Αρχική Video Tutorials

Στις καλύτερες τιμές της αγοράς…

Cameras.gr

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

D750 D3300 D610 D7100 D5300 D3400

NIKON D610

NIKON D3400

NIKON D750

NIKON D3300

NIKON D7100

NIKON D5300

EOS 70D EOS 1200D

CANON EOS 5D MARK III

Canon EOS 1200D

CANON EOS 100D

CANON EOS 650D

CANON EOS 70D

CANON EOS 6D

© 2014 - 2018 Cameras.gr - All Rights Reserved

CANON EOS 70D Κit + 18-135 IS STM + Τσάντα Μεταφοράς

1249€

Κριτική για την Canon EOS 70D

H Canon EOS 70D είναι το πιο σύγχρονο μοντέλο DSLR μεσαίου-εύρους της εταιρείας, με αισθητήρα 20.2 Megapixel APS-C, Full HD βίντεο,  πλήρως αρθρωτό μόνιτορ με οθόνη αφής, ενσωματωμένο Wifi και ένα πρωτοποριακό νέο σύστημα αυτόματης εστίασης, το οποίο υπόσχεται μακράν ανώτερη επίδοση κατά την διάρκεια Ζωντανής Προβολής και ταινιών. Ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2013, και παρουσιάζεται τρία χρόνια μετά την EOS 60D αντικαθιστώντας το μοντέλο αυτό, και καλύπτοντας το κενό ανάμεσα στην EOS T5i / 700D και στο όλο και παλαιότερο μοντέλο EOS 7D.


Όπως τα περισσότερα μοντέλα Canon DSLR, η EOS 70D δανείζεται στοιχεία από υπάρχοντα μοντέλα και τα επανασυσκευάζει με ένα τουλάχιστον ολοκαίνουριο στοιχείο. Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, η EOS 70D κληρονομεί τον AF αισθητήρα 19-σημείων διασταυρούμενου τύπου της EOS 7D, το ενσωματωμένο Wifi της EOS 6D (αλλά όχι το GPS της), και την πλήρως αρθρωτή οθόνη αφής της EOS T4i / 650D. Οι επιλογές συστήματος ζώνης 63 για τον έλεγχο και τον υπολογισμό του επιπέδου φωτός και βασικής ποιότητας ταινίας έχουν επίσης αναβαθμιστεί σε σχέση με τα πρόσφατα μοντέλα, ενώ το στυλ και η κατασκευή του σώματος της φωτογραφικής μηχανής παραμένουν ουσιαστικά τα ίδια με την EOS 60D με ορισμένες προσαρμογές στους ελέγχους.


Ανταποκρινόμενη ίσως στην σύγχυση που δημιούργησαν κάποιες υποβαθμίσεις ανάμεσα  στα μοντέλα EOS 50D και EOS 60D, η Canon περιόρισε όπως ήταν εύλογο την μίκρο-ρύθμιση AF στην EOS 70D, διεύρυνε ελαφρώς την κάλυψη του οπτικού σκοπεύτρου και ενίσχυσε την συνεχόμενη λήψη στα 7fps, ενώ όλα αυτά την οδήγησαν στο να πλησιάσει τις βασικές προδιαγραφές της EOS 7D παρόλο που δεν μοιράζεται το φωτογραφικό της σώμα από κράμα μαγνησίου.


Το κύριο νέο χαρακτηριστικό της EOS 70D συνίσταται ωστόσο στον 20.2 Megapixel CMOS αισθητήρα της με τις Dual Pixel AF ιδιότητες του. Αυτό επιτρέπει στην πραγματικότητα στο 80% των εικονοστοιχείων στον αισθητήρα να διπλασιαστούν ως AF σημεία ανίχνευσης φάσης, με την Canon να ισχυρίζεται ότι έχει σημειώσει μεγάλη βελτίωση στην ταχύτητα AF και στην ανίχνευση για φωτογραφίες τόσο στην Ζωντανή Προβολή όσο και κατά την διάρκεια της λήψης. Όλα αυτά δημιουργούν μια από τις πιο συναρπαστικές DSLR μέχρι σήμερα και έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε όλους τους τύπους κάμερας. Στην σε βάθος ανασκόπηση μου θα ανακαλύψετε ακριβώς τον τρόπο που λειτουργούν όλα αυτά τα στοιχεία στην πράξη, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδελεχούς αναφοράς του νέου συστήματος AF, και θα επιχειρήσω επίσης πολλές συγκρίσεις με ανταγωνιστικά μοντέλα συμπεριλαμβανομένων των EOS 60D, EOS 6D, EOS 7D και της Nikon D7100. Σε περίπτωση που αναζητάτε να αγοράσετε μια μεσαίου εύρους DSLR, έχετε έρθει στο  σωστό μέρος!


Canon EOS 70D σχεδιασμός και κουμπιά

Βλέποντας την από μπροστά, η EOS 70D ομοιάζει πολύ με το προηγούμενο μοντέλο. Έχοντας διαστάσεις 139x104x79mm, έχει το ίδιο πάχος, αλλά είναι κατά 2mm κοντύτερη και κατά 6mm στενότερη, συνιστώντας ένα φωτογραφικό σώμα κατάτι μικρότερο αν κανείς τις συγκρίνει δίπλα δίπλα. Στην χρήση ωστόσο, δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι σε αυτή, ειδικά από την στιγμή που και τα δυο σώματα μοιράζονται ακριβώς το ίδιο βάρος των 755g συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας.

Και τα δυο είναι μικρότερα και ελαφρύτερα από την EOS 7D (στα 148x111x74mm και 900g μαζί με την μπαταρία) η οποία καταλαμβάνει μια τεχνολογικά πιο εξελιγμένη θέση στην τρέχουσα κατάταξη, παρόλο που όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η EOS 70D έχει αρκετά αντίστοιχα χαρακτηριστικά και σε ορισμένες περιπτώσεις και καλύτερα. Εντωμεταξύ η D7100 της Nikon, που απευθύνεται σε παρόμοιο αγοραστικό κοινό με εκείνο της 70D, έχει περίπου το ίδιο βάρος στα 765g συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας, αλλά είναι ελαφρώς στενότερη και λεπτότερη, και λίγο ψηλότερη στα 136x107x76mm.  Φαντάστηκα την 70D δίπλα από την D7100 πιο κάτω. Στα χέρια σας είναι ουσιαστικά το ίδιο μέγεθος και βάρος.


Όλες αυτές οι DSLR είναι πολύ μεγαλύτερες από ένα τυπικό μοντέλο χωρίς καθρέπτες: ακόμα και η υψηλής τεχνολογίας Olympus OMD EM5 είναι φανερά μικρότερη και ελαφρύτερη, με το σώμα της φωτογραφικής μηχανής να έχει διαστάσεις 121x90x42mm και να ζυγίζει 425g μαζί με την μπαταρία.


Όσων αφορά στην ποιότητα κατασκευής, η EOS 70D μοιράζεται μια παρόμοια κατασκευή με εκείνη της EOS 60D με  μεταλλικό κάλυμμα με πλαστική επικάλυψη. Από αυτή την άποψη εξακολουθεί όσον αφορά την απόλυτη ανθεκτικότητα  να υστερεί της EOS 7D, για να μην αναφερθώ στο πολύ προηγούμενο μοντέλο της EOS 50D, με πλήρη κάλυψη από κράμα μαγνησίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Nikon έχει προσεγγίσει κατά το ήμισυ την D7100 και την D7000 πριν από αυτή, χρησιμοποιώντας κράμα μαγνησίου σε επιλεγμένα σημεία του σώματος, ικανοποιώντας τις επιθυμίες πολλών οπαδών χωρίς το κόστος και το βάρος ενός σώματος με κράμα μαγνησίου, όπως η D300s ή η EOS 7D.

Ενώ μπορείτε να διαπραγματευτείτε την πραγματική ανθεκτικότητα της D7100 σε αντίθεση με εκείνη της 70D χάρη στα υλικά τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Nikon είναι πιο ευθύς σε σχέση με τον βαθμό περιβαλλοντικής στεγανοποίησης στις μεσαίου εύρους κάμερες της, περιγράφοντας την D7100 ως μια κάμερα που διαθέτει στεγανοποίηση παντός καιρού. Αντίθετα, η Canon εξέδωσε για μια ακόμα φορά την κάπως περίπλοκη δήλωση ότι η 70D μοιράζεται αντίστοιχη στεγανοποίηση με εκείνη της  EOS 1N φιλμ κάμερας. Ενώ λοιπόν η 1N ήταν μια επαγγελματική SLR στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα, είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να γνωρίζουν ακριβώς ποιες δυνατότητες είχε, και για το αν έχει περισσότερες ή λιγότερες δυνατότητες απώθησης σκόνης και υγρασίας από την D7100 – θα πρέπει να περιμένουν και να κρίνουμε από τις αναφορές των ιδιοκτητών, παρόλο που θα πρέπει να σημειώσω ότι η Canon χρησιμοποίησε επίσης την 1N ως μέτρο σύγκρισης με την EOS 7D, οπότε θα μπορούσαμε τουλάχιστον να συμπεράνουμε ότι η στεγανοποίηση διατηρεί τις ίδιες προδιαγραφές με την 7D ακόμα κι αν δεν μοιράζεται το σώμα με το κράμα μαγνησίου. Επίσης δεν θυμάμαι να έχει χρησιμοποιηθεί η σύγκριση για την 60D, οπότε η επίπτωση συνίσταται στο ότι η 70D είναι ανώτερη από αυτή την άποψη αυτή από το προηγούμενο μοντέλο αυτής.


Στα χέρια σας η 70D μοιάζει να είναι καλοφτιαγμένη σε ικανοποιητικό βαθμό. Υπάρχει αρκετός χώρος για να τυλίξει κανείς τα δάκτυλα του γύρω από την λαβή, ενώ στην πίσω πλευρά υπάρχει μια ικανή ράχη για να πατήσετε με τον αντίχειρα σας. Η D7100 είναι επίσης μια υπέροχη κάμερα για να κρατά κανείς, επωφελούμενος από την κυρτή εσωτερική περιοχή της Nikon μέσα στην λαβή για τις άκρες των δακτύλων σας, παρόλο που το υπόλοιπο του αντίχειρα στην πίσω πλευρά δεν είναι τόσο έντονη όσο στην Canon. Σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση καθενός, αλλά εγώ αισθάνθηκα ότι η τραχιά ελαστική υφή της 70D ήταν πιο κολλώδης σε σχέση με την απαλότερη υφή των επιφανειών της D7100.


Στην πλευρά της λαβής της EOS 70D θα βρείτε μια υποδοχή για κάρτα μνήμης SD. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι η Canon αντιστάθηκε στο να εφοδιάσει την 70D με δυο θύρες για κάρτες μνήμης SD, αλλά σημαίνει ότι η Nikon's D7100 απολαμβάνει αυτό το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την αντίπαλο της. Οι διπλές θύρες για κάρτες μνήμης επιτρέπουν στον χρήστη να αποθηκεύει αυτόματα τις εικόνες σε δυο κάρτες, να πραγματοποιεί εγγραφές αρχείων RAW στην μια και JPEG στην άλλη, ή απλώς να συνεχίζει την λήψη όταν μια από τις δυο γεμίζει. Υπάρχει επίσης διαφοροποίηση ανάμεσα στην 70D και στην παλαιότερη 7D, οπότε σε περίπτωση που η 70D αποτελέσει τελικά την διάδοχο της 7D (όπως η D7100 αποτέλεσε την διάδοχο της D300s), θα είναι εύλογη η απογοήτευση πολλών που θα πρέπει τώρα να στοχεύσουν σε μια EOS 5D Mark III απλώς και μόνο για να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα των διπλών θυρών για κάρτες μνήμης σε μια σύγχρονη Canon DSLR.


Η EOS 70D χρησιμοποιεί την ίδια μπαταρία λιθίου LP-E6 Lithium Ion με τις EOS 60D, EOS 7D και EOS 6D, που η Canon περιγράφει ως καλή για 920 λήψεις με την χρήση του σκοπεύτρου (23 βαθμοί Celsius), λιγότερες από τις 1100 και τις 1090 που αναφέρονταν για τις EOS 60D και EOS 6D υπό τις ίδιες συνθήκες, αλλά περισσότερες από τις 800 της EOS 7D και ουσιαστικά ίδιες με τις 950 που η Nikon αναφέρει για την D7100. Αλλάξτε την κάμερα σε Ζωντανή Προβολή και τότε  η Canon αναφέρει 230 λήψεις ανά φόρτιση για την 70D. Κατάφερα να τραβήξω λίγο περισσότερες από 300 φωτογραφίες με μια και μόνη φόρτιση με αρκετή χρήση της Ζωντανής Προβολής και γύρω στα 20 κλιπ ταινίας διάρκειας 30-60 δευτερολέπτων.


Ενώ οι ιδιοκτήτες της EOS 60D θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε περισσευούμενο πακέτο μπαταριών, για να χρησιμοποιήσουν ωστόσο την ίδια λαβή μπαταρίας με την EOS 70D απαιτείται το BG-E14, όπως οι περισσότερες λαβές, αυτή μπορεί να πάρει δυο πακέτα μπαταριών και παρέχει ελέγχους πορτρέτου.


Όσον αφορά στην ικανότητα σύνδεσης, η EOS 70D είναι εφοδιασμένη με θύρες  USBκαι Mini HDMI, καθώς επίσης και με καλώδιο 3.5mm για εξωτερικά στερεοφωνικά μικρόφωνα. Είναι επίσης συμβατή με RS-60E3 και RC-6 τηλεκοντρόλ και διαθέτει ενσωματωμένο Wifi για δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, για την οποία θα πούμε περισσότερα αργότερα στην πορεία αυτής της ανασκόπησης. Σε αντίθεση με την Nikon D7100, δεν διαθέτει ωστόσο καλώδιο ακουστικών, αλλά διαθέτει ενσωματωμένο Wifi που η Nikon σας αναγκάζει να αγοράσετε ως ξεχωριστό αξεσουάρ.


Παρόλο που είμαι ενθουσιασμένος που η Canon έχει εφοδιάσει την 70D με Wifi και επιτρέπει τόσο τον απομακρυσμένο έλεγχο μέσω smartphone και laptops / desktops, είμαι απογοητευμένος που δεν συμπεριέλαβε ενσωματωμένο GPS, ούτε παρέχει ή προτείνει κάποιο συγχρονισμού με GPS log μέσω smartphone. Η EOS 6D και ακόμα και η SX280 HS τσέπης υποστηρίζουν από κοινού Wifi και GPS, οπότε γιατί να τα αγοράσουμε ως επιπλέον αξεσουάρ σε αυτή την περίπτωση; Την στιγμή μάλιστα που δεν είναι ούτε φθηνά, καθώς το GP-E2 στοιχίζει γύρω στα $250 USD ακόμα και μαζί με την έκπτωση.


Τέλος, η EOS 70D περιλαμβάνει ένα αναδυόμενο φλας με Οδηγό-Αριθμό 12m στα 100 ISO (αντίστοιχο με εκείνον της Nikon D7100), και προστατευτικό περίβλημα για εξωτερικά φλας μηχανής (flashguns). Όπως οι περισσότερες κάμερες μεσαίου εύρους, δεν υπάρχει θύρα συγχρoνισμού PC για εξωτερικό φωτισμό ούτε στην 70D ούτε στην D7100.


