Αρχική Video Tutorials

Στις καλύτερες τιμές της αγοράς…

Cameras.gr

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

D750 D3300 D610 D7100 D5300 D3400

NIKON D610

NIKON D3400

NIKON D750

NIKON D3300

NIKON D7100

NIKON D5300

EOS 70D EOS 1200D

CANON EOS 5D MARK III

Canon EOS 1200D

CANON EOS 100D

CANON EOS 650D

CANON EOS 70D

CANON EOS 6D

© 2014 - 2018 Cameras.gr - All Rights Reserved

Nikon D3300

429€

Παρουσίαση και Κριτικές για την Nikon D3300



Η Nikon D3300 είναι η τελευταία εισαγωγικής κατηγορίας φωτογραφική μηχανή μονoύ ανακλαστικού φακού DSLR.  Λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο του 2014, αντικαθιστώντας την best-seller D3200 και όπως και αυτό το μοντέλο, απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε αυτούς που ψάχνουν για προηγμένη ποιότητα και ελεγχό πάνω σε μια αυτόματη φωτογραφική μηχανή τύπου “point and shoot”,  που δεν κοστίζει μια περιουσία.

Εξωτερικά το σώμα της D3300 φαίνεται να είναι το ίδιο με την προκάτοχό της, αν και o καινούριος compact kit φακός καθιστά το όλο πακέτο μικρότερο και πιο ελαφρύ στην μεταφορά.  Ο νέος Nikkor εστιακής απόστασης 18-55mm f3.5-5.6G και απόσβεσης κραδασμών VR  II  μοστράρει ένα «συρτό» σχεδιασμό αποτελούμενο από πολλούς φακούς χωρίς καθρέπτη, επιτρέποντας έτσι την ανάκληση μικρότερου εύρους , όταν δεν χρησιμοποιείται. Με την πίεση ενός κουμπιού και την περιστροφή του zoom η φωτογραφική αρχίζει να λειτουργεί, με το ίδιο εύρος όπως  και το προηγούμενο ψηφιακό zoom 18-55mm. Aλλά σε περίπτωση που θέλετε να το επαναφέρετε πίσω, θα έχετε ανάκληση 60mm, δηλαδή 20mm λιγότερο από τα 18-55mm εύρος ζούμ, και 70 γρ. λιγότερο βάρος.

Εσωτερικά της φωτογραφικής, η μόνη αλλαγή είναι η ροή απεικόνισης με καινούριο ανιχνευτή και επεξεργαστή εικόνας. Η ευκρίνεια (resolution)  παραμένει περίπου στα 24 Μegapixel αυτή την φορά όμως χωρίς έναν οπτικό φίλτρο χαμηλής διέλευσης για πιο ευκρινή αποτελέσματα, μαζί με επεξεργαστή ΕΧPEED 4, στοιχεία που υπήρχαν στην  D5300. O νέος αισθητήρας επίσης υποστηρίζει βίντεο 1080p σε 24p, 25p, 30p, 50p και 60p, αν και η συνεχόμενη εστίαση είναι λειτουργικά πιο γρήγορη στα 5 καρέ ανά δευτερόλεπτο.  Κατα τ’άλλα, η D3300 είναι η ίδια με την προκάτοχό της, μοιράζοντας το ίδιο σώμα, ελεγκτές, σκόπευτρο, οθόνη και σύστημα ΑF (ανίχνευση αντίθεσης).

Σε αυτή μου την κριτική, έχω συγκρίνει την D3300 με την Canon EOS SL1/100D.  H νέα εισαγωγική φωτογραφική μηχανή της Canon προσπαθεί να ανακτήσει μερίδιο αγοράς με το ολοένα και πιο δημοφιλές compact σύστημα χωρίς καθρέπτες με δύο όψεις- είναι η μικρότερη DSLR φωτογραφική στην αγορά και έχει ένα υβριδικό AF σύστημα. Διαβάστε περισσότερα για να να δείτε με τι μπορεί να συγκριθεί η Nikon D3300.


Εξωτερικά, η Nikon D 3300 μοιάζει να είναι η ίδια με την D3200 που αντικαθιστά,  αν και σαφώς η Nikon D3300 είναι ελαφρύτερη κάτα 45 γραμμάρια. Πιο συγκεκριμένα, η  μπαταρία και η κάρτα της D3300 ζυγίζει 460γρ  σε σύγκριση με τα 505γρ της D3200.  Oι διαστάσεις επίσης της μίας με την άλλη διαφέρουν κάτα 1-2 mm (οι διαστάσεις της D3200 είναι 124x98x75.5mm) με μικρές διαφορές και στον σχεδιασμό.

Εάν κανείς κοιτάξει την μπροστινή όψη της φωτογραφικής, πάλι τα δύο μοντέλα φαίνονται παρόμοια αλλά πίσω από το περίγραμμα ή D3330 κερδίζει ελάχιστο ύψος και οι γωνίες είναι πιο ομαλές και στρογυλοποιημένες. Η διάταξη των κουμπιών είναι λίγο πολύ η ίδια αν και η μόνη διαφορά είναι το επανασχεδιασμένo σήμα στο κουμπί information και η ελαφριά αναδιάταξη του κουμπιού Πλοήγησης και Διαγραφής. Αυτές οι αλλαγές επιτρέπουν ένα μεγαλύτερo  thumb pad που έχει σαν αποτελέσμα ένα πιο ασφαλές κράτημα.

Μαζί με την μικρότερη Canon EOS SL1/100D, η Νikon D3300 δεν είναι σε καμία περίπτωση γιγαντίαια, όπως θα περίμενε κανείς. Με διαστάσεις 117x91x69.4mm και SL/EOS 100D, είναι εμφανώς μικρότερη στο σύνολο της, αλλά με τους αντίστοιχους φακούς εφαρμοσμένους, η διαφορά είναι λιγότερο εμφανής.  Στην Canon το 18-55mm zoom φτάνει μέχρι και τα 78mm από το σώμα σε σύγκριση με τα 60mm της νέας πτυσσόμενης Nikon με 18-55mm kit zoo, στις πιο μικρές τους ρυθμίσεις.

