Αρχική Video Tutorials

Στις καλύτερες τιμές της αγοράς…

Cameras.gr

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

D750 D3300 D610 D7100 D5300 D3400

NIKON D610

NIKON D3400

NIKON D750

NIKON D3300

NIKON D7100

NIKON D5300

EOS 70D EOS 1200D

CANON EOS 5D MARK III

Canon EOS 1200D

CANON EOS 100D

CANON EOS 650D

CANON EOS 70D

CANON EOS 6D

© 2014 - 2018 Cameras.gr - All Rights Reserved

NIKON D750 + Τσάντα Μεταφοράς

1890€

Κριτική για την Nikon D750

Η Nikon D750 είναι μια τύπου DSLR φωτογραφική μηχανή πλήρους κάδρου που απευθύνεται στους λάτρεις της φωτογραφίας. Ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2014, τοποθετείται ανάμεσα στην D610 και στην D810 ως ένα νέο μοντέλο, και όχι επίσημα ως αντικαταστάτρια της D700 – παρόλο που ορισμένοι ιδιοκτήτες αυτού του μοντέλου θα σταθμίζουν αναμφισβήτητα τις προοπτικές τους για αναβάθμιση.

Η Nikon έχει εξοπλίσει την D750 με αυτό το οποίο περιγράφει ως νέο αισθητήρα με φορμά 24.3 Megapixel FX, ο οποίος μοιράζεται την ίδια ανάλυση με την D610, αλλά διαθέτει μεγαλύτερη μέγιστη ευαισθησία της τάξης των 12800 ISO (51200 εκτεταμένη) και υποστήριξη για 1080 βίντεο στα 50p και 60p. Η συνεχόμενη λήψη είναι επίσης ελάχιστα ταχύτερη από εκείνη της D610 και της D810 στα 6.5fps, και η D750 έχει κληρονομήσει το 9-κάδρων AEB της D810 και τον αισθητήρα μέτρησης  RGB 91k dot, αν και με το 1/4000  μέγιστο κλείστρο της  D610. Η διάταξη εικόνας και στα τρία μοντέλα διαθέτει τον ίδιο βαθμό μεγέθυνσης  στα 0.7x και 100% κάλυψη.

Το σκληρό σώμα της φωτογραφικής μηχανής διαθέτει μονοκόμματη δομή , η οποία είναι ανθεκτική στην σκόνη και στην υγρασία στον ίδιο βαθμό με την D810. Στο εσωτερικό υπάρχει διπλή θύρα για κάρτα μνήμης SD, νέο σύστημα ΑΕ 51- σημείων που λειτουργεί σε χαμηλότερο επίπεδο φωτός από εκείνο της D810, με μοτίβα ζέμπρα (αλλά χωρίς λειτουργία focus peaking), ηλεκτρικό διάφραγμα και Αυτόματο ISO σε χειροκίνητη λειτουργία για ταινίες, καθώς και δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε κάρτα και σε εξωτερική συσκευή HDMI ταυτόχρονα. Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η D750 γίνεται η πρώτη DSLR φωτογραφική μηχανή της Nikon με FX-format  και ενσωματωμένο Wifi καθώς επίσης και οθόνη με κάθετη κλίση - επιτέλους! Πέρασα αρκετές εβδομάδες με την D750, δοκιμάζοντας την μαζί με την D810 για μια από τις πιο ενδελεχείς κριτικές μου μέχρι σήμερα. Διαβάστε στην συνέχεια για να ανακαλύψετε αν αυτή είναι η ιδανική κάμερα πλήρους κάδρου για εσάς!


Nikon D750 Σχεδιασμός και Έλεγχοι

Η D750 είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως Nikon DSLR: κομψή/φινετσάτη/καλόγουστη, μελετημένη και οικεία. Όπως θα ανακαλύψετε κατά την διάρκεια της κριτικής, η D750 καταλήγει να αποτελεί μείγμα της D610 και της D810, μαζί με ορισμένα μοναδικά δικά της χαρακτηριστικά, αλλά σε ότι αφορά στην εμφάνιση και στους ελέγχους, ομοιάζει περισσότερο στην D610.

Με διαστάσεις 141x113x78mm και βάρος 840g μαζί με την μπαταρία, είναι επισήμως η μικρότερη και η ελαφρύτερη DSLR πλήρους κάδρου στην τρέχουσα γκάμα της Nikon. Είναι σημαντικό ωστόσο να λάβει κανείς υπόψη του το εξής: η D750 έχει ουσιαστικά το ίδιο εύρος και ύψος όπως η D610 και είναι μόλις 4mm πιο λεπτή, ενώ σε ότι αφορά στο βάρος, είναι μόνο κατά 10g ελαφρύτερη, οπότε σε ότι αφορά στο μέγεθος και στο βάρος με δυσκολία θα παρατηρούσε κανείς μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτή και στην D610. Αυτό τοποθετεί σταθερά και τις δυο κάμερες στο επίπεδο των ημί-επαγγελματικών σωμάτων και σε μεγάλη απόσταση από τις κάμερες αιχμής χωρίς καθρέφτες οι οποίες μπορεί να ζυγίζουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ όσο  ζυγίζει για παράδειγμα η A7r της Sony (με τον ίδιο αισθητήρα πλήρους κάδρου 36 Megapixel με την D810) το βάρος της οποίας αντιστοιχεί σε 465g μαζί με την μπαταρία.


Για να είμαστε ωστόσο δίκαιοι και αντικειμενικοί, μιλάμε για μια DSLR πλήρους κάδρου σε αυτή την περίπτωση, και η D750 (μαζί με την παρόμοιων διαστάσεων D610) είναι ακόμα βολικά μικρότερη από την D810 η οποία έχει διαστάσεις 146x123x82mm και ζυγίζει 980g μαζί με την μπαταρία. Πραγματικά αν τοποθετήσει κανείς την D750 δίπλα στην D810 και στο μεσαίου εύρους μοντέλο, θα δει ότι μοιάζουν εκπληκτικά μικρές – βλέπε την φωτογραφία μου πιο κάτω.

Για να πάρετε πραγματικά μια αίσθηση των διαφορών μεταξύ της D750 και της D810, τις δοκίμασα και τις δυο, την μια δίπλα στην άλλη και παρουσιάστηκαν περισσότερα απ’ όσα περίμενα πέραν των προφανών προδιαγραφών. Θα το παρατηρήσετε κατευθείαν με το που θα τις σηκώσετε: οι λαβές και στα δυο μοντέλα είναι και οι δυο παραδοσιακές 'Nikon' που σημαίνει κυρτή εσωτερική περιοχή για τις άκρες των δακτύλων σας και μια ωραία ψηλή ράχη στην πίσω πλευρά για τον αντίχειρα σας για να πατήσετε, αλλά η λαβή της D750 δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου βάθους και για μένα προσωπικά είναι πιο βολική. Ένα μέρος της διαφοράς έγκειται στο γεγονός ότι η D810 έχει μεγαλύτερη πλευρική επιφάνεια για να την τυλίξετε στην παλάμη του χεριού, αλλά και πάλι εγώ προσωπικά προτίμησα την αίσθηση της λαβής της D750. Θα έπρεπε ωστόσο να αναφέρω ότι αν τα χέρια σας είναι μεγάλα, θα προτιμήσετε κατά πάσα πιθανότητα την D810.


Με όρους ποιότητας κατασκευής, η D750 χρησιμοποιεί  κράμα μαγνησίου στην πάνω και στην πίσω πλευρά, και η Nikon περιγράφει το σώμα της φωτογραφικής μηχανής ως αδιάβροχο στον ίδιο βαθμό με την D810, παρόλο που δηλώνει ότι η D750 είναι η πρώτη αυθεντική «μονοκόμματη» δομή. Δεν μπορώ να πω αν η μια είναι αμιγώς πιο σκληρή από την άλλη καθώς τις έχω χρησιμοποιήσει και τις δυο σε ελαφρά βροχή, και δεν τις έχω χτυπήσει πουθενά – και οι δυο μου φαίνονται αρκετά γερές και θα πρέπει να περιμένουμε για περισσότερες αναφορές από ιδιοκτήτες για να μάθουμε σχετικά με την απόδοση τους εν δράσει. Σημειώστε ότι η D610 είναι επίσης αδιάβροχη, μολονότι πιθανώς σε μικρότερη έκταση – και οπωσδήποτε η κατασκευή της δεν δίνει την ίδια αίσθηση στερεής μορφής και σιγουριάς όπως η D750 στα χέρια σας. Μάλιστα θα έλεγα ότι η ισορροπία της Nikon είναι ακριβώς η σωστή σε αυτή την περίπτωση- με το ίδιο συμπαγές και σίγουρο σώμα, όπως η D810, αλλά πιο ελαφρύ, συμπαγές – και για πολλούς – πιο εύκολο στο κράτημα.

Η φιλοσοφία ελέγχου και διάταξης της D750 είναι πιο κοντά στην D610 σε σύγκριση με την D810: ως τέτοια η D750 διαθέτει Επιλογέα λειτουργίας, ο οποίος μαζί με τις παραδοσιακές επιλογές PASM, παρέχει Auto, Flash Off, SCENE, EFFECTS και δυο προεπιλογές χρήστη. Αντιπαραβάλλοντας την με την D810 και με πιο τεχνολογικά εξελιγμένα μοντέλα που χρησιμοποιούν ένα πλήκτρο Ρύθμισης, το οποίο  σε συνάρτηση με μια απλή στροφή του επιλογέα, περιστρέφεται γύρω από τις  PASM λειτουργίες και τίποτε άλλο. Η χρήση του επιλογέα λειτουργίας  (αν εξαιρέσουμε κάποια παρεχόμενα εφέ) τοποθετεί σταθερά την D750 στην κατηγορία των μοντέλων μεσαίου εύρους στον κόσμο της Nikon, και παραδόξως αποτελεί το κλειδί της διαφοράς με την από καιρό αποσυρθείσα αλλά ακόμα πολύ αγαπημένη D700 η οποία διαθέτει  κουμπί «λειτουργίας διαχειριστή».


Η λειτουργία διαχειριστή της D750 διαθέτει ένα κουμπί στην μέση το οποίο ο χρήστης πρέπει να πιέζει προς τα κάτω πριν το γυρίσει, αποφεύγοντας έτσι οποιεσδήποτε τυχαίες αλλαγές. Όπως και στην D610, έτσι και εδώ η λειτουργία διαχειριστή βρίσκεται τοποθετημένη πάνω σε έναν φαρδύτερο επιλογέα λειτουργίας Οδήγησης (Drive Mode):η D750 παρέχει τις λειτουργίες: Single, Continuous Low, Continuous High, Quiet, Quiet Continuous, Self Timer και Mirror Lockup.


Στην δεξιά πλευρά της κύρτωσης της διάταξης απεικόνισης θα βρείτε το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου με μια περιμετρική συσκευή που τροφοδοτεί με ρεύμα το on (ενεργοποίηση) και off (απενεργοποίηση) της κάμερας, ειδικά κουμπιά μέτρησης, εγγραφής βίντεο και αντίθεσης έκθεσης, καθώς και ανώτερη LCD οθόνη πληροφοριών. Παραδόξως η ανώτερη οθόνη είναι στενότερη και με λιγότερες λεπτομέρειες σε σύγκριση προς την D810 και την D610. Εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για τα βασικά, όπως η ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα, το ISO, οι εναπομείνασες λήψεις και η αντίθεση έκθεσης, μαζί με μια «βροχή» εικονιδίων για την ένδειξη λειτουργιών όπως η λειτουργία μέτρησης, η υποδοχή κάρτας σε χρήση, το Wifi, το μπράκετινγκ και ο χρόνος ζωής της μπαταρίας. Αλλά αυτό που δεν θα βρείτε στην ανώτερη οθόνη της D750 είναι τα εικονίδια για την Λευκή Ισορροπία, την Ποιότητα των ρυθμίσεων λειτουργίας ΑΕ, οι οποίες είναι διαθέσιμες στις ανώτερες οθόνες των D810, D610, και D700, αντ’ αυτού εμφανίζεται στην D750 πίσω οθόνη χρώματος με μεγαλύτερες και πιο λεπτομερής γραμματοσειρές, και για να μην το ξεχάσουμε η οθόνη αυτή μπορεί επίσης να τοποθετηθεί με κατεύθυνση προς τα πάνω (ή προς τα κάτω). Ακούω πιστά τον ήχο των δοντιών που τρίζουν στην Nikon, αλλά προσωπικά δεν θεωρώ προβληματική την μείωση στην ανώτερη οθόνη υγρών κρυστάλλων LCD – μάλιστα ο ίδιος συνέλαβα γρήγορα τον εαυτό μου να προσαρμόζεται στην παρακολούθηση της πίσω οθόνης κατά την αλλαγή των ρυθμίσεων.

Όπως η D610 έτσι και η D810 διαθέτει δυο όμοιους επιλογείς για το δάχτυλο και τον αντίχειρα σας μπροστά και πίσω από την λαβή, και έναν πίνακα ελέγχου με βραχίονα rocker που δύναται να ασφαλιστεί στο πίσω μέρος του πίνακα. Όλα δουλεύουν ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο, αξίζει όμως να σημειώσει κανείς τον πραγματικό τους σχεδιασμό και το στιλ τους. Οι επιλογείς και οι πίνακες με βραχίονα rocker των D810 (και των D700) είναι πιο καλοφτιαγμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους στην D610 και στην D750, που μπορεί να μοιάζει με μικρή διαφορά, είναι ωστόσο μια διαφορά που χαρίζει ουσιαστικά στην D810 και στην D700 μια αίσθηση πιο τεχνολογικά εξελιγμένης λειτουργίας. Μια άλλη ελεγκτική διαφορά συνίσταται στην απουσία κάποιου κουμπιού ασφάλισης AF-ON δίπλα από το κουμπί AE / AF στο πλάι του επιλογέα αντίχειρα. Υπάρχει στην D810 και στην D700, αλλά όχι στην D610 ή στην D750. Σήμερα είναι εφικτό να ανατεθεί ένα κουμπί AF-ON στο κουμπί ασφάλισης AE / AF ή σε ένα από τα δυο κουμπιά λειτουργίας στο πρόσθιο μέρος της κάμερας, η απουσία ωστόσο ενός ειδικού AF-ON κουμπιού επιβεβαιώνει και πάλι την θέση των D750 σε σύγκριση με τα τρέχοντα και τα προηγούμενα μοντέλα.


Πάνω από την κορυφαία αριστερή πλευρά της οθόνης βρίσκονται τα κουμπιά για το πλέιμπακ και την διαγραφή, και καθώς κατεβαίνουμε προς τα κάτω στην αριστερή πλευρά της οθόνης βρίσκονται τα κουμπιά για το Μενού, την Ασφάλιση, την Μεγέθυνση, την Σμίκρυνση και το Ζουμάρισμα, με το τελευταίο να εμφανίζει μια σελίδα κοινών ρυθμίσεων για αλλαγές κατά την σύνθεση στην διάταξη απεικόνισης, ή μια μικρότερη επάλληλη λωρίδα επιλογών κατά την διάρκεια της Ζωντανής Λήψης. Τα κουμπιά Ασφάλισης, Μεγέθυνσης και Σμίκρυνσης είναι επίσης διπλάσια για να προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις για την Λευκή Ισορροπία, την Ποιότητα και το ISO όσο αυτά παραμένουν πατημένα κατά την περιστροφή του ενός ή και των δυο επιλογέων. Με το κουμπί Ποιότητας πατημένο, για παράδειγμα, ο επιλογέας αντίχειρα ρυθμίζει την συμπίεση ενώ ο επιλογέας για το δάκτυλο ρυθμίζει την ανάλυση, και πάλι η πραγματική αξία απεικονίζεται στην πίσω οθόνη.