Canon EOS 70D χειρισμός

Όσων αφορά στους ελέγχους, η EOS 70D θα φανεί οικεία σε οποιονδήποτε έχει χρησιμοποιήσει μια Canon DSLR. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά της τα έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη 60D, με ορισμένες ενισχύσεις τις οποίες έχει δανειστεί από την 7D. Το αποτέλεσμα είναι μια διάταξη που ομοιάζει πολύ με την EOS 6D.


Όπως όλα αυτά τα μοντέλα, ο επιλογέας ρυθμίσεων βρίσκεται στην πάνω αριστερή πλευρά του σώματος, και περιβάλλεται από έναν ικανοποιητικά καλοφτιαγμένο διακόπτη ισχύος. Ο επιλογέας ρυθμίσεων διαθέτει κουμπί στην μέση, που χρειάζεται να κρατηθεί πατημένο πριν να το γυρίσει κανείς, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε τυχαίες αλλαγές. Θα καλύψω τις ίδιες τις ρυθμίσεις με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, αλλά για την ώρα θα σημειώσω ότι η 70D έχει απολέσει τις ξεχωριστές θέσεις για τις πιο δημοφιλείς προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σκηνής και τώρα, όπως η 6D, τις έχει συγχωνεύσει σε μια SCN θέση – στην συνέχεια επιλέγετε την επιθυμητή προεπιλεγμένη ρύθμιση από το μενού της οθόνης.


Στην πάνω δεξιά πλευρά βρίσκεται μια LCD οθόνη πληροφοριών που παρέχει τις ίδιες λεπτομέρειες με την 60D με την προσθήκη ενός νέου εικονιδίου κατάστασης Wifi. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βλέπετε όχι μόνο την ταχύτητα του κλείστρου και το διάφραγμα, αλλά επίσης το ISO και τον αριθμό λήψεων που απομένουν με μια ματιά χωρίς τον διπλασιασμό κάποιου παράγοντα έναντι κάποιου άλλου. Σημειώστε επίσης ότι η πάνω LCD οθόνη της Nikon D7100 χρησιμοποιεί τους ίδιους αριθμούς για να υποδείξει το ISO και τις εναπομείνασες λήψεις, οπότε δεν μπορείτε να τα δείτε και τα δυο ταυτόχρονα.


Κατά μήκος της μπροστινής πλευράς της οθόνης βρίσκονται τέσσερα κουμπιά για την προσαρμογή των ρυθμίσεων AF, Drive mode, ISO και ρύθμισης μέτρησης, ενώ το πέμπτο κουμπί φωτίζει την οθόνη με ένα πορτοκαλί φως. Σημειώστε ότι η Nikon D7100 χρησιμοποιεί έναν φυσικό επιλογέα για την ρύθμιση της λειτουργίας drive mode κοντά στον επιλογέα ρυθμίσεων του μενού.


Ένα νέο στοιχείο στην 70D σε σύγκριση με την προκάτοχο της είναι ένα ειδικό πλήκτρο επιλογής περιοχής αυτόματης εστίασης στριμωγμένο ανάμεσα στον επιλογέα του μπροστινού δακτύλου και το πλήκτρο απελευθέρωσης του κλείστρου. Όπως η 7D πριν από αυτή, αυτό σας επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στις περιοχές auto, single ή στην λειτουργία περιοχής αυτόματης εστίασης Ζώνη – βλέπε πιο κάτω στην ενότητα εστίαση για περισσότερες λεπτομέρειες.

Κοντώ στην πίσω πλευρά υπάρχουν ως συνήθως τρία κουμπιά στην πάνω δεξιά γωνία: AF ON, AE lock και χειροκίνητη επιλογή του μεμονωμένου σημείου AF, και όπως πριν οι δυο τελευταίες διπλασιάζονται όπως οι έλεγχοι σμίκρυνσης (zoom-out) και μεγέθυνσης (zoom-in) κατά την θέαση των εικόνων σε λειτουργία αναπαραγωγής ή σύνθεσης σε Ζωντανή Προβολή.


Χαμηλότερα δεξιά της οθόνης βρίσκεται ο ίδιος  τροχός αντίχειρα με εκείνον που βρίσκουμε στην 60D και 6D ο οποίος διαθέτει έναν βραχίονα rocker οχτώ τμημάτων στην μέση και ένα μικρό κουμπί ρυθμίσεων (SET) μέσα σε αυτό. Όπως ανέφερα στην ανασκόπηση μου για την 60D, αισθάνθηκα ότι ο εσωτερικός βραχίονας rocker είναι αρκετά ευθυγραμμισμένος με τον εξωτερικό τροχό αντίχειρα και ότι καμιά φορά μπορεί κανείς να πατήσει ή να γυρίσει τον έναν ενώ θέλει να πατήσει ή να γυρίσει τον άλλον. Προσωπικά προτιμώ πολύ περισσότερο την εργονομία του πιο  καλοφτιαγμένου τροχού αντίχειρα και του χειριστηρίου σε πιο τεχνολογικά εξελιγμένα μοντέλα από εκείνο της 7D και πάνω, και αναρωτιέμαι γιατί η Canon αισθάνεται την ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάποιο μικρότερο εδώ.


Ακολουθώντας την 7D και την 6D, και σε μια καλύτερη αναβάθμιση σε σύγκριση με την 60D, η 70D χρησιμοποιεί τώρα έναν απλό έλεγχο για την είσοδο τε Ζωντανή Προβολή και στην λειτουργία ταινίας. Αυτός αποτελείται από ένα κουμπί Εκκίνησης / Διακοπής το οποίο περιβάλλεται από μια στεφάνη που αλλάζει ανάμεσα στην Ζωντανή Προβολή ή τις Ταινίες. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από την 60D. Σημειώστε ότι η Nikon υιοθετεί σήμερα μια παρόμοια προσέγγιση σε μοντέλα όπως η D7100.


Έτσι οι τρεις κυριότερες φυσικές αλλαγές σε σύγκριση με την 60D συνίστανται σε έναν απλούστερο επιλογέα λειτουργίας (που στερείται των ξεχωριστών λειτουργιών σκηνής και των θέσεων λειτουργίας ταινίας), ένα νέο κουμπί περιοχής αυτόματης εστίασης και τον διακόπτη Ζωντανής Προβολής / Ταινίας.


Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη σημαντική ελεγκτική διαφορά ανάμεσα στην 70D και στην 60D, για να μην αναφερθώ στην 7D και στην 6D. Η οθόνη στην 70D είναι ευαίσθητη στην αφή, μοιραζόμενη την ίδια υπέροχη διεπαφή με μοντέλα όπως η EOS 100D / SL1 και η 700D / T5i. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι, η 70D αποτελεί το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο μοντέλο της Canon DSLR που διαθέτει οθόνη αφής, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εταιρεία αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι είναι επίσης χρήσιμες για πιο επαγγελματίες φωτογράφους ή για ανθρώπους που ασχολούνται πιο επαγγελματικά με την φωτογραφία. Ήταν καιρός θα έλεγα. Οι οθόνες αφής είναι εξαιρετικά χρήσιμες για ένα σωρό λόγους και  με προβληματίζει το γιατί δεν είναι διαθέσιμες σε ημιεπαγγελματικού επιπέδου ή επαγγελματικού επιπέδου  DSLR. Ίσως υπάρχει κάποιο ζήτημα ανθεκτικότητας το οποίο αγνοώ, αν ωστόσο οφείλεται σε  αρνητική αντίληψη της αγοράς, τότε ελπίζω η αγορά να το ξεπεράσει.


Όπως και στις προηγούμενες Canon DSLR με οθόνες αφής, ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί μέσω του μενού Q επί της οθόνης, προσαρμόζοντας σχεδόν οτιδήποτε θέλει. Το κύριο μενού είναι επίσης πλοηγήσιμο με την αφή και παρά την μικρή γραμματοσειρά, λειτουργεί εξαιρετικά καλά. Όσον αφορά στην εισαγωγή κειμένου για πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων ή κωδικούς Wifi, θα καλωσορίσετε επίσης την επιλογή που δίνεται στους χρήστες να πατούν πάνω στην οθόνη αντί να εισάγουν έναν χαρακτήρα κάθε φορά μέσω ενός πληκτρολογίου οθόνης. Το γρήγορο πέρασμα ανάμεσα στις εικόνες σε λειτουργία αναπαραγωγής και το ελαφρύ πάτημα πάνω τους για μεγέθυνση έρχεται επίσης φυσιολογικό όντας εξοικειωμένοι με την χρήση συσκευών smartphones και tablets. Και φυσικά υπάρχει μια εφαρμογή killer application , πατώντας πάνω στην οποία έχει κανείς την δυνατότητα ρύθμισης της περιοχής εστίασης, ή επαν-εστίασης κατά την λήψη βίντεο. Η οθόνη αφής της Canon είναι μια από τις καλύτερες στην αγορά και μπορείτε σε ελέγξετε σχεδόν κάθε λειτουργία της 70D με ένα πάτημα, παρόλο που ο πλούτος των φυσικών πλήκτρων, επιλογέων και διακοπτών συνεπάγεται ότι ο χρήστης έχει την δυνατότητα να το αγνοήσει αν το προτιμά. Προσωπικά μιλώντας ωστόσο, η οθόνη αφής σε μια 70D συνιστά μια πολύτιμη προσθήκη στις DSLR μεσαίου εύρους της Canon και ελπίζω να χρησιμοποιηθεί σε όλο το εύρος των φωτογραφικών αυτής της κατηγορίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα παρά αργότερα.


Τέλος όπως όλες οι Canon DSLR, η EOS 70D είναι επίσης εφοδιασμένη με δωρεάν εφαρμογή EOS Utility, η οποία υποστηρίζει πλήρη απομακρυσμένο έλεγχο της κάμερας χρησιμοποιώντας ένα PC ή ένα Mac, σε σύγκριση με ένα καλωδιακό USB ή μια ασύρματη σύνδεση Wifi, με την τελευταία να λειτουργεί μόνο μέσω σημείου πρόσβασης σε Wifi αντί για απευθείας.


Η εφαρμογή EOS Utility μοιάζει σχεδόν το ίδιο με πριν, επιτρέποντας σας να προσαρμόζετε εικονικά οποιαδήποτε ρύθμιση εκτός από την αλλαγή της λειτουργίας έκθεσης. Όπως και πριν μπορείτε να ενεργοποιήσετε ένα παράθυρο Ζωντανής Προβολής με μια ζωντανή εικόνα υψηλής ανάλυσης, τον απομακρυσμένο έλεγχο, την λήψη φωτογραφιών και την εγγραφή τους σε υπολογιστή, κάμερα ή και τα δυο, ή την εγγραφή ταινίας, παρόλο που τα βίντεο εγγράφονται ακόμα μόνο στην εσωτερική κάρτα μνήμης. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το χρονοδιαστημόμετρο, το οποίο σε έναν βαθμό αντισταθμίζει το γεγονός ότι δεν είναι ενσωματωμένο στην κάμερα (αντίθετα με την D7100 που διαθέτει ενσωματωμένο χρονοδιαστημόμετρο). Στην λήψη σε Ζωντανή Προβολή μπορείτε να φορτώσετε μια εικόνα με προαιρετική επικάλυψη για ευθυγράμμιση των συνθέσεων, και είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι το όργανο ελέγχου στάθμης που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην 5D Mark III είναι τώρα επίσης διαθέσιμο εδώ, μολονότι σε απλούστερο μονοαξονιό φορμά.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ασύρματου απομακρυσμένου ελέγχου της κάμερας χρησιμοποιώντας μια δωρεάν εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για iOS ή Android smartphones, είτε μέσω σημείου πρόσβασης ή άμεσα. Η κινητή εφαρμογή δείχνει την ζωντανή εικόνα και σας επιτρέπει να πατήσετε για να εστιάσετε και να προσαρμόσετε την έκθεση και το ISO, αλλά δυστυχώς λίγα πράγματα κατά τα άλλα. Θα καλύψω αυτό το θέμα αναλυτικότερα στην ενότητα για το Wifi αργότερα στην ανασκόπηση μου.


Παρόλο που θα ήθελα η κινητή εφαρμογή να μοιράζεται τον ίδιο βαθμό λειτουργικότητας με την εφαρμογή EOS Utility για Mac και PC, μοιάζει ανάγωγο να παραπονεθεί κανείς καθώς παρέχεται δωρεάν. Είτε λοιπόν τρέχετε Windows, MacOS, iOS ή Android, υπάρχουν δωρεάν επιλογές απομακρυσμένου ελέγχου διαθέσιμες για την EOS 70D.


Canon EOS 70D σκελετός φακού και φακός κιτ

Ως EOS DSLR, η 70D διαθέτει μια στάνταρ EF μοντούρα φακού με εγγενή συμβατότητα με όλο τον κατάλογο φακών της Canon EF, συμπεριλαμβανομένων των EF-S μοντέλων, που έχουν σχεδιαστεί για τον μικρότερο APS-C αισθητήρα. Αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημα της EOS 70D σε σύγκριση με ανταγωνιστικά μοντέλα, ειδικά με τα νεότερα χωρίς καθρέφτες: εγγενής πρόσβαση σε πάνω από 80 φακούς από τον τεράστιο κατάλογο της Canon χωρίς την ανάγκη για αντάπτορα ή συμβατική απόδοση AF. Με τον αισθητήρα APS-C, το αποτελεσματικό πεδίο προβολής όλων των φακών μειώνεται κατά 1.6 φορές, οπότε το κιτ ζουμ 18-55mm και 18-135mm θα   έδινε ένα πεδίο προβολής αντίστοιχων των 29-88mm και 29-216mm σε DSLR πλήρους κάδρου. Δοκίμασα την EOS 70D χρησιμοποιώντας EF-S 18-135mm STM φακό, που διαθέτει ήπια και σχετικά αθόρυβη εστίαση σε Ζωντανή Προβολή και σε ταινίες. Σε περίπτωση που σκοπεύετε να φωτογραφίσετε πολλά βίντεο με την 70D, αξίζει να αναζητήσετε φακούς STM της Canon. Ακολουθεί ένα παράδειγμα της κάλυψης και στα δυο άκρα του εστιακού εύρους.

Canon EOS 70D οθόνη και σκόπευτρο

Όπως η παραδοσιακή DSLR, έτσι και η Canon EOS 70D είναι εφοδιασμένη με ένα οπτικό σκόπευτρο και αποτελεί μια ελαφρά αναβάθμιση σε σύγκριση με εκείνο της προηγούμενης EOS 60D. Και οι δυο χρησιμοποιούν μοντέλα με πεντάπρισμα με μεγέθυνση 0.95x, αλλά η EOS 70D μπορεί να είναι υπερήφανη για το 98% κάλυψης σε σύγκριση με το 96% στην EOS 60D. Καμία ωστόσο δεν μπορεί να φτάσει την κάλυψη 100% της EOS 7D ή της Nikon D7100, και αξίζει να σημειωθεί ότι η EOS 7D παράγει ελαφρώς μεγαλύτερη εικόνα επίσης με μεγέθυνση 1x.

Αν την συγκρίνουμε δίπλα- δίπλα με την Nikon D7100 θα δούμε ότι παράγει ελαφρώς μεγαλύτερη εικόνα μέσα από το σκόπευτρο της σε σύγκριση με την EOS 70D, ενώ η D7100 παρέχει και πάλι 100% κάλυψη σε σύγκριση με το 98% της 70D. Εντωμεταξύ το ηλεκτρονικό σκόπευτρο της Olympus OMD EM5 παρέχει 100% προβολή μιας εικόνας, και διαθέτει σχεδόν το ίδιο ακριβώς εύρος με την εικόνα του οπτικού σκοπεύτρου της 70D, αλλά είναι λίγο ψηλότερη στην EM5 λόγω της πιο τετραγωνισμένης αναλογίας διαστάσεων.


