηση, γιατί ακόμη θολώνει το εισερχόμενο φως;


Με την ανώτερη D800, η Nikon έδωσε στους φωτογράφους την επιλογή αν ήθελαν να την αγοράσουν με φίλτρο χαμηλής διέλευσης ή όχι, η εκδοχή που είχε ακυρωμένο το εφέ ονομάστηκε  D800e. Τώρα με την D7100 η Nikon έκανε την τολμηρή αλλά λογική απόφαση να την ξεφορτωθεί εξ ολοκλήρου. Αυτό είναι λογικό αφού επιτρέπει στην κάμερα να τραβάει πιθανώς πιο διαυγείς εικόνες απ’ότι τα παραδοσιακά μοντέλα των 24 Megapixel χωρίς απαραίτητα να ενισχύει την ανάλυση∙ μπορείτε να ανακαλύψετε πως συγκρίνεται στις σελίδες αποτελεσμάτων μου. Θα είναι ενδιαφέρον να δείτε αν άλλες εταιρίες την ακολουθούν. Εν τω μεταξύ στη όλο και περισσότερο απίθανη περίπτωση μιας εικόνας να βγεί με moiré, μπορείτε να το μειώσετε στη χρήση λογισμικού Capture NX με τον ίδιο τρόπο όπως και στην D800e.


Η D7100 επίσης προσφέρει μια νέα λειτουργία κροπαρίσματος 1.3x για να επεκτείνει το αποτελεσματικό εύρος των τηλεφωτογραφικών φακών(μεγάλης απόστασης). Αυτή η επιλογή εφαρμόζει αποτελεσματικά ένα 1.3x κροπάρισμα σε ένα ήδη υπάρχον 1.5x κροπάρισμα λόγω της μορφής DX του αισθητήρα, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Nikon καταλήγει δε ένα συνολικό συντελεστή μείωσης τομέα της τάξης των 1.95x. Έτσι ένας φακός των 300mm ο οποίος θα απέδιδε ένα ισοδύναμο των 450mm οπτικό πεδίο στο DX κροπάρισμα τώρα γίνεται 585mm με περαιτέρω 1.3x κροπάρισμα.


Σε αυτή τη λειτουργία περικοπής, η ανάλυση γίνεται 15.4 Megapixels η οποία οδηγεί σε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση: με περίπου 16 Megapixels και μείωση πεδίου στο μισό, η 1.3x λειτουργία περικοπής της D7100 την κάνει αποτελεσματικά μια Micro Four Thirds κάμερα! Σε μια πιο σημαντική σημείωση ωστόσο, η μειωμένη ανάλυση επιτρέπει μια μικρή αύξηση στη συνεχόμενη λήψη από 6 σε 7fps,και το 51-σημείων AF βέλος  τώρα εικονικά καλύπτει ολόκληρο το ενεργό καρέ το οποίο θα μπορούσε να είναι καταπληκτικό όταν τραβάτε σπασμωδικά αντικείμενα.


Megapixels: 24,1 megapixel

Ευαισθησία στο φως: ISO 100 - 6400

Τύπος αισθητήρα: CMOS

Μέγεθος αισθητήρα: 23,5 x 15,6 mm
Διαγώνιος οθόνης (cm): 8

Διαγώνιος οθόνης (inch): 3.2 inch

Ανάλυση οθόνης: 1229 k-dot

Τύπος οθόνης: TFT LCD

Μέσο αποθήκευσης: Διπλή υποδοχή SDHC & SDXC συμβατές με SD και UHS-I

ταχύτητα κλείστρου: 1/8.000 - 30 sec σε βήματα 1/3 ή 1/2 EV, bulb, χρόνος, X250

Τρόποι λειτουργίας κλείστρου: Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλείστρο κατακόρυφου εστιακού επιπέδου

Τύπος μπαταρίας: Li-ion EN-EL15
Βάρος: 780 g


Ενσωματωμένο φλας: Ναι

Διόρθωση κόκκινων ματιών: Ναι

Εύρος διοπτρικής διόρθωσης: 11 σημεία

Λειτουργία συνεχούς λήψης: Ναι
Live View: Ναι
Λειτουργία συνεχούς λήψης: Ναι

Χειροκίνητη ισορροπία λευκού: Ναι και δυνατότηατ αυτόματης λειτουργίας

Χρονοδιακόπτης: 10 sec, 2 sec

Εφέ: Μεμονωμένο καρέ (S), συνεχείς λήψεις χαμηλής ταχύτητας (CL), συνεχείς λήψεις υψηλής ταχύτητας (CH), αθόρυβη λειτουργία λήψης (Q), χρονομέτρης αυτοφωτογράφισης, καθρέφτης πάνω (MUP), υποστηρίζεται φωτογράφιση με περιοδικό χρονοδιακόπτη

Ανάλυση βίντεο: 1080p

Θύρες υπολογιστή: Hi-Speed USB, Mini υποδοχή HDMI

Ειδικά χαρακτηριστικά: Δύο υποδοχές κάρτας μνήμης SD


Τεχνικά Χαρακτηριστικά Nikon D7100