Η D3300 είναι μια άνετη κάμερα στο κράτημα της, μιας και έχει πιο προσεγμένη λαβή από την SL1/EOS 100D. Στο πάνω μέρος, o αντισταθμιστής έκθεσης και το κουμπί information είναι ενωμένο με ένα κουμπί εγγραφής βίντεο το οποίο αντικαθιστά το ενωμένο Live view/movie recording κουμπί στο πίσω πάνελ των προηγούμενων μοντέλων. Μια καινούργια θέση Εφέ σην λειτουργία Dial υποδυκνύει πως η νέα D3300 διαθέτει τις ίδιες λειτουργίες εφέ με την D5100, όπως θα δούμε και περαιτέρω.

H μπροστινή όψη δεν έχει αλλάξει και διαθέτει μια προγραμματισμένη λειτουργία η οποία παρέχει άμεση πρόσβαση στην ποιότητα εικόνας, στο μέγεθος, στην ευαισθησία ISO, στην ρύθμιση του λευκού και στις ρυθμίσεις φωτισμού Active D. To κουμπί Flash βγάζει το ενσωματωμένo flash, και όταν είναι πιεσμένο κάτω, επιτρέπει την επιλογή λειτουργίας flash mode, χρησιμοποιώντας το dial εντολών. Εξακολουθεί όμως να μην υπάρχει οπτικό βάθος ή προεπισκόπηση πεδίου—ένα χαρακτηριστικό που οι εισαγωγικού επιπέδου μηχανές DSLR έχουν εγκαταλείψει, κάτι που όμως εξακολουθεί να υπάρχει στην SL1/EOS 100D.

Στην άλλη πλευρά της βάσης του φακού, στην εσοχή  υπάρχει η λάμπα AF (αυτόματης εστίασης)/ μείωσης κόκκινου ματιού και στην χειρολαβή δύο αποδέκτες IR  για τηλεχειρισμό χρησιμοποιώντας την ML-L3 (η άλλη είναι στο πίσω μέρος προς τα αριστερά του σκόπευτρου. Αυτό το χαρακτηριστικό και επαναλανσαριστεί στην D3200 αν και δεν υπήρχε στην προκάτοχό της.


Προχωρώντας στο πίσω πάνελ, η οθόνη πλαισιώνεται στα αριστερά από μια σειρά πέντε κουμπιών: το playback, το μενού, το zoom in, το zoom out, και την επεξεργασία πληροφορίας. Το κουμπί zoom out έχει διπλό ρόλο μιάς και βοηθά στην ρύθμιση της έκθεσης και το κουμπί επεξεργασίας πληροφοριών “I”  επιτρέπει την αλλαγή ρυθμίσεων στην απεικόνιση πληροφοριών. Στην αριστερή πλευρά της οθόνης, το τετράπτυχο χειριστήριο, πλαισιώνεται πάνω και κάτω από την λειτουργία Live View (ζωντανής προβολής), και την λειτουργία drive, συν ένα κουμπί delete.



Το μονό μαλακό cover με μήκος ίσο με την αριστερή πλευρά της D3200 έχει αντικατασταθεί από δύο ξεχωριστά πτερύγια. Το πρώτο καλύπτει την 3.5mm είσοδο μικροφώνου και το αξεσουάρ τερματικού στο οποίο μπορείς να συνδέσεις ένα καλωδιακό remote, ή τον λήπτη GPS. Kάτω από το χαμηλότερο μέρος, θα βρείτε τον συνδυασμό USB/AV εξόδου, έτσι ώστε να μπορείτε να συνδέσετε την D3200 με μια τηλεόραση τύπικης ευκρίνειας SD, και ένα mini ΗDMI βύσμα για αυτούς με HD τηλεοράσεις. Η υποδοχή USB επίσης κρατά τον ασύρματο  κινητό μετασχηματιστή WU-1A και επιτρέπει έλεγχο του Wi-fi μέσω smartphone. ΄Ετσι, αν και υπάρχει μια επανατοποθέτηση εξοπλισμού, οι θύρες είναι οι ίδιες με την προκάτοχό της αν και πάλι δεν υπάρχει ενσωματωμένο GPS και WiFi.


H υποδοχή κάρτας μνήμης βρίσκεται από την μπαταρία στην δεξιά πλευρά του σώματος της κάμερας, η οποία επιτρέπει την αλλαγή καρτών ακόμη και αν η φωτογραφική μηχανή βρίσκεται πάνω σε τρίποδο. Η D3300 είναι συμβατή με SD, SDHC, SDXC και UHS-1 κάρτες. Είναι διαθέσιμη με μια μπαταριά EN-EL14a η οποία είναι πιο αξιόλογη από την πρόκατοχό της.  Η Nikon διαθέτει την δυνατότητα 700 λήψεων άνα φόρτιση κάτω από τους τυπικούς όρους CIPA, με την EN-El 14a η οποία είναι μια σημαντική αναβάθμιση των 540 λήψεων από την ΕΝ-EL14 της προκάτοχού της. Συνεπώς, έαν είστε χρήστης της D3200 και θέλετε να βελτιώσετε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την EN-EL14a του προηγούμενου μοντέλου, αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει upgrade το υλικολογιμσικό της κάμερας ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την καινούρια ζωή της μπαταρίας. Κάνωντας το αυτό, θα αυξηθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας κατά 600 λήψεις, όχι τόσες όσο στην D3300 αλλά αξίζει τον κόπο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την EN-EL 14a με άλλα συμβατά μοντέλα, όπως η D3100, D5100, D5200  και η P7700, μαζί με αναβάθμιση υλικολογισμικού.

΄Οταν η διάρκεια ζωής της μπαταρίας της Νikon  εισαγωγικού επιπέδου DSLR αυξάνεται, η Canon πέρνα στο αντίθετο ρεύμα ως συνέπεια της μειώσης του σώματος της. Η EOS SL1/100D  χρησιμοποιεί την ίδια LP-E12 μπαταρία όπως η EOS M από την οποία τραβά μόνο 380 λήψεις—περίπου λίγο παραπάνω από το μισές που μπορεί να τραβήξει η D3300.