Αποτελώντας μια καλή αναβάθμιση σε σύγκριση με την EOS 60D, η EOS 70D διαθέτει γραφικά οθόνης LCD κατ’ απαίτηση στο οπτικό της σκόπευτρο, συμπεριλαμβανομένων των ενεργών σημείων AF και ένα προαιρετικό πλέγμα ευθυγράμμισης. Μια προαιρετική απλή εικόνα στο χαμηλότερο μεσαίο χώρο του κάδρου μπορεί επίσης να δείχνει αν η κάμερα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο ή κλίνει προς την μια ή την άλλη πλευρά, αλλά όχι το κατά πόσο, ενώ τρία επιπλέον εικονίδια στην πάνω μεσαία πλευρά μπορεί να προαιρετικά να προβάλει την λειτουργία της περιοχής αυτόματης εστίασης (AF). Ας σημειωθεί ότι η D7100 της Nikon διαθέτει επίσης  σκόπευτρο με γραφικά οθόνης LCD κατ’ απαίτηση, συμπεριλαμβανομένου και πάλι προαιρετικού πλαισίου ευθυγράμμισης, αλλά επιπλέον διαθέτει ειδικές κλίμακες στην δεξιά και κάτω πλευρά που λειτουργούν ως διαξονικός εικονικός ορίζοντας. Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο της Olympus OMD EM5 μπορεί φυσικά να επικαλύψει ένα ευρύ φάσμα έγχρωμων γραφικών συμπεριλαμβανομένου ενός διαξονικού επίπεδου ή ζωντανού ιστογράμματος.


Όπως η EOS 60D, έτσι και η 70D είναι επίσης εφοδιασμένη με οθόνη 3in με ανάλυση dot 1040k (720x480 pixel) και αναλογία διαστάσεων 3:2 γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι η σύνθεση των εικόνων σε Ζωντανή Προβολή ή σε αναπαραγωγή θα γεμίσει την οθόνη. Εντωμεταξύ η D7100 της Nikon διαθέτει ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη 3.2in με ανάλυση 1229k dots (640x480 pixels), αλλά πιο τετράγωνη αναλογία διαστάσεων 4:3 που σημαίνει ότι οι εικόνες συντίθενται σε Ζωντανή Προβολή ή σε λειτουργία αναπαραγωγής με μια λεπτή μαύρη λωρίδα από κάτω. Η περικοπή αυτή συνεπάγεται ότι η ενεργή περιοχή εικόνας στην D7100 είναι σχεδόν ίδια με εκείνη στην EOS 70D.


Το κουμπί των πληροφοριών δίνει στον χρήστη την δυνατότητα κυκλικής περιήγησης ανάμεσα σε μια σελίδα πληροφοριών γύρω από τις ρυθμίσεις, ένα μονοαξονικό όργανο ελέγχου στάθμης (δεν μπορούμε άραγε να έχουμε ένα διαξονικό σε κάθε μοντέλο ;) και την κύρια οθόνη πληροφοριών λήψης, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί χρησιμοποιώντας την διεπαφή Q Menu. Δεν υπάρχουν αισθητήρες με οφθαλμική ιχνηλάτηση (eye sensor) για να το απενεργοποιήσουν, κατά την σύνθεση με το σκόπευτρο, αλλά ένα επιπλέον πάτημα του κουμπιού πληροφοριών θα το κάνει αυτό αν το επιθυμείτε.

Γυρίστε την κάμερα σε Ζωντανή Προβολή και όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η εικόνα θα γεμίσει την οθόνη, σε περίπτωση ρύθμισης σε προεπιλεγμένη αναλογία διαστάσεων 3:2. Με το πάτημα του κουμπιού πληροφοριών δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα περιήγησης μέσω των προβολών με και χωρίς πληροφορίες λήψης, ή με ένα επάλληλο ζωντανό ιστόγραμμα. Σε περίπτωση που έχετε ενεργοποιήσει ένα από τα πλαίσια ευθυγράμμισης, αυτό θα εμφανίζεται σε κάθε προβολή. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα εικονικό όργανο ελέγχου στάθμης σε Ζωντανή Προβολή.


Όμως η οθόνη της EOS 70D έχει δυο κύρια πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την D7100. Πρώτον, όπως η EOS 60D πριν από αυτή, διαθέτει πλήρως αρθρωτή οθόνη, που της επιτρέπει να περιστρέφεται και να γυρίζει προς οποιαδήποτε γωνία εμπρός και πίσω από το θέμα της φωτογράφισης. Αυτό της προσδίδει πολύ καλύτερη συνθετική ευελιξία σε σχέση με την D7100, και είναι κρίμα που η Nikon πιστεύει ότι μονό μια αρθρωτή οθόνη είναι κατάλληλη για την σειρά D5xxx αυτή τη στιγμή.


Το δεύτερο πλεονέκτημα σε σύγκριση με την D7100 – για να μην πω αναβάθμιση σε σύγκριση με την EOS 60D ακόμα και με την 6D – είναι ότι η οθόνη της EOS 70D είναι επίσης ευαίσθητη στην αφή. Ήταν σωστή η απόφαση της Canon να υιοθετήσει τις ιδιότητες μιας οθόνης αφής και την διεπαφή της EOS T4i / 650D και της διαδόχου της EOS T5i / 700D, που σας επιτρέπει να πατήσετε πάνω στα μενού, να περνάτε γρήγορα τις εικόνες και να μεγεθύνετε κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής και το καλύτερο όλων, σας επιτρέπει να επανεστιάζετε με ένα πάτημα οπουδήποτε πάνω στην οθόνη είτε τραβάτε φωτογραφίες είτε γυρίζετε βίντεο. Ακόμα κι αν δεν σας ενοχλεί  η χρήση των δυνατοτήτων αφής για την πλοήγηση σας στα μενού, η δυνατότητα εστίασης με ένα πάτημα είναι χρήσιμη σε κάθε φωτογράφο ή βιντεοσκόπο και αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις EOS 60D, EOS 7D, EOS 6D και την Nikon D7100. Αξίζει επίσης να σημειωθεί και πάλι ότι that η EOS 70D γίνεται το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο μοντέλο DSLR της Canon που διαθέτει οθόνη αφής καθώς αφελώς η εταιρεία δεν εγκατέστησε μια στην EOS 6D.


Μια σύντομη παρατήρηση σε σχέση με την οθόνη της Olympus OMD EM5: είναι ότι διαθέτει επίσης 3 πάνελ των 3:2, μολονότι με χαμηλότερη ανάλυση στα 610k, και σε περίπτωση που φωτογραφίζετε με αναλογία διαστάσεων 4:3 θα δείτε κάτι λεπτές μαύρες μπάρες να διατρέχουν την αριστερή και δεξιά πλευρά, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα ελαφρώς μικρότερο μέγεθος ενεργούς οθόνης σε σύγκριση με την 70D ή την D7100. Η οθόνη της EM5 είναι ευαίσθητη στην αφή και παρουσιάζει κάθετη κλίση, επομένως είναι πιο ευέλικτη από εκείνη της D7100, αλλά στερείται της πλήρους άρθρωσης και της υψηλότερης ανάλυσης της 70D – παρόλο που και πάλι δεν διαθέτει διαξονικό όργανο ελέγχου στάθμης.


Canon EOS 70D αυτόματη εστίαση

Η EOS 70D διαθέτει σημαντικές αναβαθμίσεις ως προς την αυτόματη εστίαση είτε πρόκειται για σύνθεση μέσω του οπτικού σκοπεύτρου είτε για χρήση της οθόνης σε  Ζωντανή Προβολή. Ξεκινώντας από την παραδοσιακή προσέγγιση, η EOS 70D κληρονομεί τώρα των αισθητήρα διασταυρούμενου-τύπου 19-σημείων της EOS 7D που λειτουργεί σε επίπεδα φωτός έως και -0.5 EV. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αξιοπρεπή αναβάθμιση σε σχέση με την EOS 60D που χρησιμοποιούσε απλούστερο σύστημα αυτόματης εστίασης 9-σημείων, παρόλο που και πάλι ήταν όλα ευαίσθητα σε διασταυρούμενου τύπου έως και -0.5 EV.

Για την ιστορία, η Nikon D7100 χρησιμοποιεί ένα σύστημα αυτόματης εστίασης 51-σημείων εφοδιασμένο με ευρύτερη και πυκνότερη διασπορά των σημείων αυτόματης εστίασης, παρόλο που μόνο 15 από αυτά συνιστούν αισθητήρες διασταυρούμενου τύπου. Τούτου δοθέντος, το σύστημα αυτόματης εστίασης της Nikon διαθέτει ευαισθησία έως και -2 EV, γεγονός που του επιτρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες μεγαλύτερες συσκότισης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ η EOS 6D της Canon παρέχει μόνο ένα σύστημα αυτόματης εστίασης 11-σημείων με ένα μόνο αισθητήρα διασταυρούμενου τύπου στην μέση, λειτουργεί καλύτερα υπό συνθήκες μεγαλύτερης συσκότισης -3 EV. Αξίζει πάντα να συγκρίνει κανείς αυτές τις δυνατότητες σε περίπτωση που είσαστε λάτρης της φωτογράφισης σε χαμηλό φωτισμό.


Ο αισθητήρας αυτόματης εστίασης της 70D μπορεί να είναι ίδιος με εκείνον της 7D, και όπως το μοντέλο αυτό διαθέτει επίσης ειδικό κουμπί δίπλα από την απελευθέρωση κλείστρου για την προσαρμογή της λειτουργίας της περιοχής αυτόματης εστίασης, αλλά οι πραγματικές επιλογές περιοχής αυτόματης εστίασης είναι κάπως λιγότερο μελετημένες. H 7D παρέχει πέντε διαφορετικούς τρόπους επιλογής της περιοχής AF: Spot, Single, AF Point Expansion, Zone AF και Auto. Εντωμεταξύ η 70D παρέχει μόνο τρεις από αυτές: Single, Zone AF και Auto, οπότε στερείται των επιλογών AF Point Expansion και Spot. Η εμβέλεια καθενός ποικίλει, αλλά πιστεύω ότι οι φωτογράφοι σκηνών δράσης και άγριας ζωής θα χάσουν την επιλογή AF Point Expansion, ενώ οι φωτογράφοι με φακό μάκρο ή πορτραίτου  μπορεί να χάσουν την λειτουργία Spot. Οι εναπομείνασες ωστόσο λειτουργίες επιλογής περιοχής ΑΕ Auto, Zone και Single συνεχίζουν να είναι επαρκής στις περισσότερες περιπτώσεις.


Πρακτικά, το βασισμένο στο παραδοσιακό σκόπευτρο της 70D σύστημα αυτόματης εστίασης λειτουργεί όπως θα περιμένατε, δίνοντας την αίσθηση της ανταποκρισιμότητας της 7D. Στην λειτουργία Single AF, θα κλειδώσει πολύ γρήγορα, και σε λειτουργία Servo AF μπορεί εύκολα να ανιχνεύσει υποκείμενα καθώς πλησιάζει ή απομακρύνεται σε λογική ταχύτητα. Για παράδειγμα δεν είχε πρόβλημα ανίχνευσης των παιδιών μου και διατήρησης της εστίασης καθώς εκείνα έτρεχαν προς εμένα με μεγάλη ταχύτητα – για όσο διάστημα βρισκόντουσαν εντός της εμβέλειας του αισθητήρα AF φυσικά. Όπως όλες οι Canon DSLR, είναι επίσης εύκολο να επιλέξει κανείς χειροκίνητα την λειτουργία single AF point, ενώ η επιλογή Zone AF, που διαιρεί την συνολική διάταξη σε πέντε ομάδες επιτρέποντας την αυτόματη επιλογή από μια συγκεκριμένη περιοχή του κάδρου, λειτουργεί επίσης καλά.


Όπως και η 7D πριν από αυτή, είναι σε μεγάλο βαθμό εξατομικευμένη με όχι λιγότερες από 13 εξατομικευμένες λειτουργίες μόνο για την αυτόματη εστίαση AF, συμπεριλαμβανομένων επιλογών προσαρμογής της ευαισθησίας στην ιχνηλάτηση, της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης στην ιχνηλάτηση, αν το σημείο AF κινείται με βάση τον προσανατολισμό του σώματος, και εφόσον η προτεραιότητα της εικόνας βρίσκεται σε θέση επιβεβαίωση εστίασης ή απελευθέρωσης κλείστρου.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής  να ανακαλύπτω ότι η προσαρμογή AF Micro αποκαταστάθηκε στην 70D μετά την ανεπίσημη απομάκρυνση της από την 60D, και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι είναι πιο εκλεπτυσμένη από την εγκατάσταση στην 7D. Με την 70D μπορείτε να εγκαταστήσετε μέχρι 40 φακούς και αν είναι μεγεθυντικοί, μπορείτε να κάνετε ξεχωριστές ρυθμίσεις και στα δυο άκρα του φάσματος.


Το γεγονός λοιπόν ότι έχει κληρονομήσει το σύστημα αυτόματης εστίασης του παραδοσιακού σκοπεύτρου της EOS 7D (μετά την αφαίρεση κάποιων και την προσθήκη κάποιων άλλων χαρακτηριστικών) αποτελεί σίγουρα μια καλή αναβάθμιση για την EOS 70D σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, αλλά η πιο συναρπαστική εξέλιξη συνίσταται στην αυτόματη εστίαση κατά την φωτογράφιση σε Ζωντανή Προβολή με την οθόνη.


Canon EOS 70D Αυτόματη Εστίαση Ζωντανής Προβολής

Η EOS 70D μπορεί να είναι υπερήφανη για το ολοκαίνουριο σύστημα Dual Pixel CMOS AF για Ζωντανή Προβολή και ταινίες, το οποίο όπως τα υφιστάμενα υβριδικά συστήματα αυτόματης εστίασης, ενσωματώνει αισθητήρες ανίχνευσης φάσης στον κύριο αισθητήρα απεικόνισης. Αυτό που το κάνει μοναδικό στην αγορά ωστόσο είναι ότι το τεράστιο ποσοστό του 80% των εικονοστοιχείων του αισθητήρα της EOS 70D διπλασιάζεται όπως οι αισθητήρες αυτόματης εστίασης ανίχνευσης φάσης, εφοδιάζοντας την με πιο ισχυρές δυνατότητες αυτόματης εστίασης σε σύγκριση προς τις προηγούμενες υβριδικές λύσεις.

Στα υφιστάμενα υβριδικά συστήματα AF, ένας αριθμός πραγματικών εικονοστοιχείων του αισθητήρα υιοθετείται και χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση ως σημεία αυτόματης εστίασης ανίχνευσης φάσης. Αυτό επιτρέπει στον αισθητήρα απεικόνισης να πετύχει επίσης μετρήσεις αυτόματης εστίασης, αλλά φυσικά αποτρέπει τα μετατρεπόμενα εικονοστοιχεία  από το να μεταφέρουν οποιαδήποτε δεδομένα στην τελική εικόνα. Σε περίπτωση που αφιερώσετε υπερβολικά πολλά εικονοστοιχεία στην αυτόματη εστίαση με ανίχνευση φάσης, αυτό θα έχει επίδραση στην συνολική ευαισθησία του αισθητήρα και στην πιθανή ποιότητα της εικόνας – καθώς το λογισμικό της κάμερας πρέπει να μαντέψει αποτελεσματικά αυτό που θα είχε καταγραφεί από το εικονοστοιχείο σε περίπτωση που ήταν κάποιο συμβατικό. Έτσι στα υφιστάμενα υβριδικά συστήματα, μόνο μια χούφτα εικονοστοιχεία μετατρέπεται για να εξυπηρετήσει τους στόχους της αυτόματης εστίασης, ολοκληρώνοντας σε γενικές γραμμές την εργασία με έναν συνδυασμό ανίχνευσης φάσης και τεχνολογιών βασισμένων στην αντίθεση.