Όπως και σε άλλες Nikon DSLR, ο πίνακας με βραχίονα rocker στην πίσω πλευρά χρησιμοποιείται για την οριοθέτηση της περιοχής ΑΕ κατά την λήψη, των μενού πλοήγησης ή τις εικόνες μετακίνησης, είτε στο πλέιμπακ ή στην ζωντανή λήψη – και όπως και στα άλλα μοντέλα υπάρχει ένας διακόπτης ασφάλισης της λειτουργίας σε περίπτωση προτίμησης. Εσωτερικά του βραχίονα rocker υπάρχει ένα κουμπί OK, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί για να παράσχει διαφορετικές λειτουργίες κατά την λήψη ή το πλέιμπακ. Κατά την λήψη προτιμώ την προεπιλεγμένη ρύθμιση της περιοχής ΑΕ στο κέντρο, ενώ στο πλέιμπακ προτιμώ την αναμόρφωση της για να μετακινηθώ κατευθείαν σε αναλογία προβολής 1:1 (ή 200%), γλυτώνοντας πολλαπλά πατήματα στο κουμπί μεγέθυνσης – ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό το οποίο είναι επίσης πιθανό να βρίσκεται D810 αλλά και στην D610. Πάνω από τον βραχίονα βρίσκεται το κουμπί πληροφοριών, το οποίο εμφανίζει  μεγάλη ποικιλία πληροφοριών λήψης στην πίσω οθόνη.

Κάτω από τον πίνακα βρίσκεται ο έλεγχος εισόδου σε Ζωντανή Προβολή ή σε λειτουργία ταινιών, που πλέον συνηθίζεται να υπάρχει στις πρόσφατες Nikon DSLR. Μια περιμετρική συσκευή δίνει την δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα στην Ζωντανή Προβολή ή τις Ταινίες, ενώ το κουμπί Lv στο κέντρο δίνει την δυνατότητα εισόδου ή εξόδου σε κάποια από τις δυο λειτουργίες. Εύκολη και απλή, όπως θα αναφέρω και αργότερα στην κριτική μου, η διαδικασία εισόδου ή εξόδου από την Ζωντανή Προβολή γίνεται σταθερά πιο γρήγορη σε κάθε νέα μοντέλο που παράγεται, οπότε στην D750 και στην D810 είναι έτοιμη για δράση, φανερά πιο γρήγορα από τα προηγούμενα μοντέλα – προσπερνώντας επιτέλους την ξεπερασμένη D700!

Όσον αφορά στο μπροστινό μέρος της D750, υπάρχουν δυο κουμπιά στην αριστερή πλευρά του φακού τοποθετημένα όπως κοιτάζει κανείς την κάμερα, με την επιγραφή Pv (Preview / Προεπισκόπηση) και Fn (Function / Λειτουργία). Και τα δυο ρυθμίζονται με την ίδια επιλογή 19 λειτουργιών, παρόλο που από προεπιλογή το κουμπί Pv ενεργοποιεί την Προεπισκόπηση Βάθους Πεδίου για την διάταξη απεικόνισης και το κουμπί Fn ενεργοποιεί τον εικονικό ορίζοντα στην διάταξη απεικόνισης. Σημειώστε ότι το κουμπί ασφάλισης AE / AF στην πίσω πλευρά μπορεί επίσης να ρυθμιστεί, αν και από μικρότερη γκάμα έξι επιλογών.


Στην δεξιά πλευρά του φακού, όπως κοιτάζει κανείς την κάμερα, βρίσκονται εγκατεστημένα τέσσερα κουμπιά: στην κορυφή βρίσκεται ένα κουμπί ανάδυσης του ενσωματωμένου φλας, και κρατώντας κανείς πατημένο αυτό το κουμπί καθώς περιστρέφει τους δυο επιλογείς ελέγχου έχει την δυνατότητα ρύθμισης της λειτουργίας του φλας και της αντιστάθμισης του φλας. Σημειώστε ότι η D810 χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα δυο κουμπιά για αυτό, ένα για την απελευθέρωση του φλας και ένα για την ρύθμιση του φλας. Στην συνέχεια προς κάτω συναντάμε στην D750 ένα ειδικό κουμπί για το μπράκετινγκ το οποίο στην D810 βρίσκεται παραδόξως τοποθετημένο ψηλότερα, ανάμεσα στα δυο κουμπιά φλας. Κάτω από αυτό βρίσκεται το κουμπί απελευθέρωσης του φλας και κρυμμένος στην βάση βρίσκεται ο συνηθισμένος μοχλός της Nikon lever για την εναλλαγή ανάμεσα στην AF και στην χειροκίνητη εστίαση. Όπως με πολλά άλλα μοντέλα , έτσι και αυτό έχει ένα κουμπί στην μέση το οποίο χρησιμοποιείται και πάλι σε συνδυασμό με τους επιλογείς ελέγχου επιτρέπει στον χρήστη την προσαρμογή της λειτουργίας ΑΕ και της περιοχής  Αυτόματης Λειτουργίας.

Επιστρέφοντας  στο ενσωματωμένο φλάς της  D750, έχει αξιολογηθεί με 12m / 39 πόδια στα 100 ISO, το ίδιο με την D810 και την D610, και όπως τα μοντέλα αυτά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για  τον ασύρματο έλεγχο φλας. Υπάρχει επίσης προστατευτικό κάλυμμα για την εγκατάσταση εξωτερικού φλας, Speedlights φλας και φυσικά Σύστημα Δημιουργικού Φωτισμού της Nikon, CLS.

Στην αριστερή πλευρά του σώματος, όπως κρατά κανείς την κάμερα, υπάρχουν τρία μεγάλα ελαστικά πτερύγια: το χαμηλότερο πτερύγιο κρύβει τις θύρες USB και HDMI και οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί εξωτερικές συσκευές εγγραφής θα ενθουσιαστεί στο άκουσμα ότι η θύρα HDMI της D750, όπως και της D810, αποτελεί έναν αξιοπρεπούς μεγέθους Τύπου-C ρευματοδότη και παράγει καθαρό σήμα. Πίσω από το μεσαίο πτερύγιο βρίσκεται ένα ζευγάρι καλωδίων 3.5mm, το ένα για ένα εξωτερικό μικρόφωνο και το άλλο για την σύνδεση των ακουστικών. Τέλος πίσω από το κορυφαίο πτερύγιο βρίσκεται μια θύρα για το προαιρετικό MC-DC2 απομακρυσμένο καλώδιο, παρόλο που είναι επίσης δυνατός ο δωρεάν απομακρυσμένος έλεγχος της κάμερας με smartphone μέσω Wifi. Η D610 ταιριάζει λειτουργικά τις πλευρικές θύρες της D750, παρόλο που ο τύπος της θύρας USB είναι πιο συνηθισμένος. Ας σημειωθεί ότι η D810 παραμένει αρκετά μοναδική στον κόσμο των καμερών διαθέτοντας κανονική θύρα USB 3. Όπως και η D700 πριν από αυτή, η D810 έχει ήδη δυο πρόσθια εγκατεστημένες θύρες: μια PC Sync για εξωτερικό φωτισμό, και ένα βοηθητικό τερματικό για χρήση με προαιρετικές μονάδες GPS. Επίσης υπάρχει ακόμα ένας λόγος για ορισμένους ιδιοκτήτες D700 να μην επιλέγουν την διαγώνια αναβάθμιση προς την D750: δεν υπάρχει θύρα PC Sync.

Στο πλάι της λαβής του σώματος της D750 βρίσκεται μια μεγάλη πλαστική θύρα που ανοίγει για να αποκαλύψει δυο υποδοχές για κάρτα μνήμης SD. Είναι δίκαιο να πει κανείς ότι η Nikon έχει αγκαλιάσει τις διπλές υποδοχές για κάρτα μνήμης όπως καμία άλλη εταιρία παραγωγής φωτογραφικών μηχανών και τις παρέχει σε έναν αριθμό μοντέλων συμπεριλαμβανομένων των D610, D750 και D810, παρόλο που το τελευταίο μοντέλο ανταλλάσσει μια από τις υποδοχές για κάρτα SD για μια υποδοχή CF. Προσωπικά μιλώντας πιστεύω ότι οι υποδοχές για διπλές κάρτες συνιστούν μια υπέροχη ιδέα ειδικά μάλιστα η δυνατότητα λήψης διπλότυπων εικόνων πάνω σε δυο κάρτες για αντίγραφο ασφαλείας ή η άμεση ανάθεση της μιας σε client. Όπως και σε  άλλα σώματα με διπλές υποδοχές, μπορείτε επίσης να προβείτε στην εγγραφή αρχείων RAW στην μια και JPEG στην άλλη, ή να χρησιμοποιήσετε μια δεύτερη κάρτα για υπερχείλιση στην περίπτωση που συμπληρωθεί η πρώτη.

Τέλος, η D750 τροφοδοτείται από το ίδιο πακέτο EN-EL15 μπαταριών ιόντων λιθίου με εκείνο της D610 και της D810, παρόλο που το αντίστοιχο προσδόκιμο χρόνου ζωής των δυο ποικίλει. The D610 στρίμωξε περίπου 900 λήψεις ανά φόρτιση υπό συνθήκες CIPA, αλλά η Nikon ισχυρίζεται ότι ο νέος βαθμός απόδοσης επιτρέπει τόσο στην D750 όσο και στην D810 να επεκτείνουν το όριο αυτό λίγο πιο πάνω από  1200 εικόνες. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν για το μοντάζ με την οπτική διάταξη απεικόνισης, καθώς κατά την εναλλαγή στην Ζωντανή Λήψη ή στις ταινίες ο χρήστης θα δει την διάρκεια ζωής να μειώνεται σημαντικά, όπως και η χρήση του Wifi στην D750. Σε περίπτωση που επιθυμείτε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, υπάρχει η νέα MB-D16 λαβή μπαταρίας η οποία παρέχει ελέγχους πορτρέτου και μπορεί να τροφοδοτήσει την κάμερα με μια EN-EL15 ή με έξι μπαταρίες τύπου AA. Σημειώστε ότι σε αντίθεση με την D700, η λαβή μπαταρίας για την D750 δεν θα επιταχύνει την μέγιστη ταχύτητα συνεχόμενων λήψεων – παραμένοντας στο μέγιστο επίπεδο των 6.5fps.


Διάταξη Απεικόνισης της Nikon D750

H Nikon D750 είναι εφοδιασμένη με οπτική διάταξη απεικόνισης με πεντάπρισμα με 100% κάλυψη και με μεγέθυνση 0.7x. Σε ότι αφορά λοιπόν το μέγεθος και την κάλυψη, δεν διαφέρει από την D610 και την D810 από κάποια άποψη στην γκάμα αυτών, και όπως και στα μοντέλα αυτά θα απολαύσετε μια μεγάλη και φωτεινή προβολή της σκηνής. Όπως άλλα τεχνολογικά εξελιγμένα μοντέλα DSLR της Nikon, διαθέτουν επίσης ποικιλία γραφικών οθόνης υγρών κρυστάλλων στην διάταξη απεικόνισης τα οποία εξαφανίζονται εντελώς όταν δεν χρησιμοποιούνται, αποφεύγοντας έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η λήψη με ανενεργές (μη χρησιμοποιούμενες) γκραβούρες.

Η τεχνολογία LCD επιτρέπει στην διάταξη απεικόνισης να υποδείξει ποιο από τα 51 σημεία ΑΕ-είναι αυτή την στιγμή ενεργά μαζί με προαιρετικούς οδηγούς για ευθυγράμμιση και αρκετά εικονίδια που υποδεικνύουν πληροφορίες όπως η χαμηλή στάθμη της μπαταρίας, η απουσία κάρτας μνήμης, η εφαρμογή τυχόν εφέ και η επιλογή του τύπου του αισθητήρα με τον οποίο πραγματοποιείται η λήψη. Όπως θα αναφέρω αργότερα στην κριτική μου, η D750 μπορεί να πραγματοποιήσει λήψεις σε FX (πλήρες- κάδρο), 1.2x περικοπή και DX (1.5x περικοπή), με τα κάδρα του μικρότερου ζεύγους να υποδεικνύονται στην διάταξη απεικόνισης με ένα παχύ μαύρο περίγραμμα.

Η διάταξη απεικόνισης παρέχει επίσης κλίμακες LCD κατά μήκος της βάσης και των δεξιών πλευρών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν δείκτες εικονικού ορίζοντα σε περίπτωση ανάθεσης της ενεργοποίησης τους στο κουμπί Λειτουργία. Παραδόξως ωστόσο, η Nikon έχει παρεμποδίσει την λειτουργία αυτή στην D750 για να επιτρέψει την λειτουργία μόνο μιας κλίμακας κάθε φορά: μιας στην βάση κατά την φωτογράφιση σε οριζόντιο προσανατολισμό, και μιας στο πλάι κατά την φωτογράφιση σε οριζόντιο προσανατολισμό. Η D750 παρέχει ουσιαστικά μόνο έναν μονο-αξονικό εικονικό ορίζοντα στην διάταξη απεικόνισης, υποδηλώνοντας μόνο οριζόντια κλίση. Μοιάζει να διαφοροποιείται απόλυτα από την διάταξη απεικόνισης της  D810, που επιτρέπει την ταυτόχρονη ενεργοποίηση και των δυο κλιμάκων για έναν διαξονικό ορίζοντα. Για να είμαι ωστόσο δίκαιος, η D750 παρέχει έναν διαξονικό ορίζοντα στην οθόνη, τον οποίο θα περιγράψω στην επόμενη ενότητα.


Όπως πάντα, προβάλλεται μια γραμμή πληροφοριών λήψης κάτω από την κύρια οθόνη: από αριστερά προς τα δεξιά, ανάλογα με την λειτουργία και την κατάσταση, θα παρατηρήσετε μια ένδειξη εστίασης, ένα εικονίδιο μετρητή, ενδείξεις ΑF και κλειδώματος FV, Αλλαγή Προγράμματος, Ταχύτητα Κλείστρου, Διάφραγμα, Κλίμακα Αντιστάθμισης Έκθεσης, Ενδείξεις HDR, Αντιστάθμιση Ενεργού D-Φωτισμού, αντιστάθμιση φλας, Μπράκετινγκ και Αυτόματο ISO, την τιμή ISO, τις εναπομείνασες λήψεις, και εικονίδιο ετοιμότητας φλας. Η ταχύτητα του Κλείστρου, το Διάφραγμα, η τιμή ISO και οι εναπομείνασες λήψεις μπορούν επίσης να αλλάξουν ώστε να απεικονίζουν την λειτουργία AF, τις διαθέσιμες αλλαγές στις τιμές του διαφράγματος (στοπ), ή την λευκή ισορροπία, ανάλογα με την λειτουργία.

Οι φίλοι της Nikon θα παρατηρήσουν ότι η διάταξη απεικόνισης είναι παρόμοια αλλά όχι ταυτόσημη με εκείνη της D810. Πρώτα απ’ όλα είναι δεδομένο ότι χρησιμοποιείται μόνο μια κλίμακα κάθε φορά για την επίτευξη μονοαξονικού εικονικού ορίζοντα, αλλά αν παρατηρήσει κανείς καλύτερα κάτι μοιάζει να αλλάζει με την διάταξη σημείων AΕ. Και οι δυο κάμερες διαθέτουν σύστημα ΑΕ 51-σημείων με την ίδια διάταξη σημείων, αλλά στην D750 συμπιέζονται λιγάκι καθέτως και δεν μοιράζονται το ίδιο ύψος με την D810. Η Nikon έχει εξηγήσει ότι συμβαίνει αυτό λόγω λιγότερου χώρου στο μικρότερο κάλυμμα της διάταξης απεικόνισης της D750. Πρακτικά αυτό σημαίνει ελάχιστα μικρότερη κάθετη κάλυψη από το στοιχείο Αυτόματης Εστίασης, το παρατήρησα ωστόσο σε αυτή την περίπτωση περισσότερο ως κάτι ενδιαφέρον παρά σαν μειονέκτημα. Οι πραγματικά σχολαστικοί εκεί έξω (και τους χαιρετίζω!) θα παρατηρήσουν επίσης ότι η οθόνη εστίασης της D750 περιγράφεται ως Type B BriteView Clear Matte Mark III σε σύγκριση με την Type B BriteView Clear Matte Mark VIII στην D810. Σας είπα ότι είναι διαφορετικές.

Α ναι! Ένα τελευταίο σημείο: η D810, όπως το προηγούμενο υψηλών προδιαγραφών μοντέλο DSLR της Nikon συμπεριλαμβανομένης της D700, διαθέτει κυκλική διάταξη οθόνη που περιβάλλεται από έναν μικροσκοπικό μοχλό, ο οποίος κλείνει την ενσωματωμένη περσίδα για να εμποδίσει το παράσιτο φως να εισέλθει, ενώ για να συσκοτίσετε την διάταξη απεικόνισης της D750, θα χρειαστεί να μετακινήσετε το ελαστικό περίβλημα και να κουμπώσετε το παρεχόμενο κάλυμμα.