Η D3300 διαθέτει το ίδιο popup flash με την προκάτοχο της με ένα guide αριθμό 12 μέτρων, 100 ISO και ένα hotshoe για τα  εξωτερικά flashguns. Η αντιστάθμιση flash και το επίπεδο ισχύος είναι ρυθμιζόμενα, και μπορείτε επίσης να επιλέξετε από ρύθμισεις κόκκινου ματιού, αργού συγχρονισμού, και rear curtain. To φλάς μπορεί να βγεί αυτόματα ή πιέζοντας ένα κουμπί σε πλευρά του κεφαλιού, το οποίο έαν πατήσετε κάτω θα μπορείτε να σετάρετε τους τρόπους λειτουργίας flash, με την γραμμή εντολών. ΄Οταν ολοκληρώσετε την διαδικασία, απλά πηγαίνει πίσω στην θέση του. Το φλας της D3300 είναι λιγάκι πιο ισχυρό από αυτό της Canon EOS SL1 / 100D (GN 9.4 metres, 100 ISO)  και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως ασύρματος ελεγκτής με συμβατά εξαρτήματα της Nikon.


To σκόπευτρο Nikon D3300 και η οθόνη

Η οθόνη της D3300 είναι στατική LCD 3 ιντζών με ευκρίνεια 921 pixels, κάτι που την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με την 3 ιντζών 1040κ pixel οθόνη της ΕΟS SL1/100D.  Είναι μια εξαιρετική οθόνη, αλλά αν τοποθετήσετε τις δύο κάμερες την μία δίπλα στην άλλη αυτή της Canon φαίνεται πιο λεπτομερής. Αυτό οφείλεται στο σχήμα τους: στην D3300  είναι 4:3 ενώ στην EOS SL1/100D έχουμε ένα ελαφρώς πιο πλατύ σχήμα. Μιας και το αρχικό σχήμα εικόνας και για τις δύο κάμερες ανέρχεται στα 3:2, γεμίζουν την οθόνη στην Canon, αξιοποιώντας όλα τα pixels αν και στην Νikon εμφανίζονται με μια μαύρη λωρίδα στο κάτω μέρος. Σε live προβολή η Nikon D3300 καλύπτει το κενό με το να λαμβάνει πληροφορίες που πρέπει να βρίσκονται μπροστά στην εικόνα στην Canon, αν και δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι εικόνες που εμφανίζονται στην οθόνη της Canon φαίνονται μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς.

Η Nikon D3300 μοιράζεται τις ίδιες προδιαγραφές σκόπευτρου με τους δύο προκατόχους του: ένα πεντάπρισμο  σύστημα που παρέχει 95% κάλυψη και 0.8x δυνατότητα μεγενθύνσης. Eίναι καλή και φωτεινή και προσφέρει και ένα συγκριτικό view με άλλες DSLR φωτογραφικές που διαθέτουν σύστημα πενταπρίσματος σε περίπτωση που θέλετε μεγαλύτερο και πιο φωτεινό view θα πρέπει να δοκιμάσετε την πιο ακριβή D7100. Οι πληροφορίες εμφανίζονται στην μαύρη λωρίδα στo κάτω μέρος του σκόπευτρου.

Σε σύγριση με την EOS SL1/100D η οποία έχει 95% κάλυψη αλλά 0.87x εμφανής δυνατότητα μεγένθυνσης και ένα κλασματικά πιο σφιχτό παράγοντα περικοπής, στα χαρτιά τουλάχιστον, αν και της Canon δίνει την εντύπωση μεγαλύτερης προβολής. Συγκρίνοντας τα δύο σκόπευτρα των δύο αυτών μοντέλων, δεν μπορούσα να τα ξεχωρίσω γιατί φαινόντουσαν τα ίδια σε μέγεθος και φωτεινότητα, οπότε εάν υπάρχει κάποια διαφορά θα είναι ελάχιστη.


O φακός και σταθεροποιήτης της D3300.

 Η D3300 πωλείται με την καινούρια AF-S Nikkor DX 18-55mm f3.5-5.6 G VR II κίτ φακού. Αυτός ο φακός αντικαθιστά τον τελευταίο Mk 1 αν και η μόνη διαφορά, εξωτερικά τουλάχιστον, είναι πτυσσόμενη δομή με κουμπί κλειδώματος. Για πρόεκταση φακού για χρήση, απλώς πατάτε το κουμπί και γυρίζετε τον δαχτύλιο zoom με φορά ρολογιού πίσω στον σύρτη προς την πειοχή zoom. Για να το κατεβάσετε ξανά, πατήστε το κουμπί κλειδώματος και γυρίστε το πίσω.


Στην κατεβάσμενη του θέση ο φακός είναι 60mm σε μήκος, με προέκταση που αγγίζει τα 84mm σε θέση 18mm. Έτσι, κατεβάζοντας τον φακό, τον κάνετε αυτόματα κατά 24mm κοντύτερο. Δεν είναι και τεράστια μείωση αλλά κάνει την διαφορά εάν έχετε μικρή θήκη γεμάτη με άλλα εξαρτήματα, οπότε θα έχετε το συγκριτικό πλεονέκτημα του μεγέθους της Canon EOS SL1/100D όταν προσαρμοστεί με 18-55mm ζούμ. ΄Οταν μεταφέρετε την D3300 γύρω δεν χρειάζετε να την κατεβάσετε.--μπορεί να χάσετε λήψη όταν ψηλαφίζετε το κουμπί κλειδώματος για πρόεκταση του φακού. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Nikon δεν αξιοποιεί ένα παρόμοιο σύστημα με αυτό της Olympus Micro ¾ 14-42mm zoom, το οποίο χρειάζεται μόνο να μετακινήσεις τον σύρτη για να επιστρέψεις τον φακό σε πτυσσόμενη κατάσταση.