Με σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel CMOS AF, η Canon έχει διασκορπίσει κάθε εικονοστοιχείο σε δυο ξεχωριστές φωτοδιόδους συγκέντρωσης φωτός. Οι φωτοδίοδοι αυτές μπορούν να αναγνωστούν ξεχωριστά για να παράσχουν πληροφορίες αυτόματης εστίασης ανίχνευσης φάσης, ή, και αυτό είναι το έξυπνο σημείο, για να διαβαστούν μαζί ως συμβατικά  ίχνη απεικόνισης (εικονοστοιχεία). Αυτό σημαίνει ότι η Canon μπορεί να αφιερώσει αποτελεσματικά όλα τα εικονοστοιχεία στην αυτόματης εστίαση, και στην συνέχεια να τα γυρίσει σε απεικόνιση για την καταγραφή της εικόνας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, θεωρητικά τουλάχιστον.


Πρακτικά, ο αισθητήρας της 70D χρησιμοποιεί μόνο το 80% των εικονοστοιχείων της σε αυτό το σενάριο διπλής χρήσης, αλλά ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι αρκετός για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κάδρου. Έτσι λοιπόν οτιδήποτε εμπίπτει σε αυτή την περιοχή μπορεί γρήγορα να γίνει αντικείμενο εστίασης, και λόγω του ότι υπάρχουν 16 εκατομμύρια σημεία ανίχνευσης φάσης μέσα εκεί, η 70D δεν χρειάζεται να γυρίσει πίσω στην βασισμένη στην αντίθεση αυτόματη εστίαση για να ολοκληρώσει την δουλειά. Ακόμα καλύτερα, το σύστημα Dual Pixel CMOS AF δεν περιορίζεται στα ελάχιστα διαφράγματα των 5.6 ή f8 για επιτυχημένη λειτουργία – μπορεί να λειτουργήσει με κλειστό διάφραγμα έως και f11, επιτρέποντας στον χρήστη την αυτόματη εστίαση με τους περισσότερους τηλεφακούς ακόμα κι αν συνδυαστούν με τηλε-μετατροπέα. Σημαίνει επίσης ότι οι ταινίες μπορούν να υποστούν αυτόματη εστίαση με κλειστό διάφραγμα έως και f11. Αυτό έρχεται σε αντίθεση, ας πούμε, με το SLT σύστημα της Sony, το οποίο αντανακλά ορισμένη ποσότητα από το εισερχόμενο φως για να την διαχείριση του συστήματος αυτόματης εστίασης με ανίχνευση φάσης, αλλά φυσικά μειώνει το συνολικό φως που προσκρούει πάνω στον αισθητήρα απεικόνισης, παρέχοντας μόνο μερικά σημεία αυτόματης εστίασης και λειτουργώντας μόνο με διάφραγμα f5.6 ή πιο φωτεινό.

Συνοδέψτε το σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel AF της Canon με μια οθόνη αφής και είναι εύκολο να δείτε τις δυνατότητες της EOS 70D – απλά πατήστε σχεδόν οπουδήποτε στην οθόνη και η κάμερα θα πρέπει να επανεστιάσει γρήγορα και σταθερά χωρίς ίχνος παρέκκλισης/ταλάντευσης. Μάλιστα μοιάζει να είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να σας κάνω μια επίδειξη αυτού ακριβώς στην πράξη στην λειτουργία ταινίας.


Σε αντίθεση με πολλά συστήματα AF που λειτουργούν μόνο με συγκεκριμένους φακούς, η Canon ισχυρίζεται επίσης ότι το σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel CMOS AF μπορεί να λειτουργήσει χωρίς λιγότερους από 103 φακούς στον κατάλογο EF, και ότι είναι επίσης κατά 30% γρηγορότερη από το σύστημα Υβριδικής Αυτόματης Εστίασης σε μοντέλα όπως τα EOS SL1 / 100D. Εν ολίγοις, μοιάζει να είναι το «Ιερό Δισκοπότηρο» για ταινίες και Ζωντανή Προβολή στις DSLR, αλλά φυσικά αυτά είναι μόνο θεωρητικά. Για να ανακαλύψω πως λειτουργεί στην πράξη, συνέκρινα την Ζωντανή Λήψη της 70D με εκείνη σε προηγούμενες DSLR της Canon , ο κύριος αντίπαλος της η Nikon D7100 και διάφορα πρωτοπόρα μοντέλα κάμερας χωρίς καθρέπτες τα οποία λειτουργούν φυσικά μόνο σε Ζωντανή Προβολή.

Η EOS 70D διαθέτει τέσσερις λειτουργίες AF για Ζωντανή Προβολή: Ανίχνευση Προσώπου και Παρακολούθηση, Flexizone Multi AF, Flexizone Single AF, και Γρήγορη Λειτουργία. Οι πρώτες τρεις χρησιμοποιούν το νέο σύστημα Dual Pixel AF, ενώ η Γρήγορη Λειτουργία στρέφει στιγμιαία τον καθρέφτη προς τα κάτω για έλεγχο με το σύστημα αυτόματης εστίασης με το παραδοσιακό σκόπευτρο πριν την ανύψωση του καθρέφτη και πάλι για να συνεχίσει σε Ζωντανή Προβολή. Η Γρήγορη Λειτουργία αποτελεί ένα κατάλοιπο από τις πρώτες Canon DSLR που διέθεταν Ζωντανή Προβολή, προσφέροντας ένα διάλειμμα από την χαμηλής αντίθεσης αυτόματη εστίαση σε εκείνα τα προηγούμενα μοντέλα. Αλλά καθώς τα υβριδικά συστήματα είναι εδώ και έχουν ωριμάσει για να μην αναφερθώ στην ολοκλήρωση τους με το σύστημα Dual Pixel AF, καθώς έτσι θα απομακρυνόμουνα όλο και περισσότερο από το θέμα, θα επικεντρωθώ απλώς στις πολύ πιο συναρπαστικές τρεις πρώτες λειτουργίες.


Στην λειτουργία ανίχνευσης προσώπου και παρακολούθησης, η 70D επιχειρεί να αναγνωρίσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στο κάδρο και σας επιτρέπει να πατήσετε πάνω στην οθόνη για να επιλέξετε μέσα από πολλαπλούς στόχους σε περίπτωση που χρειαστεί. Εναλλακτικά μπορείτε να πατήσετε σε ένα μη ανθρώπινο θέμα. Με το που θα αποκτηθεί ένας στόχος, η 70D θα τον ανιχνεύσει στο κάδρο και θα εστιάσει σε αυτόν με μισοπατημένη την απελευθέρωση κλείστρου.

Στο σύστημα Flexizone Multi AF, η 70D χωρίζει την ενεργή περιοχή AF σε 31 τετράγωνα που καλύπτουν περίπου το 80% του κάδρου με ένα παχύ σταυροειδές σχήμα αφήνοντας μόνο μικρά τετράγωνα κενά στις ακραίες γωνίες και λεπτές λωρίδες στις ακάλυπτες πλευρές. Αφήνοντας το στις ίδιες της τις συσκευές η κάμερα θα προσπαθήσει να αναγνωρίσει το θέμα και να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές AF θεωρεί κατάλληλες για να κλειδώσει πάνω τους. Εναλλακτικά πατώντας το κουμπί SET ή πατώντας πάνω στην οθόνη μπορείτε να ομαδοποιήσετε τις 31 περιοχές AF σε εννέα ζώνες, που σας επιτρέπουν να επεξεργαστείτε την περιοχή που θα θέλατε να παρακολουθήσετε με την κάμερα. Σημειώστε ότι σε περίπτωση που επιλέξετε να τραβήξετε σε διαφορετικές αναλογίες διαστάσεων, ο συνολικός αριθμός των περιοχών AF θα μειωθεί – αν για παράδειγμα φωτογραφίζετε σε 16:9 ή  τραβάτε HD βίντεο, ο αριθμός των περιοχών AF μειώνεται σε 25.


Στην λειτουργία Flexizone Single AF μπορείτε να τοποθετήσετε μια περιοχή AF σχεδόν οπουδήποτε θέλετε εντός του ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, το οποίο είναι ελάχιστα μικρότερο από ολόκληρο το κάδρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους φυσικούς ελέγχους για να τοποθετήσετε το κάδρο ή απλώς να πατήσετε οπουδήποτε θέλετε να πλοηγηθείτε στην οθόνη. Είναι δυνατόν να μεγεθύνετε αυτή την περιοχή κατά πέντε ή δέκα φορές για μια πιο κοντινή ματιά και για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε εστιάσει στο υποκείμενο, και όπως όλες οι Canon DSLR, η μεγεθυμένη οθόνη είναι πολύ καθαρή και ευκρινής.


Και στις τρεις λειτουργίες, η 70D θα εστιάσει στην περιοχή στόχο με μισο-πατημένη την απελευθέρωση κλείστρου, ή σε περίπτωση ενεργοποίησης της συνεχόμενης αυτόματης εστίασης (Continuous AF), θα κάνει συνεχόμενες προσαρμογές έτσι ώστε να υπάρχει μια ελάχιστη καθυστέρηση, όταν πάει κανείς να τραβήξει μια φωτογραφία. Η συνεχόμενη αυτόματης εστίαση θα επιχειρήσει επίσης να ανιχνεύσει το υποκείμενο που βρίσκεται εν κινήσει, στο μεγαλύτερο βαθμό μέσα σε ένα λεπτό.


Με απενεργοποιημένη την συνεχόμενη αυτόματη εστίαση, το σύστημα Dual Pixel AF της EOS 70D κλειδώνει συνήθως σε στατικούς στόχους σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε συντομότερο χρόνο από τα περισσότερα συστήματα Ζωντανής Προβολής των DSLR συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων υβριδικών συστημάτων της Canon  - και φυσικά της ευρύτερης διάταξης των πιθανών περιοχών αυτόματης εστίασης στον αισθητήρα της 70D, που σημαίνει ότι θα απολαύσετε αυτή την γρήγορα και σταθερή επίδοση όταν το υποκείμενο βρίσκεται σχεδόν οπουδήποτε στο κάδρο. Το σύστημα ανίχνευσης φάσης διασφαλίζει επίσης ότι η ορατότητα της αναζήτησης είναι ελάχιστα έως καθόλου ορατή είτε στην αρχή είτε στο τέλος της διαδικασίας εστίασης - η 70D γυρίζει σταθερά την εστίαση στην σωστή κατεύθυνση και σταματάει κανονικά στο σωστό σημείο χωρίς φασαρία. Οπότε είναι καλή, αλλά όχι τόσο γρήγορη όπως οι κάμερες χωρίς καθρέπτες, κατά την απόκτηση στρατηγικών στόχων, ακόμα και αν, όπως οι Panasonic και Olympus, χρησιμοποιούν βασισμένη στην αντίθεση αυτόματη εστίαση.


Σε περίπτωση ενεργοποίησης της συνεχόμενης αυτόματης εστίασης ωστόσο η διαδικασία γίνεται εμφανώς ταχύτερη. Με την 70D προεστίαση στον στόχο και την επανεστίαση αν ή όταν κινηθεί, συνήθως λίγη έως καθόλου σημασία έχει το πότε θα πατήσει κανείς την απελευθέρωση κλείστρου. Μάλιστα με ενεργοποιημένη την συνεχόμενη αυτόματη εστίαση, η ταχύτητα εστίασης της 70D για εύλογα στατικά υποκείμενα γίνεται το ίδιο γρήγορη ας πούμε με την Olympus OMD EM5, η οποία είναι μια από τις πιο γρήγορες κάμερες χωρίς καθρέπτη για την απόκτηση απλής αυτόματης εστίασης.

Τα νέα όμως δεν είναι μόνο καλά. Τραβήξτε μια φωτογραφία ταυτόχρονα με μια κάμερα χωρίς καθρέφτη και με την EOS 70D, ενώ μπορεί και οι δυο να εστιάζουν και να αντιδρούν με την ίδια ταχύτητα, η 70D θα κάνει πολύ περισσότερο χρόνο να επιστρέψει σε λειτουργία λήψης (απαθανάτισης). Με απενεργοποιημένη την αναθεώρηση της εικόνας, χρονομέτρησα την 70D κάνοντας περίπου δυο δευτερόλεπτα ανάμεσα στην φωτογραφία που λαμβάνεται και στην επιστροφή σε ζωντανή προβολή για σύνθεση. Αντιθέτως, οι κάμερες χωρίς καθρέπτη όπως η Olympus OMD EM5 πήρε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο ανάμεσα στην λήψη μιας φωτογραφίας και στην επιστροφή σε ζωντανή προβολή. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κάτι πολύ σημαντικό, αλλά στην πράξη βρήκα την ζωντανή προβολή της 70D εκνευριστικά αργή, κατά την λήψη πορτρέτων ή φωτογραφιών παιδιών σε ζωντανή προβολή. Σίγουρα η εστίαση και η αντίδραση με την διαθεσιμότητα της ζωντανής εικόνας ήταν γρήγορη, αλλά χρειάστηκε υπερβολικά πολύς χρόνος πριν μου δοθεί η δυνατότητα επανασύνθεσης και επανάληψης της φωτογράφησης για διαδοχική φωτογράφιση.


Δοκίμασα επίσης την συνεχόμενη αυτόματη εστίαση της 70D για την ανίχνευση διαφόρων θεμάτων. Ήταν καλή με υποκείμενα που κινούνται αργά, όπως κάποιος που περπατά προς την κάμερα με αργό βήμα (όπως σε τελετές γάμων), αλλά για οποιοδήποτε άλλο υποκείμενο κινείται γρηγορότερα απέτυχε να διατηρήσει την ίδια ταχύτητα. Έβαλα όλα μου τα παιδιά να τρέχουν προς την 70D σε διάφορες ταχύτητες και ενώ το βασιζόμενο σε συμβατικό σκόπευτρο σύστημα αυτόματης εστίασης  δεν είχε πρόβλημα να τα εντοπίσει, η έκδοση της Ζωντανής Προβολής δεν είχε καμία πιθανότητα. Τώρα για να είμαι δίκαιος, αυτή είναι μια περιοχή όπου και οι κάμερες χωρίς καθρέπτες – ακόμα και εκείνες με τα υβριδικά συστήματα αυτόματης εστίασης – το παλεύουν επίσης.