Οθόνη και προβολές οθόνης της
Nikon D750

Η D750 γίνεται η πρώτη DSLR κάμερα τύπου FX  της Nikon που διαθέτει οθόνη ευκρίνειας. Μπορεί να μην διαθέτει πλήρη ευκρίνεια όπως η πλευρικά τοποθετημένη οθόνη στην D5300, αλλά μπορεί να αποκτήσει κάθετη κλίση έως και 90 μοίρες για λήψη στο ύψος της μέσης καθώς και χαμηλή ακριβώς στις ίδιες μοίρες, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την σύνθεση με κάμερα εγγράφων (ντοκιμαντέρ). Να έχετε υπόψη σας ότι οι περισσότερες άλλες οθόνες με κάθετη άρθρωση, παρουσιάζουν κλίση 45 μοιρών προς κάτω, γεγονός που δίνει στην D750 μεγαλύτερη ευελιξία κατά την κινηματογράφηση ταινιών ή κατά την Ζωντανή Προβολή.

Η εκτίμηση μου είναι ότι οι αρθρωτές οθόνες έχουν αντιμετωπιστεί με αρκετά αντιτιθέμενες απόψεις με ορισμένους φωτογράφους να τις αγαπούν και άλλους να τις μισούν. Γνωρίζω πολλούς παραδοσιακούς φωτογράφους που δεν βλέπουν το λόγο γι αυτό και φοβούνται ότι θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του φωτογραφικού σώματος, θεωρώ όμως ότι είναι πολύτιμες για σύνθεση σε υψηλή και χαμηλή γωνία λήψης σε Ζωντανή Προβολή και για ταινίες. Εντύπωση μου έχει κάνει επίσης το γεγονός ότι η Nikon έχει κερδίσει ακόμα ένα πλεονέκτημα κάνοντας χρήση ενός μηχανισμού που είναι αρκετά πιο καλοφτιαγμένος και στιβαρός από οποιαδήποτε άλλη αρθρωμένη εικόνα έχω δει. Φυσικά αυτό είναι απίθανο να αποτελέσει κάποιου είδους παρηγοριά σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης στη μηχανή σας από πρόσκρουση μπάλας του μπάσκετ ή από επίθεση αρκούδας ενώ η οθόνη της μηχανής βρίσκεται σε εκτύλιξη, στις συνηθέστερες πάντως χρήσεις δεν έχω δει ποτέ μια μέση αρθρωτή οθόνη να σπάει και για μια ακόμα φορά ο μηχανισμός της D750 είναι σημαντικά πιο στιβαρός. Έχετε επίσης υπόψη σας ότι η D750 συνιστά μια κάμερα καταλληλότερη για φωτογραφία τοπίου, αρχιτεκτονική φωτογραφία ή προσωπογραφίες, όχι για αθλητική  φωτογραφία ή φωτογραφία φύσης και άγριας ζωής, συνεπώς η απόλυτη τραχύτητα δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της.

Η ίδια η οθόνη διαθέτει το ίδιο πάνελ 3.2in / 4:3 αναλογία διαστάσεων / 1229k dot RGBW με την D810. Αυτό μοιράζεται το ίδιο μέγεθος, σχήμα και 640x480 ανάλυση με τις οθόνες των D800 και D610, αλλά με μια διάταξη φίλτρου RGBW που δίνει μεγαλύτερη φωτεινότητα από το RGB πάνελ / 921k dot ανάλυσης. Σημειώστε ότι καμία από τις DSLR της Nikon δεν διαθέτει οθόνη αφής, χαρακτηριστικό το οποίο ελπίζω να υιοθετηθεί γρήγορα παρά αργά. Μπορείτε ωστόσο να ρυθμίσετε την φωτεινότητα και την ισορροπία χρώματος της οθόνης σε περίπτωση που το επιθυμείτε.

Η αναλογία διαστάσεων 4:3 της οθόνης της D750 σημαίνει ότι οι εικόνες που προβάλλονται ή συντίθενται σε έμφυτη 3:2 αναλογία διαστάσεων μετακινούνται στην κορυφή της οθόνης, αφήνοντας μια μαύρη μπάρα κατά μήκος της βάσης για πληροφορίες σχετικές με την λήψη. Από την μια πλευρά είναι ωραίος αυτός ο διαχωρισμός των πληροφοριών, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Canon χρησιμοποιούσε 3:2 οθόνες μεγαλύτερου εύρους στις DSLR για κάποιο χρονικό διάστημα, οι οποίες ταίριαζαν με το έμφυτο σχήμα των εικόνων τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εικόνες γεμίζουν τις οθόνες της Canon και μεγιστοποιούν όλες τις διαθέσιμες αναλύσεις εικονοστοιχείων 1040k, ενώ οι ταινίας με αναλογία 16:9 θα φαίνονται μεγαλύτερες και πιο λεπτομερής επίσης.

Πρακτικά, οι εικόνες στην D750 έχουν διάσταση 3in στην διαγώνιο τους σε αντίθεση με τις 3.2in στα μοντέλα της Canon με διαμορφωμένες  3:2 οθόνες / 3.2 in, με  640x426 pixels σε αντίθεση με τα 720x480 pixels. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να μοιάζουν δευτερεύοντες, αλλά αν τοποθετήσει κανείς και τις δυο κάμερες δίπλα - δίπλα, οι εικόνες που προβάλλονται στα μοντέλα της Canon είναι λίγο μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς, και φυσικά επιτρέπουν στον χρήστη την επιβεβαίωση της εστίασης της ζωντανής προβολής πιο εύκολα ή χωρίς μεγέθυνση.

Η είσοδος στην Ζωντανή Προβολή είναι πολύ εύκολη στην D750: γυρίστε απλώς τον διακόπτη στο πίσω μέρος του σώματος της φωτογραφικής μηχανής προς το εικονίδιο της κάμερας και στην συνέχεια πατήστε το κουμπί LV στην μέση. Ο τρόπος αυτός είναι επίσης πολύ πιο γρήγορος σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, με την ζωντανή εικόνα να εμφανίζεται μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αφού πατήσετε το κουμπί LV, καθιστώντας πολύ πιο πρακτική την εναλλαγή εντός και εκτός αυτής. Μάλιστα συνέλαβα πολύ συχνά τον εαυτό μου να  πηγαινοέρχεται στην Ζωντανή Προβολή κατά την σύνθεση με D750 – η ταχύτητα δίνει πολύ περισσότερο την αίσθηση ενός αναπόσπαστου μέρους της λειτουργίας της κάμερας αντί για μια απλή προσθήκη. Σημειώστε επίσης ότι η D810 είναι το ίδιο γρήγορη, παρόλο που φυσικά στερείται την αρθρωτή εικόνα.

Με ενεργή την Ζωντανή Προβολή μπορείτε να εστιάσετε είτε μισό-πατώντας την απελευθέρωση κλείστρου ή αναθέτοντας την λειτουργία AF-ON σε ένα από τα κουμπιά παραμετροποίησης. Όπως τα προηγούμενα μοντέλα DSLR της Nikon υπάρχουν δυο λειτουργίες εστίασης Ζωντανής Προβολής, η AF-S Single AF ή η AF-F Full-time servo AF, που επιλέγονται πατώντας κανείς το κουμπί στον διακόπτη AF δίπλα από την βάση/τον σκελετό του φακού και γυρίζοντας τον οδοντωτό τροχό ρύθμισης (τροχίσκος ρύθμισης). Η λειτουργία AF-F συνεχιζόμενη εστίαση στην επιλεγμένη AF περιοχή, αλλά όπως και στην AF-F στην λειτουργία ταινίας μπορεί να βρείτε ότι καταναλώνει περισσότερο χρόνο αναζητώντας παρά ανιχνεύοντας, αν όμως μου μοιάζετε έστω και λίγο θα την απενεργοποιήσετε κατευθείαν.

Με το πάτημα του κουμπιού i αναπτύσσεται ένα σύντομο μενού επιλογών: περιοχή εικόνας, ποιότητα εικόνας, μέγεθος εικόνας, έλεγχος εικόνας, Ενεργός Φωτισμός D, απομακρυσμένη λειτουργία ελέγχου, και Προεπισκόπηση Έκθεσης. Αν επιλέξετε τις περιοχές περικοπής εικόνας στα 1.2x ή 1.5x, η επίδραση τους αντικατοπτρίζεται άμεσα στην κάλυψη επί της οθόνης, κατά την διάρκεια της Ζωντανής Προβολής: η εικόνα εξακολουθεί να γεμίζει την οθόνη, αλλά εμφανίζεται σε στενότερη προβολή.

Το πάτημα του κουμπιού πληροφοριών κατά την διάρκεια της σύνθεσης σε Ζωντανή Προβολή ανακυκλώνει τέσσερις σελίδες πληροφοριών και οδηγιών:  η πρώτη αναπτύσσει ένα πολύ καλά σχεδιασμένο διαξονικό σύστημα μέτρησης, η δεύτερη προβάλει την μέγιστη ποσότητα πληροφοριών λήψης, η τρίτη επιχειρεί μια καθαρή προβολή χωρίς επικαλύψεις, η τέταρτη αναπτύσσει γραμμές διαμόρφωσης πλαισίων. Σε περίπτωση ενεργοποίησης της Προεπισκόπησης Έκθεσης μέσω του πλήκτρου μενού i στην Ζωντανή Προβολή, προστίθεται μια πέμπτη σελίδα που προβάλλει ένα ζωντανό ιστόγραμμα.

Πατώντας το κουμπί μεγέθυνσης μεγεθύνεται σταδιακά η εικόνα έως και κατά 200%. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι οι D750 και D810 συνεχίζουν να προβάλλουν περισσότερες λεπτομέρειες σε κάθε μεγεθυντικό βήμα έως και 100%, σε αντίθεση με προηγούμενα μοντέλα, που απλώς μεγέθυναν μια εικόνα χαμηλότερης ανάλυσης και γινόντουσαν σταδιακά πιο ασαφής. Από αυτή την άποψη η Nikon έχει φτάσει επιτέλους την μεγέθυνση Ζωντανής Προβολής της Canon, και θα τύχει υποδοχής από κάθε φωτογράφο,  που επιθυμεί να επιβεβαιώσει την εστίαση στην Ζωντανή Προβολή στα 1:1. Με αυτόν τον τρόπο επιλύει αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχα με τις DSLR της Nikon, παρόλο που δυστυχώς  δεν είναι διαθέσιμη καμία λειτουργία focus peaking, που θα εξαγρίωνε τους βιντεογράφους.


Κατά την διάρκεια του playback μπορείτε να ζουμάρετε ή να σμικρύνετε για μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε τρεις προοδευτικά μικρότερες προβολές μικρογραφίας με τέσσερα, εννέα ή 72 εικόνες που εμφανίζονται κατά καιρούς, συνοδευόμενες από ημερολογιακές προβολές. Όπως ανέφερα νωρίτερα, είναι επίσης πιθανό να διαμορφώσετε το κουμπί OK για να ζουμάρετε κατευθείαν στα 50, 100 ή 200% που σας γλυτώνει αρκετά πατήματα αν συνηθίζετε να αρέσκεστε στον έλεγχο της εστίασης σε playback – και σε ποιόν δεν αρέσει;


Όπως και σε άλλες Nikon DSLR, υπάρχει διαθέσιμων πληροφοριών φωτογράφισης για κάθε εικόνα σε playback μετακινώντας το πίσω προστατευτικό πάνω ή κάτω. Με αυτόν τον τρόπο μετακινείται κανείς στις ακόλουθες σελίδες: εικόνα με περιοχή AF συνιστώμενες και βασικές λεπτομέρειες αρχείου στην βάση, σκέτη εικόνα, μικρογραφία με πληροφορίες λήψης και ιστόγραμμα φωτεινότητας, τρεις σελίδες περαιτέρω λεπτομερειών λήψης, μικρογραφία με ιστογράμματα RGBW, και τέλος επισημάνσεις (συμπεριλαμβανομένων των καναλιών RGB εφόσον το επιθυμείτε) πριν την επιστροφή στην εικόνα με πληροφορίες αρχείου. Μπορείτε να μετακινηθείτε κυκλικά μπρος και πίσω μέσω αυτών όπως επιθυμείτε, ή να παραμετροποιήσετε τις σελίδες playback από τις επιλογές μενού προβολής Playback.


To ειδικό μενού Ρετούς επιτρέπει την εφαρμογή Φωτισμού- D-, Διόρθωσης Κόκκινων-Ματιών, περικοπής, εφέ, προσαρμογής χρωματικής ισορροπίας, διόρθωσης της παραμόρφωσης ή της περιστροφής, ή την  σύνθεση πολλαπλών αντιθέσεων. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένη στην κάμερα επεξεργασία αρχείων RAW NEF, δίνοντας σας την δυνατότητα επιλογής  ποιότητας εικόνας, μεγέθους εικόνας, λευκής ισορροπίας, αντιστάθμισης έκθεσης, ελέγχου εικόνας, High ISO NR, χώρου χρωμάτων, ελέγχου δημιουργίας βινιέτας και D-Φωτισμού. Μόλις ικανοποιηθείτε από την εκτέλεση των απαραίτητων ρυθμίσεων, ένα νέο αρχείο JPEG θα έχει δημιουργηθεί.

Για να δοκιμάσετε ενσωματωμένη επεξεργασία RAW στην πράξη, συγκρίνετε τις δυο εικόνες πιο πάνω: η πρώτη από τα αριστερά είναι μια εικόνα JPEG απευθείας από την κάμερα από μακρά έκθεση. Δυστυχώς η έκθεση δεν ήταν αρκετά μακρά και η εικόνα βγήκε λίγο σκοτεινή. Τα χρώματα είναι επίσης λίγο θαμπά λόγω του στάνταρ Ελέγχου Εικόνας. Έτσι επέλεξα το αρχείο RAW από το μενού Ρετούς, εφάρμοσα 0.5 EV αντιστάθμιση έκθεσης για να φωτίσω ελαφρώς την εικόνα, άλλαξα τον Έλεγχο Εικόνας σε Ζωηρή για να τονίσω τα χρώματα, και ρύθμισα των Φωτισμό D- σε Υψηλό για να αυξήσω τις λεπτομέρειες σκίασης. Το αποτέλεσμα ήταν πέρα και από ορθό και αντιστοιχεί σε αυτό που θα μπορούσα να επιτύχω εξωτερικά σε εφαρμογή Capture NX.

Τέλος, η οθόνη δεν χρησιμοποιείται απλώς για την Ζωντανή Λήψη και το playback. Κατά την σύνθεση με την οπτική διάταξη απεικόνισης μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Πληροφοριών για να εμφανίσετε μια σελίδα λεπτομερών πληροφοριών λήψης πάνω στην οθόνη, πολύ περισσότερες από αυτές που προβάλλονται στο πάνω μέρος της οθόνης υγρών κρυστάλλων. Έχω χρησιμοποιήσει συχνά αυτό το κουμπί πληροφοριών για να ρίξω μια ματιά στις περισσότερες ρυθμίσεις με μια ματιά, ειδικά κατά την φωτογράφιση σε τρίποδο με την οθόνη να κάνει γωνία προς τα πάνω. Η προβολή αυτή επιδέχεται επίσης αλλαγή στο χρώμα του θέματος ανάλογα με τις συνθήκες, αποτρέποντας την τύφλωση του χρήστη όταν είναι σκοτεινή.

Από τα μενού μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τον ίδιο διαξονικό εικονικό ορίζοντα που είναι διαθέσιμος στην Ζωντανή Προβολή, αλλά αυτή την φορά χωρίς την ζωντανή εικόνα. Και πάλι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν η D750 είναι τοποθετημένη σε τρίποδο.

Λειτουργίες Λήψης στην Nikon D750

Η D750 είναι εφοδιασμένη με έναν επιλογέα ρυθμίσεων που παρέχει τις συνήθεις επιλογές PASM μαζί με τις ρυθμίσεις: Auto, Flash Off, SCENE, EFFECTS και δυο προεπιλογές χρήστη. Η απόφαση τοποθέτησης επιλογέα ρυθμίσεων μαζί με την παροχή των επιλογών: auto, scene και effects τοποθετεί σίγουρα την D750 στην μεσαία κατηγορία μοντέλων στον κόσμο της Nikon, καθώς η υψηλότερης τεχνολογίας αιχμής D8x0 και οι σειρές D με μονό αριθμό ψηφίων χρησιμοποιούν ένα κουμπί ρυθμίσεων που απλώς περιστρέφεται γύρω από το PASM και τίποτε άλλο. Αποκαλυπτικό είναι επίσης το γεγονός, ότι οι παλαιότερες (αλλά παρόλα αυτά πολύ αγαπημένες) D700 και D300(s) χρησιμοποιούν το κουμπί ρυθμίσεων και τις επιλογές PASM και των πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένων μοντέλων, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες αυτών να μην θεωρούν την D750 ως αναβαθμισμένο μοντέλο, τουλάχιστον με όρους ελέγχων.