Το VR στο τέλος αντιστοιχεί στην μείωση των κραδασμών, του συστήματος σταθεροποιήσης εικόνας με βάση τον φακό της Nikon. To σώμα της D3300 δεν έχει ενσωματωμένο σταθεροποιητή και εξαρτάται από τον τύπο φακού που χρησιμοποιείτε. Ο DX  format αισθητήρας έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση 1.5x στο πεδίο της προβολής, οπότε το έυρος του φακού είναι περίπου 27-83mm.

H βάση F-mount της D3300 μπορεί να δεχτεί τους περισσότερους πρόσφατους φακούς Nikkor (τύπου G, D, AF-S και ΑF-1), για ενίσχυση των λειτουργιών ενίσχυσης και μέτρησης. Όπως και η προκάτοχός της, η D3300 δεν έχει ενσωματωμένο ΑF-S κινητήρα οπότε πιο παλιοί φακοί χωρίς AF-S μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μη αυτόματη εστίαση. Εάν θέλετε να μάθετε πως να χρησιμοποιείτε τον πιο παλιό σας Nikkor φακό με την D3300, υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα πλήρους συμβατότητας στον οδηγό χρήσης.

Για να τεστάρω την αποτελεσματικότητα της VR σταθεροποιήσης ενός 18-55mm φακού το έχω ζουμάρει στην μάξιμουμ 83mm εστιακή απόσταση μήκους και πήρα μια σειρά από φωτογραφίες σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος, σε σταδιακά χαμηλότερες ταχύτητες διαφράγματος, πρώτα με τον σταθεροποιητή ενεργοποιημένο και μετά απενεργοποιημένο. ΄Οπως μπορείτε να δείτε από τα 100%  crops πιο κάτω, το crop στα δεξιά είναι λίγο πιο ομαλό αλλά το σύστημα ανίχνευσης κραδασμών είναι ικανό να περιορίσει το κούνημα της κάμερας προς τα κάτω στο 1/10, περίπου 3 στάσεις πιο αργά από όσο συνήθως.


H Nikon D3300 και οι λειτουργίες shooting

Η D3300 μοιράζεται τις ίδιες λειτουργίες έκθεσης με την προκάτοχό της, με την προσθήκη φίλτρων εφέ από την D5200. Μια πρώτη ματιά στην λειτουργία dial δείχνει PASM λειτουργίες έκθεσης, κλεισμένες σε ένα άσπρο πλαίσιο, ακολουθούμενη και από την θέση των εφέ, 6 αποκλειστικές λειτουργίες σκηνής, το flash απενερηοποιημένο, το ολοκληρομένη αυτόματη εστίαση (με ανιχνευτή σκηνών και ζωντανή προβολή), και τελικά  μια οδγητική λειτουργία, την οποία θα ανάλυσω αργότερα.


Υπάρχουν τρεις τρόποι μέτρησης, η προεπιλεγμένη Matrix μέτρηση που χρησημοποιεί αισθητήρα 420 megapixel RGB για μέτρηση μιας ευρείας περιοχής και ρύθμιση της έκθεσης ανάλογα με την κατανομή τόνου, το χρώμα, την σύσταση, τους G και D φακούς, και την απόσταση, Oι άλλες επιλογές είναι βασισμένες στο κέντρο βάρους και το σημείο, με το δεύτερο να χρησιμοποιεί την ΑF περιοχή μέχρι τον μετρητή σημείου.

Η D3300 παρέχει αντιστάθμιση έκθεσης μέχρι και +-5 EV αν και η Νikon δεν διαθέτει για τους χρήστες της εισαγωγικού επιπέδου DSLR κάποια μορφή αυτόματης υποστήριξης/auto bracketing, oπότε εάν θέλετε χρησιμοποιήσετε την D3300 για δουλειά HDR, θα απογοητευτείτε.Φυσικά και δεν υπάρχει κανέας περιορισμός εάν η διαδικασία δεν γίνεται αυτόματα αν και αναρωτιέται κανείς γιατί η Nikon δεν συμπεριέλαβε αυτό το χαρακτηριστικό το οποίο υπάρχει σε άλλα μοντέλα ανταγωνιστικών εταιριών όπως της Sony για παράδειγμα.


Ο ενεργός D-φωτισμός, ο οποίος έχει 2 θέσεις στην D3300, τις θέσεις on/off  είναι προεπιλεγμένος στο on, και ενισχύει το τονικό εύρος για ανάκτηση πληροφοριων σε περιοχές σκίασης και τονισμού/highlighting. Το D- lighting επίσης μπορεί να εφαρμοστεί  μετά την επεξεργασία φωτογραφιών στην κάμερα μέσω του μενού Retouch, το οποίο διαθέτει τρεις επιλογές. ΄Οπως μπορείτε να δείτε από τα δείγματα φωτογραφιών πιο κάτω, ο ενεργός D-φωτισμός ενισχύει τις λεπτομέρειες σκίασης σε σκηνές με μεγάλο τονικό εύρος, και σε λιγότερο βαθμό, μειώνει τους ανοιχτούς τονισμούς. Οπότε εάν ο θόρυβος δεν είναι πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να μην το αφήσετε στην προεπιλογή on. Aναλογικά, ο ενεργός D-φωτισμός έχει παραμείνει στην προεπιλεγμένη on θέση σε τεστ που έχω κάνει σε εξωτερικές συνθήκες αλλά έχει απενεργοποιηθεί σε τεστ ψηλού ISO θορύβου.


Εάν γυρίσετε το dial λειτουργιών στην θέση effects (εφέ), και έχετε την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε περίπου 13 ειδικά εφέ και φίλτρα, 4 περισσότερα δηλαδή από την D5300. H πλήρης λίστα είναι: νυχτερινή όραση, σούπερ έντονα, ποπ, απεικόνιση φωτογραφίας, εφέ κάμερας παιχνίδι, εφέ μινιατούρας, εφέ επιλεγμένου χρώματος, σιλουέτας, ψηλού κλειδιού, χαμηλού τόνου, ψηλού τόνου, ΗDR χρωματισμού, και εύκολου πανοράματος. Παραδείγματα των πρώτων έξι στην λίστα, προβάλλονται πιο κάτω. Είναι λίγο απαγοητευτικό, αν και όχι περίεργο ότι η D3300 δεν διαθέτει χαρακτηριστικά όπως αυτόματο bracketing, ΗDR και εκτεταμένο ενεργό D-φωτισμό, ρυθμίσεις που υπάρχουν στην D5300, γεγονός που δεν μας ικανοποιεί αλλά δικαιολογείται στο ότι προφανώς η εταιρεία είχε πρόθεση να διαφοροποιήσει τα μοντέλα της.