Από ότι φαίνεται προς το παρόν, σε περίπτωση που θέλει κανείς να φωτογραφίσει υποκείμενα που κινούνται γρήγορα προς (ή απομακρύνονται γρήγορα) από την κάμερα, ο συμβατικός αισθητήρας ανίχνευσης φάσης που βρίσκεται μέσα στο σκόπευτρο εξακολουθεί να αποτελεί την μόνη ικανοποιητική λύση. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι κάμερες SLT της Sony επίσης φιλοξενούν τον αισθητήρα αφού πρώτα έχουν εκτρέψει ορισμένη ποσότητα φωτός από το κύριο οπτικό μονοπάτι. Αυτό σημαίνει ότι οι κάμερες SLT συνεχίζουν να είναι οι μόνες που έχω δοκιμάσει, που μπορούν να είναι υπερήφανες για την ταχύτητα και την σταθερότητα ενός συστήματος αυτόματης εστίασης με σκόπευτρο, αλλά με ηλεκτρονική σύνθεση σε ζωντανή προβολή. Αν λοιπόν αυτός είναι ένας συνδυασμό που επιθυμείτε, τότε η SLT παραμένει η καλύτερη λύση για εσάς, και το σημείο εισόδου είναι επίσης οικονομικά προσιτό σε μοντέλα όπως το A58. Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι το σύστημα αυτόματης εστίασης Canon's Dual Pixel AF εξακολουθεί να απολαμβάνει διάφορα τεχνικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το σύστημα SLT. Λειτουργεί για παράδειγμα, όταν το υποκείμενο βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στο κάδρο, ενώ το σύστημα SLT, όπως το συμβατικό σκόπευτρο των DSLR, απαιτεί από το υποκείμενο να εμπίπτει σε ένα συγκεκριμένο σημείο AF που συχνά συγκεντρώνεται κοντά στο κέντρο. Το σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel AF της Canon  λειτουργεί επίσης με πιο κλειστό διάφραγμα, ενώ τα συμβατικά συστήματα DSLR ή SLT λειτουργούν μόνο με ρυθμό συχνότητας  f5.6 ή γρηγορότερα . Η Canon διαθέτει επίσης ορισμένους φακούς STM που εστιάζουν ομαλά σε εικονική σιωπή. Το ηθικό δίδαγμα είναι το να σκέφτεστε προσεκτικά πως θα χρησιμοποιήσετε την κάμερα σας πριν επιλέξετε ένα σύστημα AF που να ταιριάζει.


Σε γενικές γραμμές για σταθερές φωτογραφίες, βρήκα την Ζωντανή Προβολή της 70D κάπως απογοητευτική. Το σύστημα Dual Pixel AF μπορεί να επιτρέπει στην 70D να εστιάζει σε στατικά υποκείμενα το ίδιο γρήγορα και καλά με τις κάμερες χωρίς καθρέπτες σε Ζωντανή Προβολή, αλλά δεν είναι καλύτερη στην παρακολούθηση της δράσης, ενώ η εφαρμογή της Ζωντανής Προβολής σε μια DSLR σήμαινε ότι οι διαδοχικές λήψεις ήταν συχνά εκνευριστικά αργές. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εφαρμογής τεχνολογίας Dual Pixel AF σε κάμερα χωρίς καθρέπτες, θα μπορούσε να αποφευχθεί η αργή διαδοχική λήψη της 70D, πράγμα που θα την έκανε πολύ πιο χρήσιμη. Το συμπέρασμα είναι, ωστόσο, ότι παρά την νέα αυτή τεχνολογία, κατέληξα να χρησιμοποιώ περισσότερο την Ζωντανή Προβολή της 70D για συνθέσεις βασισμένες σε στατικό τρίποδο.


Πριν ωστόσο θεωρήσετε το σύστημα Dual Pixel AF της 70D χαμένη ευκαιρία, σκεφτείτε ότι μέχρι στιγμής έχω μιλήσει μόνο για τις φωτογραφίες. Για τις ταινίες αποτελεί έναν κυριολεκτικά επαναστατικό παράγοντα που αλλάζει τα δεδομένα του παιχνιδιού και δίνει στην 70D το καλύτερο σύστημα αυτόματης εστίασης με ανίχνευση που έχω δοκιμάσει ποτέ σε οποιαδήποτε κάμερα, DSLR, SLT ή χωρίς καθρέπτες. Θα αναφερθώ στο θέμα αυτό αναλυτικά στην ενότητα για την λειτουργία ταινίας με πολλά παραδείγματα.


Πριν ολοκληρώσω την ενότητα αυτή, θα ήθελα να κάνω μια σύντομη παρατήρηση πάνω στην χειροκίνητη εστίαση. Η Canon δυστυχώς δεν έχει εφοδιάσει την 70D με επιλογή εστίασης για φωτογραφίες ή ταινίες, οπότε δεν υπάρχει κανένα οπτικό βοήθημα για την χειροκίνητη εστίαση, κατά την προβολή ολόκληρης της σύνθεσης στην οθόνη. Θα συνεχίσω, ωστόσο, τον σχολιασμό μου για την Canon σε σχέση με την παραγωγή των πιο καθαρών και ευκρινών μεγεθυμένων εικόνων σε Ζωντανή Προβολή. Όπως σε όλες τις Canon DSLR, οι μεγεθύνσεις 5x και 10x σε Ζωντανή Προβολή φαίνονται καθαρές και εκπληκτικά ευκρινείς στις περισσότερες περιπτώσεις. Δοκιμάστε την Ζωντανή Προβολή, για παράδειγμα, στην Nikon D7100, και τότε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε όχι μόνο την χαμηλότερης ανάλυσης προεπισκόπηση αλλά και μια θορυβώδη προεπισκόπηση. Εν συντομία, θα χρειαστεί να καταβάλετε προσπάθεια για να επιβεβαιώσετε την απόλυτη εστίαση με την βοήθεια της μεγεθυμένης Ζωντανής Προβολής στην Nikon, ενώ κάτι τέτοιο θα το αντιμετωπίσετε σπάνια, αν το αντιμετωπίσετε, στην Canon.

 

Canon EOS 70D λειτουργίες λήψης

Η EOS 70D είναι εφοδιασμένη με έναν ικανοποιητικό επιλογέα λειτουργιών με κεντρικό κλείδωμα που σας επιτρέπει να επιλέγετε ανάμεσα στις θέσεις PASM, Bulb, Custom, Green Square Auto+, Flash Off, Creative Auto και  SCN παρέχοντας πρόσβαση επί της οθόνης σε εφτά προρυθμίσεις. Οι ταχύτητες του κλείστρου κυμαίνονται από 30 δευτερόλεπτα έως 1/8000 με ταχύτητα συγχρονισμού φλας 1/250. Από αυτή την άποψη είναι το ίδιο με τις EOS 7D, EOS 60D και την Nikon D7100, παρόλο που αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρες κάδρο EOS 6D παρέχει μόνο μέγιστη ταχύτητα κλείστρου 1/4000 και μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού φλας 1/180.


Όσον αφορά στο μπράκετινγκ αυτόματης έκθεσης, η EOS 70D παρέχει 2, 3, 5 ή 7 κάδρα με έως και 3EV διαφορά. Είναι αντίστοιχο με εκείνο της EOS 6D, αλλά είναι ελαφρώς φαρδύτερο από το μπράκετινγκ πέντε κάδρων / 3EV που διαθέτει η D7100. Όλες αποτελούν σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με την EOS 7D και την 60D που είχαν κατασκευαστεί στην κακή εκείνη εποχή που η Canon πίστευε ότι τα τρία κάδρα μπράκετινγκ ήταν αρκετά.


Η λειτουργία πολλαπλής έκθεσης σας επιτρέπει να συνδυάσετε από δυο έως εννέα λήψεις χρησιμοποιώντας Αθροιστικές τεχνικές ή τεχνικές Μέσου Όρου. Είναι επίσης πιθανό να επιλέξετε εικόνες που έχουν ήδη καταγραφεί αν το επιθυμείτε.

Ως συνήθως η λειτουργία Green Square Auto+ μπορεί να φροντίσει όλα τα υπόλοιπα, και αν χρησιμοποιηθεί σε Ζωντανή Προβολή μπορεί να εφαρμόσει μια πιο μελετημένη ανίχνευση σκηνής παρόμοια με τις compact κάμερες της εταιρείας. Εντωμεταξύ η λειτουργία Creative Auto, ή CA εν συντομία, παρέχει φιλικό στους νέους χρήστες έλεγχο βάθους πεδίου με ευαίσθητο στην αφή ρυθμιστικό θαμπώματος φόντου.


Ρυθμίστε τον επιλογέα στην θέση SCN και μπορείτε να επιλέξετε μέσα από εφτά προρυθμίσεις σκηνής: Portrait, Landscape, Close-up, Sports, Night Portrait, Handheld Night Scene και HDR Backlight Control. Από αυτές οι τελευταίες δύο συνιστούν συνθετικές λειτουργίες, οι οποίες απαθανατίζουν αυτόματα και συνδυάζουν πολλαπλά κάδρα για την μείωση δονήσεων / θορύβου ή την αύξηση του δυναμικού εύρους.


Η χειροκίνητη λήψη νυχτερινών σκηνών περιλαμβάνει τέσσερις φωτογραφίες σε ταχεία διαδοχική λήψη και τις συνδυάζει αυτόματα ώστε να μειωθούν οι δονήσεις στην κάμερα καθώς και οι εμφανείς θόρυβοι. Είναι κάτι αρκετά αποτελεσματικό στην πράξη παρόλο που λειτουργεί μόνο με Auto ISO. Τούτου δοθέντος, εκείνοι που επιθυμούν περισσότερο έλεγχο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιλογή Multi-Shot Noise Reduction στο μενού High ISO Noise Reduction, το οποίο και πάλι ενεργοποιεί και συνδυάζει τέσσερις φωτογραφίες για να μειώσει τον θόρυβο στην επιλεγμένη ευαισθησία. Η λειτουργά HDR Backlight Control απαθανατίζει τρία στιγμιότυπα με διαφορετικό βαθμό έκθεσης και τα συνδυάζει αυτόματα σε μια φωτογραφία ώστε να επεκταθεί το δυναμικό εύρος. Και πάλι η ευαισθησία είναι Αυτόματη, και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ούτε πάνω στην χαρτογράφηση τόνου (tone-mapping).


Η 70D παρέχει επιπλέον μια ξεχωριστή λειτουργία HDR Mode στο κύριο μενού, που περιλαμβάνει τρεις φωτογραφίες και τις συνδυάζει αυτόματα σε μια. Η λειτουργία αυτή εφαρμόζεται μόνο σε JPEG αρχεία και η κάμερα δεν θα αποθηκεύσει μεμονωμένες φωτογραφίες, αλλά μόνο την τελική σύνθεση. Όσον αφορά στην έκθεση μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε +/- 1, 2 ή 3EV, ή να αφήσετε την κάμερα να επιλέξει αυτό που είναι το καλύτερο για εσάς. Υπάρχει η επιλογή αυτόματης ευθυγράμμισης σε περίπτωση που δεν φωτογραφίζετε με τρίποδο, και η καλύτερη επίσης επιλογή απαθανάτισης τριών κάδρων με ένα μόνο πάτημα της απελευθέρωσης κλείστρου. Αυτό είναι χρήσιμο επειδή θα μπορούσατε να ενεργοποιήσετε την προβολή χρησιμοποιώντας το χρονόμετρο, διασφαλίζοντας έτσι ότι η κάμερα δεν θα έρθει σε επαφή με τον χρήστη ανάμεσα στα καρέ και προλαμβάνοντας την ανάγκη για κάποιο καλωδιακό εξάρτημα απελευθέρωσης κλείστρου.


Ακολουθεί ένα παράδειγμα φωτογραφίας που τράβηξα μέσα σε εκκλησία όπου ο εσωτερικός χώρος ήταν σκοτεινός, με ισχυρό οπίσθιο φωτισμό από τα παράθυρα. Η έκδοση HDR, στα +/-3EV δεν μοιάζει να είναι πολύ διαφορετική, και το ιστόγραμμα το επιβεβαιώνει. Υπάρχει λίγη ενίσχυση στις περιοχές σκίασης και λίγη επαναφορά στα σημεία έμφασης, αλλά σε αυτό το παράδειγμα δεν ήταν πολύ πετυχημένη. Θα έπρεπε ωστόσο να σημειώσω ότι η ίδια αυτή σκηνή ανταποκρίθηκε αρκετά καλά στην προρύθμιση ελέγχου σκηνής HDR Backlight Control, για αυτό αν προτιμάτε το αυτόματο-HDR θα συνιστούσα να τραβήξετε μια φωτογραφία και με τις δυο λειτουργίες μέχρι να αποφασίσετε ποια αποδίδει τα αποτελέσματα που θέλετε. Ή ακόμα καλύτερα, να τις τραβήξετε με μπράκετινγκ αυτόματης έκθεσης και να τις συνδυάσετε χειροκίνητα χρησιμοποιώντας κάποιο λογισμικό όπως το τελευταίο Photomatix – εξάλλου η 70D διαθέτει έως και 7 καρέ σε μπράκετινγκ, που θα ενθουσιάσουν τους φωτογράφους HDR.


Στην Ζωντανή Προβολή μπορείτε να εφαρμόσετε τώρα εφτά Δημιουργικά φίλτρα: μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε Grainy Black και White, Soft Focus, Fish Eye, Art Bold, Water Painting, Toy Camera και Miniature. Κανένα από τα φίλτρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ωστόσο σε ταινίες. Ας σημειωθεί ότι η EOS 100D / SL1 μπορεί να εφαρμόσει την μικρογραφία σε ταινίες, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν στην 70D για κάποιο λόγο.

Πίσω στην Ζωντανή Προβολή, μπορείτε να πατήσετε για όλα εκτός από την μικρογραφία το κουμπί πληροφοριών για να επιλέξετε μέσα από τρία επίπεδα ένταση. Με την μικρογραφία μπορείτε να αλλάξετε τον προσανατολισμό και την θέση της λωρίδας εστίασης, είτε με πλήκτρα τύπου cross keys είτε μέσω της οθόνης αφής. Παρακάτω ακολουθούν τέσσερα παραδείγματα Δημιουργικών Φίλτρων στις προεπιλεγμένες τους ρυθμίσεις.


Αυτό που δεν θα βρείτε ωστόσο σε καμία Canon DSLR είναι η λειτουργία αυτόματου πανοράματος. Ναι υπάρχει λογισμικό που μπορεί να προμηθευτεί ο χρήστης για την συρραφή πολλαπλών εικόνων, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την άνεση που εισήχθη  από την Sony λανσάροντας το Sweep Panorama,  που συνθέτει το πανόραμα απλώς και μόνο με οριζόντια περιστροφή της κάμερας, και που τώρα έχει αντιγραφεί από πολλές άλλες εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Panasonic με το Lumix G6. Επιτέλους Canon, κάνε κάτι για αυτό.


Canon EOS 70D Wifi

Η EOS 70S βρίσκεται στα χνάρια της EOS 6D φιλοδοξώντας να γίνει η δεύτερη DSLR της Canon που διαθέτει ενσωματωμένο Wifi, παρόλο που σε αντίθεση με την 6D, δεν το συνοδεύει με ενσωματωμένο GPS – και σε αντίθεση με πολλές ανταγωνιστικές κάμερες που είναι εφοδιασμένες μόνο με Wifi, δεν διατίθεται ούτε λογισμικό ούτε υπάρχει κάποια πρόταση για συγχρονισμό με GPS log που να εφικτός μέσω smartphone. Η Canon θέλει αντίθετα να σας αναγκάσει να αγοράσετε τα αξεσουάρ του GP-E2 για περίπου $250 USD. Πριν ωστόσο απογοητευτείτε υπερβολικά, θυμηθείτε ότι η Nikon D7100 δεν διαθέτει καν Wifi, πόσο μάλλον ενσωματωμένο GPS – και οι δυο απαιτούν την αγορά και την προσάρτηση προαιρετικών αξεσουάρ.