Η θέση της D750 επιβεβαιώνεται περαιτέρω από το εύρος ταχύτητας του κλείστρου 30 δευτερολέπτων σε 1/4000, όντας έτσι αντίστοιχη της D610 και στερούμενη την αναλογία 1/8000 όχι μόνο της σειράς D8x0, αλλά και της παλαιότερης D700 και D300(s). Όπως άλλες πρόσφατες Nikon DSLRs, υπάρχουν δυο επιλογές μακράς έκθεσης: Bulb και Time, με την τελευταία να ανοίγει άνετα το κλείστρο με ένα μόνο πάτημα και να το διατηρεί ανοιχτό έως ότου πατηθεί και πάλι η απελευθέρωση κλείστρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην χρειαστείτε καλώδιο απελευθέρωσης για έκθεση μεγαλύτερη των 30 δευτερολέπτων, και αν επιθυμείτε να έχετε τα χέρια σας εντελώς ελεύθερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή smartphone για να ξεκινήσετε και να σταματήσετε την έκθεση μέσω Wifi. Παραθέτω μια έκθεση τεσσάρων λεπτών που πήρα χρησιμοποιώντας την επιλογή Χρόνου με απενεργοποιημένη την μείωση θορύβου μακράς έκθεσης.

Η μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού φλας είναι 1/200, ίδια με την D610, αλλά βραδύτερη από την ταχύτητα 1/250 της D8x0 και της D700. Ας σημειωθεί ότι όλες οι φωτογραφικές μηχανές Nikon μπορούν να υποστηρίξουν ταχύτητα συγχρονισμού ταχύτερη κατά ένα τρίτο ενός EV (άρα 1/250 στην D750 και  1/320 στην D8x0 και στην D700), αλλά με μείωση εύρους του φλας. Όπως σημειώθηκε στην ενότητα για τις θύρες περίπου στην αρχή της έκθεσης, η D750 στερείται επίσης της θύρας συγχρονισμού PC των D8x0 και D700, καθιστώντας την και πάλι λιγότερο αξιόπιστη κάμερα για όσους ενδιαφέρονται για στραβοσκόπια.

Οι μετρήσεις εκτελούνται από τον ίδιο αισθητήρα 91k dot RGB όπως και στην D810, ο οποίος μπορεί στην πραγματικότητα να εκτελέσει ανίχνευση προσώπου ακόμα και κατά την σύνθεση μέσω  οπτικού προσοφθάλμιου. Σε περίπτωση που ο αισθητήρας μέτρησης αναγνωρίσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο, θα πρέπει να παράσχει έκθεση σε αυτό και να θέσει επίσης σε εφαρμογή σύστημα AF για να προσπαθήσει επίσης να εστιάσει αυτό. Στην πράξη κατά την λήψη μέσω της αναδιπλούμενης διάταξης απεικόνισης, βρήκα σίγουρα ορθή την έκθεση της D750 όταν βρισκόντουσαν πρόσωπα σε αυτό, αλλά φυσικά θα μπορούσα να εστιάσω σε αυτά μόνο αν ενέπιπταν στην περιοχή AF. Η εναλλαγή στην Ζωντανή Λήψη επέτρεψε στην D750 να εστιάσει σε ένα πρόσωπο οπουδήποτε στην εικόνα, περιβάλλοντας τα πρόσωπα με ένα κάδρο, αλλά το βάση της αντίθεσης σύστημα AF επιβράδυνε την εστίαση κατά ένα ή δυο δευτερόλεπτα, γεγονός που δεν είναι πολύ πρακτικό για τα πορτρέτα.

Βρήκα επίσης υπερβολική την έκθεση  στο σύστημα μέτρησης Matrix για τα γούστα μου, απαιτώντας περίπου -0.3EV αντιστάθμιση για τα περισσότερα υποκείμενα λήψης αλλά έως και -1EV όταν έρχεται αντιμέτωπη με φωτεινά, ηλιόλουστα τοπία όπως τα υπαίθρια σκηνικά στα οποία πειραματίστηκα. Το ίδιο βίωσα σχεδόν με κάθε Nikon DSLR και νομίζω ότι οφείλεται σε μια επιθυμία να απαθανατίσω το βέλτιστο τονικό εύρος για συνακόλουθη εργασία, παρά στην προσπάθεια δημιουργία μιας καλαίσθητης JPEG με την κάμερα. Έτσι οποιαδήποτε προσαρμογή στην έκθεση εξαρτάται πραγματικά από τον τρόπο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις εικόνες σας: σε περίπτωση λήψης με πρόθεση να τις επεξεργαστείτε αργότερα, τότε η προεπιλεγμένη ρύθμιση θα πρέπει να παρέχει ένα καλό εύρος τόνων για επεξεργασία, σε περίπτωση όμως που επιθυμείτε μια καλαίσθητη JPEG χωρίς καθόλου επεξεργασία τότε μπορεί να θελήσετε να επιλέξετε μια κάπως αρνητική αντιστάθμιση ή την εφαρμογή πολύ αποτελεσματικών επιλογών Ενεργού D-Φωτισμού, που προσαρμόζει τα επίπεδα για μια πιο αποτελεσματική παραγωγή.

Ή βεβαίως θα μπορούσε κανείς να επιλέξει μια από τις εναλλακτικές επιλογές μέτρησης. Επιπλέον του συστήματος μέτρησης Matrix που χρησιμοποιεί την πλήρη τεχνολογία του αισθητήρα για να ανιχνεύσει τι βρίσκεται στην σκηνή, μπορείτε να επιλέξετε την παραδοσιακή επιλογή μέτρησης κέντρου βάρους (με επιλογή μεγεθών κύκλων), την επιλογή Spot (κύκλος 4χιλ που μπορεί επίσης να συνδεθεί με μία μόνο περιοχή AF), ή την νέα Σταθμισμένη στα Φωτεινά Σημεία επιλογή (Highlight-weighted) που έχει κληρονομήσει από την D810 η οποία θέτει μεγαλύτερη σημασία στα φωτεινά σημεία μέσα στην σκηνή και είναι ιδανική για την λήψη φωταγωγημένων θεμάτων σε σκοτεινό φόντο, όπως είναι οι περφόρμερ.

Το σύστημα μέτρησης και η τεχνολογία AF της D750, φαίνεται να ένωσαν στα αλήθεια τις δυνάμεις τους για τις φωτογραφίες που τράβηξα στους ετήσιους εορτασμούς Lewes Bonfire κατά την διάρκεια των οποίων διάφορες κοινότητες παρήλαυναν μέσα στην μεσαιωνική πόλη με κοστούμια εποχής, κρατώντας δαυλούς. Τα επίπεδα φωτός είναι χαμηλά και πολύ απρόβλεπτα πάνω στα πρόσωπα των ανθρώπων που συμμετείχαν, ενώ βρίσκονται επίσης σε αρκετά συνεχή κίνηση. Τραβούσα με 50mm f1.8G στα f2 και προσπαθούσα να εντοπίσω το θέμα μου με  ένα σημείο  AF σε Συνεχή λειτουργία AF. Είχα την ρυθμίσει την ευαισθησία στα 6400 ISO για να διασφαλίσω μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου (1/500 εδώ) για να παγώσω την δράση και να εμποδίσω τις διογκώσεις από το ωθούμενο πλήθος. Η D750 έκανε φανταστική δουλειά σε αυτή την περίπτωση, διατηρώντας την εστίαση στο θέμα και παρέχοντας ιδανική έκθεση στο πρόσωπο υπό το επιλεγμένο σημείο AF. Οι συνθήκες ήταν προκλητικές, αλλά και πάλι το AF και η τεχνολογία του συστήματος μέτρησης ένωσαν τις δυνάμεις τους για αυτή την εικόνα.

Η αντιστάθμιση έκθεσης παρέχεται σε ένα ευρύ +/-5EV φάσμα, και αισθάνομαι ανακούφιση να αναφέρω ότι το μπράκετινγκ έκθεσης έχει κληρονομηθεί από τα μοντέλα υψηλότερης τεχνολογίας με την επιλογή δυο έως εννέα κάδρων με σταδιακές προσαυξήσεις 1EV, ή δυο με πέντε κάδρα σε μεγαλύτερα κενά έως 3EV. Αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα διαφοροποίησης με την χαμηλότερης τεχνολογίας D610 η οποία παρέχει βασικά μόνο δυο με τρεις  πλαισιώσεις κάδρου, αν και με ένα αξιοπρεπές κενό ανάμεσα τους έως και 3EV.

Έτσι οι οπαδοί των HDR θα αγαπήσουν τις D750 AEB, ενώ εκείνοι που επιθυμούν να πειραματιστούν με την τεχνική σε ένα πιο άνετο περιβάλλον μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο την ενσωματωμένη στην κάμερα λειτουργία HDR που παρέχει δυο εκθέσεις και τις συνδυάζει σε μια και μοναδική JPEG με επιλογή έντασης για την ειδική τεχνική επεξεργασίας εικόνας (tone mapping) από Χαμηλή έως Εξαιρετικά Χαμηλή. Ας σημειωθεί ότι η λειτουργία HDR δεν είναι διαθέσιμη κατά την επιλογή RAW ή RAW+JPEG στην ποιότητα εικόνας. Αν αναζητάτε πιο σουρεαλιστικές πολλαπλές εκθέσεις, η D750 μπορεί να συνδυάσει εναλλακτικά δυο ή τρεις διαφορετικές εκθέσεις σε μια εικόνα με  κύκλωμα αυτόματου ελέγχου κέρδους εφόσον το επιθυμείτε. Πιο κάτω ακολουθεί σύγκριση μιας κανονικής JPEG σε σχέση με την ρύθμιση της λειτουργίας HDR σε Εξαιρετικά Υψηλή απόδοση.

Ένα πλεονέκτημα πολλών φωτογραφικών μηχανών Nikon είναι τα ενσωματωμένα χρονοδιαστημόμετρα. Το μενού λήψης με διαστήματα χρονικής υστέρησης επιτρέπει στον χρήστη την επιλογή χρόνου έναρξης από ένα λεπτό έως και μια εβδομάδα πριν, χρονικά διαστήματα από ένα δευτερόλεπτο έως 24 ώρες, και αριθμούς χρονικών διαστημάτων από το ένα έως το 9999. Υπάρχει ακόμα και δυνατότητα επιλογής εγγραφής  από ένα έως εννέα κάδρα σε κάθε χρονικό διάστημα. Έτσι υπάρχουν πολλές επιλογές κάλυψης της λήψης με χρονοκαθυστέρηση, και η D750 επιτρέπει στον χρήστη να γνωρίζει τον χρόνο ολοκλήρωσης της επεξεργασίας, προσαρμόζοντας την πρόβλεψη κατά την αλλαγή των ρυθμίσεων.

Αν ο στόχος σας είναι απλώς η παραγωγή μιας ταινίας με χρονοκαθυστέρηση, θα μπορούσατε εναλλακτικά να επιλέξετε την Φωτογράφιση με Χρονοκαθυστέρηση στο μενού Ταινία. Αυτό έχει περισσότερες βασικές επιλογές χρονικών διαστημάτων, αλλά κωδικοποιεί με ευκολία τις εικόνες καθώς αυτές απαθανατίζονται σε βίντεο με την τρέχουσα ποιότητα ταινίας. Μπορεί κανείς να ρυθμίσει τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στο ένα δευτερόλεπτο και στα δέκα λεπτά, και τον χρόνο λήψης σε οχτώ ώρες παρά ένα λεπτό. Οι πραγματικές σταθερές φωτογραφίες δεν διατηρούνται σε αυτή την λειτουργία, αλλά αντ’ αυτού επισυνάπτονται σε ένα σταθερά εξελισσόμενο βίντεο το οποίο μπορείτε να τερματίσετε σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο στην επεξεργασία και να εξακολουθεί να αποτελεί στο τέλος ένα αρχείο ικανό να παιχτεί. Υπάρχει επίσης η επιλογή εξομάλυνσης της έκθεσης, η οποία φαίνεται να εξαλείφει  τα λανθασμένα βήματα ανάμεσα στις ταχύτητες του κλείστρου, αποφεύγοντας έτσι το τρέμουλο. Στο τέλος της επεξεργασίας, ή μετά την διακοπή της με το πάτημα του κουμπιού OK, το βίντεο κωδικοποιείται αυτόματα στις τρέχουσες ρυθμίσεις ποιότητας, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει την επιθυμητή ποιότητα πριν από την έναρξη.

Για δοκιμή κινηματογράφησα 40 λεπτά σε χρονικά διαστήματα τριών δευτερολέπτων για την χρονοκαθυστέρηση του ηλιοβασιλέματος πιο κάτω, χρησιμοποιώντας Προτεραιότητα Διαφράγματος, σταθερό ISO, σταθερή εστίαση και σταθερή λευκή ισορροπία. Αφήνω την κάμερα να επεξεργαστεί την ταχύτητα του κλείστρου καθώς οι συνθήκες έγιναν σταθερά πιο σκοτεινές, και η επιλογή εξομάλυνσης της έκθεσης έχει εμποδίσει οποιοδήποτε τρεμούλιασμα.

Όπως ανέφερα νωρίτερα, η D750 διαθέτει ειδική θέση EFFECTS στον επιλογέα ρυθμίσεων που σας αφήνει να επιλέξετε από εφτά διαφορετικά ψηφιακά εφέ μέσω μια διεπαφής στην οθόνη. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε: Night Vision (Νυχτερινή Λήψη), Colour Sketch (Έγχρωμο Σχέδιο), Miniature (Μινιατούρα), Selective Colour (Επιλεκτικό Χρώμα), Silhouette (Σιλουέτα), High Key (υψηλής αντίθεσης) και Low Key (χαμηλής αντίθεσης) φωτισμό. Οι τέσσερις πρώτες είναι διαθέσιμες μόνο κατά την λήψη JPEG, ενώ οι τελευταίες τρεις μπορούν να εγγραφούν σε RAW+JPEG. Οι επιλογές Colour Sketch  και  Miniature είναι επίσης διαθέσιμες, κατά την βιντεοσκόπηση. Ακολουθεί μια επιλογή εφέ στο πρότυπο πειραματικό σκηνικό που χρησιμοποίησα, συνοδευόμενο από μια μικρού μήκους ταινία κινηματογραφούμενη από την ίδια θέση.


Η Νυχτερινή Λήψη χρησιμοποιεί υψηλή ευαισθησία και μονόχρωμη μετατροπή για εύκολη λήψη σε πολύ χαμηλό φωτισμό, η επιλογή Colour Sketch εφαρμόζει ένα φίλτρο περιγράμματος, η Μικρογραφία προσδίδει το δημοφιλές εφέ μετατόπισης κλίσης με μια προσαρμόσιμη δεσμίδα εστίασης (πάνω / κάτω, αριστερά / δεξιά) και πάχους, η τεχνική Selective Colour σας επιτρέπει να επιλέξετε ένα χρώμα ενώ όλα τα άλλα μετατρέπονται σε μαύρο και άσπρο, η τεχνική Silhouette κάνει αυτό που λέει το όνομα της και είναι ιδανική για σκούρα σχήματα μπροστά από ηλιοβασιλέματα, ενώ οι επιλογές High Key (Υψηλής Αντίθεσης) και Low Key (Χαμηλής Αντίθεσης) αντισταθμίζουν την έκθεση στα δεξιά και στα αριστερά αντιστοίχως. Δεν διαθέτει λειτουργία πανοράματος in-camera, αλλά κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό για τις DSLR αυτή την στιγμή ακόμα και στην Ζωντανή Προβολή.