Οι λειτουργίες movie της Nikon D3300

H D3300 διαθέτει τις 1080p/ 50/60 HD λειτουργίες που βρίσκονταν και στην προκάτοχό της, παρέχοντας έτσι αποτελεσματικά τις ίδιες λειτουργίες βίντεο και δυνατότητες με την ανώτερη D5300.  Aν και το ενσωματωμένο μικρόφωνο είναι μονοφωνικό και όχι stereo όπως της D5300, έχει εισδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο.


Από πάνω προς τα κάτω, τo πλήρες εύρος των λειτουργιών video Pal, είναι 1080π50, 1080p25, 1080p24 720p50 και 640x424 στα 25 καρέ άνα δευτερόλεπτο. Για το ΝΤSC,  τα επίπεδα 50 και 25 καρέ ανά δευτερόλεπτο αλλάζουν σε 60 και 30 με εξαίρεση της λειτουργίας 1080p24 που παραμένει σε 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχουν επίσης δύο ρυθμίσεις ποιότητας: η κανονική και η ψηλή.

Aνάλογα με το υλικό, στην καλύτερη ρύθμιση ποιότητας 1080p60 ένα 10λεπτό κλιπ θα χρειαστεί περίπου 2 GB και είναι αυτό είναι το όριο ώπου μπορείτε να γυρίσετε με την D3300 στην λειτουργία ψηλής ποιότητας 1080p60, αν και αν μειώσετε την ποιότητα σε κανονική αυτή επεκτείνεται σε 20 λεπτά.  Οπως και πριν, τα κλιπ αποθηκεύονται σε μορφή QuickTime χρησιμοποιώντας το ίδιο H.264 κωδικοποιητή με την EOS SL1/100D.

H D3300 δεν έχει την επιλογή γυρίσματος ταινίας στο dial λειτουργιών, οπότε πρέπει να βάλετε την κάμερα σε λειτουργία Live view (ζωντανής λήψης) πρωτού πατήσετε το κουμπί record για εγγραφή βίντεο. Αντίθετα με την EOS SL1/100D που έχει ξεχωριστό μοχλό εγγραφής ζωντανού βίντεο που αναπαριστά 16:9 προβολή στην οθόνη, στην D3300 η οθόνη παραμένει σε 3:2 λειτουργία μέχρι να πατήσετε το κουμπί record. Πατώντας το κουμπί info αλλάζετε την λειτουργία επικάλυψης στο «εμφάνιση δεικτών ταινίας/show movie indicators» η οποία τοποθετεί σκούρες λωρίδες πάνω και κάτω καθορίζοντας την περιοχή 16:9  και εμφανίζοντας παράλληλα την λειτουργία ταινίας (movie mode), τον χρόνο που απομένει και τους δείκτες επιπέδων ήχου.

H D3300 ρυθμίζει την ταχύτητα διαφράγματος, ανοίγματος και ευαισθησίας ISO αυτόματα για γύρισμα βίντεο, αν και σετάροντας τις τυπικές ρυθμίσεις βίντεο στο On στο μενού γυρίσματος (shooting), ρυθμίζεται η ταχύτητα διαφράγματος και ISO, όταν βρίσκεται το dial λειτουργιών στην θέση M. Mπορείτε επίσης να ρυθμίσετε την ταχύτητα διαφράγματος και το ISO κατά την διάρκεια καταγραφής φιλμ, στο βαθμό που θέλετε  για να προβάλετε την διαδικασία κλικ της γραμμής εντολών, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τα ενσωματωμένα μικρόφωνα. Αυτό όμως που δεν μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε το άνοιγμα της λειτουργίας ταινίας (movie mode), όπως και πριν,  το value της λειτουργία ταινίας προέρχεται από την λειτουργία ζωντανής προβολής (live view), οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προεπιλέξετε το άνοιγμα πριν να μεταβείτε στην ζωντανή προβολή, και μετά να ξεκινήσετε την λειτουργία movie mode. Αν και δεν προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες με το πλήρες μη αυτόματο έλεγχο έκθεσης που είναι διαθέσιμο στην EOS SL1/100D, είναι επαρκές για τους περισσότερους χρήστες.


΄Οπως έχουμε αναφέρει, η D3300 έχει ενσωματώμενο μονοφωνικό μικρόφωνο αλλά, για εισαγωγικού επιπέδου SLR διαθέτει επίσης μια εξωετερική υποδοχή μικροφώνου. Μια άλλη καινοτομία είναι οι ενσωματωμένοι μετρητές επιπέδων ήχου οι οποίοι εμφανίζονται στην οθόνη όταν μεταβείτε στο Live View. Χωρίς τα μέσα ρύθμισης των επιπέδων ήχου όμως,  οι μετρητές δεν θα είναι και τόσο χρήσιμοι αν και ευτυχώς η D3300 επιτρέπει μη αυτόματη ρύθμιση των επιπέδων ήχου πριν την καταγραφή—δεν μπορούν όμως να ρυθμιστούν μετά την καταγραφή.

Η D3300 προσφέρει συνεχή εστίαση κατά την διάρκεια καταγραφής βίντεο. Αν και αυτό είναι ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό στην θεωρία, στην πράξη, είναι κάπως ενοχλητικό οπτικά και θορυβώδης.  Αν και αυτό δεν είναι πρόβλημα με όλους τους φακούς, σε μια εισαγωγικού επιπέδου φωτογραφική μηχανή είναι κάτι που ανέχονται οι περισσότεροι χρήστες. Μια λύση ωστόσο σε αυτό θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε την εξωτερική υποδοχή μικροφώνου, αν και η πιο απλή επιλογή είναι να το αποφύγετε εξολοκλήρου και να χρησιμοποιήσετε το ενιαίο AF (AF-S) ή μη αυτόματη εστίαση για ταινίες.