Η εγκατάσταση Wifi της Canon είναι τουλάχιστον από τις πιο ευέλικτες που κυκλοφορούν, επιτρέποντας τον απομακρυσμένο έλεγχο της κάμερας με Mac ή PC laptop (ή desktop), ή μέσω κινητού με λογισμικό iOS ή Android. Μπορείτε επίσης να μεταφορτώσετε εικόνες απευθείας σε ένα πλήθος υπηρεσιών απευθείας από την κάμερα. Θα καλύψω κάθε μια από αυτές, ξεκινώντας με τον απομακρυσμένο έλεγχο μέσω υπολογιστή Mac ή Windows. Πρώτα όμως μια γρήγορη σημείωση: με ενεργοποιημένο το Wifi στην κάμερα, δεν μπορείτε να κινηματογραφήσετε ταινίες.


Όπως μπορεί να θυμόσαστε από προγενέστερη ανασκόπηση, η EOS 70D διαθέτει πλήρη απομακρυσμένο έλεγχο από την διατιθέμενη εφαρμογή EOS Utility, που τρέχει τόσο σε Windows όσο και σε MacOS. Μπορείτε να συνδέσετε την κάμερα απευθείας στον υπολογιστή με καλώδιο USB, ή ασύρματα μέσω ενός σημείου πρόσβασης – δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος ρύθμισης επιτόπιας σύνδεσης ανάμεσα στον υπολογιστή και στην κάμερα, οπότε εκτός κι αν κάνω λάθος, ο απομακρυσμένος έλεγχος της κάμερας θα μπορεί να γίνει μόνο ασύρματα με την εφαρμογή EOS Utility εφόσον τόσο η κάμερα όσο και ο υπολογιστής βρίσκονται μέσα στο εύρος του ίδιου ασύρματου δικτύου, όπως ο δρομολογητής του οικειακού Wifi. Αυτό δυστυχώς αποκλείει τον απομακρυσμένο έλεγχο της κάμερας μέσω λάπτοπ όταν βρίσκεστε έξω στην ύπαιθρο.

Αλλά εκτός από την προϋπόθεση αυτή, η εφαρμογή EOS Utility παρέχει ακριβώς τον ίδιο έλεγχο και την ίδια λειτουργικότητα είτε έχετε συνδεθεί καλωδιακά είτε μέσω Wifi. Ως εκ τούτου μπορείτε να προσαρμόσετε σχεδόν οποιαδήποτε ρύθμιση στην κάμερα που δεν απαιτεί την περιστροφή ενός φυσικού καντράν, οπότε εκτός από την αλλαγή της λειτουργίας έκθεσης, σχεδόν τα πάντα είναι επιτρεπτά, συμπεριλαμβανομένου κλείστρου, διαφράγματος, ISO, λευκής ισορροπίας, ποιότητας, αντιστάθμισης και μπράκετινγκ. Στην συνέχεια όταν θα είσαστε έτοιμοι μπορείτε να πατήσετε  το εικονικό πλήκτρο απελευθέρωσης κλείστρου και να βγάλετε μια φωτογραφία, στην συνέχεια να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και/ή στην ίδια την κάρτα μνήμης της κάμερας σας. Αυθεντικές JPEG καθώς επίσης και αρχεία RAW υποστηρίζονται, και σε περίπτωση που έχετε επιλέξει λειτουργία RAW+JPEG μπορείτε να προσαρμόσετε το λογισμικό, ώστε να αποστέλλει ασύρματα αρχεία JPEG και να διατηρεί τα αρχεία RAW στην κάρτα μνήμης της κάμερας για να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταφοράς.


Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την Ζωντανή Προβολή και να δείτε πραγματικά τι παρακολουθεί η κάμερα στην οθόνη του υπολογιστή σας, ενώ προηγουμένως μπορείτε να ελέγξετε από μακριά την περιοχή εστίασης ή να εστιάσετε χειροκίνητα χρησιμοποιώντας τα κουμπιά προσαρμογής. Το μόνο πράγμα που δεν είναι διαθέσιμο είναι η απομακρυσμένη ενεργοποίηση της εγγραφής ταινίας λόγω του παράδοξου γεγονότος ότι η 70D  δεν επιτρέπει στην ενεργοποίηση Wifi και στην εγγραφή ταινίας να λάβουν μέρος την ίδια στιγμή – ακόμα κι αν οι ταινίες αποθηκεύονται μόνο στην κάμερα όπως είναι με σύνδεση USB. Απλώς δεν είναι εφικτό.

Δοκίμασα την ασύρματη εμπειρία με το λάπτοπ και την κάμερα μέσα σε πέντε μέτρα από τον δρομολογητή Wifi του σπιτιού μου και επιβεβαίωσα ότι δεν πραγματοποιούν εξωτερικές μεταφορτώσεις ή μεταφορές ηλεκτρονικών δεδομένων εκείνη την στιγμή. Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν γρήγορο και εύκολο να αλλάξει κανείς τις ρυθμίσεις και επίσης με αρκετή ανταποκρισιμότητα κατά το πάτημα του εικονικού πλήκτρου απελευθέρωσης κλείστρου. Αν όμως το λογισμικό είχε ρυθμιστεί έτσι ώστε να στέλνει την εικόνα που θα προκύψει πίσω στον υπολογιστή, θα μπορούσε να κλειδώσει την εφαρμογή κατά την στιγμή της μεταφοράς – συχνά για μισό λεπτό μόνο για τις μεγάλες JPEG.

Ακόμα χειρότερα, σε περίπτωση που επιχειρήσετε Ζωντανή Προβολή μέσω Wifi, η αναβάθμιση μπορεί να είναι πολύ αργή, συχνά μερικά δευτερόλεπτα πίσω στις δοκιμές ακόμα και με χαμηλό ρυθμό κάδρου. Αυτό αποκλείει την πιθανότητα φωτογράφησης, για παράδειγμα, μιας φωλιάς πουλιών, και της ασύρματης ενεργοποίησης του κλείστρου μόλις το πουλί πετάξει στο πεδίο ορατότητας σας. Είναι πιθανόν με μια καλωδιακή σύνδεση USB, αλλά τότε το μήκος του καλωδίου μπορεί να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα.


Τώρα φυσικά αυτό μπορεί να οφείλεται μόνο στο δικό μου δρομολογητή Wifi ενώ η δική σας απόσταση μπορεί να είναι διαφορετική σε σχέση με άλλες. Ελπίζω να μπορέσω να την ξαναδοκιμάσω  με άλλα δίκτυα στο μέλλον, παρόλο που θα έπρεπε να σημειώσω ότι όταν ο δοκιμαστής της Cameralab Ken McMahon δοκίμασε το Wifi της EOS 6D βίωσε παρόμοια απόδοση.

Τώρα ας προχωρήσουμε στον έλεγχο του smartphone. Η Canon παρέχει δωρεάν εφαρμογή EOS Remote app για συσκευές iOS και Android που σας επιτρέπει την ασύρματη φυλλομέτρηση εικόνων στην κάμερα (και την αντιγραφή τους σε περίπτωση που το επιθυμείτε), ή τον απομακρυσμένο έλεγχο της κάμερας. Δοκίμασα την έκδοση Android με Samsung Galaxy S4.

Από την μια πλευρά η εφαρμογή smartphone είναι πολύ  πιο χρήσιμη από την εφαρμογή EOS Utility για Macs και PCs, καθώς όπως μπορείτε να συνδεθείτε στην κάμερα μέσω ασύρματου δικτύου LAN, μπορείτε εναλλακτικά να ρυθμίσετε μια σύνδεση peer-to-peer κατευθείαν ανάμεσα στην κάμερα και την χειροσυσκευή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να την ελέγξετε με το smartphone σας από οπουδήποτε, ακόμα κι αν βρίσκεστε εν κινήσει. Δεν δεσμεύεστε από κάποιο ασύρματο LAN όπως με την εφαρμογή EOS Utility.


Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι η εφαρμογή EOS Remote app είναι λιγότερο μελετημένη από την εφαρμογή EOS Utility. Μπορείτε να δείτε ασύρματα την ζωντανή εικόνα, να προσαρμόσετε την περιοχή AF, να τραβήξετε μια φωτογραφία, και ανάλογα με την λειτουργία έκθεσης, να προσαρμόσετε την ταχύτητα του κλείστρου, το διάφραγμα ή το ISO. Αλλά αυτό είναι όλο. Μια προβολή πληροφοριών προβάλει βασανιστικά πράγματα όπως η λευκή ισορροπία και η ποιότητα της εικόνας, αλλά δεν υπάρχει τρόπος προσαρμογής οποιουδήποτε εξ’ αυτών χρησιμοποιώντας την εφαρμογή. Στην πάνω πλευρά ωστόσο, η ανταποκρισιμότητα της εικόνας σε Ζωντανή Προβολή είναι αρκετά γρήγορη, και σε λίγα μέτρα ανάμεσα σε εμένα και στην κάμερα, υπήρχε κανονικά μισό δευτερόλεπτο καθυστέρηση, καθιστώντας εφικτή την ορατότητα και την ανταποκρισιμότητα σε όλα εκτός από τις πιο περαστικές στιγμές καθώς συμβαίνουν.

Κάθε φωτογραφία που τραβάτε αποθηκεύεται στην κάμερα, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για την ασύρματη φυλλομέτρηση των περιεχομένων της ως σειρά μικρογραφειών στην χειροσυσκευή σας. Πατώντας πάνω στην επιθυμητή εικόνα εμφανίζεται μια μεγαλύτερη με τις πληροφορίες λήψης και την δυνατότητα πατήματος για ζουμάρισμα προκειμένου να ρίξει κανείς μια πιο κοντινή ματιά. Μπορείτε επίσης να αντιγράψετε την εικόνα απευθείας στην χειροσυσκευή σας για συνακόλουθη αποθήκευση ή διαμοιρασμό, αλλά με μια σημαντική προϋπόθεση: την αναδιαμόρφωση του μεγέθους της είτε σας αρέσει είτε όχι. Το εγχειρίδιο της Canon αναφέρει απλώς ότι το μέγεθος της εικόνας αναδιαμορφώνεται στην πιο κατάλληλη μορφή για smartphones. Δεν είμαι σίγουρος τι σημαίνει αυτό αλλά μπορώ να σας πω ότι η μεταφορά των εικόνων στο Samsung Galaxy S4 πραγματοποιήθηκε στα 1920x1280 pixels.


Αυτό είναι πολύ κρίμα. Αν υπήρχε επιλογή μεταφοράς των αρχικών εικόνων σε ένα smartphone, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και άλλες εφαρμογές όπως το Dropbox για εναλλακτική αποθήκευση. Αλλά λόγω του ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την μεταφορά των αρχικών, ούτε άλλη αυτόματη διαδικασία μεταφοράς, η ασύρματη εναλλακτική αποθήκευση με το smartphone σας αποκλείεται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση, ας πούμε, με την εφαρμογή Wifi στις μηχανές της Panasonic,  το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να μην μεταφέρει μόνο τα αρχικά αρχεία στο smartphone σας, αλλά να το κάνει αυτόματα, επιτρέποντας σας την εναλλακτική αποθήκευση σε cloud χωρίς παρακολούθηση (εάν φυσικά η ευρυζωνικότητα σας και η μπαταρία σας το επιτρέπουν).

Προχωρώντας, σε περίπτωση σύνδεσης με LAN, η EOS 70D επιτρέπει επίσης την μεταφόρτωση εικόνων απευθείας σε Facebook, Twitter, YouTube, Flickr ή την αποστολή τους μέσω email, απαιτείται όμως πρώτα η εγγραφή και η διαμόρφωση κάθε υπηρεσίας μέσω της υπηρεσίας Canon Image Gateway. Πρόκειται για μια δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία η οποία παρέχει κάποια αποθήκευση, ενώ η διαμόρφωση μέσω οθόνης λάπτοπ και πληκτρολογίου, είναι αναμφίβολα ευκολότερη από την χρήση της ίδιας της διεπαφής της κάμερας. Αλλά όπως οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες, με κάθε εγγραφή του χρήστη σε οποιοδήποτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σας ζητείται η άδεια σας για την προβολή του καταλόγου των φίλων και την ανάρτηση για λογαριασμό σας.


Παρόλο που είμαι σίγουρος – ή τουλάχιστον ελπίζω – ότι η Canon δεν θα πουλήσει στην συνέχεια την λίστα των φίλων σας ούτε θα την χρησιμοποιήσει για εμπορική προώθηση, θα εξακολουθούσα να προτιμώ την απλή εισαγωγή των στοιχείων του λογαριασμού μου στην κάμερα, όπως θα έκανα και σε ένα smartphone, και την απλή απευθείας ανάρτηση. Δεν θα μου άρεσε να πρέπει να δώσω άδεια πρόσβασης σε αναρίθμητες εφαρμογές, συσκευές και υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα για μένα. Σύμφωνα με την παρούσα κατάσταση, όλα περνούν μέσω της υπηρεσίας Gateway.

Τέλος πάντων, γκρίνια. Δοκίμασα τις δυνατότητες άμεσης ανάρτησης της EOS 70D συνδέοντας την με μια οικιακή ευρυζωνική υπηρεσία, αν και σχεδόν υπαίθρια η οποία κατά την στιγμή της δοκιμής έτρεχε με 0.38Mbps ταχύτητα μεταφόρτωσης, με βάση την μέτρηση της Speedtest. Θα πρέπει επίσης να σημειώσω ότι ενώ η EOS 70D μπορεί να συνδεθεί σε ασύρματα δίκτυα με ασφάλεια, δεν μπορεί να συμφωνήσει στους όρους και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τα περισσότερα δημόσια hotspots. Έτσι η σύνδεση μέσω οικιακού  ή γραφειακού ασύρματου δικτύου LAN ή με ιδιωτική σύνδεση PC σε κινητό τηλέφωνο για την απόκτηση δυνατότητας πρόσβασης σε ασύρματος ίντερνετ (tethering) είναι αρκετά περιορισμένη.


Κατά την μεταφόρτωση στο Flickr, έχετε την ευκαιρία να αποστείλετε την αρχική εικόνα ή οποιαδήποτε από τις αναδιαμορφωμένες μορφές της. Η αποστολή της αρχικής JPEG με μέγεθος 7.5MB μου πήρε δυο λεπτά και 46 δευτερόλεπτα μέσω οικιακού ευρυζωνικού δικτύου, για λόγους σύγκρισης μου πήρε ακριβώς τον ίδιο χρόνο η ανάρτηση στο Flickr χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα του από το λαπ τοπ μου με τις ίδιες διαδικτυακές στιγμές αργότερα. Μπορείτε να προσαρμόσετε την υπηρεσία Canon Gateway για να προσθέσετε την ίδια υπογραφή ή λεζάντα σε κάθε εικόνα, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης κάποιας μοναδικής – πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε μέσω της ιστοσελίδας του Flickr.

Κατά την ανάρτηση στο Facebook, έχετε και πάλι την ευκαιρία μεταφόρτωσης της αρχικής ή των μιας εκ των δυο τροποποιημένων ως προς την διάσταση εκδόσεων. Η αποστολή της έκδοσης S2 (με διαστάσεις 1920x1280 pixels και 352KB) πήρε 35 δευτερόλεπτα μέσω οικιακής ευρυζωνικής σύνδεσης. Η ρύθμιση της υπηρεσίας  Gateway επιτρέπει στον χρήστη να προσθέσει υπογραφή παραλήπτη σε όλες τις εικόνες που μεταφορτώθηκαν και επίσης επιτρέπει την επιλογή ανάρτησης στον τοίχο σας ή σε διαφορετική ιδιωτική περιοχή, οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζονται ωστόσο και πάλι σε όλες τις εικόνες μέχρι να τις αλλάξετε στις ρυθμίσεις της υπηρεσίας Gateway.