Η αυτόματη εστίαση στην Nikon D750

Η D750 διαθέτει μια νέα λειτουργική μονάδα αυτόματης εστίασης, την Εξελιγμένη Multi-CAM 3500 II, η οποία χρησιμοποιεί 51 σημεία εστίασης, 15 εκ των οποίων είναι διασταυρούμενου τύπου, και 11 εκ των οποίων λειτουργούν στα f8. Μέχρι στιγμής η μονάδα μοιράζεται τις ίδιες προδιαγραφές με την εξελιγμένη λειτουργική μονάδα Multi-CAM 3500FX της D810, και μάλιστα με την D800 πριν από αυτή, αλλά το νέο στοιχείο στην D750 είναι η ικανότητα της αυτόματης εστίασης σε χαμηλότερο φωτισμό: -3EV σε σύγκριση με τα -2EV στις D810 / D800. Εξ’ ου και το διαφορετικό όνομα λειτουργικής μονάδας.

Η διάταξη των 51 στοιχείων AF είναι ίδια με εκείνη των D810 / D800, όπως όμως γνωρίζετε ήδη από την ενότητα αναδιπλούμενης διάταξης απεικόνισης, η διάταξη συμπιέζεται ελαφρώς κάθετα λόγω του μεγέθους της κεφαλής πενταπρίσματος. Εντωμεταξύ για λόγους σύγκρισης, η  Multi-CAM 4800 της D610 διαθέτει 39 σημεία AF, 9 εκ των οποίων είναι διασταυρούμενου τύπου, και εφτά τα οποία λειτουργούν στα f8. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το σύστημα αυτόματης εστίασης της D610 είναι το λιγότερο ικανό από τα τρία σώματα FX σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με εστίαση που κατεβαίνει στα -1EV. Έτσι η D750 απολαμβάνει ένα πλεονέκτημα ως προς την προδιαγραφή AF σε σχέση όχι μόνο την χαμηλότερης έντασης D610, αλλά και με την υψηλότερης έντασης D810 / D800 επίσης.


Η D750 έχει έναν μικρό μοχλό δίπλα από την εγκατάσταση του φακού για την εναλλαγή ανάμεσα στην AF και στην Χειροκίνητη εστίαση, και σε περίπτωση ρύθμισης στην AF μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε: AF-S (single), AF-C (συνεχόμενη) ή AF-A (για την επιλογή απλής ή συνεχόμενης εστίασης ανάλογα με το θέμα). Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την εστίαση με μισό-πάτημα της απελευθέρωσης κλείστρου, ή με την ανάθεση του AF-ON σε ένα από τα τρία κουμπιά παραμετροποίησης, πιθανότερα το κουμπί κλειδώματος AE / AF. Η απουσία ειδικού κουμπιού AF-ON αποτελεί μια άλλη διαφορά ανάμεσα στην D750 και στο τεχνολογικά ανώτερα D810.

Υπάρχουν πέντε επιλογές για την εγκατάσταση των 51 περιοχών AF: Single Point (Ένα Σημείο), Dynamic Area (Δυναμική Περιοχή), 3D Tracking (Τρισδιάστατος Εντοπισμός), Group Area AF (Ομαδική Περιοχή Αυτόματης Εστίασης) και Auto Area AF (Αυτόματη Περιοχή Αυτόματης Εστίασης). Στις επιλογές Single και Dynamic Area, μπορείτε να προσαρμόσετε χειροκίνητα το σημείο εστίασης χρησιμοποιώντας τον έλεγχο βραχίονα rocker στην πίσω πλευρά, με την Dynamic Area να υπολογίζει 9, 21 ή 51 περιφερειακά σημεία εστίασης σε περίπτωση κίνησης του θέματος (μπορείτε να επιλέξετε πόσα θα πρέπει να υπολογίζει). Στην Auto Area, η D750 επιλέγει αυτόματα το σημείο εστίασης, ενώ στην Group Area η κάμερα επιλέγει αυτόματα από την μειωμένη περιοχή σημείων. Σε περίπτωση που το σύστημα μέτρησης της D750 εντοπίσει ένα πρόσωπο σε σύνθεση, θα χρησιμοποιήσει το σύστημα AF για να τοποθετήσει τα σημεία AF πάνω από το θέμα – υπό την προϋπόθεση ότι αυτά βρίσκονται εντός της περιοχής που καλύπτεται φυσικά από το σύστημα AF.


Με το 3D Tracking (Σύστημα Τρισδιάστατου Εντοπισμού), επιλέγετε χειροκίνητα ένα σημείο εστίασης και το τοποθετείτε πάνω από το επιθυμητό θέμα. Με μισοπατημένη την απελευθέρωση κλείστρου, η D750 θα προσπαθήσει να διατηρήσει την εστίαση στο θέμα αυτό ακόμα κι αν επανασυνθέσετε την φωτογραφία. Το σύστημα 3D Tracking εκμεταλλεύεται επίσης τις χρωματικές πληροφορίες για να συμβάλει στον εντοπισμό του θέματος, παρόλο που γίνεται φανερό ότι σε περίπτωση που έχει το ίδιο χρώμα με το φόντο, το σύστημα θα μπερδευτεί. Η Nikon συστήνει το 3D Tracking για την γρήγορη σύνθεση φωτογραφιών όταν το θέμα κινείται ακανόνιστα, όπως οι παίκτες του τένις. Εν τω μεταξύ η Δυναμική 9-σημείων συνιστά την καλύτερη επιλογή για προβλέψιμη κίνηση, όπως οι δρομείς ή τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, η Δυναμική 21-σημείων είναι καταλληλότερη για μη προβλέψιμη κίνηση όπως εκείνη των ποδοσφαιριστών, ενώ η επιλογή της Δυναμικής 51-σημείων συνιστά την καλύτερη λύση, για θέματα που κινούνται γρήγορα και είναι εύκολο το καδράρισμά τους σε πλάνο, όπως τα πουλιά σε πτήση.

Όπως όλες οι κάμερες, οι οποίες παρέχουν ποικιλία επιλογών AF, είναι θέμα πειραματισμού να διαπιστώσει κανείς ποιο λειτουργεί καλύτερα για μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Καλή λύση είναι επίσης η ευελιξία στις επιλογές σας, καθώς εκείνες που η Nikon θεωρεί καλύτερες για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να μην ταιριάζουν επαρκώς σε εκείνη με την οποία προσπαθείτε να φωτογραφήσετε. Στην πράξη ανακάλυψα ότι η Αυτόματη περιοχή λειτουργούσε καλά για γενικές χρήσεις και αυθόρμητα πορτρέτα, και πάλι υπό την προϋπόθεση ότι το θέμα εμπίπτει φυσικά στην περιοχή που καλύπτεται από το σύστημα AF. Η επιλογή Δυναμικής 9-περιοχών ήταν πολύ καλή για τον εντοπισμό σταθερής προσέγγισης της δράσης, όπως εκείνης των ποδηλάτων, παρόλο που κατά την λήψη παρελάσεων, ανακάλυψα ότι μια περιοχή ήταν πιο αξιόπιστη, καθώς μπορούσα να την διατηρήσω τοποθετημένη πάνω από το πρόσωπο κάποιου. Εν τω μεταξύ όταν προσπαθούσα να απαθανατίσω πουλιά που απογειώνονταν σε κοντινή απόσταση ανακάλυψα ότι η Δυναμική  51-σημείων δούλευε άψογα. Η λειτουργία 3D έκανε καλή δουλειά όταν υπήρχε αρκετή αντίθεση ανάμεσα στο θέμα και στο φόντο, όπως στην περίπτωση ενός έντονα φωτισμένου σκιέρ ή αθλητή του σνόου μπορντ σε λευκό φόντο, ή μιας βάρκας ή ενός σέρφερ με φόντο έναν κυρίως επίπεδα χρωματισμένο ωκεανό.

Όσον αφορά στην επίδοση με χαμηλό φωτισμό δοκίμασα την D750 στον ετήσιο εορτασμό Lewes Bonfire όπου διάφορες κοινότητες παρήλαυναν με κοστούμια εποχής  στους δρόμους την νύχτα. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους μπορεί να κουβαλάνε αναμμένους δαυλούς, αλλά τα επίπεδα φωτός εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά και προκλητικά για ένα σύστημα AF. Κατά την λήψη με AF-S 50mm f1.8G ορθάνοιχτο διάφραγμα ανακάλυψα ότι η D750 κατάφερε να εντοπίσει τα θέματα που πλησίαζαν αρκετά σταθερά χρησιμοποιώντας περιοχές απλής AF. Σε σύγκριση με την D810 θα έλεγα ότι η D750 απολαμβάνει ένα πλεονέκτημα στον πολύ χαμηλό φωτισμό, και αυτό θα μπορούσε αναμφισβήτητα να αποτελεί έναν παράγοντα σε περίπτωση συχνών λήψεων υπό τέτοιες συνθήκες, όπως τα πορτρέτα στις εκδηλώσεις. Δεν σύγκρινα την D750 με την D610, θα περίμενα ωστόσο πιο έντονη διαφορά ανάμεσα στο σύστημα Αυτόματης Εστίασης τους σε χαμηλό φωτισμό.

Μέχρι στιγμής φυσικά έχω αναφερθεί στην AF μόνο με χρήση αναδιπλούμενης διάταξης απεικόνισης. Η D750 παρέχει επίσης δυνατότητα αυτόματης εστίασης κατά την διάρκεια της Ζωντανής Λήψης με επιλογή AF-S για ενιαία και AF-F για λειτουργία πλήρους συνεχόμενης AF. Για Ζωντανή Λήψη – και για ταινίες - η D750 συνεχίζει να χρησιμοποιεί σύστημα AF βασισμένο σε αντίθεση 100% το οποίο είναι φυσικά πολύ ακριβές, αλλά εξακολουθεί να είναι κάπως αργό στην εκτέλεση. Στην λειτουργία AF-S η κάμερα έχει περιθώριο ένα έως δυο δευτερόλεπτα  για να κλειδώσει υπό αρκετά καλές συνθήκες και περισσότερο όταν πέφτει το επίπεδο του φωτός. Η λειτουργία AF-F επιχειρεί συνεχώς γενναίες προσαρμογές, ενώ ωστόσο επαρκεί για την προσαρμογή της εστίασης όταν κανείς μετακινείται με σταθερή κάμερα ή βιντεοκάμερα σε οριζόντιο επίπεδο γύρω από το δωμάτιο, δεν ανταποκρίνεται στον εντοπισμό θέματος που προσεγγίζει ή απομακρύνεται σε συνεχή κίνηση.

Επιστρέφοντας στην παρέλαση του Lewes Bonfire, δοκίμασα την λήψη με την κάμερα κρατημένη πάνω από το κεφάλι, εκμεταλλευόμενος την αρθρωτή οθόνη σε Ζωντανή Λήψη, αλλά βρήκα ότι το σύστημα AF ήταν ουσιαστικά άχρηστο υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού συνεχώς κινούμενου θέματος . Είχε καλή επίδοση σε χειροκίνητη εστίαση, και εκτίμησα την ικανότητα σύνθεσης σε υψηλές γωνίες, αλλά το σύστημα AF σε Ζωντανή Λήψη στην D750 συνεχίζει να αποκλίνει σημαντικά από το επίπεδο στο οποίο θα απολαμβάνατε την λήψη με την καλύτερη κάμερα χωρίς καθρέπτη. Αν φωτογραφίζετε κυρίως με την οθόνη σε Ζωντανή Λήψη, η κάμερα χωρίς καθρέφτη συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη επιλογή – ενώ θα πρότεινα την Olympus OMD EM1 σε περίπτωση που φωτογραφίζετε κυρίως στατικά θέματα ή την Sony A6000 αν φωτογραφίζετε συνεχώς θέματα σε κίνηση.

Έτσι λοιπόν ενώ η αρθρωτή οθόνη σας παρακινεί να φωτογραφίζετε πιο αυθόρμητα  με την D750 σε Ζωντανή Λήψη, θεωρώ ότι το αργό σύστημα AF σε Ζωντανή Λήψη σημαίνει ότι προτείνετε καλύτερα για επιβεβαίωση της εστίασης σε στατικά θέματα όπως τοπία και κτίρια.


Nikon D750 ταινίες

H D750 μοιράζεται ουσιαστικά τις ίδιες δυνατότητες εγγραφής ταινίας με την υψηλότερης τεχνολογίας D810 γεγονός που σημαίνει 1080p έως 60p, χειροκίνητο έλεγχο των εκθέσεων, καλώδια ακουστικών και μικροφώνου, χειροκίνητα επίπεδα ήχου, ζέβρα μωσαϊκό (χωρίς ώμος επιλογή εστίασης), καθαρή έξοδος HDMI, πλήρη και συνεχή αυτόματη εστίαση και επιλογές Auto ISO.

Για να εισέλθετε σε λειτουργία ταινίας θα χρειαστεί να αλλάξετε πρώτα το λαβή στην πίσω πλευρά της κάμερας από Ζωντανή Λήψη σε Βίντεο, στην συνέχεια να πατήσετε του κουμπί στο εσωτερικό για να ενεργοποιήσετε την ζωντανή εικόνα (κομμένη στην επιλεγμένη μορφή ταινίας), εν συνεχεία πατήστε απλώς το ειδικό κουμπί εγγραφής κοντά στην απελευθέρωση κλείστρου για να ξεκινήσετε και να διακόψετε την εγγραφή.


Στις λειτουργίες Προγράμματος και Προτεραιότητας μπορείτε να προσαρμόσετε την αντιστάθμιση έκθεσης, και στην Προτεραιότητα Διαφράγματος μπορείτε να προσαρμόσετε επίσης και το Διάφραγμα. Για πλήρη χειροκίνητο έλεγχο της έκθεσης θα χρειαστεί να γυρίσετε τον επιλογέα ρυθμίσεων της D750 στην Χειροκίνητη λειτουργία, μετά την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα του κλείστρου (ανάμεσα στα 1/25 και 1/4000), το διάφραγμα και την ευαισθησία.

Δυο καλές επιλογές έκθεσης κληρονομημένες από την D810 είναι η Auto ISO και η Power Aperture. Η Auto ISO λειτουργεί στις ταινίες όπως και στις φωτογραφίες, επιτρέποντας σας να ορίσετε την μέγιστη ευαισθησία και αντισταθμίζοντας αυτόματα το μεταβαλλόμενο φως καθώς γυρίζετε με σταθερό κλείστρο και διάφραγμα. Η λειτουργία Power Aperture (η οποία προσαρμόζει το ενσωματωμένο στον φακό της Nikon διάφραγμα στα 1/8 βήματα σε αντίθεση με τα συνήθη 1/3 βήματα) παρέχει πιο ήπια και ελαφρώς πιο αθόρυβη προσαρμογή του διαφράγματος και την κινηματογράφηση (και ισχύει για εγγραφή ταινιών εσωτερικά στην κάρτα μνήμης). Κανονικά κατά την προσαρμογή του διαφράγματος η κάμερα ανοίγει ή κλείνει την  ίριδα του φακού όσο το δυνατόν συντομότερα, που είναι πολύ καλό για σταθερές φωτογραφίες, αλλά οδηγεί σε απότομα και ορατά φωτεινά βήματα κατά την βιντεοσκόπηση – συν το ότι η περιστροφή του βασικού καντράν έχει ως αποτέλεσμα ένα δυνατό κλικ και πιθανή ταλάντευση. Σε περίπτωση ενεργοποίησης της λειτουργίας Power Aperture στην D750 μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πιο αθόρυβη πίσω επένδυση για να προσαρμόσετε τις τιμές του διαφράγματος, αλλά ο μηχανισμός που ανοίγει ή κλείνει την ίριδα επιβραδύνεται σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι μια ομαλή  μετάβαση ανάμεσα στους αριθμούς f αποφεύγοντας παράλληλα τους ελέγχους πληκτρολόγησης. Η διαδικασία ωστόσο παραμένει θορυβώδης, αν και είναι πολύ πιο αθόρυβη από την περιστροφή του καντράν, και οπτικά πολύ πιο διακριτική. Ακολουθεί ένα βίντεο που γύρισα για να δείξω το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στοιχείο.