Ολά αυτά τα κλιπ έχουν γυριστεί χρησιμοποιώντας την Nikon D3300’s 1080p50HD  λειτουργία βίντεο με την ποιότητα ρυθμισμένη ψηλά. Η προεπιλεγμένη AF (Auto Focus)  λειτουργία για ταινίες είναι η AF-S, αλλά για το κλιπ πιο πάνω έχω βάλει ρύθμιση το full-time servo AF. Όπως μπορείτε να δείτε, όπως και η προκάτοχός του, η D3300 έχει την τάση να γυρίζει γύρω από την AF-F λειτουργία και ο  θόρυβος του ΑF κινητήρα είναι αρκετά ενοχλητικός. Εκτός από αυτό, η ποιότητα είναι πολύ καλή και η σταθεροποιήση κάνει κάνει καλή δουλειά διατηρώντας τα στοιχεία σταθερά.


Χειρισμός της Nikon D3300

H oθόνη πληροφοριών της D3300 υιοθετεί το ίδιο makeover με την D5200 και την γνώστη πλέον τριπλή γραμμή κινούμενης οθόνης που δείχνει την ταχύτητα του διαφράγματος, του ανοίγματος και της ευαισθησίας ISO.  ΄Οπως και με τα μοντέλα ψηλής ποιότητας, έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ αυτής της γραφικής οθόνης και του κλασσικού στυλ με αριθμητικές ενδείξεις και κάθε ένα είναι διαθέσιμο σε τρεις συνδυασμούς χρωμάτων.

Η λειτουργία shooting/γυρίσματος και η ζωή μπαταρίας προβάλλονται πάνω από τα τα γραφικά με τον δείκτη AF περιοχής και τον αριθμό λήψεων που μένουν κάτω από αυτό. Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει ένα πλέγμα δύο σειρών με άλλες ρυθμίσεις. Στην επάνω γραμμή βρίσκονται η ποιότητα, το μέγεθος εικόνας, η εξισσορόπηση λευκού, η λειτουργία flash και ISO, η λειτουργία εστίασης η λειτουργία AF-περιοχής, η λειτουργία μέτρησης, η αντιστάθμιση flash και η αντιστάθμιση έκθεσης από κάτω.

O πίνακας ελέγχου χρησιμοποιείται για πλοήγηση του πλέγματος, και με πάτημα του κουμπιού OK μπορείτε να μεταβείτε στο μενού για αλλαγή ρυθμίσεων. Αυτή είναι μια βελτίωση της προηγούμενης διάταξης της D3200, αν και εξακολουθεί να χρειάζεται δύο κλικ πρωτού μπορείτε να αλλάξετε κάτι. Θα δούλευε καλύτερα, πιο γρήγορα και άμεσα πατώντας το κουμπί  «I» για αλλαγές (για άμεσες αλλάγες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την γραμμή εντολών. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με την λειτουργία κουμπιού Fn. Με αυτό τον τρόπο δουλεύει και στην EOS SL1/100D, με έξτρα μπόνους την οθόνη αφής στην Canon, που καθιστά την όλη διαδικασία αλλαγής των ρυθμίσεων πολύ πιο γρήγορη και άμεση από αυτή της Nikon D3300.

To σύστημα μενού της Nikon δεν είναι τόσο απλό και διαισθητικό όσο θα μπορούσε να είναι. Όπως και αυτό της Sony, η Nikon διαθέτει ένα καρτελωμένο σύστημα μενού με μεγάλες σελίδες που κυλιόνται κάθετα. Το πρόβλημα όμως εδώ είναι ότι αν ψάχνετε για κάτι «κρυμμένο» θα πρέπει να κάνετε scroll για να το βρείτε. Αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια με την Canon EOS SL1/100D που δεν εμφανίζει περισσότερα στοιχεία στην οθόνη που προβάλλεται χωρίς scrolling.

Για αρχάριους υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να βρουν τι υπάρχει στην D3300 και πως μπορείτε να αξιοποιήσετε τα χαρακτηριστικά της στο έπακρο, και αυτό είναι δυνατό με την ρύθμιση της θέσης  οδηγού/guide στην γραμμή λειτουργιών. Αυτή η λειτουργία σας καθοδηγεί βήμα προς βήμα στην εγγραφή σεναριών και στην παροχή συμβουλών και επιλογή των καταλληλότερων ρυθμίσεων για εσάς. Βασικά υπάρχουν τρεις επιλογές για να επιλέξετε αλλά  η προβολή/διαγραφή (view/delete)  και το set- up είναι λιγάκι παραπάνω από απλά μενού, η επιλογή shoot είναι εκεί που είναι η πράξη και είναι χωρισμένη σε δύο διαδρομές-την έυκολη και την προχωρημένη (advanced)  λειτουργία. Εάν επιλέξετε την εύκολη επιλογή και σας εμφανίζονται 9 επιλογές  από κοντινά πλάνα μέχρι απομακρυσμένα αντικείμενα, κοιμισμένα πρόσωπα, τοπία και κινούμενα αντικείμενα. Επιλέξτε ένα και η D3300 θα επιλέξει την πιο κατάλληλη λειτουργία σκηνής και θα σας ρωτήσει εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκόπευτρο, την ζωντανή προβολή ή το γύρισμα ταινιών.

H προχωρημένη οδός προσφέρει πιο ενδιαφέροντες και δημιουργικές δυνατότητες όπως εμβάθυνση του πεδίου και το αντίθετο, πάγωμα ανθρώπινης κίνησης, πάγωμα κίνησης οχημάτων, και επίδειξη νερού που τρέχει. Εάν επιλέξετε το τελευταίο, η κάμερα θα εφαρμόσει την λειτουργία διαφράγματος και θα σας παρέχει συμβουλές για τις πιο κατάλληλες ταχύτητες φωτοφράκτη και τρίποδων πρωτού σας δοθεί η επιλογή να επιλέξετε μια, μαζί με μικρογραφία πιθανών αποτελεσμάτων. Για να πάτε πίσω στο πρώτο μενού οδηγιών, πατήστε το κουμπί μενού οποιαδήποτε στιγμή μιας και τα συνηθισμένα μενού δεν είναι προσβάσιμα σε λειτουργία οδηγού (guide mode).