Κατά την ανάρτηση στο Twitter, έχετε και πάλι επιλογή ανάμεσα σε αυτά τα τρία μεγέθη συμπεριλαμβανομένου του αρχικού αρχείου. Προσπάθησα να στείλω την τροποποιημένη ως προς το μέγεθος έκδοση S3 (με διαστάσεις 720x480 και 261KB) και μου πήρε 12 δευτερόλεπτα μέσω οικιακού δικτύου. Το Tweet αποτελείτο απλώς από μια διεύθυνση URL προς μια ιστοσελίδα της Canon, κάτι όχι και τόσο χρήσιμο – προσομοιάζοντας μάλιστα λίγο σε ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Για μια ακόμα φορά δεν υπάρχει τρόπος προσθήκης υπογραφής παραλήπτη για κάθε εικόνα, παρόλο που μπορείτε να προσθέσετε μια υπογραφή μέσω της υπηρεσίας Gateway που προστίθεται σε κάθε εικόνα.


Έτσι η 70D δεν πραγματοποιεί ουσιαστικά απευθείας ανάρτηση σε κάποιο από τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε – στέλνει τις εικόνες στην υπηρεσία  Image Gateway της Canon, η οποία με την σειρά της τις αναρτά για εσάς. Όπως ανέφερα νωρίτερα είναι κάπως εκνευριστικό να πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει έναν τέτοιο διακομιστή μεσολάβησης, αλλά απλοποιεί τα πράγματα στην κάμερα αντί να γράφει ξεχωριστές εφαρμογές για κάθε υπηρεσία που τρέπει με το λειτουργικό OS της κάμερας – ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι είναι εφικτό σε λειτουργικό κάμερας της Canon.

Είναι επίσης κρίμα που δεν υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες υπηρεσίες. Δυστυχώς η Google+ αποκλείεται καθώς η API της παραμένει κλειστή κατά την στιγμή της εγγραφής, θα ήταν ωστόσο καλό να μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει ανάρτηση στο Instagram ή στο Dropbox, ειδικά αν η τελευταία μπορούσε να ρυθμιστεί ούτως ώστε να πραγματοποιείται αυτόματα. Ο Flickr θα μπορούσε φυσικά να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτική λύση για την ανάρτηση των αρχικών εικόνων σε αυτό από την κάμερα (μέσω της υπηρεσίας Gateway) αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτόματα.


Από την άλλη μεριά βέβαια θα μπορούσε και πάλι να είναι πολύ χειρότερα: η 70D θα μπορούσε να περιορίσει όλες τις εξερχόμενες εικόνες σε χαμηλότερης ανάλυσης εκδόσεις, επιτρέποντας τουλάχιστον την ασύρματη ανάρτηση των αρχικών απευθείας από την κάμερα, και φυσικά την πρόσβαση σε αυτές μέσω της εφαρμογής EOS Utility, αν και δυστυχώς δεν είναι εφικτό με τις εφαρμογές των smartphone. Αυτό το τελευταίο είναι ένα πρόβλημα που πραγματικά πρέπει να λύσει η Canon όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μαζί με την επέκταση του αριθμού των προσαρμογών κατά την χρήση μιας εφαρμογής για κινητό.


Canon EOS 70D λειτουργία βίντεο

Η EOS 70D παρέχει παρόμοιες επιλογές ποιότητας εικόνας με την EOS 6D: μπορείτε να επιλέξετε την φωτογράφιση με 1080p σε 24, 25 ή 30p, ή με 720p σε 50p ή 60p, και μπορείτε να επιλέξετε ενδ-πλαισιακή κωδικοποίηση (intra-frame) (All-i) ή δια-πλαισιακή κωδικοποίηση (inter-frame) (IPB). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσθήκης κωδικού χρόνου.

Ενώ ο προαιρετικό κωδικός χρόνου και η επιλογή συστημάτων κωδικοποίησης αποτελούν μια καλή αναβάθμιση, δεν μπορώ να μην αισθανθώ μια μικρή απογοήτευση που η Canon δεν έχει εφοδιάσει ακόμα καμία από τις DSLR της με υψηλότερο ρυθμό καρέ. Τα 1080p σε 50p ή 60p δεν είναι ασυνήθιστα σε πολλές κάμερες point-and-shoot αυτή την εποχή, και ο υψηλότερος ρυθμός καρέ θα μπορούσε να επιτρέψει αποτελεσματικές δυνατότητες αργής κίνησης, αλλά η  Canon προς το παρόν κρατά σταθερή θέση ως προς αυτό.

Όσον αφορά στον ήχο, υπάρχουν ενσωματωμένα στερεοφωνικά μικρόφωνα και ένα καλώδιο για εξωτερικά μικρόφωνα μαζί με μια ευκαιρία παρακολούθησης και προσαρμογής των επιπέδων ήχου, παρόλο που δυστυχώς σε αντίθεση με την EOS 6D και την Nikon D7100, δεν υπάρχει καλώδιο ακουστικών.


Ο μέγιστος χρόνος εγγραφής σε οποιαδήποτε λειτουργία είναι μισή ώρα παρά ένα δευτερόλεπτο, και σε περίπτωση που το αρχείο υπερβεί τα 4GB, θα δημιουργηθούν επόμενα αρχεία για να συνεχιστεί η εγγραφή χωρίς διακοπές. Το δοκίμασα και κατάφερα να γράψω μια ταινία 29:59 χρησιμοποιώντας την λειτουργία 1080/30p/IPB, χωρισμένη σε δυο αρχεία μεγέθους 4.28GB και 2.79GB. Ξεκίνησα με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία, που ανέφερε ότι απομένει στο τέλος 74%. Η Canon αναφέρει 80 λεπτά χρόνο εγγραφής ανά φόρτιση. Στην συνέχεια το σώμα της κάμερας ήταν θερμό, αλλά όχι πολύ ζεστό και δεν πρόσεξα καμία αύξηση στον θόρυβο της εικόνας στο βίντεο. Η Canon προειδοποιεί ωστόσο ότι σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας η κάμερα μπορεί να σταματήσει πιο γρήγορα την εγγραφή.

Οι λειτουργίες σε 1080p καταναλώνουν συνήθως 235MB/min σε IPB και 685MB/min σε ALL-i. Οι λειτουργίες 720p καταναλώνουν σχεδόν το ίδιο στα 205 και στα 610MB/min για IPB και ALL-I αντίστοιχα. Σε μια κάρτα 16GB, θα πρέπει να μπορείτε να συμπιέσετε 64 λεπτά με 1080p χρησιμοποιώντας IPB ή 22 λεπτά χρησιμοποιώντας ALL-I, παρόλο που και πάλι η πρώτη περίπτωση έχει περιορισμό στην μέγιστη διάρκεια ενός κλιπ 29:59.


Σε περίπτωση που πραγματοποιείτε εγγραφή σε IPB, θα χρειαστείτε μια κάρτα SD των  6MB/s ή πιο γρήγορη και αν φωτογραφίζετε σε ALL-I, θα χρειαστείτε μια κάρτα SD των 20MB/s ή γρηγορότερη. Χρησιμοποίησα μια κάρτα SanDisk Extreme Pro 16GB κατηγορίας Class 10 των 95MB/s και δούλεψε μια χαρά σε όλες τις λειτουργίες ταινίας.


Σε περίπτωση που ο επιλογέας ρυθμίσεων τεθεί σε λειτουργία Προγράμματος, Διαγράγματος ή Προτεραιότητας Κλείστρου, οι ταινίες θα εγγραφούν με πλήρη αυτόματη έκθεση, παρόλο που μπορείτε να εφαρμόσετε αντιστάθμιση έκθεσης ακόμα και κατά την εγγραφή (αν και με τον ήχο των κλιπ από τα καντράν ελέγχου). Σε περίπτωση που το καντράν λειτουργίας ρυθμιστεί σε οποιαδήποτε από τις λειτουργίες βασικής ζώνης, η κάμερα να χρησιμοποιήσει αυτόματα την αναγνώριση σκηνής, λαμβάνοντας υπόψη τον φωτισμό φόντου, το χρώμα του ουρανού και τα ανθρώπινα υποκείμενα.

Τοποθετήσετε τον επιλογέα στην θέση Χειροκίνητης λειτουργίας και όπως όλες οι τελευταίες Canon DSLR, θα μπορείτε να απολαύσετε πλήρη έλεγχο της έκθεσης ταινίας , συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας του κλείστρου (από το ελάχιστο του 1/30), του διαφράγματος και της ευαισθησίας ISO. Αυτό λειτουργεί ακριβώς όπως τα προηγούμενα μοντέλα και είναι πραγματικά γρήγορη και εύκολη η επιλογή της επιθυμητής έκθεσης.


Κατά την σύνθεση δεν μοιάζει να υπάρχει οποιαδήποτε περικοπή της εικόνας σε σύγκριση με την φωτογράφιση εικόνων στην Ζωντανή Προβολή, οπότε η 70D μοιάζει να χρησιμοποιεί ένα εύρος πλήρους κάδρου. Λόγω του ότι δεν είναι πλήρως διαιρετό με το 1920 ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κλιμάκωσης, παρόλο που για να είμαι δίκαιος δεν παρατήρησα κανένα μουαρέ σε κανένα από τα δοκιμαστικά μου πλάνα. Επίσης, η Canon 5D Mark III είναι η μόνη κάμερα, που γνωρίζω, η οποία διαθέτει ανάλυση αισθητήρα σχεδιασμένου ώστε να είναι πλήρως διαιρετός με το 1920 για την αποφυγή αυτού του προβλήματος.


Παραδόξως τα Δημιουργικά Φίλτρα σε Ζωντανή Προβολή δεν είναι διαθέσιμα κατά την εγγραφή ταινίας. Έτσι σε αντίθεση με την EOS 100D / SL1, δεν θα μπορείτε να εφαρμόσετε το δημοφιλές εφέ miniature tilt-shift για ταινίες in-camera. Δεν έχω ιδέα γιατί αυτό δεν είναι εφικτό στην 70D, ειδικά από την στιγμή που είναι διαθέσιμη σε Ζωντανή Προβολή για στιγμιότυπα. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι μου ξέφυγε κάπου κάποια ρύθμιση.

Στην πάνω πλευρά ωστόσο, είναι ευπρόσδεκτη η επανεμφάνιση του ψηφιακού ζουμ που παρατηρείται σε ορισμένα προηγούμενα μοντέλα. Λέω «ευπρόσδεκτη» καθώς αν χρησιμοποιηθεί στην ελάχιστη ρύθμιση του 3x, φαίνεται να πραγματοποιεί απλώς μια περικοπή στα 1920x1080 από το μέσο του αισθητήρα και μια εγγραφή χωρίς κλιμάκωση ή παρεμβολή. Λόγω του ότι το εύρος του αισθητήρα είναι 5472 pixels, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ένα ζουμ  2.85x, αλλά κυρίως χωρίς καμία απώλεια της ποιότητας.


Για να το δοκιμάσω κινηματογράφησα τρία βίντεο με τον φακό ρυθμισμένο στο ίδιο εστιακό μήκος, ένα με ψηφιακό ζουμ, και τα άλλα δυο με το ψηφιακό ζουμ ρυθμισμένο στο ελάχιστο και στο μέγιστο των 3x και 10x αντίστοιχα. Η σύλληψη οθόνης στο κάθε ένα αποδεικνύει ότι η ρύθμιση 3x πραγματοποιεί εγγραφές με μεγαλύτερη ευκρίνεια που δεν υπήρχε στην αρχική χωρίς εφαρμογή ζουμ, ενώ η επικάλυψη της αρχικής εικόνας από το περικεκομμένο τμήμα της συνεπάγεται 1:1 περικοπή εικονοστοιχείου. Οτιδήποτε μεγαλύτερο του 3x χρησιμοποιεί ωστόσο ψηφιακή παρεμβολή της εικόνας με σταδιακή απώλεια της ποιότητας – σίγουρα δεν υπάρχει πρόσθετη ευκρίνεια σε σύγκριση με την 3x έκδοση, αλλά το γεγονός ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια περικοπή στα 3x με λίγη έως καθόλου απώλεια ποιότητας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για οποιονδήποτε επιθυμεί να επεκτείνει την εμβέλεια του φακού του για να βιντεοσκοπήσει μακρινά θέματα. Είναι πολύ καλή για την βιντεοσκόπηση άγριας φύσης ή για την φωτογράφιση της σελήνης. Παρέχεται 100% περικοπή κατά την λήψη και την ψηφιοποίηση (video grabbing) των τριών κλιπ για την απεικόνιση των διαφορών, ενώ τα πραγματικά δείγματα ταινίας αναλύονται πιο κάτω σε αυτή την σελίδα.


Μέχρις εδώ, όλα είναι κανονικά, αλλά αυτό που κάνει την λειτουργία ταινίας της 70D πραγματικά μοναδική είναι οι δυνατότητες αυτόματης εστίασης του συστήματος Dual Pixel CMOS AF. Όπως έχω ήδη εξηγήσει νωρίτερα στην ενότητα για την αυτόματη εστίαση, το 80% των εικονοστοιχείων του αισθητήρα διπλασιάζονται ως σημεία αυτόματης εστίασης με ανίχνευση φάσης, επιτρέποντας στην κάμερα να επανεστιάσει με σταθερότητα χωρίς τρέμουλο. Η οθόνη αφής επιτρέπει επίσης στον χρήστη να πατήσει σχεδόν οπουδήποτε και να ενεργοποιήσει την επανεστίαση στην κάμερα στο σημείο αυτό, ή να ανιχνεύσει ένα κινούμενο θέμα, όπως ένα πρόσωπο που προσεγγίζει.


Αυτό είναι ουσιαστικά εκείνο που περιμένουν οι καταναλωτές να μπορεί να κάνει η λειτουργία ταινίας, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που έχει διαφύγει από τις περισσότερες κάμερες μέχρι στιγμής. Στα παρακάτω κλιπ δοκίμασα την συνεχόμενη αυτόματη εστίαση ταινίας και όπως θα δείτε κάνει φανταστική δουλειά ως προς την διατήρηση του θέματος στο πεδίο εστίασης χωρίς τρέμουλο – παρόλα αυτά είναι η καλύτερη αυτόματη εστίαση ταινίας που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Το άλλο μέρος της εξίσωσης συνίσταται στην χρήση φακών STM όπου αυτό είναι εφικτό καθώς αυτοί εστιάζουν ομαλά και σχεδόν αθόρυβα.


Σε περίπτωση που θέλετε να εντυπωσιαστείτε από την λειτουργία ταινίας της 70D, ρυθμίστε απλώς την αυτόματη εστίαση στον εντοπισμό προσώπου και επιβεβαιώστε ότι η λειτουργία Servo AF είναι ενεργή – στην συνέχεια η κάμερα θα επανεστιάσει γρήγορα και ομαλά στα πρόσωπα όταν αυτά θα μπαίνουν στο κάδρο χωρίς φασαρία ή παρεμβολές, και χάρη στην κάλυψη, τα πρόσωπα μπορούν να πλησιάσουν επίσης στην άκρη του καρέ. Στο παρακάτω κλιπ θα δείτε ότι με εντοπίζει να περπατάω στον διάδρομο της εκκλησίας, αλλά την έχω χρησιμοποιήσει επίσης για χειροκίνητες συνεχόμενες λήψεις με παιδιά που παίζουν και λειτουργεί άψογα. Έχω επίσης χρησιμοποιήσει αυτή την λειτουργία για την βιντεοσκόπηση πλάνων piece to camera (όπου ο παρουσιαστής απευθύνεται κατευθείαν στο κοινό μέσω της κάμερας), έχοντας εμπιστοσύνη στο ότι θα εστιάσει στο πρόσωπο μου μόλις σταθώ μπροστά στην κάμερα καθώς και στο ότι θα προσαρμοστεί σε περίπτωση κλίσης προς τα μπροστά ή προς τα πίσω. Πρόκειται για μια φανταστική λειτουργία και ελπίζω πραγματικά να την χρησιμοποιήσει η Canon σε όλες τις κάμερες με μεγάλο αισθητήρα, τις DSLR και ειδικά εκείνες χωρίς καθρέπτες.