Η αυτόματη εστίαση βάση αντίθεσης είναι διαθέσιμη τόσο στην απλή όσο και στην συνεχή (AF-F) επιλογή. Η τελευταία λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με τα προηγούμενα μοντέλα DSLR της Nikon, όπου η κάμερα επιχειρεί να επαναλάβει την εστίαση σε τακτική βάση με διάφορα αποτελέσματα. Κατά την μετατόπιση της κάμερας από το ένα θέμα στο άλλο, η διαδικασία επανεστίασης μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική ορισμένες φορές, με ομαλό σύστημα εστίασης (rack)  , αλλά άλλες φορές έχει κανείς την εντύπωση ότι η κάμερα είναι λιγότερο σταθερή, επιχειρώντας να επανεστιάσει ακόμα και όταν δεν υπάρχει ανάγκη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η εστίαση του φακού είναι επίσης αρκετά θορυβώδης, ειδικά κατά την εκτέλεση πολλών μικρών προσαρμογών. Το πρόβλημα είναι ότι η Nikon δεν διαθέτει ακόμα έναν φακό που να εστιάζει αθόρυβα για βίντεο, μένοντας έτσι πίσω από την Canon σε επίπεδο επιλογών, για να μην αναφερθώ στο πλήθος των πιο αθόρυβων μηχανών χωρίς καθρέφτη. Αντίστοιχα εκτιμώ επίσης τους λίγους ανθρώπους που θα χρησιμοποιήσουν την πλήρη και συνεχή λειτουργία AF στην D750 καθώς απευθύνεται σε κινηματογραφιστές που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής. Αντιθέτως, αν έπρεπε να εστιάσει κανείς χειροκίνητα με την D750 κατά την λήψη θα μπορούσε να το κάνει με την λειτουργία focus peaking, ένα στοιχείο το οποίο απουσιάζει έντονα από τις DSLR της Nikon.

Μπορεί να μην υπάρχει λειτουργία focus peaking, υπάρχει όμως τουλάχιστον η επιλογή μοτίβου ζέβρας για την οριοθέτηση περιοχών υπέρ-έκθεσης, παρόλο που είναι λιγότερο εξελιγμένη από πολλές αντίπαλες λόγω της μη παροχής επιλογής περιθωρίων.

Όσον αφορά στην ποιότητα μπορείτε να επιλέξετε 1080p στα 60p, 50p, 30p, 25p ή 24p, ή 720p στα 60p ή 50p. Η επιλογές 60p, 30p και 24p έχουν πραγματικές αναλογίες κάδρου της τάξης των 59.94, 29.97, και 23.976fps αντίστοιχα. Τα βίντεο είναι κωδικοποιημένα στα H.264 και αποθηκεύονται ως αρχεία MOV στον ίδιο φάκελο με τις στατικές φωτογραφίες. Η Nikon δεν καθορίζει τον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων, εγώ ωστόσο υπολόγισα ότι στα περισσότερα από τα βίντεο που είχα τραβήξει ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων αντιστοιχούσε σε 22Mbit/s, παρόλο που σε ένα ο ρυθμός εκτινασσόταν στα τριάντα plus. Ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχει υψηλότερος ρυθμός μετάδοσης από τα διαθέσιμα 60p, έτσι εκτός κι αν καταπιάνεστε με πρότζεκτ, ο ρυθμός μετάδοσης των οποίων κυμαίνεται κάτω των60fps, δεν υπάρχει δυνατότητα ομαλής επιβράδυνσης του πλάνου.

Ο κορεσμός, η όξυνση, η αντίθεση και άλλες παράμετροι της εικόνας εφαρμόζονται – όπως και στις φωτογραφίες – χρησιμοποιώντας μια συλλογή ρυθμιζόμενων Ελέγχων Εικόνας, και όπως και στην D810 υπάρχει σήμερα μια επιλογή  Flat βίντεο που μειώνει την όξυνση σχεδόν ολωσδιόλου (ρυθμισμένου στο 1 σε κλίμακα 0-9), και ρυθμίζει όλες τις άλλες παραμέτρους στο μηδέν για λόγους διαβάθμισης. Έχω διαθέσιμα δυο Flat βίντεο για μεταφόρτωση: flat βίντεο από την Nikon D750 και flat βίντεο από την Nikon D750.


Μέχρι στιγμής οι δυνατότητες ταινίας της D710 μοιάζουν να είναι ίδιες με την D810, αλλά υπάρχουν και διαφορές που μπορούμε να παρατηρήσουμε. Πρώτον, η D750 φιλοξενεί τις επιλογές ταινίας σε ξεχωριστή καρτέλα , ενώ στην D810, προσεγγίζονται μέσα από μια σελίδα μακριά από την κύρια ενότητα εγγραφής. Σημαντικότερη όμως είναι η επίδραση των αντίστοιχων αισθητήρων τους, και πολύ βασική η περικοπή και η συνακόλουθη κλιμάκωση που εφαρμόζεται για την μείωση των 24 ή 36 Megapixels σε Πλήρες HD.

Στην συνέχεια γίνεται αναφορά σε είδη λογισμικού επεξεργασίας εικόνας (videograb) με 1080p ανάλυση βίντεο που γυρίστηκε με D750 και D810 χρησιμοποιώντας τον ίδιο φακό 50mm από την ίδια θέση. Τα βίντεο της D750 έχει στην πραγματικότητα ακριβώς το ίδιο οριζόντιο πεδίο προβολής με τις φωτογραφίες της, και χρησιμοποιεί μόνο μια κάθετη περικοπή για την δημιουργία αναλογίας 16:9, πριν από την μείωση της αναλογίας στα 1920x1080. Είναι ξεκάθαρο από τα καρέ βίντεο που ακολουθούν, ωστόσο, ότι η D810 εκτελεί πρώτα μια μικρή περικοπή πριν από την μείωση αναλογίας στα 1920x1080. Ως εκ τούτου η D810 απαθανατίζει ένα ελαφρώς πιο περιορισμένο πεδίο λήψης σε σύγκριση με την D750 κατά την εγγραφή βίντεο σε λειτουργία FX.

Εκτός όμως από την απεικόνιση μιας ελαφρώς πιο περιορισμένης περιοχής, τι επίδραση έχει αυτό στην ποιότητα του βίντεο; Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε τις περικοπές 100% που έγιναν από το κέντρο της εικόνας video grab, και θα παρατηρήσετε ότι η D810 καταγράφει πιο καλές και ζωηρές λεπτομέρειες. Κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτά οφείλονται αδιαμφισβήτητα στην ελαφρώς πιο αποτελεσματική μεγέθυνση λόγω της αρχικής περιορισμένης περικοπής, αλλά ακόμα και λαμβάνοντας κάτι τέτοιο ως δεδομένο, η D750 είναι εμφανώς πιο ήπια.

Και οι δυο κάμερες παρέχουν επίσης λειτουργία περικοπής DX crop, με εφαρμογή 1.5x συντελεστή μείωσης πεδίου, και πιο κάτω έχω πάρει και πάλι καρέ εικόνας από κάθε σώμα. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο σε αυτή την φάση, ότι και οι δυο έχουν ακριβώς την ίδια κάλυψη.


Αυτό μας δίνει την μεγάλη ευκαιρία να συγκρίνουμε την ποιότητα, όταν και οι δυο καταγράφουν το ίδιο πεδίο προβολής, έτσι για μια ακόμα φορά παρουσίασα ποσοστό περικοπής 100% από το μέσο κάθε ενός από τα παρακάτω καρέ εικόνας. Και για μια ακόμα φορά, παρά το γεγονός ότι μοιράζονται την ίδια κάλυψη, η D810 δείχνει ακόμα να είναι πιο μελετημένη και με καλύτερης ποιότητας λεπτομέρεια  σε σχέση με την D750. Τώρα φυσικά με λιγότερα pixel κατ’ αρχάς, ο συντελεστής κλιμάκωσης εξακολουθεί να είναι διαφορετικός για την D750 σε σχέση με την D810, και αυτό διαδραματίζει οπωσδήποτε κάποιο ρόλο στην συνολική ποιότητα, όπως και η απουσία ενός φίλτρου anti-aliasing  στην  D810. Θα μπορούσαμε να πούμε αρκετά ακόμα στο πλαίσιο μιας περαιτέρω ανάλυσης, η ουσία όμως είναι ότι υπό καλό φωτισμό και με χαμηλά ISO, η D810 έχει την δυνατότητα παραγωγής πιο μελετημένων και ποιοτικών λεπτομερειών σε σύγκριση με την D750, αν και με μια μικρή μείωση στο πεδίο προβολής κατά την κινηματογράφιση με φορμά FX.


Τι συμβαίνει όμως όταν αυξάνει κανείς την ευαισθησία; Απολαμβάνει η D750 κάποιο πλεονέκτημα; Έχετε υπόψη σας ότι και οι δυο κάμερες εξακολουθούν να έχουν αρκετά εικονοστοιχεία για να εξοικονομήσουν κατά την παραγωγή ενός κάδρου 1080p, οπότε στις δυο απαιτείται η κλιμάκωση ή η απόρριψη δεδομένων. Στον πίνακα που ακολουθεί έχω συγκρίνει περικοπές 100% από πλάνο που κινηματογραφήθηκε υπό χαμηλό φωτισμό από 1600 έως 51200 ISO και για τα δυο σώματα. Η λήψη έγινε με FX φορμά, οπότε για μια ακόμα φορά η D810 μείωσε ελαφρώς το πεδίο προβολής.


Κρίνοντας από τις ανωτέρω περικοπές θα έλεγα ότι και τα δυο μοντέλα μοιράζονται παρόμοια επίπεδα θορύβου στα 1600 και 3200 ISO, παρόλο που η D810 απολαμβάνει ένα πλεονέκτημα στην λεπτομέρεια όπως απέδειξαν νωρίτερα οι υπαίθριες δοκιμές μου. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αν και πάνω από 3200 ISO, η D810 υποφέρει από πιο ορατό θόρυβο με ποιότητα εικόνας που επιδεινώνεται πιο γρήγορα απ’ ότι στην D750. Μάλιστα στο ανώτερο άκρο της κλίμακας θα έλεγα ότι η D750 απολαμβάνει το πλεονέκτημα ένα-δυο στοπ στα επίπεδα θορύβου σε σύγκριση με την D810. Κάτι τέτοιο είναι ενδιαφέρον λόγω του ότι και οι δυο χρειάζεται να μειώσουν το μέγεθος σε εικόνες υψηλής ανάλυσης πλήρους κάδρου σε κάδρο 1920x1080 και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συμπύκνωση- pixel, το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο είναι ότι η D810 έχει καλύτερη ανάλυση από την D750 σε χαμηλή ευαισθησία και ότι η D750 έχει πιο καθαρή εικόνα από την D810 σε πολύ υψηλή ευαισθησία.

Όλων αυτών δοθέντων, ακολουθεί μια επιλογή δειγμάτων ταινιών που κινηματογραφήθηκαν με την D750 και όπως πάντα, τα εγγεγραμμένα μέλη του Vimeo μπορούν να μεταφορτώσουν τα αρχικά κλιπς για αξιολόγηση.


Η D750 είναι μια κάμερα πλήρους κάδρου, FX φορμά, αλλά επιτρέπει επίσης και την λήψη φωτογραφιών ή την εγγραφή ταινιών σε κομμένο DX φορμά. Αυτό μειώνει αποτελεσματικά το πεδίο προβολής κατά 1.5 φορές, με την τοποθέτηση λοιπόν AF-S 50mm f1.8G φακού εδώ, παράγεται αντίστοιχο πεδίο προβολής 75mm. Η μέθοδος αυτή για τις φωτογραφίες οδηγεί σε μείωση της ανάλυσης, αλλά υπάρχουν περισσότερα από αρκετά εικονοστοιχεία στον αισθητήρα για να κάνουν μια περικοπή στα 1.5x να παράγει ένα πλήρες κάδρο υψηλής ευκρίνειας. Έτσι το βίντεο αυτό τραβήχτηκε ακριβώς από την ίδια θέση με εκείνο πιο πάνω, με τον ίδιο φακό, αλλά η περικοπή DX οδήγησε σε πιο περιορισμένη προβολή. Θεωρητικά η περιορισμένη αυτή προβολή θα έπρεπε να αποδίδει μεγαλύτερη λεπτομέρεια από την ευρύτερη προβολή πιο πάνω, αλλά κοιτάζοντας με περισσότερη προσοχή τα δυο βίντεο δεν είμαι βέβαιος ότι πρόκειται περί αυτού. Η μια εδώ μοιάζει με περικοπή βίντεο με κανονικό FX-φορμά, με κλίμακα έως Full HD. Είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι σωστό, αλλά δεν βλέπω και την πιο μικρή λεπτομέρεια που θα περίμενε κανείς από την περικοπή ενός αισθητήρα που διαθέτει αρκετά εφεδρικά εικονοστοιχεία για να γεμίσει ένα Full HD κάδρο. Θα με ενδιέφερε πάντως η δική σας άποψη πάνω στο θέμα.

 

Nikon D750 Wifi

Η D750 γίνεται η πρώτα DSLR κάμερα πλήρους-κάδρου της Nikon με ενσωματωμένο Wifi. Μάλιστα πρόκειται για την δεύτερη DSLR σε ολόκληρο το εύρος του Wifi, μετά την D5300. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι από εσάς είμαι μεγάλος θαυμαστής του Wifi και πιστεύω ότι θα έπρεπε να τοποθετείται σταθερά σε κάθε κάμερα σήμερα, αντί να χρησιμοποιείται ως ειδικό χαρακτηριστικό σε επιλεγμένα μοντέλα. Αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό βήμα για την Nikon το να το συμπεριλάβει εδώ, κλείνοντας αξιοπρεπώς το μάτι στην D750 και σε όποιον ψήφισε την συμπερίληψη του.

Η εφαρμογή Wifi στην D750 είναι ουσιαστικά ίδια με εκείνη της D5300 πριν από αυτή, η οποία με την σειρά της αντιστοιχεί στην εμπειρία της προαιρετικής ρύθμισης Wifi για παλαιότερα μοντέλα, όπως η D3300. Έτσι σας επιτρέπει να έχετε απομακρυσμένο έλεγχο και δυνατότητα ασύρματης μεταφοράς των εικόνων σε smartphone με λογισμικό iOS ή Android με λειτουργία της εφαρμογήςWireless Mobile Utility), ή WMU εν συντομία. Διατίθεται επίσης δωρεάν ηλεκτρονική παρακολούθηση μέσω GPS.

Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφτεί κανείς την ενότητα για το Wifi στο μενού Ρυθμίσεων (Setup) και να ενεργοποιήσει την σύνδεση. Με αυτόν τον τρόπο η D750 εγκαθίσταται ως ασύρματο σημείο πρόσβασης εντός ενός SSID το οποίο μπορείτε να βλέπετε στην ενότητα Ρυθμίσεις Διαδικτύου. Στην συνέχεια εκκινήστε την εφαρμογή WMU και συνδέστε την στο δίκτυο Wifi της κάμερας επιλέγοντας την από τον κατάλογο των Wifi, δεν υπάρχει NFC στην D750 οπότε θα χρειαστεί να επιλέξετε το δίκτυο χειροκίνητα. Αφού συνδεθείτε μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για την προσπέλαση εικόνων ή για την απομακρυσμένη διαχείριση της κάμερας, αλλά σε αυτό το σημείο θα διακόψω για λίγο καθώς οι λάτρεις της δικτύωσης μπορεί να παρατήρησαν κάτι περίεργο: δεν υπάρχει καμία ασφάλεια.

Από προεπιλογή η D750 μεταδίδει δημόσιο SSID (αναγνωριστικό συνόλου υπηρεσιών που μεταδίδεται από σημείο ασύρματης πρόσβασης) χωρίς να απαιτείται συνθηματικό για την σύνδεση σε αυτό, και το όνομα του δικτύου είναι επίσης εμφανές. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε αναζητά δίκτυα Wifi εντός εμβέλειας θα έχει την δυνατότητα να το δει και να συνδεθεί στην κάμερα, και θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις εικόνες σας. Σε περίπτωση που έχετε ετικετοποιήσει εικόνες κατά την διάρκεια την αναπαραγωγής για να τις μεταφέρετε σε συσκευή smart, τότε αυτές θα σταλούν επίσης αυτόματα στην επόμενη συσκευή που θα συνδεθεί στην κάμερα, η οποία στο χειρότερο σενάριο μπορεί να μην είναι η χειροσυσκευή σας.