H λειτουργία οδηγιών δεν είναι κανούρια και δεν είναι τέλεια. Για παράδειγμα, εάν πείτε ότι θέλετε να τραβήξετε κινούμενα οχήματα, η κάμερα θα μπει σε προτεραιότητα κλείστρου και θα σας προτείνει να φιξάρετε την ταχύτητα γρηγορότερα από 1/1000, αλλά μετά επανέρχεται πίσω και δεν κάνει τίποτα εάν δεν επιλέξετε κάτι πιο άργο. Αλλά, αν και αυτό δεν ταιριάζει με όλους, είναι ένας τρόπος να βοηθηθούν οι αρχάριοι χρήστες DSLR ώστε να χρησιμοποιήσουν την κάμερα στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, μη περιορίζοντας τις πιθανότητες για πωλήσεις compact αναβαθμιστών της Nikon.


Αυτόματη Εστίαση Nikon D3300

H D3300 υιοθετεί το ίδιο σύστημα AF 11 σημείων με την προκάτοχό της, που χρησιμοποιεί τo module πολλαπλής κάμερας 1000 με ένα μονό  αισθητήρα τύπoυ σταυρού στο μέσο του πλέγματος. Υπάρχουν τρεις κύριες AF λειτουργίες: AF-S (Single Servo AF), AF-C (Continuous Servo AF) and AF-A (μια αυτόματη λειτουργία που επιλέξει ανάμεσα τους ανάλογα με το αν το αντικείμενο είναι σε κίνηση. Αυτά είναι επιλεγμένα από την κύρια οθόνη πληροφοριών ώπου θα μπορείτε να επιλέξετε και την επιλογή μη αυτόματης εστίασης.

΄Οπως και η D3200, υπάρχουν τέσσερις AF λειτουργίες περιοχής: το μονό σημείο, η auto περιοχή, η δυναμική περιοχή και η 3D παρακολούθηση (οι τελευταίες δύο είναι μόνο διαθέσιμες σε AF-A και ΑF-C  λειτουργίες. Στην μονή και δυναμική περιοχή (single and dynamic area), μπορείτε μη αυτόματα να ρυθμίσετε το σημείο εστίασης με το στρόφαλο ελέγχου. Στην δυναμική περιοχή μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την γύρω εστίαση εάν το αντικείμενο κουνιέται. ΄Οπως και η προκάτοχός της, η D3300 βασίζεται αποκλειστικά στην AF σε ζωντανή προβολή, με επιλογές από 4 λειτουργίες: την κανονική περιοχή, την ευρεία περιοχή, την προτεραιότητα προσώπου και την παρακολούθηση υποκειμένου. Επίσης όπως και με την D3200 υπάρχει η επιλογή ΑF-S (single) και ΑF-F (Full-time servo) στην ζωντανή προβολή, ώπου η τελευταία προσπαθεί να κάνει συνεχώς αυτόματη εστίαση χωρίς να υπάρχει η επιλογή για μη αυτόματη εστίαση στην ζωντανή προβολή.

Στην πράξη η  AF της D3300 είναι ταχεία και αξιόπιστη, αν και λιγότερο ζωηρή όσο τα μοντέλα ανώτερης ποιότητας, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ένα μεγάλο αριθμό AF σημείων. Δεν είχα ένα κιτ φακού διαθέσιμο για να τεστάρω κατά πόσο ο νεός VR11 φακός είναι γρηγορότερο, αλλά εστιάζοντας μέσα από το σκόπευτρο σε σύγκριση  με το την Canon EOS SL1/ 100D κιτ, η Nikon είναι ελάχιστα πιο αργή στις πλείστες περιπτώσεις.


Στην ζωντανή προβολή η SL1/100D υβριδική AF, που αξιοποιεί AF σημεία ανίχνευσης φάσεως είναι πιο γρήγορη και αξιόπιστη από γύρισμα στιγμιοτύπων. Όσο για την συνεχόμενη AF στην λειτουργία ταινίας (movie mode), αν και δεν είναι τέλεια, η SL1/100D υβριδική AF είναι ανώτερη όσον αφορά το σύστημα ανίχνευσης αντίθεσης στην D3300. H μεγενθυμένη ενίσχυση εστίασης είναι επίσης πιο καθαρή και πιο λεπτομερής στην Canon παρά στην Nikon, ως συνήθως. Αλλά, εάν πέρνετε σοβαρά την δημιουργία ταινίας, ή απλά προτιμάτε την σύνθεση με την οθόνη πάνω από το σκόπευτρο, μια κάμερα χωρίς  σύστημα καθρέυτων παραμένει η καλύτερη επιλογή παρά μια φτηνή DSLR.


H δυνατότητα συνεχών λήψεων Nikon D3300

Mε κάθε επανάληψη εισαγωγικού επιπέδου DSLR, η Νikon βελτιώνει οριακά την συνεχόμενη ταχύτητα λήψεων. Η προηγούμενη D3200 επεκτείνει τις δυνατότητες συνεχόμενης λήψης της προκατόχου του, με 3 καρέ άνα δετερόλεπτο εώς και 4 καρέ άνα δευτερόλεπτο και η D3300 αυξάνει και πάλι τα 4 σε 5 καρέ ανά δευτερόλεπτο. ΄Ενα κουμπί στο πίσω πάνελ, ενεργοποιεί το μενού με την συνεχόμενη λήψη μαζί με αυτόματο timer και τηλέ-επιλογές. Υπάρχει μόνο μια λειτουργία 5 καρέ άνα δευτερόλεπτο με την εστιάση κλειδωμένη στο πρώτο καρέ και την έκθεση μετρημένη ανάμεσα στις λήψεις.