Canon EOS 70D συνεχόμενη λήψη

Όσον αφορά στην συνεχόμενη λήψη, η EOS 70D διαθέτει εντυπωσιακό ρυθμό ανανέωσης καρέ της τάξης των 7fps, δηλαδή μια αξιοπρεπή αναβάθμιση σε σύγκριση με τα 5.3fps της EOS 60D και μόνο ελάχιστα πιο κάτω από τα 8fps για τα οποία υπερηφανεύεται η EOS 7D. Όλα είναι συντομότερα από τα 4.5fps της  EOS 6D πλήρους κάδρου. Η ταχύτητα των 7fps επιτρέπει επίσης στην EOS 70D να ξεπεράσει την D7100 της Nikon, με κορυφαία ταχύτητα 6fps κατά την φωτογράφιση σε πλήρη ανάλυση. Σημειώστε ότι η D7100 μπορεί να ενισχύσει την ταχύτητα στα 7fps, αλλά μόνο σε λειτουργία περικοπής 1.3x crop που λειτουργεί στα 16 Megapixels.


Η Canon αναφέρει ότι η 70D είναι σε θέση να απαθανατίσει 65 JPEG ή αρχεία 16 RAW σε μια προβολή. Για να το δοκιμάσω τοποθέτησα σε αυτή μια φρεσκο-διαμορφωμένη κάρτα SanDisk Extreme Pro 16GB SD, κατηγορίας Class 10, ρύθμισα την ταχύτητα κλείστρου στα 1/500, την ευαισθησία στο 400 ISO και την εστίαση στην χειροκίνητη λειτουργία.

Με την EOS 70D ρυθμισμένη σε Συνεχόμενο Ύψος, τράβηξα 71 Large Fine JPEG σε 10.03 δευτερόλεπτα, που αντιστοιχούν σε ταχύτητα 6.9fps. Μετά από αυτά η ταχύτητα της κάμερας επιβραδύνθηκε κατά περίπου 2fps. Όταν απελευθέρωσα το κλείστρο, η ενδιάμεση μνήμη καθάρισε σε λιγότερο από δυο δευτερόλεπτα. Η ρύθμιση της κάμερας στην επιλογή αρχείων RAW μου επέτρεψε να απαθανατίσω 16 καρέ σε 2.12 δευτερόλεπτα, που αντιστοιχούν σε ταχύτητα 7.54fps. Έτσι και στις δυο αυτές λειτουργίες, η EOS 70D αποδίδει ουσιαστικά σε ή σε ελαφρώς πάνω από την αναφερόμενη ταχύτητα και τα μεγέθη ενδιάμεσης μνήμης, καθιστώντας την κάμερα πολύ αποτελεσματική για συνεχόμενη λήψη υπό την προϋπόθεση ότι αυτή συνοδεύεται από ένα σύστημα αυτόματης εστίασης με σκόπευτρο για κινούμενα θέματα. Για την ιστορία, μέτρησα προηγούμενη φωτογράφιση με την 7D στα 7.85fps, οπότε δεν είναι τόσο γρήγορη στην πράξη.


Η 70D υποστηρίζει επίσης την φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας σε Ζωντανή Προβολή, αλλά η οθόνη παραμένει κενή ενώ η απελευθέρωση κλείστρου είναι πατημένη, εμποδίζοντας την παρακολούθηση της δράσης, η την πλήρη θέαση. Λόγω του ότι η συνεχόμενη αυτόματη εστίαση σε Ζωντανή Προβολή λειτουργεί επίσης μόνο σε θέματα που κινούνται αργά, αποκλείοντας την χρήση της 70D για την φωτογράφιση σκηνών δράσης σε Ζωντανή Προβολή. Όπως ανέφερα νωρίτερα στην ενότητα για την αυτόματη εστίαση, σε περίπτωση που θέλετε να φωτογραφίσετε σκηνές δράσης κατά την σύνθεση επί της οθόνης (ή με ηλεκτρονικό σκόπευτρο), τα συστήματα Sony SLT παραμένουν η καλύτερη επιλογή για εσάς.


Η EOS 70D παρέχει επίσης λειτουργίες οδήγησης της Αθόρυβης Φωτογράφισης. Ας πάρουμε ωστόσο τα πράγματα από την αρχή, και ας πούμε ότι οι λειτουργίες αυτές απέχουν μακράν από το να είναι αθόρυβες. Ακούγονται σαν να επιβραδύνουν την μηχανική διαδικασία, η οποία, στα δικά μου αυτιά, χαμηλώνει την ένταση τους στο μισό των κανονικών λειτουργιών. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο υπό συνθήκες διακριτικότητας, αν και παρόλα αυτά εξακολουθεί να προκαλεί θόρυβο. Ο χαρακτηρισμός λιγότερο θορυβώδης θα ήταν ως εκ τούτου ειλικρινέστερος από τον χαρακτηρισμό αθόρυβη. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσω ότι πολλές κάμερες χωρίς καθρέπτες διαθέτουν ηλεκτρονικές λειτουργίες κλείστρου, υπό πραγματικά αθόρυβες συνθήκες, που μπορεί να είναι χρήσιμες σε γάμους ή στην φωτογράφιση της άγριας ζωής.


Η 70D με μια Συνεχόμενα Αθόρυβη λειτουργία, που μπορεί να περιγραφεί πιο πάνω, επιβραδύνει την διαδικασία μειώνοντας τον θόρυβο περίπου στο μισό, παρόλο που εξακολουθεί να κάνει θόρυβο. Η επιβράδυνση της διαδικασίας επιτρέπει επίσης την μέγιστη ταχύτητα φωτογράφισης, παρόλο που εξακολουθεί να έχει το πλεονέκτημα καθαρισμού της μνήμης αποθήκευσης, επιτρέποντας εν συνεχεία μεγαλύτερες προβολές. Κατάφερα να τραβήξω 94 φωτογραφίες τύπου Large Fine JPEG (πριν από την επιβράδυνση της κάμερας) σε 31.05 δευτερόλεπτα, που αντιστοιχούν σε ταχύτητα 3.03fps. Η αλλαγή σε μορφή αρχείου RAW που επέτρεπε την λήψη 27 καρέ σε 8.63 δευτερόλεπτα, που αντιστοιχεί σε ταχύτητα 3.13fps.


Canon EOS 70D αισθητήρας

Η EOS 70D είναι εφοδιασμένη με έναν νέο αισθητήρα 20.2 Megapixel CMOS, ο οποίος επιτέλους σπάει το πλαφόν των 18 Megapixel για όλα τα μοντέλα της Canon APS-C καθώς η EOS 7D παρουσιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Έκτοτε, η Sony και η Nikon έχουν αυξήσει τις APS-C αναλύσεις στα 24 Megapixels, οπότε θέτοντας το όριο της στα 20.2 για τις APS-C, η Canon δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανταγωνιστεί πάνω σε νούμερα.


Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι η ανάλυση είναι επίσης αντίστοιχη με εκείνη της EOS 6D πλήρους κάδρου. Μάλιστα, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την EOS 5D Mark III ως το σώμα της Canon με την μεγαλύτερη ανάλυση μέχρι σήμερα με 22.3 Megapixels. Όπως γίνεται ξεκάθαρο η Canon δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει υψηλότερες αναλύσεις μόνο και μόνο για την χρηματιστηριακή αξία, μια προσέγγιση που εγώ χειροκροτώ.

Αλλά αυτό που κάνει τον αισθητήρα της EOS 70D πραγματικά μοναδικό δεν είναι η ανάλυση, αλλά το σύστημα Dual Pixel AF το οποίο επιτρέπει με μοναδικό τρόπο σε αυτή να τροποποιήσει το 80% των εικονοστοιχείων της σε σημεία αυτόματης εστίασης με ανίχνευση φάσης και αμέσως μετά και πάλι σε εικονοστοιχεία για την απαθανάτιση των εικόνων. Το έχω συζητήσει εκτενώς στην ενότητα για την αυτόματη εστίαση και στις ενότητες για τις ταινίες νωρίτερα στην ανασκόπηση, και οπωσδήποτε απεικονίζεται σε οποιαδήποτε πιθανή κριτική συγκριτικά προς την μέση ανάλυση, κανονική διάταξη έγχρωμου φίλτρου και συνεχή παρουσία φίλτρου μη αναδίπλωσης φάσματος.


Οι εικόνες JPEG της EOS 70D μπορούν να αποθηκευτούν σε πέντε αναλύσεις: 20, 8.9, 5, 2.5 και 0.3 Megapixels, και με επιλογή συμπίεσης Fine ή Normal. Τα αρχεία RAW μπορούν να αποθηκευτούν στα 20, 11 ή 5 Megapixels. Όπως στην 60D και στη 7D, είναι πιθανή η επιλογή οποιουδήποτε συνδυασμού RAW και JPEG αρχείων. Η βέλτιστη ποιότητα εικόνων Large Fine JPEG έχει μέγεθος περίπου 7MB η κάθε μια, ενώ τα αρχεία RAW έχουν μέγεθος περίπου 24MB. Σε περίπτωση που φωτογραφίζετε σε Ζωντανή Προβολή, μπορείτε επίσης να επιλέξετε από τέσσερις αναλογίες εικόνας: δίνοντας μαζί με το εγγενές σχήμα 3:2, τις επιλογές 16:9, 4:3 και 1:1.


Όπως τα προηγούμενα μοντέλα, η EOS 70D χρησιμοποιεί αναλογία 14-bit σε ψηφιακές μετατροπές, και η τονική αυτή λεπτομέρεια των 14-bit καταγράφεται επίσης στις εικόνες RAW. Ανατρέξτε στις σχετικές με τα Αποτελέσματα σελίδες για παραδείγματα που συγκρίνουν την απόδοση των JPEG και RAW αρχείων. Επίσης μπορούν να προστεθούν στις εικόνες δεδομένα για την Πνευματική Ιδιοκτησία: στοιχεία σχετικά με τον δημιουργό και τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να εισαχθούν στην κάμερα, χρησιμοποιώντας κουμπιά μενού ή οθόνη αφής, ή μέσω της εφαρμογής EOS Utility χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο σας.

Η ευαισθησία κυμαίνεται από το 100 στο 12800 ISO, με επιλογή επέκτασης 25600 ISO (H). Σημείωση: σε περίπτωση ενεργοποίησης της λειτουργίας Highlight Tone Priority, το φάσμα της ευαισθησίας μειώνεται στα 200-12800 ISO.

Υπάρχει επίσης ρύθμιση Auto ISO, και επιλογή ρύθμισης ελάχιστης και μέγιστης ευαισθησίας. Σε περίπτωση που η πρώτη ρυθμιστεί στα 100 ISO, η τελευταία επιτρέπει τιμές από 200 έως 12800 ISO. Οι λειτουργίες PASM λειτουργούν σε εύρος που ορίζεται από το προηγούμενο μενού. Οι προρυθμίσεις σκηνής λειτουργούν ανάμεσα στα 100 και στα 6400 ISO, εκτός από τις ρυθμίσεις Τοπίου που φτάνουν μάξιμουμ στα 1600 ISO και την νυχτερινή λειτουργία που επιτρέπει τιμές έως και 12800 ISO. Σε περίπτωση χρήσης του Auto ISO με φλας, η ευαισθησία σταθεροποιείται στα 400 ISO, εκτός από την περίπτωση υπέρ-έκθεσης, οπότε μειώνεται στα 100 ISO. Η λειτουργία λυχνίας είναι επίσης κλειδωμένη στα 400 ISO σε περίπτωση χρήσης Auto ISO. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το ISO χειροκίνητα αν το επιθυμείτε.


Η 70D διατηρεί το στιλ των εικόνων του προηγούμενου μοντέλου, χρησιμοποιώντας την οξύτητα, την αντίθεση, τον κορεσμό και το στιλ χρώματος ως συλλογικές προρυθμίσεις με επιλογή Auto, Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful και τρεις επιλογές που ορίζονται από τον χρήστη. Η  ασπρόμαυρη/μονόχρωμη επιλογή παρέχει τέσσερα φίλτρα και τέσσερα εφέ τονισμού. Αναλλοίωτη είναι επίσης η λειτουργία Auto Lighting Optimizer, που προσαρμόζει την φωτεινότητα και την αντίθεση των εικόνων σε σκοτεινές περιοχές, και η λειτουργία Προτεραιότητας Χαμηλών Τόνων (Highlight Tone Priority) που επεκτείνει το δυναμικό εύρος για την διατήρηση της λεπτομέρειας στους χαμηλούς τόνους της εικόνας.


Η 70D παρέχει επίσης λειτουργία Περιφερειακού Φωτισμού (Peripheral illumination) και διορθώσεις Χρωματικής Ατελούς Διάθλασης ή Συγκέντρωσης των ακτινών υπό του φακού (Chromatic Aberration) στο μενού Ατελούς Διάθλασης ακτινών υπό του Φακού, που εφαρμόζονται προαιρετικά στις εικόνες JPEG για την μείωση της βινιέτας και του έγχρωμου φριζαρίσματος αντίστοιχα. Και τα δυο ενεργοποιούνται από προεπιλογή, παρά την απενεργοποίηση της λειτουργίας Chromatic Aberration Correction στο προηγούμενο μοντέλο 100D / SL1 από το φόβο πρόκλησης συνεχόμενων λήψεων. Δεν φαίνεται να αποτελεί ωστόσο πρόβλημα στην 70D, παρόλο που αν παρατηρείτε φτωχότερες από τις αναμενόμενες συνεχόμενες λήψεις, μπορεί να θελήσετε να δείτε αν η ρύθμιση αυτή είναι ενεργοποιημένη και να προσπαθήσετε να την απενεργοποιήσετε.

Megapixels: 20.2 megapixel

Ευαισθησία στο φως: ISO 100-12800

Τύπος αισθητήρα: CMOS

Ανάλυση φωτογραφίας: 5472 x 3648 pixels
Διαγώνιος οθόνης (cm): 7.6 cm

Διαγώνιος οθόνης (inch): 3 inch

Ανάλυση οθόνης: 1040 k-dot

Τύπος οθόνης: LCD

Μέσο αποθήκευσης: SD Memory Card, SDXC Memory Card, SDHC Memory Card

ταχύτητα κλείστρου: 1/8000 to 30 sec

Ενσωματωμένο φλας: Ναι

Διόρθωση φλας: ±3 stops in 1/3
Διόρθωση κόκκινων ματιών: Ναι

Συνδέσεις: 1 x USB, 2.0, 1 x mini HDMI

Βάρος: 755 gr
Εφέ: Auto, Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful, Monochrome, User Defined 1-3
Χρονοδιακόπτης: 10 sec, 2 sec

Ανάλυση βίντεο: 1080p
Μορφές βίντεο: MOV
Προσαρμογέας φακού: EF, EF-S

Αυτόματη εστίαση: 9 σημεία AF (f/5.6 τύπου σταυρού στο κέντρο)

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Canon EOS 70D