Τώρα παρά αυτά που αναφέρουν ορισμένοι κινδυνολόγοι, δεν νομίζω ότι πρόκειται για μεγάλο ρίσκο. Πρώτα απ’ όλα οι περισσότεροι άνθρωποι ενεργοποιούν το Wifi στην πραγματικότητα στην κάμερα, όταν θέλει να μεταφέρει εικόνες ή να τις διαχειριστεί από απόσταση, απενεργοποιώντας την συνήθως μετά και ακόμα κι αν δεν το πράξουν, το Wifi απενεργοποιείται μετά από πέντε λεπτά αδράνειας. Έτσι ένας χάκερ ασύρματων συσκευών θα έπρεπε να βρίσκεται εντός της εμβέλειας της κάμερας κατά την διάρκεια του σύντομου (πιθανόν) χρόνου, κατά τον οποίο το Wifi ήταν ενεργοποιημένο. Δεύτερον χωρίς υπολογιστική συσκευή που μπορεί να αξιοποιήσει το Wifi μέσα στην κάμερα, ο μόνος τρόπος που μπορεί κανείς να προσπελάσει σήμερα τις εικόνες ή να τις διαχειριστεί από μακριά είναι μέσω της εφαρμογής WMU app για λογισμικό iOS ή Android. Έτσι ένας χάκερ θα χρειαζόταν επίσης να έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή στο τηλέφωνο του. Και τρίτον, η κάμερα υποστηρίζει μόνο μια σύνδεση κάθε φορά, έτσι αν έχετε ήδη συνδέσει την κάμερα με το τηλέφωνο σας, κανείς δεν μπορεί να παρεισφρήσει σε αυτή. Έτσι ενώ η προεπιλεγμένη διάταξη καθιστά εφικτή τη σύνδεση ενός smartphone στην D750 και την προσπέλαση των εικόνων, έχω την άποψη ότι οι συνθήκες που απαιτούνται για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά ατυχής. Ας σημειωθεί επίσης ότι δεν είναι δυνατό για κάποιον να τοποθετήσει εικόνες ή να μεταφέρει ιούς (Trojans) στην κάμερα σας, τουλάχιστον όχι με την εφαρμογή WMU.


Αν ενδιαφέρεστε ωστόσο, υπάρχει ποικιλία επιλογών ασφαλείας που μπορούν να ενεργοποιηθούν στην D750. Πρώτη για τους ιδιοκτήτες Android είναι η εφαρμογή WPS, με ή χωρίς κωδικό PIN. Για να την ενεργοποιήσει κανείς, αρκεί να ενεργοποιήσει το Wifi στην D750 στην συνέχεια να επιλέξει το κουμπί Push ή το PIN Entry WPS στο Μενού των Ρυθμίσεων Διαδικτύου. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το πρώτο, μπορείτε να καθοδηγήσετε την συσκευή Android σας να «πατά» εικονικά το κουμπί WPS από το μενού Wifi, μετά το οποίο τόσο η συσκευή όσο και η κάμερα συνδέονται με ασφάλεια και η σύνδεση αυτή παραμένει ασφαλής για διαδοχική χρήση έως την επαναρύθμιση των επιλογών Wifi στην κάμερα. Σε περίπτωση που επιλέξετε την επιλογή PIN στην κάμερα, μπορείτε να καθοδηγήσετε την χειροσυσκευή  σας να δημιουργήσει έναν WPS PIN και να τον εισάγει στην D750. Και πάλι δημιουργείται μια ασφαλής σύνδεση από το σημείο αυτό και μετά ανάμεσα στην κάμερα και στην συσκευή σας. Εγώ δεν κατάφερα να θέσω σε λειτουργία την επιλογή PIN με την συσκευή Samsung Galaxy S4, το κουμπί WPS Push λειτούργησε μια χαρά ωστόσο διασφαλίζοντας τις δυο συσκευές από το σημείο εκείνο και μετά.

Μια πιο συμβατική προσέγγιση που επίσης λειτουργεί στις συσκευές iOS είναι η προσθήκη κωδικού πρόσβασης στο δίκτυο, και μπορεί κανείς να το καταφέρει μέσω της εφαρμογής WMU. Για μια ακόμα φορά ενεργοποιήστε το Wifi στην κάμερα και συνδεθείτε με το μη ασφαλισμένο δίκτυο με την χειροσυσκευή σας. Στην συνέχεια πηγαίνετε στην εφαρμογή WMU και επιλέξτε ρυθμίσεις, και στην συνέχεια επιλέξτε την ρύθμιση Wireless Mobile Adapter (Ασύρματος Προσαρμογέας για κινητές συσκευές). Εδώ μπορείτε να αλλάξετε το SSID με κάτι πιο διακριτικό, και να ενεργοποιήσετε σημαντικά την πιστοποίηση και κρυπτογράφηση WPA2-PSK-AES, πριν από την εισαγωγή συνθηματικού κωδικού της επιλογής σας. Μπορείτε ακόμα να ρυθμίσετε χειροκίνητα το κανάλι εκπομπής από 1-11 αν το επιθυμείτε. Μετά την πραγματοποίηση της ρύθμισης, θα χρειαστεί να εισάγετε τον σωστό συνθηματικό κωδικό για να συνδεθείτε με την κάμερα, και όπως και στο παρελθόν μπορείτε να επιστρέψετε στις προηγούμενες ρυθμίσεις χρησιμοποιώντας τα ίδια τα μενού της κάμερας.


Έτσι είναι δυνατό να ενεργοποιήσετε πλήθος αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας στο Wifi των D750, παρόλο που και πάλι δεν μπορώ να φανταστώ πολλά σενάρια όπου οι εικόνες σας θα βρισκόντουσαν πραγματικά σε κίνδυνο στην προεπιλεγμένη ανοιχτή διάταξη. Απεικονίζει ωστόσο πόσο ευκολότερη μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία με κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν μελετήσει διεξοδικά την διαδικασία – όπως για παράδειγμα η καλύτερη συνδεσιμότητα Wifi που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα ήταν με τις κάμερες της Sony, η οποία μόνο με μια σύνδεση σε τηλέφωνα με ενεργοποιημένη τεχνολογία NFC-ενεργοποιεί το Wifi τους, την αναζήτηση για το σωστό SSID, την εισαγωγή κωδικοποιημένου συνθηματικού, εκτελεί κάθε επιθυμητή διαδικασία όπως είναι η αποστολή μιας εικόνας, στην συνέχεια αποσυνδέονται επιστρέφοντας στην αρχική διάταξη, και όλα αυτά χωρίς το πάτημα ούτε ενός κουμπιού. Οι μηχανικοί της Nikon θα πρέπει να κοιτάξουν τις ανταγωνιστικές εφαρμογές για να δουν πόσο καλύτερα μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία στην πράξη.

Αφού συνδεθείτε επιτυχώς στο Wifi της D750, η εφαρμογή WMU παρουσιάζει δυο κύριες επιλογές: Λήψη Φωτογραφιών ή Προβολή Φωτογραφιών. Πατώντας την Λήψη Φωτογραφιών ενεργοποιείται η ζωντανή εικόνα από την κάμερα. Μπορείτε να δείτε την τρέχουσα έκθεση, να πατήσετε για επανατοποθέτηση της ενεργής περιοχής AF , και να πατήσετε το κουμπί για την λήψη της φωτογραφίας. Δυστυχώς ωστόσο δεν μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις έκθεσης από την εφαρμογή, αντ’ αυτού θα πρέπει να γυρίσετε ολισθαίνοντας τον διακόπτη που βρίσκεται επί της οθόνης στην εφαρμογή για να επιστρέψετε στην διαχείριση της κάμερας, κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις εκεί, στην συνέχεια γυρίστε και πάλι ολισθαίνοντας τον διακόπτη πίσω στην διαχείριση του ακουστικού. Επίσης δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε την εγγραφή ταινίας από απόσταση.


Η απουσία απομακρυσμένης διαχείρισης της έκθεσης περιορίζει σημαντικά την χρησιμότητα της εφαρμογής, αλλά για να πούμε και κάτι καλό θα μπορούσα να αναφέρω το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ως ασύρματος απελευθερωτής για μεγάλη έκθεση: ρυθμίστε απλώς την D750 στην Χειροκίνητη Λειτουργία, επιλέξτε τον Χρόνο για την ταχύτητα του κλείστρου (ένα κλικ πάνω από την ρύθμιση Bulb / ρύθμιση ταχύτητας κλείστρου), συνδέστε την κάμερα χρησιμοποιώντας Wifi, στην συνέχεια από την εφαρμογή πατήστε μια φορά το κουμπί του κλείστρου για να ξεκινήσει η έκθεση και άλλη μια φορά για να σταματήσει. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε το 'κουμπί' πατημένο κατά την διάρκεια της έκθεσης, απλά μια φορά για να ξεκινήσει και μια φορά για να σταματήσει, παρόλο που η εφαρμογή WMU θα πρέπει να παραμείνει στην κορυφή, λες και αν προσπαθήσετε να προσεγγίσετε μια άλλη εφαρμογή, όπως ο χρονοδιακόπτης, το κλείστρο της κάμερας θα κλείσει. Αυτό είναι λιγάκι ενοχλητικό καθώς δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή WMU ή οποιοδήποτε άλλο χρονοδιακόπτη στην χειροσυσκευή σας για να σας πληροφορεί σχετικά με την έκταση της έκθεσης, οπότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το ρολόι του κυρίου συστήματος ή έναν εξωτερικό χρονοδιακόπτη. Τούτο δοθέντος, είχα την ευκαιρία να κάνω αρκετές λήψεις μακράς έκθεσης να διαρκέσουν με αυτό τον τρόπο αρκετά παραπάνω από ένα λεπτό, γεγονός που με γλύτωσε από την αγορά ενός επιπλέον αξεσουάρ καλωδίου απελευθερωτή κλείστρου της  Nikon.

Προχωρώντας στην δεύτερη κύρια επιλογή, η Προβολή Εικόνων σας επιτρέπει να περιεργάζεστε εικόνες στην κάμερα ή στο τηλέφωνο. Επιλέξτε το πρώτο και η εφαρμογή θα μεταφορτώσει τις μικρογραφίες από την κάμερα, κάτι που μπορεί να πάρει λίγο χρόνο σε περίπτωση που έχετε πολλές φωτογραφίες στην κάρτα. Εκνευριστικό είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί την κρυφή μνήμη για τις μικρογραφίες, έτσι οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να αντιγράψετε ακόμα και μια μόνο εικόνα θα πρέπει να περιμένετε και πάλι να μεταφερθούν.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορείτε να αντιγράψετε τα αρχεία JPEG ή NEF RAW στην χειροσυσκευή, με τα πρώτα σε ποικιλία μεγεθών: Αρχικό, Προτεινόμενο Μέγεθος ή VGA. Το προτεινόμενο μέγεθος αποτελεί βελτιωμένη προρύθμιση για τη αμφιλεγόμενη συσκευή, το μέγεθος του οποίου έχει τροποποιηθεί στο Galaxy S4 στα 1620x1080, όντας σε αντιστοιχία με το κάθετο ύψος της οθόνης μου, αλλά χωρίς προφανώς να προσδίδει περισσότερες λεπτομέρειες στην μεγέθυνση. Εντωμεταξύ τα αρχεία NEF μπορούν να αντιγραφούν στο πλήρες μέγεθός τους - περίπου 30MB η κάθε μια – αλλά η χειροσυσκευή μου μπορούσε να τις προβάλει μόνο σε χαμηλή ανάλυση. Τούτου δοθέντος ανοίγονται ενδιαφέρουσες δυνατότητες για την εφεδρική αποθήκευση ή μεταφορά των αρχικών εικόνων RAW, κάτι το οποίο είναι σπανίως εφικτό σε άλλες εφαρμογές Wifi για κάμερες.


Λίγο πριν από την μεταφορά της εικόνας, η εφαρμογή ρωτά επίσης αν θα θέλατε να ενσωματώσετε την τρέχουσα θέση σας στο αρχείο χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες του GPS από την χειροσυσκευή σας. Αυτό λειτουργεί καλά, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται μόνο σε εικόνα που αντιγράφεται στο τηλέφωνο σας και όχι στο αρχικό αρχείο που αποθηκεύεται στην κάμερα. Επιπλέον καταγράφει την τοποθεσία  κατά την στιγμή που κάνετε την μεταφορά στην χειροσυσκευή σας, οπότε αν μεταφορτώσετε τις φωτογραφίες σας αργότερα χρησιμοποιώντας Wifi και ελπίζετε να ενσωματώσετε την θέση, θα έχει ενσωματωθεί (και μάλιστα λανθασμένα) η ενσωματωμένη στην συσκευή θέση αντί για την πραγματική θέση στην οποία ελήφθησαν. Αυτό περιορίζει σημαντικά την χρησιμότητα του στοιχείου καθώς εάν επιθυμείτε την ετικετοποίηση όλων των φωτογραφιών σας με τις τοποθεσίες τους, θα πρέπει να συνδεθείτε με την κάμερα χρησιμοποιώντας Wifi αμέσως μετά την λήψη κάθε φωτογραφίας, στην συνέχεια να αντιγράψετε το αρχικό αρχείο, αλλιώς μπορεί να καταλήξετε με την λανθασμένη θέση και ή με μια χαμηλότερης ανάλυσης εικόνα. Γιατί η Nikon δεν μπορεί απλώς να εγκαταστήσει ένα σύστημα συνδεσιμότητας (logging) μέσω GPS είναι κάτι που δεν μπορώ να κατανοήσω, υπάρχουν φυσικά και οι εφαρμογές τρίτων προσώπων που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν, σε περίπτωση που επιθυμείτε να ετικετοποιήσετε πολλές, ή όλες, τις εικόνες κατά την διάρκεια μας λήψης.


Nikon D750 Συνεχόμενη Λήψη

Οι λειτουργίες χειρισμού της D750 είναι προσπελάσιμες μέσω ειδικού επιλογέα κάτω από τον κύριο επιλογέα λειτουργιών στην πάνω αριστερή πλευρά του σώματος της φωτογραφικής μηχανής. Ο επιλογέας παρέχει τις εξής λειτουργίες  κλειδώματος (Lockup): S (Single / Απλή), CL (Continuous Low / Λειτουργία συνεχών διαδοχικών λήψεων χαμηλής ταχύτητας), CH (Continuous High / Λειτουργία συνεχών διαδοχικών λήψεων υψηλής ταχύτητας), Q (Quiet / Αθόρυβη), QC (Quiet Continuous / Συνεχή Αθόρυβη), Self Timer (Χρονόμετρο Αυτοφωτογράφισης) και  Mirror (Καθρέφτισμα φωτογραφίας). Η ανώτατη ταχύτητα σε λειτουργία συνεχών διαδοχικών λήψεων υψηλής ταχύτητας αντιστοιχεί σε 6.5fps, σε σύγκριση προς τα 6fps στην D610, τα 5fps στην D810, ή τα 5fps για την παλαιότερη D700.


Από αυτή την άποψη η D750 φαίνεται να είναι η πιο γρήγορη Nikon πλήρους κάδρου από τον σωρό των φωτογραφικών μηχανών αυτής της κατηγορίας (τουλάχιστον μέχρι να φτάσει κανείς σε επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές τύπου single digit pro), υπάρχει ωστόσο πλήθος περιπτώσεων, όπου κάποιο από τα άλλα φωτογραφικά σώματα μπορεί να γίνουν ταχύτερα. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, μείωση της ανάλυσης σε 1.2x ή σε λειτουργίες DX crops στην D810 μπορείτε να ενισχύσετε την ταχύτητα στα 6 ή 7fps αντίστοιχα. Τοποθετήστε την προαιρετική λαβή μπαταρίας στην παλιά D700 και τροφοδοτήστε την με μπαταρίες AA και μπορείτε να ενισχύσετε την ταχύτητα της από το 5 στα εντυπωσιακό νούμερο των 8fps. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιλογές δυνατότητας ενίσχυσης στην D750 είτε μειώσετε την ανάλυση είτε τοποθετήσετε την λαβή μπαταρίας: διατηρεί ένα ανώτατο όριο 6.5fps, των οποίο προκαλεί σύγχυση στους ιδιοκτήτες της D700 (με λαβή) οι οποίοι ήλπιζαν σε μια νέα τεχνολογικά εξελιγμένη λειτουργία sport χωρίς το κόστος της D4.

Όπως και να έχει, αυτοί είναι απλοί αριθμοί. Για να μάθει κανείς περισσότερα για την απόδοση της D750 στην πράξη τοποθέτησα σε αυτήν μια φρέσκο-φορμαρισμένη 32GB UHS-1 SD κάρτα, ρύθμισα την ευαισθησία στα 400 ISO, το κλείστρο στα 1/500, και πραγματοποίησα αρκετές προβολές υπό διαφορετικές συνθήκες. Όλες με εικόνες 24 Megapixel πλήρους κάδρου.