Για να τεστάρω την συνεχής καταγραφή την έχω ταιριάξει με την φρεσκο μορφοποιημένη Sandisk Extreme Pro UHS-1 κάρτα. Με την D3300 σεταρισμένη στην μεγάλη JPEG λειτουργία και την ταχύτητα σκόπευτρου στην 1/500, κράτησα το κλείστρο κάτω και το D3300 ενεργοποιημένο σε 70 καρέ σε συνηθισμένο ρυθμό το οποίο έχω βάλει ακριβώς στα 5 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αφού έγινε αυτός ο ρυθμός πιο αργός και λίγο και ακανόνιστος μέχρι να φτάσει το σημείο των 100 καρέ μιας συνηθισμένης Nikon. Σεταρισμένο στην RAW λειτουργία,  πρόλαβα 7 καρέ πριν η κάμερα να γίνει ακανόνιστη το οποίο αντιστοιχεί στα 4.1 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στην λειτουργία RAW o ρυθμός  shooting γίνεται αρκετά ακανόνιστος μετά από μερικά καρέ οπότε είναι καλύτερα να μείνετε σε λειτουργία JPEG για συνεχής λήψη.


Στα τεστ μου με την EOS SL1/100D, έχει δείξει ταχύτητα περίπου 4 καρέ άνα δευτερόλεπτο σε όλα τις λειτουργίες ποιότητας εικόνας. Επίσης έχει δείξει την αναμενόμενη απόδοση με την λήψη 7 RAW αρχείων αν και υπερέβηκε το αναμενόμενο ρυθμιστικό για JPEGS, λαμβάνοντας 36 στα τεστ μου. Οπότε όσον αφορά το JPEG buffer και JPEG ταχύτητα, η D3300 είναι πιο ψαγμένη και λίγο ταχύτερη αν και σε RAW  λήψη είναι ακριβώς οι ίδιες.


Αισθητήρας Nikon D3300

Η D3300 διαθέτει ένα νέο αισθητήρα 24 Megapixel που ταιριάζει με την ευκρίνεια της προκατόχου της, αν και τώρα χωρίς το οπτικό  low pass φίλτρο. Αυτό συνάδει με την προδιαγραφή του D7100 και D5300 αισθητήρα, αποδεικνύοντας έτσι ότι πιστεύει σθεναρά ότι αυτή η προσέγγιση είναι τώρα mainstream.

Σχεδόν κάθε ψηφιακή κάμερα αξιοποιεί ένα χαμηλής διέλευσης φίλτρο για να θολώσει την εικόνα πρωτού καταγραφεί από τον αισθητήρα. Αυτό συμβαίνει για εξομάλυνση του εφέ moiré με ανεπιθύμητη λάμψη ώπου λεπτά μοτίβα όπως υφάσματα, μακρινή περίφραξη ή κεραμίδια ώπου μπορούμε να έχουμε ανεπιθύμητη λάμψη όπως όταν κάποιος φοράει ένα t-shirt με λευκές γραμμές στην τηλεόραση. ΄Ομως, όπως οι ευκρίνειες και η συγκέντρωση pixel αυξάνεται, αυτά τα λεπτά μοτίβα εξομαλύνονται επιτυχώς.

Με την COOLPIX A, D7100, D5300 και τώρα την D3300 που τείνουν να παραλείψουν το οπτικό φίλτρο χαμηλής διέλευσης, είναι φανερό ότι η Nikon δεν το θεωρεί απαραίτητο. Αυτό έχει κάποια βάση αφού αφήνει την κάμερα να παραδίδει ευκρινέστερες εικόνες από τα παραδοσιακά μοντέλα 24 megapixel χωρίς απαραίτητα να ενισχύει την ευκρίνεια. Είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν άλλες εταιρείες ακολουθήσουν. Στο μεταξύ, μπορείτε να μειώσετε το ανεπιθύμητο moiré με λογισμικό που χρησιμοποιεί Capture NX.

Το εύρος ταχύτητας κλείστρου στην  D3300  ξεκινά σε 1/4000 μέχρι 30 δευτερόλεπτα και το εύρος ευαισθησίας είναι μεταξύ 100 με 12800 ISO plus hi (25600).

Megapixels: 24,2 megapixel

Ευαισθησία στο φως: ISO 100-12800 σε βήματα του 1 EV

Τύπος αισθητήρα: CMOS

Μέγεθος αισθητήρα: 23.5 x 15.6 mm
Διαγώνιος οθόνης (cm): 7.5

Διαγώνιος οθόνης (inch): 3.0 inch

Ανάλυση οθόνης: 921 k-dot (VGA)

Τύπος οθόνης: TFT LCD

Μέσο αποθήκευσης: Κάρτα μνήμης SD/UHS-I SDHC/SDXC

ταχύτητα κλείστρου: 1/4000 sec

Ελάχ. ταχύτητα κλείστρου: 30 sec

Τρόποι λειτουργίας κλείστρου: Μηχανικό και ηλεκτρονικό κλείστρο CMOS

Τύπος μπαταρίας: Επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου EN-EL14a

Βάρος: 460 g


Ενσωματωμένο φλας: Ναι

Ρυθμίσεις φλας: Αυτόματο φλας και i-TTL με χρήση αισθητήρα RGB 420-pixel

Διόρθωση φλας: -3 έως +1 EV σε βήματα του 1/3 EV

Διόρθωση κόκκινων ματιών: Ναι

Εύρος διοπτρικής διόρθωσης: 11 σημεία

Αναγνώριση προσώπου: Ναι
Πανοραμική λειτουργία: Ναι
Αριθμός προγραμμάτων μοτίβου: 7

Λειτουργία συνεχούς λήψης: Ναι

Χειροκίνητη ισορροπία λευκού: Ναι και δυνατότηατ αυτόματης λειτουργίας

Χρονοδιακόπτης: 10 sec, 2 sec

Λειτουργία νυχτερινής λήψης: Ναι

Ανάλυση βίντεο: 1080p

Θύρες υπολογιστή: Hi-Speed USB, HDMI


Τεχνικά Χαρακτηριστικά Nikon D3300