Ξεκινώντας με Μεγάλες καλές JPEG , βελτιωμένες για ποιότητα, πραγματοποίησα 37 λήψεις σε 5.69 δευτερόλεπτα για ρυθμό ανανέωσης ακριβώς 6.5fps. Μετά από 37 κάδρα ωστόσο, η ενδιάμεση μνήμη για προσωρινή αποθήκευση δεδομένων γέμισε και ο ρυθμός έπεσε στα περίπου 3fps. Η μείωση σε Κανονική Συμπίεση, αλλά και πάλι για Μεγάλη ανάλυση, μου επέτρεψε να απαθανατίσω 100 εικόνες σε 15.31 δευτερόλεπτα με ρυθμό ανανέωσης 6.53fps.

Προχωρώντας σε αρχεία RAW (με 14 bit απωλεστική συμπίεση), πραγματοποίησα 13 κάδρα σε 1.83 δευτερόλεπτα με ρυθμό ανανέωσης 7.1fps, μετά τα οποία η ενδιάμεση μνήμη γέμισε και ο ρυθμός έπεσε στα περίπου 2.5fps.

Οι μετρήσεις αυτές αντιστοιχούν πάνω κάτω στις φράσεις της ίδιας της Nikon, παρόλο που η ενδιάμεση μνήμη για μεγάλες JPEG Fine και αρχεία με 14 bit απωλεστική πίεση RAW περιγράφεται στο εγχειρίδιο ως 87 και 15 κάδρα αντίστοιχα, έτσι η δική μου εμπειρία ήταν ελλιπής ως προς αυτό. Η δοκιμαστική κάρτα μνήμης της Nikon μπορεί ωστόσο να ήταν ταχύτερη, επιτρέποντας στην ενδιάμεση μνήμη να γεμίσει πιο αργά. Ακολουθεί μια προβολή έξι κάδρων που ελήφθησαν στην υψηλότερη ταχύτητα με συνεχή AF.


Από ενδιαφέρον σκέφτηκα να κάνω κάποιες συγκρίσεις με την D810. Με μια 1000x UDMA 7 Compact Flash κάρτα και με την ρύθμιση της ποιότητας στα FX / 36 Megapixels, κατάφερα να τραβήξω 100 Μεγάλες JPEG Fine φωτογραφίες στα 19.83 δευτερόλεπτα με ρυθμό ανανέωσης 5.04fps. Πηγαίνοντας σε αρχείο RAW με απωλεστική συμπίεση 14 bit μπόρεσα να απαθανατίσω 26 κάδρα σε 4.99 δευτερόλεπτα με ρυθμό 5.21fps. Αυτά επιβεβαιώνουν τις φράσεις της Nikon για το υψηλότερης τεχνολογίας μοντέλο, και στις αρχικές δοκιμές μου η D610 παρήγαγε τα λεγόμενα 6fps για εικόνες JPEG και αρχεία RAW. Έτσι η D750 γίνεται η πιο γρήγορη από τις τρία σύγχρονα μη επαγγελματικά FX σώματα φωτογραφικών μηχανών, αλλά με μικρή μόλις διαφορά σε σύγκριση με την D610, και όπως σημειώθηκε νωρίτερα ενώ υπερέχει του σώματος της D700 μόνο, δεν καταφέρνει να κατακτήσει την πρώτη θέση στην περίπτωση που το παλαιότερο μοντέλο τροφοδοτηθεί με την βέλτιστη λαβή μπαταρίας και μπαταρίες τύπου AA.


Η D750 παρέχει επίσης δυο Αθόρυβες λειτουργίες, για απλή και συνεχόμενη λήψη. Όπως τα παλαιότερα μοντέλα της Nikon, η Αθόρυβη Απλή επιλογή τραβά την φωτογραφία σε δυο στάδια: η φωτογραφία βγαίνει με το πάτημα του κλείστρου, αλλά ο θόρυβος από το σύστημα επανοπλισμού καθυστερείται έως την απελευθέρωση του κουμπιού. Στην D750 είναι πρακτικά ελάχιστα πιο αθόρυβη η λειτουργία αυτή σε σύγκριση με την κανονική φωτογράφιση, αλλά επιτρέπει στον χρήστη να επιμηκύνει την διαδικασία, κάπως σαν να μισό-ανοίγει κανείς ένα σακουλάκι με φρυγανιές μέσα στο σινεμά, αισθανόμενος ντροπή καθώς όλοι κοιτάζουν γύρω τους, και συνέχεια ανοίγοντας και πάλι την υπόλοιπη σακούλα  λίγα δευτερόλεπτα αργότερα . Εντωμεταξύ η Συνεχής Αθόρυβη Λειτουργία μειώνει την ταχύτητα φωτογράφισης και κάνει λίγο μεγαλύτερο θόρυβο αναπήδησης από το κανονικό, και πάλι όμως η μείωση της έντασης είναι ελάχιστη.

Στην D810 οι αθόρυβες λειτουργίες είναι πιο αποτελεσματικές, παρόλο που ο θόρυβος του κλείστρου είναι πιο αθόρυβος και λιγότερο διαπεραστικός καταρχάς. Η Αθόρυβη Απλή λειτουργία καθυστερεί και πάλι το δεύτερο μισό της διαδικασίας φωτογράφισης, είναι όμως εμφανώς πιο αθόρυβη από την κανονική λειτουργία. Η Αθόρυβη Συνεχής Λειτουργία προχωρά και πάλι με πιο αργή ταχύτητα, αλλά όπως η απλή λειτουργία το κάνει πολύ πιο αθόρυβα. Έτσι όσον αφορά στις επιλογές αθόρυβης λήψης, η D750 και η D810 μπορεί να μοιάζει ότι μοιράζονται τις ίδιες λειτουργίες, είναι όμως πολύ πιο αποτελεσματικές στην D810, ίσως το επιπλέον βάρος να συμβάλει στην αποδυνάμωση του ήχου.

Για να μην παρεξηγηθώ ωστόσο, η αθόρυβη λειτουργία απέχει πολύ από το να είναι πλήρως αθόρυβη , και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο οι κάμερες χωρίς καθρέπτη που διαθέτουν προαιρετικά ηλεκτρονικά κλείστρα προηγούνται στις προτιμήσεις, καθώς επιτρέπουν την φωτογράφιση σε συνθήκες πλήρους ησυχίας. Σε περίπτωση που φωτογραφίζετε σε μια τελετή ή ακόμα και σε έναν δρόμο σε συνθήκες ησυχίας, τι ηλεκτρονικό κλείστρο είναι απόλυτο ευτύχημα, ειδικά σε συνδυασμό με μια εγκάρσια οθόνη ή με απομακρυσμένο έλεγχο. Δυστυχώς οι DSLR απέχουν πολύ από το να είναι αθόρυβες όταν κανείς στρίβει προς τα πάνω τους καθρέπτες τους και δυστυχώς ακόμα και στην Ζωντανή Προβολή οι φωτογραφικές μηχανές της Nikons δεν μπορούν να αναπτύξουν ένα 100% ηλεκτρονικό κλείστρο για αθόρυβη λειτουργία.


Nikon D750 αισθητήρας και επεξεργασία

Η D750 είναι εφοδιασμένη με έναν αισθητήρα 24 Megapixel πλήρους κάδρου 'FX-format' (φορμά). Όπως πάντα, η Nikon περιγράφει τον αισθητήρα σαν να είναι καινούριος αλλά δεν λέει με ποιόν τρόπο. Μπορώ να σας πως ότι έχει διαστάσεις 35.9x24mm, χρησιμοποιεί τεχνολογία CMOS, περιλαμβάνει 24.93 εκατομμύρια εικονοστοιχεία και χρησιμοποιεί φίλτρο μη αναδίπλωσης φάσματος για να ελαχιστοποιήσει το μουαρέ. Ο συνολικός αριθμός των εικονοστοιχείων συνιστά μια αναλογία μεγαλύτερη των 24.7 εκατομμυρίων που αναφέρονται για την D610, οι άλλες προδιαγραφές ωστόσο εμφανίζονται να είναι ίδιες συμπεριλαμβανομένου του ίδιου αριθμού των αποτελεσματικών εικονοστοιχείων (24.3 million), της ίδιας μέγιστης ανάλυση εικόνας των 6016x4016 εικονοστοιχείων και της παρουσίας και πάλι του φίλτρου AA. Νομίζω ότι η κύρια διαφορά είναι η ικανότητα βιντεοσκόπησης 1080 βίντεο στα 60p και η ελάχιστα πιο γρήγορη λήψη στα 6.5fps.

Αντίθετα η υψηλότερης τεχνολογίας D810 διαθέτει τις ίδιες διαστάσεις αισθητήρα, αλλά 36.3 εκατομμύρια αποτελεσματικά εικονοστοιχεία για μέγιστο μέγεθος εικόνας 7360x4912 εικονοστοιχεία, καθώς και απουσία φίλτρου αναδίπλωσης φάσματος. Σε περίπτωση που επιθυμείτε την αναπαραγωγή των εικόνων σας στα 300dpi, η  D750 – και η D610 – μπορούν να παράγουν εκτυπώσεις σε διαστάσεις 20x13.4in, σε σύγκριση με τις 24.5x16.4in. Εντωμεταξύ η παλαιότερη D700 με τον αισθητήρα των 12.1 Megapixel παρήγαγε εικόνες 4256x2832 pixels και μέγιστο μέγεθος εκτύπωσης 14.2x9.4in στα 300dpi. Έτσι από άποψη διαχωριστικής ικανότητας, η D750 και η D610 συνιστούν μια άνετη αναβάθμιση σε σύγκριση με το παλαιότερο μοντέλο, και παρομοίως ένα βήμα πιο κάτω από την απόλυτη ανάλυση της D810. Έκανα λεπτομερής συγκρίσεις ανάμεσα στην D750 και στην D810 για την ανάλυση και τον θόρυβο στην σχετικές με την ποιότητα σελίδες, αλλά πριν σας τις παρουσιάσω θα αναφερθώ περιληπτικά στις υπόλοιπες επιλογές ποιότητας.


Η D750 επιτρέπει την εγγραφή αρχείων JPEG ή RAW ή και των δυο με μια επιλογή των επιλογών συμπίεσης. Τα αρχεία JPEG μπορούν να εγγραφούν με συμπίεση Fine, Normal ή Basic και με την επιπλέον επιλογή της «Βέλτιστης Ποιότητας» ή της 'Προτεραιότητας Μεγέθους', με την τελευταία να επιχειρεί να διατηρήσει τα μεγέθη των αρχείων σταθερά. Επιπλέον μπορείτε να ρυθμίσετε την ανάλυση των JPEG ανάμεσα σε Μεγάλη, Μεσαία και Μικρή. Τα αρχεία RAW μπορούν να εγγραφούν με 12 bit ή 14 bit τονικό εύρος, και με την επιλογή απωλεστικής ή μη-απωλεστικής συμπίεσης. Σε αντίθεση με την D810, δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής μη συμπιεσμένων ή χαμηλότερης ανάλυσης αρχείων RAW, ούτε η δυνατότητα εγγραφής σε 8-bit TIFF. Οι φωτογραφίες που τράβηξα είχαν κυρίως μορφή RAW+JPEG αρχείων με τα αρχεία RAW στα 14 bit μη απωλεστικής συμπίεσης και JPEG  Large Fine με βέλτιστη ποιότητα. Οι  JPEG μου είχαν συνήθως διαστάσεις ανάμεσα σε 12 και 18MB η κάθε μια ενώ τα αρχεία RAW NEF είχαν διαστάσεις 28-35MB το καθένα.

Είναι επίσης δυνατή η λήψη με επιλογή δυο περικεκομμένα φορμά με έναν συντελεστή μείωσης πεδίου 1.2x ή 1.5x, και αντίστοιχη μείωση με μέγιστη ανάλυση 16.7 ή 10.3 Megapixels. Όπως σημειώθηκε προηγουμένως κατά την ανασκόπηση μου, το παχύ μαύρο περίγραμμα υποδηλώνει την περιοχή περικοπής στην αναδιπλούμενη διάταξη απεικόνισης, ενώ η πραγματική εικόνα κλιμακώνεται ώστε να χωρά στην οθόνη σε Ζωντανή Προβολή. Ορισμένα σώματα της Nikon παρέχουν πιο σύντομες ταχύτητες λήψης σε αυτές τις λειτουργίες περικοπής, αλλά όχι η D750. Σε περίπτωση φωτογράφισης με φακό DX, είναι επίσης πιθανή η απαθανάτιση πλήρους FX κάδρου σε περίπτωση που επιθυμείτε να προχωρήσετε αργότερα στην περικοπή – έτσι δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος εξαιρετικά συναρπαστικός λόγος γα φωτογράφιση σε περικεκομμένα φορμά, εκτός αν διαθέτετε φακό DX με κύκλο αυστηρής απεικόνισης και επιθυμία για μνήμη αποθήκευσης.

Σε λειτουργίες PASM, μπορεί να εφαρμοστεί ένας αριθμός παραμέτρων απεικόνισης με την λειτουργία Picture Controls. Μπορείτε να προσαρμόσετε την οξύτητα, την καθαρότητα, την αντίθεση, την φωτεινότητα, τον κορεσμό και την απόχρωση, καθώς και τα φίλτρα ειδικών εφέ και τονικότητας για μονόχρωμες εικόνες, ή να επιλέξετε μια συνολική/γενική προσαρμογή με το οδηγό Γρήγορης Προσαρμογής. Η D750 παρέχει εφτά προεπιλογές συμπεριλαμβανομένου ενός Επίπεδου προφίλ από την D810 που ρυθμίζει όλους τους οδηγούς στο 0 και την οξύτητα στο 1 (σε μια κλίμακα από το 0 ως το 9). Μπορείτε να προσαρμόσετε τυχόν Ελέγχους Εικόνας in camera ή μέσω μιας εφαρμογής και να τις αποθηκεύσετε σε 9 προεπιλεγμένες θέσεις. Η D750 διαθέτει επίσης Active D-Lighting και in-camera HDR επιλογές, οι οποίες έχουν καλυφθεί ήδη στην ενότητα σχετικά με την έκθεση.

Η ευαισθησία κυμαίνεται από 100 ως 12800 ISO βάσει προτύπου, και μπορεί να επεκταθεί προς κατά έως τα 50 ISO (Lo1) και προς τα πάνω έως τα 51200 ISO (Hi2). Μπορείτε να εφαρμόσετε την  μείωση θορύβου υψηλού ISO μέσω των ρυθμίσεων High, Normal, Low ή Off, και υπάρχει επίσης επιλογή Auto ISO με προσαρμόσιμο άνω όριο.

Megapixels: 24.9 megapixels

Ευαισθησία στο φως: ISO 100-12800

Τύπος αισθητήρα: CMOS

Μέγεθος αισθητήρα: 35.9 x 24 mm
Διαγώνιος οθόνης (cm): 8

Διαγώνιος οθόνης (inch): 3.2 inch

Ανάλυση οθόνης: 1229 k-dot

Τύπος οθόνης: LCD

Μέσο αποθήκευσης: Κάρτες Μνήμης

ταχύτητα κλείστρου: 1/4000 – 30 sec

Ενσωματωμένο φλας: Ναι

Τύπος μπαταρίας: Επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου EN-EL15
Προσαρμογέας φακού: Μοντούρα F της Nikon (με επαφές AF)
Βάρος: 840 gr


Συνδέσεις: Hi-Speed USB , HDMI τύπου C

Διόρθωση κόκκινων ματιών: Ναι
Διόρθωση φλας: -3 έως +1 EV σε βήματα του 1/3 ή 1/2 EV

Λειτουργία συνεχούς λήψης: Ναι
Χρονοδιακόπτης: 2 sec, 5 sec, 10 sec, 20 sec

Ανάλυση βίντεο: 1080p
Μορφές βίντεο: MOV, H.264/MPEG-4, Advanced Video Coding
WLAN: Ναι

Εγγραφή ήχου: Ναι

Ειδικά χαρακτηριστικά: Σύστημα απομάκρυνσης σκόνης, Ενεργό D-Lighting, Μονοοπτικό σκόπευτρο reflex.
PictBridge: Ναι
Εξωτερική υποδοχή για φλας: Ναι
Μορφές Αρχείων: NEF (RAW), JPEG

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Nikon D750 (Full Frame)